Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 13

• 36 692
  • 736
  •   2
Отговори
# 210
600  за тристаен апартамент, макар и необзаведен,  ми се струва доста разумен наем, така че наемодателите едва ли ще са на загуба от липса на кандидати. Предложението за 450 за 2019 и  500 за 2020 ми звучи като да си гарантирате 2 години квартира на добра цена и съответно загуба за наемодателите. Въобще, не правете сметки колко ще спечелят собствениците, а колко ще загубите вие. Дали са Ви 3-4 месеца предизвестие, достатъчен жест, си мисля аз.

Незнам какво разбирате под разумен наем но е добре и вие да разгледаде и запознаете с обявите и пазара . Аз не си гарантирам квартира на добра цена , а реална цена . Надявам се да сте експерт по наемите щом давате това мнение . А тристаен от 60 кв.м. е меко казано тристаен. Ако искате елате ми на гости и тогава да видите за какво става въпрос и тогава пак ще говорим. Аз знам какво съм загубила през тези години в които живея тук ,пари за обзавеждани и пари за ток за отопление на този студен имот.
Тея 60 кв. ми звучат каъо двустаен СС, в никакъв случай ттистаен. В кой квартал е този наем, ако не е тайна? Извинявам се за любопитството.

# 211
Скрит текст:
600  за тристаен апартамент, макар и необзаведен,  ми се струва доста разумен наем, така че наемодателите едва ли ще са на загуба от липса на кандидати. Предложението за 450 за 2019 и  500 за 2020 ми звучи като да си гарантирате 2 години квартира на добра цена и съответно загуба за наемодателите. Въобще, не правете сметки колко ще спечелят собствениците, а колко ще загубите вие. Дали са Ви 3-4 месеца предизвестие, достатъчен жест, си мисля аз.

Незнам какво разбирате под разумен наем но е добре и вие да разгледаде и запознаете с обявите и пазара . Аз не си гарантирам квартира на добра цена , а реална цена . Надявам се да сте експерт по наемите щом давате това мнение . А тристаен от 60 кв.м. е меко казано тристаен. Ако искате елате ми на гости и тогава да видите за какво става въпрос и тогава пак ще говорим. Аз знам какво съм загубила през тези години в които живея тук ,пари за обзавеждани и пари за ток за отопление на този студен имот.
Еми щом сте ги разгледали, значи, знаете, че можете да имате подобно на по-добра цена- какво го мислите тогава - изнасяте се и отивате в по-доброто и това е.
Това пък съвсем не го разбирам - защо ще губите разни неща за токова години- да бяхте се изнесли, още преди години, за да не ги губите - не вярвам някой насила да  ви е държал в този имот.

# 212
Намира се в пряка между Христо Ботев и Опълченска . Три малки стай и голям неостъклен балкон на първи етаж  над магазини ,необзаведен .

# 213
Както многократно се изразих не се изнасям защото повечето апартаменти са обзаведени а аз моите мебели няма какво да ги правя . Наех го в година когато зимата беше мека и не можех да преценя реалната ситуация а и търсех без парно за да не се плащат излишни пари. В следващите години започнаха проблемите конденз и влага . Случвало ли ви се е зад гардероба влага и всичко да мухлясва .Проблема е ,че отдолу са неопотляеми помещения и голямата тераса на трите помещения където топлото бяга навън .

# 214
За мен коректно покачване на наем е при преподписване на договор, което така или иначе се уговаря месец, два или три предварително. Всякакви изпълнения по средата на договора, през зима или през лято за мен са некоректни и извиващи ръце.

# 215
Pollina69, няма значение какво работя аз. Говорим за пазарен наем. Дори и да не е 600, разбирам, че може и 550 да му вземе. Все пак давате информация "на час по лъжичка" - първоначалното запитване дали може да вдига така наема, без да давате повече подробности за какво точно питате. По същата логика Ви казвам, че може, защо да не може, все пак са минали 4 години, цените на жилищата са се повишили, наемите - също.
От разказаното разбирам, че и наемодателката не е читава, но това е друга тема. Дала Ви е 3-4 месеца за размисъл, знаели сте условията.  Ако смятате, че може да намерите по-добро, изнасяте се.

# 216
Pollina, много лично приемаш нещата, а отдаването под наем е бизнес. Хазяйката има право да ти вдигне наема и с 1000, вече ти си преценяваш дали те устройва или не. Както също може да ти даде 1 месец предизвестие и да ти каже да напуснеш без никакви обяснения. Това сигурно също би го сметнала за супер нечестно, ама не е. Просто жилището се преценява на оглед, трябваше да помислиш в началото дали няма да ти е по-удобно да търсиш обзаведено. Наистина не ми стана ясно жилището необзаведено ли се е давало, или с обещание да се сложат някакви мебели и уреди? Защото ако е първото, то тогава всичко, което си си купила и монтирала си е твой проблем и хазяйката по никакъв начин не е задължена да ги купи.

# 217
Полина говориш много зле за хазайката си.

Значи наела си необзаведено жилище с наем за необзаведено, така е нали? 400лв
Купила си си  уреди каквито ти харесват, жената е осугурила безплатен монтаж. Не всеки наемодател който отдава необзаведен праща мъжа си да монтира на наемателите техниката. От това си спестила пари.
Сама си решила да наемеш имота, или те накара на сила?
Какво ти влиза в работата какви са били предишните наематели, ти клюкарка някаква ли си?

# 218
Pollina69,
изнасяте се в друга квартира.
Демонтирате си сама пералня, съдомиялна и аспиратор.
В новата квартира ги складирате един в/у друг уредите си.
Необходимото място е 60смX60см (основа).
Изнасяне и нанасяне(шерпи)-40лв и транспорт-30лв за багаж с микробус.
Оставяте простора и стилажчетата като бонус за безплатните монтажи.
Четири дена без топла вода като обвинение за неработещ бойлер е смешно.
Вода се топли на котлон, с бързовар - няма да останете с неизмито тяло.
Даже и да е бил гаранционен бойлера, то няма сервиз, който на секундата да реагира.
Търсете си нова квартира за около 450лв,
където ще "избивате" откъм загуби за отопление и амортизация за ваши уреди.

# 219
  • София
Полина, погледни и от друга гледна точка нещата, ако ще иска 600 лева и още 4 години няма да мърда наема , пък не е толкоз зле... говорете, уговорете се ( помислете вие имате ли актуалицация на доходите си за 4 години, би следвало да имате, ако не, лошо ). Аз смятам че 60 кв, за 400 -450 лева трудно ще намерите, но не съм търсила и не съм гледала във вашия район. И най - важно , идете на 2-3 огледа, около вас, вижте офертии звъннете на обяви, така ще си отговорите на въпросите. Не се свадете с хазяйката обаче !!! И да се изнесете и да останете, нямате интерес да се свадите. Все пак живеете в жилището й. Разбирам че сте афектирни...ама...ще съжалите ако се скарате. Thinking  А може , защо да не може, да намерите необзаведено жилище.

# 220
@Pollina69
Пиша този пост, защото и на следващата квартира може да имате проблеми.
Щом направите трайно подобрение на имота със знание на наемодателя, веднага си уреждайте финансите. Не оставяйте нещата за накрая. Щом хазайката е отказала да ви плати още първите подобрения,  това е сигнал да напускате. Няма какво да продължавате с некоректни партньори.  И все пак жената много ви е позволила,има хазаи, които  един пирон няма да разрешат да сложите. Жилището се дава във вида, в който е било при огледа (освен, ако не сте договорили нещо конкретно, и да е писано в договора, ако има такъв?) и наемната цена е Х лв. Това е, или се съгласявате, или не.   
Във всяко жилище ще намерите какво да подобрите, не харесате или подобрите. Но не трябва.  А

За цената - 600лв. ми се струва добре. В центъра е, 60м2, но тристаен,  над магазини. И балкон има. Според мен ще намери клиенти на тази цена, дори и без ТЕЦ.  Сигурно става и за фирма.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 10:38 от Pepina_n3

# 221
Във всяко жилище ще намерите какво да подобрите, не харесате или подобрите. Но не трябва.
А защо да не трябва? Човек, където и да живее, дори и под наем да е, е редно да се чувства добре и да се чувства у дома си.
Съгласува се с хазяите подобрението, спорузумяват се за чия сметка ще се прави и се прави.
Да не е хотел или музей, че да не може да се приспособи?

... Хазяйката има право да ти вдигне наема и с 1000, вече ти си преценяваш дали те устройва или не. Както също може да ти даде 1 месец предизвестие и да ти каже да напуснеш без никакви обяснения. Това сигурно също би го сметнала за супер нечестно, ама не е. ...
Ей това е най-тъпото според мен при живеенето под наем в български условия. Трябва да има поне 1 година сигурност и за двете страни.

# 222
Съгласува се не би трябвало да означава, че просто се уведомява наемодателя. Напротив, каквото и да е подобрение, според наемателя, може да не е подобрение според наемодателя. Имотът е даден под наем във вида, в който е бил, ако е имал някакви претенции, е трябвало да ги каже преди подписването на договора, а не след това на принципа "Сетила се Мара да се побара". 
Имам чувството, че наемателите смятат, че след подписването на договора хазяите ще са им толкова благодарни, че са им наели имота, че ще са длъжни да се съгласят на всякви "подобрения", включително местене и махане на мебели, искане за допълнителни мебели, мазане с пембяни латекси, и т.н.
Съгласна съм, че човек трябва да се чувства уютно, затова наемателите да наемат уютно според вкуса им жилище или да си купят такова и да си го направят уютно.

# 223
Във всяко жилище ще намерите какво да подобрите, не харесате или подобрите. Но не трябва.
А защо да не трябва? Човек, където и да живее, дори и под наем да е, е редно да се чувства добре и да се чувства у дома си.
Съгласува се с хазяите подобрението, спорузумяват се за чия сметка ще се прави и се прави.
Да не е хотел или музей, че да не може да се приспособи?

... Хазяйката има право да ти вдигне наема и с 1000, вече ти си преценяваш дали те устройва или не. Както също може да ти даде 1 месец предизвестие и да ти каже да напуснеш без никакви обяснения. Това сигурно също би го сметнала за супер нечестно, ама не е. ...
Ей това е най-тъпото според мен при живеенето под наем в български условия. Трябва да има поне 1 година сигурност и за двете страни.

Става въпрос след изтичане на първата година от договора, че предизвестието и за двете страни е 1 месец, освен, ако не е записано нещо друго.

Между другото на познат в Абу Даби му искаха при подписване на договора за наем да плати наема за ЦЯЛА година. После ако щеш се изнасяй на третия месец. Не знам дали това е практиката там, ама и такива случаи има по света.

# 224
  • Варна
Аз само не схванах от къде на къде потребителката ще се сърди на хазяйката си, че не иска да й изкупи купените мебели, уреди или да й плати дребните подобрения. Никъде не прочетох, че са имали такава уговорка в началото. Жената си е преотстъпила жилището за ползване на чужд човек, за да изкара някой друг лев, не за да си го обзавежда. Ако искаше обзаведено жилище, щеше сама да си го обзаведе и да го пусне след това на пазара, на съответната цена. Какво значи апартамент годен за живеене? За Пенка може да е годен само ако има хидромасажна вана, за Марийка може да е достатъчно да има една боя, настилки и саниратия в банята, за да се нанесе с всичките си вещи. Нали затова се ходи по огледи - за да гледаш.
И аз съм наемала предимно евтини и неугледни жилища, с ясното съзнание, че ще ми се наложи да отделя малко средства и време, за да си ги направя уютни за мен, но да си остана на нисък наем всеки месец. И съм наясно, че по-голямата част от подобренията си остават за апартамента и няма да мога или няма да искам да си ги взема при изнасяне - тапети, фолио, етажерки, монтирани с дюбели в стената, боядисани стени, аплици, перденца и мокети по размери, 13 туби силикон и 2 флакона монтажна пяна, да не говорим за труда ми и времето. Пък и една етажерка за баня е 10 лв - какво толкова... колкото 2 крушки. Все пак всичко това съм го правила по своя инициатива. И не съм разчитала на помощ за монтаж от никого. Това би било бонус.
За 3 месеца спокойно можете да си продадете уредите и мебелите 10 пъти, ако толкова сте сигурна, че няма да намерите друго необзаведено жилище. Тъкмо ще си помогнете финансово за новия депозит и първи наем, ако решите да се местите.

Общи условия

Активация на акаунт