Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 47

• 43 013
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
При мен след изгаряне ми казаха никакво натоварване /спорт/, секс, басейни, дори го отложихме, че ходих на екскурзия и като се прибрах минах процедурата.

# 706
  • Бургас
Вариант да ти се предаде при раждане ЧПВ в половата система е невъзможен.
Това, че са нямали кондиломи не значи, че не са били носители и при мен е така. Аз не казвам, че презервативите винаги спасяват, но намаляват съществено риска.
Ти имаш ли някой от щамовете и лечение някакво? Ако не недей се обременява с такъв яд... аз съм точно в описаната от теб ситуация, както и казах. Но ако имаше човек, на когото държа не бих се обрекла на самота само заради това. С всеки следващ няма гаранция. 
Напълно е възможно да се предаде ЧПВ вертикално. Има много изследвания в тази насока. Дори се изследва вътреутробна трансмисия. Ясно е, че ЧПВ може да удари гърло, уста и т.н. Не е само шийката на матката.
Колкото повече се замисля човек, толкова по - трудно е да се приеме само полов път на заразяване. Не, че има някакво значение де. Кожа до кожа, орален секс, вътреутробно бля,бля,бля...списъка е много дълъг.
Ключа за палатката навярно е в добрия имунитет и хормонален фон, нищо друго. Вече дори съм твърдо на тази позиция. Ако 80% от "земляните" разнасят ЧПВ, то си е като някакъв "условен патоген." Т.е. всички си имаме, обаче само тези със слаби места го отнасят. Е, аз си нямам високорискови, но очевидно някой нискорисков + високи естрогени + БВ = кофти работа. И съм сигурна, че дори и нискорисков оставен на кофти хормонален фон и имунитет ще направи дори поражения.

# 707
  • София
Вертикално може да се предаде. Да попадне на шийката на новородено - не. Поразяват се други зони, както си изброила.
И какъв хормонален фон, като на 10 жени 9 не са в "нормите"за хормони. Там са много условни нещата... не може всеки да пие хормони.
За мен няма скрити причини - всичко е до сексуална култура, хигиена, стрес (от него могат да се повлияят хормоните, но те са динамична величина).

# 708
Ето малък цитат от Дисертация на Д-р Боряна Симеонова от 2016г. - нещо интересно по повод устойчивостта на HPV

Скрит текст:
Човешките папиломни вируси са устойчиви на различни химични и физични
въздействия. Вирусните капсиди издържат на обработка с етер, киселина и загряване за
1 час на 50ºС. За тоталната им инактивация е необходима обработка на 100ºС за 1 час.
Нещо повече, топлината, генерирана по време на лазерна хирургия или
електрокоагулация, произвежда аерозолен облак, съдържащ вирусна ДНК, чрез която е
възможно заразяване на персонала, извършващ  манипулациите. Стандартното
автоклавиране трябва задължително да се използва за стерилизация на хирургичните
инструменти, а аерозолите, получавани по време на манипулациите, да се евакуират по
съответния начин[56, с. 5-9].  
       Проучвания в урогинекологични клиники намират мукозна HPV ДНК върху
гинекологичните столове, леглата, инструменти и в банята на пациентите. Дори след
щателни дезинфекционни процедури HPV ДНК все още се намира по повърхността на
медицински инструменти, ползвани при пациенти с доказана HPV генитална инфекция.        
Ма и съавтори намират 7.5% положителни проби с HPV ДНК върху трансвагинална
сонографска (TВС) сонда в спешното отделение. Изводът е, че е нужно почистване и
щателна дезинфекция на сондата след всяка вагинална ехография.  Casalegno и съавт.
откриват ДНК на HPV при 18% проби след преглед и при 28% от пробите преди
преглед. След дезинфекция на сондата със слаби дезинфектанти (LLD) 3.0% от пробите
отново съдържат HPV типове (16, 31, 53 и 58)[58, с. 29].

Close

# 709
  • Бургас
Вертикално може да се предаде. Да попадне на шийката на новородено - не. Поразяват се други зони, както си изброила.
И какъв хормонален фон, като на 10 жени 9 не са в "нормите"за хормони. Там са много условни нещата... не може всеки да пие хормони.
За мен няма скрити причини - всичко е до сексуална култура, хигиена, стрес (от него могат да се повлияят хормоните, но те са динамична величина).
Това не е вярно. Говорим си за трайно диагностицирани хормонални проблеми, а не за спорадични такива. Как 9 от 10 жени ще са с този проблем? Най - вече пресиращо високи/умерено високи нива на естроген и проблеми метаболизма му. Най - вече пустия естроген! Доказано е, че има пряка връзка с дисплазията.
Като изброените не отричат, че е добре да имаме сексуална култура.

ПП: допълвам се. Пиенето на синтетични хормони, без установен източник на проблема...ей тъй за корекция си е недопустимо и опасно. Изтеглих го един път и никога повече няма да си го причиня. Добре, че спрях на време.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 10:45 от MeMyselfI

# 710
  • София
Добре, не ми се спори. Аз мога да си подкрепя твърденията с проучвания. С хормоналните изследвания много се преекспонират нещата и доста от големите специалисти ще ти го кажат. Огромна част от популацията са с висок естроген. Разбира се, има случаи, които налагат лечение. Но повечето от жените нямат никакви отклонения в МЦ, забременяване и т.н. и няма причина да се "лекуват" с допълнителни хормони.

Видях сега редакцията, точно това визирам, да се лекуват само установени проблеми от съответните специалисти. И го казвам от позицията на човек, който зарди операцията се наложи да пие ПЗ, не ги пия вече 5 месеца и още не се е възвърнало предишното положение, но нямах избор, операцията беше по спешност и се наложи. Сега вероятно имам дисбаланс, но се въздържам от изследвания, защото не виждам с какво ще ми помогнат.

# 711
Здравейте! Знае ли някой какво ще рече "КЛЕТЪЧНИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ СКВАМОЗЕН И ЕНДОЦЕРВИКАЛЕН ЕПИТЕЛ /СУПЕРФИЦИАЛНИ. ИНТЕРМЕДИЕРНИ И ЦИЛИНДРИЧНИ КЛЕТКИ/. УМЕРЕНО КОЛИЧЕСТВО СЕГМЕНТОЯДРЕНИ ЛЕВКОЦИТИ. СРЕЩАТ СЕ И ЕДИНИЧНИ БИНУКЛЕАРИ. ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ! ПРЕПОРЪЧВА СЕ HPV-ТЕСТ. Клетъчни промени свързани с: "други". Какви могат да бъдат тези "други" причини?  " Цитонамазката е ПАП 2 кое по-точно изисква тест за ЧПВ. Какви са тези клетъчни елементи?

# 712
  • Бургас
Добре, не ми се спори. Аз мога да си подкрепя твърденията с проучвания. С хормоналните изследвания много се преекспонират нещата и доста от големите специалисти ще ти го кажат. Огромна част от популацията са с висок естроген. Разбира се, има случаи, които налагат лечение. Но повечето от жените нямат никакви отклонения в МЦ, забременяване и т.н. и няма причина да се "лекуват" с допълнителни хормони.

Видях сега редакцията, точно това визирам, да се лекуват само установени проблеми от съответните специалисти. И го казвам от позицията на човек, който зарди операцията се наложи да пие ПЗ, не ги пия вече 5 месеца и още не се е възвърнало предишното положение, но нямах избор, операцията беше по спешност и се наложи. Сега вероятно имам дисбаланс, но се въздържам от изследвания, защото не виждам с какво ще ми помогнат.
Аз съм с трайно завишен естроген от години. Търся начин да си помогна не само заради шийката, ами и заради гърдите и много други неща. Реално проблема не е точно в нивото на естрогените, а в метаболизма им. Цикъла бива, но пък за забременяване ще да е зор, защото при такива нива качеството на яйцата няма да е цвете, но съм и дърта вече 36 годишна.

Мисълта ми не беше дамите да се тъпчат със синтенични хормони. Далеч съм от това. Казвам, че дори при нискорисков ЧПВ, при такъв хормонален фон като моя, не е чудно, че има поражения.
Т.е. ЧПВто само по себе си не е достатъчно, за да навъди проблем след проблем. За това обобщих, че след като 80% го носят вируса, но от поражения страдат 5%, то има кофактори - слаби места.
А специално за естрадиола и връзката с ЧПВ има писано много през последните няколко години. От ровене стигнах до добавката Дим плюс и се оказа доста добро попадение, а не е и химия.

Evelina123456, " СРЕЩАТ СЕ И ЕДИНИЧНИ БИНУКЛЕАРИ. " според мен това

# 713
  • София
Евелина, единичните бинуклеари налагат HPV теста. Не е страшно, следвай препоръките на лекаря си. Би следвало да те погледне на колпоскоп.

MeMyselfI, разбирам те. Надявам се си открила специалист, на който да се довериш!
Иначе нивата на естрадиол се свързват с няколко вида рак, това е ясно, просто винаги е съвкупност от фактори.
Ще видим мен какво ме чака на следващата контрола, чудех се дали да ходя по-рано. Покрай мен всички приятелки се оказаха и те с такива проблеми и нещо се уплаших. А и миналият месец - 10 дни закъснение почти, този 4 дни по-рано.... като цяло се тревожа, а уж няма за какво.

# 714
  • София
Ето малък цитат от Дисертация на Д-р Боряна Симеонова от 2016г. - нещо интересно по повод устойчивостта на HPV

Скрит текст:
Човешките папиломни вируси са устойчиви на различни химични и физични
въздействия. Вирусните капсиди издържат на обработка с етер, киселина и загряване за
1 час на 50ºС. За тоталната им инактивация е необходима обработка на 100ºС за 1 час.
Нещо повече, топлината, генерирана по време на лазерна хирургия или
електрокоагулация, произвежда аерозолен облак, съдържащ вирусна ДНК, чрез която е
възможно заразяване на персонала, извършващ  манипулациите. Стандартното
автоклавиране трябва задължително да се използва за стерилизация на хирургичните
инструменти, а аерозолите, получавани по време на манипулациите, да се евакуират по
съответния начин[56, с. 5-9].  
       Проучвания в урогинекологични клиники намират мукозна HPV ДНК върху
гинекологичните столове, леглата, инструменти и в банята на пациентите. Дори след
щателни дезинфекционни процедури HPV ДНК все още се намира по повърхността на
медицински инструменти, ползвани при пациенти с доказана HPV генитална инфекция.        
Ма и съавтори намират 7.5% положителни проби с HPV ДНК върху трансвагинална
сонографска (TВС) сонда в спешното отделение. Изводът е, че е нужно почистване и
щателна дезинфекция на сондата след всяка вагинална ехография.  Casalegno и съавт.
откриват ДНК на HPV при 18% проби след преглед и при 28% от пробите преди
преглед. След дезинфекция на сондата със слаби дезинфектанти (LLD) 3.0% от пробите
отново съдържат HPV типове (16, 31, 53 и 58)[58, с. 29].

Close

Ужас! Между другото когато лекарят ми прави лийп-а каза, че тази процедура е задължително да се прави с маска, защото вирусът се вдишва от правещия я... ето, че сега чета същото и тук... Rolling Eyes

# 715
  • София
Аз по тази причина съм против правенето на манипулации в кабинет. Знам, че доста хора изпитват ужас от болници и искат веднага да си ходят, но...
В операционните се поддържа ниво на стерилност, в болниците задължително всичко се стерилизира по стандарт. Не, че смятам, че инструментите в кабинетите не се, но за мен няма гаранция като няма контрол. Следете дали слагат презерватив върху сондата и дали са единично пакетирани всеки инструмент преди употреба - това значи, че са минали през автоклав.

# 716
  • Бургас
MeMyselfI, разбирам те. Надявам се си открила специалист, на който да се довериш!
Иначе нивата на естрадиол се свързват с няколко вида рак, това е ясно, просто винаги е съвкупност от фактори.
Ще видим мен какво ме чака на следващата контрола, чудех се дали да ходя по-рано. Покрай мен всички приятелки се оказаха и те с такива проблеми и нещо се уплаших. А и миналият месец - 10 дни закъснение почти, този 4 дни по-рано.... като цяло се тревожа, а уж няма за какво.
Отказах се от лекари за сега. Искат да ме тъпчат с Дуфастон, а аз не съм съгласна.
Не се намери тежка причината за  завишен естроген, освен поликистоза, която пък не пречи на овулацията. Вървя си към инсулин резистентност. Доктора го намерих все пак, но ми е далече Simple Smile Имам изписан от него Сиофор, и работи, но го взимах само по време на процедурите за малкия.  Много зле се чувстам докато го пия и се прежалих само по време на стимулациите.
Цикъла ми е същата работа. Миналия месец ме светна 3 дни по - рано, н този закъснях със седмица. Не му обръщам внимание вече и толкоз. То не остава време. АГ прегледи, прегледи на гърди, прегледи на деца,...ми омъзна ми вече хора!

Също не одобрявам процедура в кабинет - болница и операционна.

# 717
  • София
Здравейте!
Имам въпрос - има ли тук жени които са с CIN3 и все още се следят и не са направили конизация? Има ли лекари с такъв подход - на наблюдение и изчакване?
Аз бях с CIN1-2 преди 2г и половина, после преди 1г стана на CIN3. Иска ми се още малко да не правя конизация ако може (примерно 1 година)
В интернет четох по разни статии че само 12% от CIN3 ще прогресира до рак и това отнема от 10 до 20г.

# 718
  • София
Шансовете да регресира CIN3 са нищожни, за мен е руска рулетка. Както виждате за 1 год само е прогресирало, може доста по-бързо да стигне до рак.
Конизирайте се преди да се наложи да си правите хистеректомия. Ако се притеснявате за евентуална бременност - недейте, много жени има с конизация и си износват бебетата със или без серклаж.

# 719
  • Благоевград
Подкрепям думите на Меридит! Аз бях ЦИН 3, карцином ин ситу, не съм раждала, но дори за миг не се замислих, дори нямах търпение да мине цикъл, за да действам и да се оперирам. С това шега не бива! Ако се колебаеш и нямаш второ мнение на биопсията, по-добре се консултирай и ако и другият патоанатом го потвърди действай! Успех!

Общи условия

Активация на акаунт