Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 47

• 42 997
  • 751
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Второто мнение беше: "Защо не изчакаш малко?" - от лекар който е добър в тази област....

# 721
  • Благоевград
Второто мнение беше: "Защо не изчакаш малко?" - от лекар който е добър в тази област....
Имах предвид второ мнение от патоанатом, който да погледне биопсията на теб такъв ли ти е казала да почакаш или онкогинеколог, който е отсъдил това, по резултата написан от патоанатома? На мен първият патоанатом ми беше написал само ЦИН 3, а вторият направо Карцином ин ситу и да не губя време ми каза.

# 722
Здравейте!
Имам въпрос - има ли тук жени които са с CIN3 и все още се следят и не са направили конизация? Има ли лекари с такъв подход - на наблюдение и изчакване?
Аз бях с CIN1-2 преди 2г и половина, после преди 1г стана на CIN3. Иска ми се още малко да не правя конизация ако може (примерно 1 година)
В интернет четох по разни статии че само 12% от CIN3 ще прогресира до рак и това отнема от 10 до 20г.

Не мисля, че има какво да чакате. Следенето показва, че състоянието прогресира и то изключително бързо.
 CIN 3 е тежка дисплазия и почти целия епител е атипичен.
 Голям риск поемате - според мен Hands V

Може ли името на лекаря?

# 723
За ЦИН3 наистина не мисля, че има кой знае какъв шанс за обратно развитие, по-скоро в границите на научната фантастика. Не мисля и, че трябва да се чака до следващата година, когато по тази логика ще е ca in situ, хич не си заслужава и риска да стане и още нещо... На колко години сте? Аз не бих чакала, от ЦИН2 според мен нататък пътят е само един. Аз съм с ЦИН1 и наблюдения на 6м, ако не претърпи обратно развитие или тръгна към ЦИН2 въобще не бих се поколебала. При кои лекари сте били?

# 724
Какво е мнението ви за течно-базираната цитология? По-надеждна ли е от обикновената и прави ли се и на други места освен в Геника лаб? Имам позната, която е винаги 3та група ТБЦ, а обикновената й е 1ва група, правена на две различни места? На какво се дължи тази разлика? Чудя се дали да не си направя и аз ТБЦ

# 725
  • София
Аз не се надявам, че ще се подобри. По-скоро ми се искаше да отложа малко. То е ясно че ще има конизация.
Най-вероятно ще я направя сега. Благодаря за отговорите!

# 726
Защо искате да отлагате? Нещо ви притеснява в самата процедура или просто заради надеждата да се оправят нещата от самосебе си.

# 727
  • София
Само да не смята да бременее през тази една година.

# 728
Почти изписахме и тази тема. Ако някой мисли, че има какво да добавим в заглавният пост на следващата тема , нека ми пише Hands V

# 729
Защо искате да отлагате? Нещо ви притеснява в самата процедура или просто заради надеждата да се оправят нещата от самосебе си.
И аз се зачудих защо?

Какво е мнението ви за течно-базираната цитология? По-надеждна ли е от обикновената и прави ли се и на други места освен в Геника лаб? Имам позната, която е винаги 3та група ТБЦ, а обикновената й е 1ва група, правена на две различни места? На какво се дължи тази разлика? Чудя се дали да не си направя и аз ТБЦ
И тримата гинеколози, при които съм ходила, искат обикновена цитонамазка на стъкла - имали й повече доверие... Къде е истината не знам, но доста пъти съм попадала на информация, че течно базираната давала по-висок резултат, защо и как не знам, но не съм се интересувала.

Marsia_K, за първата страница само махни името на проф. Карагьозов и това, че преглежда в Токуда - човекът почина миналата година, Бог да го прости.

# 730
Аз предлагам да добавим и д-р Павел Добрев - онкогинеколог, гр. Бургас (МЦ Зорница и КОЦ-Бургас)

# 731
Здравейте,
Последната ми цитонамазка е преди година, всичко в норма. Предстои ни бебеправене. За редовен преглед се записах  при Бойко Димитров? Дали да пусна при него цитонамазка или да търся друг вариант?

# 732
 Искам да ви попитам нещо.Имам установена раничка от 12г.Никакви мерки не са взети от страна на лекари.2013г.ми беше правена биопсия по повод 3 група.,оказа се хроничен ендоцервицит.След което посетих онколог той каза че имам процеп на шийката, което е трябвало да се зашие след раждането и поради тази причина цитонамазките дават такава групи.По скоро било козметичен дефект.Сега съм 3d група бях 3м.на лечение и сега ще видим каква ще е цитото.Вие какво мислите много съм притеснена мисля само лоши неща.

# 733
  • София
nadia030, то не знам дали може да се нарече козметичен дефект, но проблемът е, че зоната на преход между двата епитела вместо да е скрита вътре в цервикалния канал, е навън, изложена на всички микроорганизми във влагалището. При мен е същата работата и това усложнява по принцип нещата. И при мен има хроничен цервицит, но групата само един път е била 3а и след противовъзпалително лечение падна на 2. Но се следя много често и много стриктно. Щом те следи онколог би трябвало да знае какво прави.

# 734
В момента ме следи обикновен гинеколог от който съм много доволна.В петък имам час и най вероятно ще вземе нова цито.силно се надявам да е  2 група.Последната цито беше изпратена в онкологията и резултата беше.Възпалителни промени на плосък епител със морфологични белези на ЧПВ 3d група.

Общи условия

Активация на акаунт