Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 47

• 43 010
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
Презерватива не предпазва от ЧПВ. Предпазват на около 70%. Външно изразените генитални брадавици са характерни за щамове 11 и 16, които са ниско рискови. Другото е тестване, но дори не се знае колко е надеждно тестването на мъже, в чужбина не го препоръчват и даже се твърди, че няма надежден тест за мъже.

Анонимна, не исках да те засегна, а да вкарам и малко хумор. Наистина не е добре човек да се фиксира върху това. И аз се надявам да си остана с това горене. Но до колкото четох, заразяването с вируса е почти неизбежно ако водиш полов живот и ти и партньора не сте се събрали девствени.

# 691
Да, Меридит. И преди съм писала в темата. Сега ми изтичат месеците с прием на Кориолус и ми предстои да видя какво се случва. Лекарят иска да деструктира участъка по принцип (върху раничка е). Абе, иска да маха раничката, ама не баш с горене явно, щото деструкцията май се води друго. И аз сега се чудя дали да се съгласявам, щото нали тия неща се махат само с изрязване по принцип, за да не останат отдолу болни клетки. Ама пък ако е малко, сякаш си струва. Не възлагам надежди, че вирусът се е изчистил с 3 месеца прием на гъбки.

Скрит текст:
Има надежден тест за мъжете. Тук ги пускат изследванията от семенна течност. На запад се взима натривка от канала.

# 692
Момичета, да ви попитам, тей като не съм много запозната. Ако имаш ЧПВ, то това се разбира от цитонамазката, нали? Моите резултати са добре, бях писала че ПАП ми е втора група, но е заради гъбите, които лекувам в момента. И друго да питам, ако резултатите ми са нормални, да карам ли приятеля ми да се изследва? Макар да съм с него вече повече ог година, но преди не съм се замисляла над такива неща. 🙄 И как така мъжете не могат да се лекуват? Вярно ли е това?

# 693
По принцип се счита, че веднъж заразиш ли се с ЧПВ, не можеш да се отървеш.
ЧПВ не се установява с цитонамазка. С нея се установява наличието на атипични клетки, колко са на брой и т.н. ЧПВ-то се установява с отделен тест дали има или няма вирус или със ДНК типизиране на щама.
Ако ти или приятеля ти сте имали предишни партньори има вероятност да сте се заразили от тях.
При 80 % от заразените с ЧПВ вируса се подтиска от имунната ситема и не води до проблем. Все пак зависи от организъм, дали имаш вредни навици и от щама с който си заразен.
При пап2 и ако нямаш други проблеми не знам дали е необходимо да правиш допълнителни тестове. Все пак той се заплаща и не е евтин.

# 694
Момичета, да се "похваля" - моят lletz мина днес. Чувствам се добре, по време на манипулацията всичко беше нормално, надявам се и занапред да е така. Утре ще си почивам вкъщи, както и от тренировки тази седмица.
И резултатите си чакам, обикновено седмица ли е отнело при вас?

# 695
Момичета, да се "похваля" - моят lletz мина днес. Чувствам се добре, по време на манипулацията всичко беше нормално, надявам се и занапред да е така. Утре ще си почивам вкъщи, както и от тренировки тази седмица.
И резултатите си чакам, обикновено седмица ли е отнело при вас?
Не знам какво тренираш, но по добре почини поне 1 месец, за да си заздравее мястото.

# 696
Ходя на танци активно, говорих с доктора и каза да почивам тази седмица. Иначе потренирвам и Табата, но ще почивам там вече повече, може би до края на февруари.

# 697
Супер, че се чувстваш добре. Simple Smile Но според мен и от всякаква физическа дейност трябва да се почива около месец. По държавните болници дори дават дългичък болничен за тази процедура.

Никой ли няма положителен/отрицателен опит с деструкция на участък Sad
Объркана съм. Четох едно изследване, че успеваемостта при леки промени (койлоцитоза, ЦИН 1) на лийп е 94%, а на деструкция- 88%. Близки са, но все пак ми се иска да чуя мнение на пациентки.

# 698
  • София
Анонимна, ако имаш взета биопсия няма как да останат, защото при нея се знае колко надълбоко е проблемът. Поне на мен така са ми обяснявали, че затова се взима и при лека степен се предприема деструкция или изгаряне, защото така се премахва само горният слой. Аз бих предпочела по-неинвазивната процедура след като не си раждала.

А след лийп не знам кой лекар позволява такова физ натоварване. Мястото е богато кръвоснабдено и ако не искате проблеми се пазете поне месец от полови контакти, вдигане на тежко и физ. натоварване. Аз работя на бюро и пак бях 2 седмици болничен.

# 699
Деструкция т.е. криотерапия ли, Анонимна ? Само съм чела за нея- не е изгаряне, а унищожаване на проблемния участък чрез замръзяване.

Аз успях да издиря великия патолог, който така е написал резултата ми, че дори  лекаря не успя да го разчете. Стана му неприятно,че търся коментар от него, но ми разясни ,че има атипични клетки в граничната зона. Не било притеснително, но е добре да се проследи състоянието след 3 месеца.

# 700
Трябва ли лекарят да ми издаде болничен? Само ми препоръча утре по възможност да не ходя на работа и тази седмица да почивам повече. Утре ще се чуем контролно, а след седмица съм на преглед.

# 701
Имам прицелни от 3 места, но в хистологията нищо не пишеше, всичко беше обобщено. Laughing Мисля, че бях ти се оплакала.
Дадох я на 2ро мнение при доц. Милев, който пък изкара, че имам хиперплазия на канала, не знаех, че е възможно, мислех, че е само на матката. А полипът- жлезист. Бях почти сигурна, че ще излезне папиломатозен, но явно не е. Което за мен е добре. За раничката- нищо не каза, нещо смота. И затова се чудя.

Скрит текст:
Ето хистологията, разбъркана ми се струва. И има нещо пропуснато- именно прицелните биопсии от раничката. Явно изобщо ги няма, макар че са 8 стъкълца, защото и Милев нищо не каза за тях. На практика нямам инфо за раничката и биопсиите от нея.

1. CC
2. CU
3. PVCU
4. Цервикален полип

1. Ендоцервикален полип
2 и 3: Ендометриум в пролиферативна фаза
4. Многослоен плосък епител с огнищни хронични възпалителни инфилтрати в стромата

Предисторията е колпоскопски атипизъм на профилактичен преглед, течнобазирана 3А с LSIL, койлоцити и положителен за високорискови + препоръка за LEEP от онколожка;
и горното абразио на канал, матка, биопсия и хистероскопия при сегашния лекар.

Marsia K, не знам. Каза деструкция само. И сега се чудя дали е имал предвид с лазер или криотерапия. Ама нали съм патка, не попитах на място Laughing
Оф, много дълго стана. Извинявам се

# 702
В такъв случай деструкция може да е всичко - ток, лазер, коагулация, крио.

# 703
  • София
Криотерапия е. Понеже знам лекарят кой е Simple Smile
Иначе не знам - не вярвам да нямаш резултат, че къде ще е? Милев е светило ако е имало нещо ще каже. Поне аз така мисля. Аз на моята хистология след конизацията си пишеше ЦИН1. Та не мисля, че ти е пропуснато нещо.

# 704
Добре, благодаря ви, момичета! Ще пиша, като реша и мина Simple Smile
Милев така се изказа, че все едно няма материал от раничката. "В канала няма нищо обезпокоително, но за самата шийка не мога да говоря" и тогава ми поиска предните изследвания, видя цитонамазката и каза, че там има нещо явно и трябва да се проследи/види идните месеци.

Общи условия

Активация на акаунт