фентъзи и фантастика - тема 16

• 33 720
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
В първите книги си личи, че  са по-скоро като чернова* на Пратчет. Да вземем идеята за Патрицият.  Първото споменаване на Патрицият - когато изпраща Ринсуинд да пътешествие- той съвсем няха характерните белези на Ветинари и не е споменат по име. Впоследствие Пратчет, казва че това е Патрицият преди него, но ако видим как се държи Щракникуфар в Нощна стража, ще видим че описанието пак не съвпада.  По Същият начин Баба Уедъруекс в еманципирана магия, е ранен вариант на баба Вихронрав - но това е още от времето когато няма три вещици и доста неща са по-други

Първите книги няма и много хумор., освен ако читателят не е садист и не му харесва как Ринсуинсд все се насажда на пачи яйца.

има дори начин на хумора който е характерен за повечето книги на Пратчет, но не и всички - не и за последните 1-2 и не за първите 2-3 . Не знам дали мога да го обясня в пет реда, но човек като прочете Стражите! СТражите! или Петият слон и вижда доста смешни лафчета, а книги като Смрък са продрани от носталгия и болка, но това е нормално...Смрък е от последните книги на Пратчет.
В последната книга на Пратчет път негов главен герой
Скрит текст:
умира.
.
Пак казвам от книга на Пратчет до книга на Пратчет  - и то за Света на диска говорим - има разлика.
Ето аз например много харесвам книгите за Смърт, но те са ужасно философски, не ги препоръчвам на новаци, в жанра "Пратчет".

Иначе за книгите извън Диска - например СТрата за мен отсвякъде си е чернова за Диска, то си личи,
Скрит текст:
 в крайна сметка в Страта героите откриват Диска

*Това не означава че не отдавам заслуженото на Пратчет. Просто в някои книги, той още не е развил голямата си идея, нужно му е било време. Човек трябва да почете 4-5 книжки от него за да го оцени.

http://pekazh.com/wp-content/uploads/2015/04/Discworld-1.gif - за кой ли път

Последна редакция: пн, 17 дек 2018, 20:27 от Джон Сняг

# 106
Издателство Ентусиаст са преиздали на Любен Дилов "Нуми и Ники". Корицата обаче е просто потресаваща #Crazy #Crazy doh

# 107
На Джей Кристоф поредицата не е лоша. Сега излезе и третата книга

Нещо повече да кажеш за тази поредица? Притеснява ме да не е като типичните YA женски фентъзи романи с романтични елементи тип книгите на гореизброените от мен авторки.
Е, има си ги пак трепетите, но не е някаква лигава история. Девойката е дразнеща, тип - пия, псувам и се бия по- добре от мъжете. Магията е интересна, втората книга за мен е по- слаба. Подрепям препоръките за Абъркромби и Маклелан, както бих ти препоръчала” Риганте” на Гемел и Антъни Райан.

# 108
  • DE
Ау, това колко го харесвах. Корицата наистина е отвратителна. Опитали са да са в крак с времето, но не се е получило Tired

# 109
  • Ямбол
Аз и там писах, но детето ми нито се потресе, нито ужаси от корицата. На фона на анимациите, които се гледат в момента, корицата ми се вижда направо нормална Wink

# 110
Балкай Бартокомляс, опитай поредицата на Робин Хоб за Фиц и Шута.

# 111
  • Майничка
За фентъзи към Хоб бих добавила и Реймънд Фийст с трилогията за "Магьосник" и Дъщеря на империята" (а после и другите  Wink), както и "Сказание за острова на магиите" на Лиланд Модезит-младши.

# 112
  • София
Издателство Ентусиаст са преиздали на Любен Дилов "Нуми и Ники". Корицата обаче е просто потресаваща #Crazy #Crazy doh

Видях го вчера това недоразумение по тв-то... а аз си мислех, че последната на Маас е с грозна корица Wink

Балкай Бартокомляс, опитай поредицата на Робин Хоб за Фиц и Шута.

Или пък недей SatisfiedSatisfiedSatisfied

# 113
ако трябва да се давам мащабна епика за фентъзи
най-мащабен е Малазана, но той не е за всеки
Аз бих препоръчал  Браян Маклелън. Мъглороден също става.

Робин Хоб е много интересна, съжалявам само че явно няма да преведат Wild Rain chronikles на Български - издателството явно е фалирало. Впрочем тя има интересни книжки и с другия си псевдомними - Меган Лидхолм, макар че не са точно на същата висота, като историите за Фиц и Живите кораби.

П.С. Тази година май никой не е написал някакво сериозно мащабно фентъзи, ако не броим Оковите на скръбта...имам чувството, че фентъзи-писателите са си дали почивка

# 114
Rain Wild Chronicles мисля не преведоха по финансови съображния - в оригинал интересът към тях е доста по-нисък, отколкото към историята на Фиц (от нея преведоха книги, издадени след Rain Wild).

Откъде купувате книги на английски изгодно? Нарочила съм една поредица, но ми идва нанагорно цена от 20 паунда на кника в Амазон.

# 115
  • Вестерос
Скрит текст:
Аз не попитах с лошо чувство, а да се ориентирам какво харесваш
Май е добре да пробваш Абъркромби и Малазанците. Мащабно и с екшън. Вещрът също
На Пратчет чета първа книга, с един Двуцветко. Не е много лоша, но...
Това са му най-първите книжки с Двуцветко и Рисуинд. На мен също не ми бяха много интересни.

Аз лично се запалих от първата прочетена -Пирамиди. Тя пак му е от първите книги, тя не е от конкретните истории за Стражите, Вещиците, Смърт, а е от по-общите. Препоръчвам ти да почнеш или от по-общите или от"Стражите! Стражите!", може за Вещиците от "Еманципирана магия". Но там е  само с едната вещица.

Нуми и Нуки не съм чела, интересно ли е? Blush

# 116
АЗ лично първата книга на Пратчет - от света на Диска бе Малки Богове и много се смях, но пък на някой който е много религиозен - не препоръчвам.  ОТ  поредицата за Ринсиунд нещата вече стават смешно от даден момент, може би от Последният Континент  пък и той никога не е бил мой любимец

За някой който тепърва започва със Пратчет - нека прочете СТражите! СТражите! и веднага след нея Въоръжени мъже, Шовинист, Глинени крака и Петият слон. Обикновено Това е съвета за всички Новаци в Пратчет - СТражите! Стражите!
Едва след това да преценява Пратчет
Книгите за вещиците също са много хубави, но според не е добре да се почват от ЕМанципирана магия, а по-добре от Господари и Господарки и да се кара наред - Вещици в Чужбина -Захапи за врата и т.н.

Еманципирана магия, аз бих я нарекъл по-скоро прелюдия или може би чернова за цялата поредица за Вещиците. Добре е след като бъдат изчетени 3-4 книги от поредицата за Вещиците - някъде до Захапи за врата - да се прочете и Еманципирана магия, но не и да се почва от нея, човек ще остане с грешни впечатления от Пратчет.

по мое лично мнение книгите трябват да се четат така
1. Стражата-Стражата - Въоръжени мъже - Глинени крака- Шовинист - Петият слон.
после започнете да четете успоредно поредиците за Монасите на Времето - Малки Богове - Крадец на Време-Нощна Стража и поредицата за Смърт/Смърт и Сюзън - Морт- Жътварят-Музика за Душата-Дядо Прас -Крадец на Време 

и после ви остават само поредиците за Вещиците(и за Тифани) както и за Мойст/Олян.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 13:21 от Джон Сняг

# 117
  • София
Дали не са писали или проста не са превеждали мащабни фентъзита... май са различни неща, сигурно пишат хората Simple Smile

datura_inermis - аз си купувам само от амазон, ако ли не си ги свалям безплатни.

# 118
  • Вестерос
За Вещиците Господари и Господарки НЕ е първата, ако ще е с трите.
Посестрими в занаята
Вещици в чужбина
Господари и Господарки
Маскарад
Захапи за врата
и после за Тифани.
Все пак си имат последователност, отразена чрез Маграт
https://zapfod.files.wordpress.com/2012/01/terry-pratchetts-disc … der-guide-bg2.jpg

# 119
Да, извинявам се - Посестрими в занаята е първата.
Но категорично да не се тръгва от Еманципирана магия за някой който не познава Пратчет.

П.С. макар че тази категоризация която  Тиф е пуснала далече не е съвършена, тя е определено най-доброто

( - например Подвижни образи за отдалени като обществени институции, а Музика на Душата - не, тя се разглежда като част от поредицата за Смърт.
В същото време и в Подвижни образи и Музика на Душата  основан роля играе ССПГ Диблър, струва ми се нечестно да бъдат "разделяни"....има и други неточности.... )но, като цяло е добре да се следва именно този линк

колкото повече гледам - толкова повече се убеждавам, че най-добре е да се почне с  Стражата. Стражата е свързана и с поредицата за Олян.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 13:37 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт