Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 786
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
Районното училище на "Поп Богомил" е 1 СУ „Пенчо Славейков“.
Позната живееше на квартира на тази улица, но в по-добрата й част (според мен) - към Раковска. А живееше там, защото не искаше да живее извън центъра, но можеше да си позволи само този наем . Какво да ви кажа - ходих 2-3 пъти у тях с колата, пеш не бих, - и има причина наемите и продажните цени да са по-ниски.
Преди 80-90 г. е бил хубав квартал, но нещата се променят.

Аз не разбрах - къде са ниски цените по-точно?
Там са най-ниските цени в центъра и определено има защо. В оная част вечерно време си е направо страшно да се разхождаш...

# 196
За мен цената на кв.м не трябва да е водеща при избор на апартамент, а да се гледа цялостно: локация, гледка, изложение, разпределение, година и начин на строеж (тухла, панел..), отопление, инфраструктура и крайна цена. Сумират се всички фактори и се взима решение за покупка, а не да се купува щото видите ли, квадратът му бил 800 евро примерно.

# 197
Освен това, ако на някой му е важна точната квадратура, да си ходи с ролетката. Онзи ден бях на оглед, брокера на продавача предложи, ако желаем, да вади ролетка и да мерим. Честно казано за мен са по-важни описаните от Kölsches Mädel неща, квадратурата до см. е подробност.

# 198
Относно квадратурата, наистина са проблем лъжите на брокерите,  но това се отнася и за други параметри. Ако отида да гледам СС с квадратура 70 кв.м, двустаен, очаквам хол поне 25 кв.м., стая 15-16 кв.м и кухня 8 кв.м., голям коридор. Обаче ако стаите са с по 4-5 кв.м. по-малки, това изобщо не ме устройва. Невинаги си личи от снимките.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 21:43 от TafTaf

# 199
  • София
Имам следният въпрос-при обявите за продажба това ,което се вижда като квадратура -реална жилищна площ ли  чиста жилищна площ с общи части.Благодаря!
Обикновено пишат застроена жилищна площ, която изключва общите части, но при НС включва стените. Реално т. нар светла жилищна площ (която се използва) е по-малко. Така обаче не съм го виждала написано.

# 200
Не знам какви обяви гледате, но от хилядите обяви за НС, които съм гледал, 98% от тях са с обявена квадратура с общите части. При НС няма как да изключиш общите части, защото те фигурират в самия нотариален акт на апартамента.

Един прост пример, за да добият представа тези, които са незапознати: Ако гледате дадена обява за тристаен и обявената площ е 100 кв, това означава, че ЗП на апартамента е към 80-85 кв, а чистата жилищна площ - около 70 кв. ( приблизителни стойности, които зависят от много неща - колко ап. има на етаж, външни/вътрешни стени и др.)

# 201
Защо трябва да е лесно като може да е трудно. Всичко е яко объркано. Направо е някаква " жунгла".

# 202
В повечето обяви, които аз съм виждала пише 2 неща - кв.м с общи части и кв.м. застроена площ. Сега разбрах, че било със стените. Абе изобщо се чудят откъде да изцедят някой и друг кв.см.

# 203
Такива са ни нормативните уредби в момента.. И аз им тегля майните редовно, но тези стълбища, стени и т. н все някой трябва ги плати.

# 204
Сега ще се изкажа от моя гледна точка.Не знам колко опасна е ул.Поп Богомил,но в ''по-лошата'' и част посока Мария-Луиза под наем живеят страшно много западноевропейци.В ''най-лошата'' посока пазара също.Там са и скъпа денонощна дентална клиника и частна детска градина.Посещават я отново деца с родители чужденци.Има испанци,холандци и т.н.Местните кореняци се радват на големи жилища и се подиграват на  презастроените ниви извън София,наречени ''елитни квартали'' с миниатюрни жилища.
Квартала на север от Сливница също се пръска по шевове от желаещи да купят имот.У-ще е 29 гимназия.Вижда се от Сливница,входа е от към Раковски.Нямам впечатления,нашето е 1СОУ.Цените на имоти не ги знам,но търсещи казват,че няма празно.Доста от къщите и апартаментите там се дават под наем през R&B и Booking.Нормална гледка е групи чужденци да пресичат Сливница и ходят към ЛМ или Раковски.Чуждите туристи искат център с неговите екстри и не ги вълнува,че той се изнасял на юг. Mr. GreenАко иска и да отлети на юг,аз нали съм на пешеходно разстояние от операта,театри и църкви,клубове и ми е много удобно и уютно.В неделя призори не ни се налага да ползваме такси,за да се приберем в ''престижните'' Младост,Слатина или Манастирски ливади.Имаме проблем през уикенда,когато от ''престижните квартали'' идват с автомобилите и децата си в омразният център ли е,не е ли център, да се мотаят.Същото се отнася и за Великден.На Раковски спират колите в две редици на самото платно.В градинките на Заимов и Докторски паметник уикенда отново е окупация от автомобили с родители довели децата си по площадките.И паркоместата заемат,и въздуха ни цапат.

# 205
Ами виж ги цените преди да говориш смехории. Често водя децата към центъра, но в тази част на София не са стъпвали, та не виждам кой задръства улиците баш там. Пълно е с апартаменти. които се предлагат в тази част, наистина са хубави и големи, но желаещи да ги купят - няма. Определено има защо. Вярвам ти, че много от тях се купуват на безценица и се предлагат в ербиенби (мой колега направи същото), защото чужденците не са ориентирани. Виждат център и наемат, после вече е късно, но за 2-3 дни се ядва. Нерде Докторската градинка, нерде „Поп Богомил”. И споко, аз ползвам градския транспорт и не цапам.

# 206
В повечето обяви, които аз съм виждала пише 2 неща - кв.м с общи части и кв.м. застроена площ. Сега разбрах, че било със стените. Абе изобщо се чудят откъде да изцедят някой и друг кв.см.
Светлата площ (това е всъщност наименованието на това, което масово се нарича "чиста площ") и в старите НА от преди 1989 не фигурира, фигурират ЗП и % общи части. Такава е практиката. И сега в нот. актове за НС е същото, поне в тези, които аз съм виждала. В обяви съм виждала буквално всичко, там всеки си пише, каквото му скимне.
Стените са около 10-15 % от ЗП (зависи дали ап е краен и какви са стените, т.е. колко са дебели),останалото е светлата площ, тоест сумата от светлите размери на помещенията. При ЗП 100 кв светлата би била около 85-90 кв. Балконите някога са влизали с %, сега влизат на 100 % в ЗП, от там може да дойде разлика между НС и СС.
Сега ще се изкажа от моя гледна точка.Не знам колко опасна е ул.Поп Богомил,но в ''по-лошата'' и част посока Мария-Луиза под наем живеят страшно много западноевропейци.В ''най-лошата'' посока пазара също.Т
Скрит текст:
ам са и скъпа денонощна дентална клиника и частна детска градина.Посещават я отново деца с родители чужденци.Има испанци,холандци и т.н.Местните кореняци се радват на големи жилища и се подиграват на  презастроените ниви извън София,наречени ''елитни квартали'' с миниатюрни жилища.
Квартала на север от Сливница също се пръска по шевове от желаещи да купят имот.У-ще е 29 гимназия.Вижда се от Сливница,входа е от към Раковски.Нямам впечатления,нашето е 1СОУ.Цените на имоти не ги знам,но търсещи казват,че няма празно.Доста от къщите и апартаментите там се дават под наем през R&B и Booking.Нормална гледка е групи чужденци да пресичат Сливница и ходят към ЛМ или Раковски.Чуждите туристи искат център с неговите екстри и не ги вълнува,че той се изнасял на юг. Mr. GreenАко иска и да отлети на юг,аз нали съм на пешеходно разстояние от операта,театри и църкви,клубове и ми е много удобно и уютно.В неделя призори не ни се налага да ползваме такси,за да се приберем в ''престижните'' Младост,Слатина или Манастирски ливади.Имаме проблем през уикенда,когато от ''престижните квартали'' идват с автомобилите и децата си в омразният център ли е,не е ли център, да се мотаят.Същото се отнася и за Великден.На Раковски спират колите в две редици на самото платно.В градинките на Заимов и Докторски паметник уикенда отново е окупация от автомобили с родители довели децата си по площадките.И паркоместата заемат,и въздуха ни цапат.
.
Колко са тези "страшно много" - 5, 10, 15 - изброени от теб. В Лозенец също има западняци, и дългосрочно, и краткосрочно, в Иван Вазов - също, и в Младост има - които са по работа в Бизнес Парка. Сигурно и другаде има, за тези знам -те като са западняци, да не са всички милионери... Център е, но е по-неприятен и съответно по-евтин от други части от центъра - достатъчно е да погледнеш цените и наемите.
Къде е Богомил, къде е Докторски...
Родителите основно водят децата в големите паркове - ако ти се струва, че са много при вас на Богомил и ви цапат и пречат, ела да видиш какво е около Борисовата и Южния през уик-ендите.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 23:48 от Анонимен

# 207
Колко да са ориентирани чужденците?Има карта,гледат,избират.Никой не ги кара на сила.Защо не ходят по апартаменти в престижни квартали?Хотелите в София са препълнени.Забравих да спомена,че в онази част има и хотел.И той не остава празен.Не съм казала,че апартаментите се купуват на безценица,защото не знам цените.Ще ги видя  в близко време информативно.
Ти  не идваш с автомобил и не знаеш, прииждащите спират навсякъде по улиците в центъра и тръгват пеш във всички посоки.Не знам дали Поп Богомил е отправна точка за сравнение,но къде що има уличка,през уикенда всичко е препълнено.Ще дам и друг пример,на самият  Дондуков между Левски и Цум,и всички улички в карето спират едва ли не един в/у друг,запушват.Бачо Киро,Панагюрище,Искър,Будапеща и т.н.,всичко е окупирано.През седмицата,когато е платено,всичко е окей.

# 208
Абе стига глупости, онази част на центъра никога не е била престижна и винаги е имало много бандюги. И под "западноевропейци" какво имаш предвид? Тази част на центъра е пълна с яко мангали и араби, те не са баш западноевропейци. Сградите са стари и фасадите са в потресаващо състояние. Нищо привлекателно няма там.

# 209
Колко да са ориентирани чужденците?Има карта,гледат,избират.Никой не ги кара на сила.Защо не ходят по апартаменти в престижни квартали?Хотелите в София са препълнени.Забравих да спомена,че в онази част има и хотел.И той не остава празен.Не съм казала,че апартаментите се купуват на безценица,защото не знам цените.Ще ги видя  в близко време информативно.
Ти  не идваш с автомобил и не знаеш, прииждащите спират навсякъде по улиците в центъра и тръгват пеш във всички посоки.Не знам дали Поп Богомил е отправна точка за сравнение,но къде що има уличка,през уикенда всичко е препълнено.Ще дам и друг пример,на самият  Дондуков между Левски и Цум,и всички улички в карето спират едва ли не един в/у друг,запушват.Бачо Киро,Панагюрище,Искър,Будапеща и т.н.,всичко е окупирано.През седмицата,когато е платено,всичко е окей.
Гледат и избират и те по-евтинко, да не мислиш, че са всичките милионери... Че те хотелите и до Интер-експо центъра са пълни, това пък каква логика е.
Ами виж цените, сравни тези на Богомил или Сливница  с тези на Шипка или на Гургулят, или в Лозенец на Елин Пелин, или в Иван Вазов на Витошка,  и тогава коментирай.   
Да ти помогна: от имот.бг,
3-ст, център, ключова дума Богомил, средна цена 149 К евро
3-ст, център, Сливница, средна цена 113 К евро
3-ст, център, Витошка -средна цена 189 Кевро
3-ст, център, Хан Крум, средна цена 199 К евро
3-ст, Докторски паметник, средна цена 265 К евро.
3-ст, Иван Вазов, средна цена 211 К евро,
3-ст Лозенец, Журналист - средна цена 204 К евро

Общи условия

Активация на акаунт