Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 13

• 36 730
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
  • София
АААААА, как бе?
Те като си заверят договора нотариално икато го впишат в АВ и после цялата държава ще козирува и ще им съдейства да се освободят от използвача за 2 -3 дни. И всичко ще е чисто, изплатено и погасено. Глюкозена - чак изкуствено подсладена представа за живота.
Много филми са гледали или си имат по някой семеен познат адвокат/от дървените философи/, който им дърдори глупости. Пък те, миличките слушкат и мигат с ламинираните миглички.
Като не са се сблъсквали с живия живот така ще дращят по форумите.

# 496
От страна на наемател се съгласявам напълно с Аиша. Има предостатъчно коректни наематели, които ще си плащат редовно, че да се кляка на някакъв използвач-готованец, гласящ се да живее в чуждо жилище без пари.
И да, знам, че това, че някой нарушава закона, не оправдава нарушаването му и от друго лице, но в тази ситуация по-добре да имаш да даваш отколкото да имаш да вземаш.

# 497
  • In the land of Never Never
И като платиш на нотариуса да ти завери договора за наем, това отменя отговорността от самоуправството ли? Или скъсява срока на евентуалното дело от 2-3 години на по-малко?
Дадох в #477 един линк, където адвокат разяснява сроковете при различните хипотези на сключване на договор. В случая с нотариална заверка връщането на имота най-кратко:
"Публикувано във факти.бг: Това, което според мен се е наложило в последните няколко години при едни по-стриктни наемодатели, е да заверят нотариално договорите си за наем. Което дава възможност по моя преценка при оптимална бързина на съда, адвоката и на частния съдебен изпълнител в рамките на месец, месец и половина наемателят да бъде изваден от имота. Това в общи линии е най-добрият начин и това, което лично ние препоръчваме на нашите клиенти, които отдават имоти, предимно магазини в центъра. Съветваме ги да работят по този начин с нотариална заверка, с депозит в рамките на около два месечни наема, които биха покрили вредите на наемодателя за неплатени наеми или неплатени консумативи или евентуално някакви вреди по имота."
Не знам, не си представям да вляза в жилище където живее друг, даже това да е моето жилище. Струва ми се, не бих могла да го направя. Ще търся правни средства. Но всеки решава за себе си.

# 498
Движимите вещи са опасна работа. Я си представи, че влезеш и вътре намериш нещо лошо. Как ще кажеш, че е той, не си ти?

# 499
Това е моето мислене и действие. След като наемателя е некоректен и ми нанася щети аз защо да го щадя.
Влизам си в собствеността и си я ползвам. Свободен е да ме съди.
Няма начин да го дондуря още 2 -3 години докато го осъдя. И с изпълнителния лист да взема на босия цървулите.
Все пак не съм социален патронаж да издържам използвачи.
А вие сте свободни да заверявате нотариално, да подавате покани, да се мотате по РПУта и подобни.
Сакън да не ви обвинят в присвояване. Пазете им мръсните гащи с години, няма лошо. Сигурна съм, че никой неплащаш няма да си потърси чорапите и вилиците. Той вече е напред - завлякъл е следващия.

Абсолютно съгласна съм с теб, и без да имам твоя опит.
Не бих търпяла наемател, който не си плаща. Пробвам с добро, ако не подейства обръщам дебелия.
Щял да съди за какво беше. Успех.

А парите за нотариална заверка за мен са пари на вятъра, лично мнение, не ангажирам никой.

# 500
Наемател за да съди, нали трябва да плати някакви такси, хонорари - не съм запозната какви точно, но няма безплатни правни услуги с резултат затвор или поне глоба, иначе половината тук щяхме да сме с по 5 присъди.
Как, при положение, че не си е платил наемИ и сметкИ, ще плати другото?

# 501
Това, че имаш дългове, не значи обезателно, че нямаш пари. Даже именно наглите длъжници са с по-различни приоритети.

# 502
Аз не бих изхвърляла багажи. Просто ще си сменя ключалката на вратата. Наемателя ако пожелае мога да го пусна да си го вземе в мое присъствие и да си ходи. Или както и преди е писано в темата - ще спра тока. В тези случаи реално аз си разполагам с моята си собственост, собствеността на наемателите е недокосната. Като мине и едномесечното предизвестие, тогава наемателя се оказва и без договор. На какво основание ще ме съди?
самоуправство е, защото му пречиш да ползва имота

Е да, ама той няма основание да го ползва - след предизвестието договорът му е изтекъл. Все едно утре да дойде някой в нас, да остави една чанта и да каже - опа, вече живея тук, няма как да ме изгониш. А пък дори и да му изхвърлиш багажа, той как ще го докаже? Аз пък мога да кажа, че сам си го е изнесъл. То доколкото знам и при кражба за застраховката трябва да вадиш касови бележки, да доказваш, че си имал разни неща, не става толкова лесно. Отива наемателя в съда и казва - тука нямам договор за наем на този апартамент, ама не ми дават да си го ползвам, а и ми изхвърлиха 5 чифта гащи и 2 тенджери... Странно ми звучи да се приеме това насериозно.

# 503
Някой да извади хроника, за реално осъдени наемодатели за самоуправство, ще ми е интересно да прочета.

# 504
Лъки, след като написах"граждански дела наем самоуправство" излезнаха няколко, колкото да не е без хич, който иска да ги чете. Преди месец си чакам на опашка да отвори магазин  на "черния петък"  и една жена разправя на приятелка, че брат и /адвокат/при това след година и половина и водени дела едва успял да влезе във владение на жилището си обитавано под наем от чужденец неплащащ наем. Оня натрупал и сумати сметки за консумативи.И си мисля каква полза, че не се е "самоуправил". Сигурно глобата му ще е в пъти по-.малко от натрупанита финансова загуба. А  за изпилените  нерви и дума не обелвам.

# 505
А всъщност какво е наказанието, което се предвижда за това самоуправство?

# 506
Лъки, след като написах"граждански дела наем самоуправство" излезнаха няколко, колкото да не е без хич, който иска да ги чете.
Скрит текст:
Преди месец си чакам на опашка да отвори магазин  на "черния петък"  и една жена разправя на приятелка, че брат и /адвокат/при това след година и половина и водени дела едва успял да влезе във владение на жилището си обитавано под наем от чужденец неплащащ наем. Оня натрупал и сумати сметки за консумативи.И си мисля каква полза, че не се е "самоуправил". Сигурно глобата му ще е в пъти по-.малко от натрупанита финансова загуба. А  за изпилените  нерви и дума не обелвам.

Ясно.  Peace

# 507
Здравейте хора! Simple Smile Включвам се и аз да ви следя! Като за начало да разкажа моята история. Семейство с малко бебенце сме и бихме искали да се отделим понеже за момента със свекър ми сме 4човека в двустайно доста малко жилище ( една малка стая която е нашата спалня и бебчо спи при нас и една голяма стая разделена на две хол и стаята на свекър ми) и когато той се прибере вечер от работа ползваме само едната стая. Нямаме никакво лично пространство той се бърка във всичко и ни напряга и се ядосвам че по този начин мъчим бебенцето. Постоянно прави скандали за всичко той е прав и не иска да изслушва дори сина си камоли мен. Всяка вечер се пие по няколко чаши алкохол без това не може. В последният скандал ни обиди и нагруби с много лоши думи и изказвания и от тогава ние не говорим с него и си стоим само в нашата стая ( доста подтискащо най вече за бебето Sad )  Та стигнахме до въпросът ми който е. Каква би била най ниската сума за двустайно жилище под наем? Интересувам се за най ниската защото съм в майчинство и мажът ми не взима големи пари. Благодаря предварително! 😊

# 508
Здравейте хора! Simple Smile Включвам се и аз да ви следя! Като за начало да разкажа моята история. Семейство с малко бебенце сме и бихме искали да се отделим понеже за момента със свекър ми сме 4човека в двустайно доста малко жилище ( една малка стая която е нашата спалня и бебчо спи при нас и една голяма стая разделена на две хол и стаята на свекър ми) и когато той се прибере вечер от работа ползваме само едната стая. Нямаме никакво лично пространство той се бърка във всичко и ни напряга и се ядосвам че по този начин мъчим бебенцето. Постоянно прави скандали за всичко той е прав и не иска да изслушва дори сина си камоли мен. Всяка вечер се пие по няколко чаши алкохол без това не може. В последният скандал ни обиди и нагруби с много лоши думи и изказвания и от тогава ние не говорим с него и си стоим само в нашата стая ( доста подтискащо най вече за бебето Sad )  Та стигнахме до въпросът ми който е. Каква би била най ниската сума за двустайно жилище под наем? Интересувам се за най ниската защото съм в майчинство и мажът ми не взима големи пари. Благодаря предварително! 😊
Сума не мога да кажа защото не пише дори в кой град/квартал ще търсите.
С малко бебе посред зима няма да ви е никак лесно. По скоро се опитайте да се разберете със свекъра си и около пролетта се изнасяйте. Наем и сметки за ток ще ви съборят, детето не го броя като допълнителен разход защото и сега е с вас.

# 509
Цената е най-малкия ви проблем.
Трудно някой би се съгласил да даде под наем на хора с ниски доходи и бебе.
Нали ако парите не достигат за бебето ще забавите наема.
Какво пречи, пиенето на свекъра? Той си е в къщи, ще прави каквото си иска.
Едва ли от скоро е властен и пиещ. Защо от началото си се съгласила да живеете заедно?
А колко подтискащо за бебе е седенето в 1 стая. Освен ако не е проходило и не иска да обикаля.
По тази логика и в гарсониера ще ви е подтиснато.
На профилната снимка виждам и по-голямо дете.
Значи - поне двустаен. За наемите - отвори имоти бг и потърси в желаните квартали.
Поне ще разбереш как вървят цените. Освен наема ще има и режийни, които сте длъжни да плащате.

Общи условия

Активация на акаунт