фентъзи и фантастика - тема 16

• 33 673
  • 750
  •   1
Отговори
# 60
  • България
♥ HAPPY ♥ е най-голям фен и ще ти напише правилната подредба.
Първата, според Читанка- "Дилемата на съноплетачката", може да се чете и по-късно, а и е малко встрани от основната линия, според мен.
Има и една последна, която все още не е пусната в Читанка.
"Джентълменът Джоул и Червената кралица".
http://www.bg-mamma.com/?topic=965435.510 -тук сме писали за поредицата.

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 12:08 от МоарейнД

# 61
Ауу, не съм само аз най-голям фен, хаха Simple Smile Много хора си я харесват жената, видно от предния ми коментар- след толкова десетилетия, получава ОТНОВО награда за тази поредица, въпреки че отделни книги от поредицата са печелили Хюго и други награди, и въпреки че за толкова години са излезли толкова много книги на толкова много хора Wink
Хубава е Бараяр, много даже Simple Smile Първите две в Читанка може да ги прескочите, но те пък са кратки Simple Smile Просто нямат много връзка
Следващите две също можете, и да скокнете направо на приключенията на Майлс. Но! С годините някои любими книги от поредицата отстъпиха място на други- явно съм се променила, погледнала съм ги с други очи. Всичките си струват четенето, поне според мен. Има и приключения, и обрати, и хумор, и технологии, и битки, и любов... Бих препоръчала да се четат както са в читанка, от 3 нататък.
Това е фантастичната поредица на Бюджолд. Останалите й книги са абсолютно чисто фентъзи, като Споделящият нож си е направо любовна. А Шалион по-отнесена и мистична поредичка, но пак фентъзи.
Скрит текст:
Бях чела някъде интервю с Бюджолд, беше споделила, че от близките й никой не е чел книгите й. Бях в потрес и шок. И сега- на. У дома никой не ще да прочете любимата ми поредица. Щерката чете за всякакви вампири и глупости, но за Майлс- не ще Simple Smile Не обичала фантастика. Ама те тия деца май не са от мен...

# 62
лично за мен любимите ми книги от поредицата са "Без гравитация", (обожавам биомеханиката) нищо че е  на практиката без връзка(e има някои далечни препратки в Сентаганда) - и  "За честта на вор"(Закъде без Кордилия и Арас?).  В следващите книги действието малко ми се разтяга, но "Памет" беше божествена*

АЗ също бих препоръчал да се четат от 3 нататък както са дадени Читанка,  а 1 и 2 - по желание на клиента.

*Илан, ах Илан обичам го тоя човек.  "памет" според мен е най-доброто създадено от Бюджелод, изключвам "извън Гравитация"

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 13:02 от Джон Сняг

# 63
  • София
Днес излезе последната от съзаклятията на Касандра, сега се разкъсвам да я почна ли или първо да завърша Маас... много сложно такака като чета по малко
Kissing Heart

# 64
Тази и щерката я чакаше Simple Smile
Гледайки тази класация и колко назад е минал Мартин, си мисля, няма ли най-после да се размърда... хубава поредица, хубава, ама прекали отдавна и "модата" й отминава... https://www.goodreads.com/choiceawards/best-of-the-best-2018

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 15:58 от ♥ HAPPY ♥

# 65
  • Майничка
"Без гравитация" не е без връзка, на практика, тя и "Сетаганда" са базата за "Дипломатически имунитет". Има и една междинна връзка, повестта, в която за сефте се появява Таура.
В "Дилемата на съноплетачката" има "ехо" за Майлс в някои от сънищата.

След голямото ми мрънкане, че нищо от Пенрик не е преведено, "Бард" ме изненадаха приятно с всичко накуп. Дано не е кофти подвързването само.
Четох на английски две от повестите, хронологично май бяха преди Шалион, но са от същата серия за петимата богове. Леко залитат в посока криминално фентъзи, тип "Осем ловки демона" на Бари Хюгарт. Демонът на Пенрик ми напомня по много забавен начин "черната команда" на Марк от бараярския цикъл и отношенията Иван-лейди Алис и компания.
Да не четат тези, които не искат подсказки
Скрит текст:
Комбинацията Пенрик-Дездемона (демонът) е мечтата на матроната - една сюрия разнородни, но опитни жени+един дзвер, които са се заели с обучението на неопитен младеж, ама физически зависят от него. Пък той, хайванът, е  добре възпитан и не му иде отвътре да сиктирдоса "лелките"...

# 66
започнах Проклятието на Шалион и съм на 26 глава. Много  интересна книга, определено съжалявам, че не знаех по-рано за тази поредица. Личат си податките към Обединението на Испания...но е много добре направено.

# 67
  • Майничка
В очакване на Бюджолд, която ще ми е коледния подарък от щерките, се пресурквам с разни тийн антиутопии. Прочетох двете първи на "Тъмни дарби" и докато си сваля третата, подкарах "Игра на нерви", която хич не звучи като фантастика, ами като съвсем реално близко бъдеще, хибрид на Биг Брадър с игри от типа на син кит.
Не мога да кажа, че ми легна особено на сърце, но ще я препоръчам на няколко тийна около мен, белким се позамислят.

# 68
гаргамела аз прочетох и трите "Тъмни дарби", сега прочетох първият Шалион, и съм по средата на вторият, като прочета и третият ще прочета и аз "Игра на нерви"

# 69
  • София
Най-накрая приключих с Kingdom of Ash, не беше лош завършек на поредицата, въпреки че малко прекалено захаросан хепи енд ми дойде... нещо в последно време май съм свикнала авторите да са малко по-брутални с героите си.. Само финалът ми дойде прекалено разтегнат и подробен, можеше и малко по-сбитичко Simple Smile

Сега доволно пристъпвам към Queen of Air and Darkness да приключа и с тези драми Simple Smile

# 70
Прочетох първият Шалион, прочетох вторият и завършвам третия. Първият бе доста добър, вторият хич не ми пасна, а третият  дотук е направо шедьовър.

# 71
  • Майничка
Не зная на кой викаш третия, но ако е "Свещеният крал", на мен лично цикълът за "Синът на войника" на Хоб силно ми напомни за него.

Малко съм разочарована от края на "Игра на нерви", твърде леко се размина всичко.

# 72
гаргамела, Има сходства с Хоб, но има и големи разлики. При   поредицата "Горският шаман"  бе наблегнато на магията, и то по начин, който на мен на мен не ми допадна, докато  "Свещеният крал" има немалко интрига, и криминална драма, повечко  е в стила на Пол Дохърти и неговите Кентърбърийски загадки, което на мен ми допадна много. Да, принципно идеята за превъплъщенците е силно застъпена при Хоб, но по съвсем друг начин.

"Игра на нерви за мен" се оказа ужасно книга. Чел съм подобни книги  на тема "Биг Брадър"- например "Игрите на глада", "Тъмните дарби" и пр. - но във всички подобни книги обикновено имаше борба за насъщния или пък героите насила биваха въдворени в играта. Идеята че доброволно ще дадеш да гледат личния си живот, само за да се сдобиеш с неща, които не са нищо друго освен лукс ми се вижда абсурдна.
Още по-абсурдно ми се струва, че Т. който през цялото време убеждаваше главната героиня да не участва в това сътезание накрая излезе лошият герой, а този който я въвлече в това - добрият герой. Твърде елементарна книга.

# 73
  • България
Аз съм на "Камъкът на раздялата", втората книга от поредицата "Спомен, печал и трън" от Тад Уилямс.
Харесва ми.

# 74
Тад Уилямс си го бива. И трите му книги да много добри, както и краткият му разказ в антологията "разбойници" (забравих как се казваше). Е, разбира се много е важно да харесваш келтска митология.

Общи условия

Активация на акаунт