фентъзи и фантастика - тема 16

• 33 782
  • 750
  •   1
Отговори
# 555

В ГР има и трета от поредицата "Върховното кралство" - "Кралят" май се нарича.
Да, "Кралят" е третата книга, излязла е на български.

# 556
Снощи в три часа свърших и втора книга от поредицата Стийл Хейвън - Строшена корона. Интересни завръзки. Един-.двама ог героите в първата част ми се загубиха, появиха се нови персонажи, но като цяло действието се натегна и ми харесва. Жалко че в Рулит няма трета част.
накратко -
Скрит текст:
Кралят умира, и Престолонаследницата трябва да се справя със заговори, метежи, и настъпление на чужда варварска държава.
. Както казах все повече фентъзитата се кроят по модела на управлението на Елизабет.

ОТносно  "Върховното кралство". С интерес чакам да видя как ще се развие гражданската война в трета книга.
Скрит текст:
въпреки че Алан е един от главните персонажи,  и уж е представен за добър герой на мен ми се струва много самовлюбен, и твърде много под влиянието на майка си. Надявам се, да загуби войната и това да му дойде малко отрезвяващо.
Нито ми хареса колко много се е туткал докато помогне на  най-добрия си приятел, нито пък как усукваше за освобождаването на Нае, когато лесно можеше да издейства поне облекчаване на режима й. Още по-малко ми хареса колко се притесни за политическото бъдеще на майка си след дуела, който приятелят му проведе, нито пък че на практика се съгласи да измести брат си - първородният син на краля - от престола..

Последна редакция: пн, 11 мар 2019, 09:56 от Джон Сняг

# 557
  • София
Стийлхейвън на руски ли ги четеш?
На български не е издавана третата, но гледам, че и заглавията ги казваш не както са при бг изданията Simple Smile

# 558
на български. АЗ съм виновен, не е Вестоносец, а Вестител (абсолютно еднакво ми звучи като смисъл, човек който носи вести, и оттам съм се подвел), не е Строшена корона, а Разбита корона.

Стийлхейвън 2 - Разбита корона https://www.rulit.me/books/razbitata-korona-download-free-550100.html
Стийлхейвън 1 - Вестителят. https://www.rulit.me/series/stijlhejvn/vestitelyat-na-buryata-do … -free-550099.html

трета част засега не я виждам  в Рулит, ще почакам, да излеез на български (дано не се окаже голямо чакане). По-дразнещо е, че не виждам тук трета част на Върховното кралство, А признавам то си  ме грабна. Хареса ми как героят носи в себе си Тъмнината.

Последна редакция: пн, 11 мар 2019, 10:34 от Джон Сняг

# 559
  • София
Да, да, аз се сетих за кои книги иде реч, просто ако бяха руски издания щеше да имаш предполагам шанс да ги намериш я в рулит, я другаде, но Артлайн просто не са издали третата, не знам дали имат и намерение да го правят.

# 560
е, надявам се да я издадат.  втората е излязла 2015, Артлайн са я издали 2018. Третата е излязла   на английски година или две по-късно, нормално, че още не са я превели. предполагам че чакат да мине 3-годишен период. Ще се изненадам ако в началото на 2020 няма никакви признаци че излезе книгата. а вероятно - и още през октомври-ноември

# 561
Стийлхейвън 2 - Разбита корона https://www.rulit.me/books/razbitata-korona-download-free-550100.html
Стийлхейвън 1 - Вестителят. https://www.rulit.me/series/stijlhejvn/vestitelyat-na-buryata-do … -free-550099.html

трета част засега не я виждам  в Рулит,
Има я на английски в Рулит.

# 562
на английски -. може. и на руски - тоже.
на български я няма.*

П.С. английският има супер много идиоми, жаргонни фрази и и"игри на думи", ако не си цар в езика, често е неясно какво се има предвид, защото буквалният превод е невъзможен.

*по горе съм казал, че съм чел на български, първите две части, мислех че е очевидно, че третата част  съм я търсил на български- В краен случай бих се задоволил да чета с руски, но само ако дълго време на излиза на български. На английски - нъц.

Последна редакция: пн, 11 мар 2019, 11:30 от Джон Сняг

# 563
  • София
2014 e втората, 2015 третата... ами дано я издадът, че Артлайн и те не  са много постоянни...
Иначе, за да чете на англ. книги човек наистина трябва да поназнайва. Аз си спомням, че ти по принцип обаче дочиташ разни поредици на руски за това питах.

# 564
Артлайн просто не са издали третата, не знам дали имат и намерение да го правят.
Два пъти им писах, като ги попитах учтиво какво са им намеренията за третата книга, но отговор не получих. Аз купих първите две, засега няма да ги чета ще почакам с надеждата да си довършат поредицата. Първата книга на “ Върховното кралство” доста отдавна я четох, но втората не я довърших, не се сещам какво не ми хареса, но мисля да и дам отново шанс на поредицата, като започна пак от първата, защото никакъв спомен нямам от нея.

# 565
  • България
Поредицата "Върховното кралство" ми хареса, но я четох декември 2017г.
Започнах да забравям детайлите, финала май си го затворих във въображението и се сещам, че не беше щастлив.
Затова се изненадвам, че има продължение.
Много Мразя така. Rage
Май наистина ще ги чакам да се споминат авторите, че иначе трябва да препрочитам няколко поредици и да не започвам нищо ново. Trollface

# 566
финала във втора книга остана страшно отворен
Скрит текст:
Краля бе убит,
Двамата братя - Алан и по-големият му брат започнаха подготовка за гражданска война, градът който бе обасждан не падна, а подкрепи единият брат - който го обсаждаше - срещу другия, а накрая се оказа, детето н възлюбената на Лорн, не е детето на съдбата и че той е спал и с друг жена и има дете и от нея.

като цяло Върховното кралство предполага по-сивеещи се персонажи, няма кардинлно добри или зли персонжи, изключвам кралицата. То е по-зряло фентъзи, не предполага ясна разграничителна линия между добро и зло, защото "добрите" герои често извършват злини. Най-главният положителен герой - Лорн - е обладан от Тъмнината

# 567
  • София
Това с липсата на добри и лоши и зрелостта звучи интересно. Simple Smile Джон, а като стил как е?

# 568
Трудно ми точно да определя дали основният елемент е героично фентъзи или епично.  сигурен съм обаче, че има елементи на Дарк.

Главният герой е мрачен персонаж  - не чак толкова като Йорг на Марк Лорънс, но почти. разбираемо - прекарал е 3 години в един ужасен затвор, подобен на АЗбакан от Х.Потър, по несправедливо обвинение. (повтаря се съдбата на друг герой от Х.П.)
в двете книги има доволно много интриги, основната е  
Скрит текст:
борбата е кой да наследник един трон.
 но няма да издавам интригите, че ще стане безинтересно.
в книгите има ужасно много екшън,  сериозен реализъм, не са спестени и  брутални сцени, но ако някой си представя кървище след кървище ще остане разочарован. В същото време книгита определено не са за почитателите на по-романтичното фентъзи

подобни книги - автори с подобен стила - най-близко е Марк Лорънс, вероятно може да се търсят далечни паралели и с Абъркромби.
Автори които, категорично нямат нищо общо като стил Толкин, Фийст, Гудкайнд, Съливан, Салваторе

П.С. началото на втора книга  ме хвърли в шок.  
Скрит текст:
такъв шок не бях изживявал откак Бран падна от кулата в И-нТ. :cold_sweat
:И от средата на втората книга Преживях невероятна изненада. Няма да разкривам каква беше тя, от поста на Меган разбирам че така и не е довършила втората книга, а някъде по средата й има един голям сюрприз.

П.П.С. трудно е да се каже че има някой който е откровено добър или лош.  В книгите има интриганти, но те понякога пречат, а друг път помагат на главния герой според интересите си. Главните герои също не са светци и те са "сиви" герои. Има един-единствен отрицателен герои, но това се търпи.

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 11:42 от Джон Сняг

# 569
  • София
Шок и изненади, Абъркромби и Лорънс... пишете като излезе третата книга да я погледна тази поредица Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт