Второ дете

• 28 179
  • 971
  •   1
Отговори
# 885
Оххх, тази тема няма ли да я заключат вече.
Постоянно ми излизат известия, а се изчерпа тотално.

Няма никакво значение кой колко деца има. Повечето хора не стават за родители. Мачкат ги, манипулират ги и се опитват да ги оформят като пластилин.
За да оцелее (без да се претопи като личност) в подобна среда едно дете трябва да има много силен личен потенциал. Без значение дали е едно дете или в компания с още 2-3 деца.
Няма зависимости от бройки, има зависимости от генетичен потенциал+среда.

# 886
Да бе, броят деца няма значение, родителите нямат значение, всичко е все тая. Да, да, ама не. Тия неща са отдавна доказани.

# 887
Да бе, броят деца няма значение, родителите нямат значение, всичко е все тая. Да, да, ама не. Тия неща са отдавна доказани.
Конкретни факти и изследвания?

# 888
Ето например: поредност на раждане, бунтарство и креативност:

http://psycnet.apa.org/record/1996-98980-000

Всичко има значение.

# 889
Ето например: поредност на раждане, бунтарство и креативност:

http://psycnet.apa.org/record/1996-98980-000

Всичко има значение.
Дежа вю имам направо!

https://www.parents.com/baby/development/social/birth-order-and-personality/

# 890
Няма никакво значение. Линкът е някакво никакво инфо. Казва, че семейството е определящо. Е, добър ден.
Аз не съм фен на теорията на Дарвин, да не казвам нещо по-твърдо. Не считам човеците като част от животинския свят, поради това смятам и теорията му за напълно неоснователна на база борба по полови белези за оцеляване, територии.
Човешкият ум е безкрайно неизследван и необятен. Поради това и всякакви теории на тази тема са меко казано ограничени.

# 891
  • София
За мен пък и за децата ми почти всичко е вярно

# 892
Имам сравнително бледи спомени, но понеже децата са гадове - през 80-те да накараш да ревне единствено дете беше в пъти по-лесно, отколкото по-печените с братя и сестри. Надушвахме ги като акула-кръв. Струва си да се замисли човек.

Сега децата са по-дирижирани и идейно подковани, не знаят сладостта да се гавриш с други дечица. Обаче може пак нещо да им щракне. Сериозно, ако човек е живял и расъл с брат или сестра, по-малко неща го трогват.

Обаче едно нещо е вярно - физически вторите деца и последващите са с по-меки черти. Първото дете разполага с пълния ресурс на организма на майката. С мъжа ми сме първородно - ами какво да кажа, ние сме по-чепатите и грозни деца, братята ни са с по-фини черти и по-сладки. А това в живота се отразява. Редът на раждане стеснява лицето, променя костната структура на черепа. Винаги може да отличиш първороден от последващ - ширина на лицето, костен релеф.

Така че гот е да имаш второ и нататък, излизат по-сладки.

# 893
Ако умението да разревеш дете ти е било важното като сте били деца мога само да се дивя.

Аз бях заобиколена от семейства с 2 деца, като всичките ми приятелки се сдобиха с братя като бяхме на 12-13 вече, но е факт, че  децата бяха 50:50 от семейства с едно и две деца.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 23:30 от Анонимен

# 894
Аз имам друга теория. Вроденото IQ и средата, която може или не да го отключи. Свидетели сме на деца с неограничени материални ресурси на средата, които имат посредствено и деструктивно развитие и обратно – деца със силно ограбена семейна среда имат високи постижения и се отключват таланти, личен потенциал.
Така че, хвърляйте смело заровете и давайте обич на децата си без толкова сметки кой първи, втори, трети по ред е роден.
Ако един човек има вроден потенциал при подадени обич и подкрепа от семейната среда има висок шанс да стане стойностен и пълноценен човек.
Докато, ако човек се роди с определен лимитиран потенциал, то колкото и да го засипвате с подаръци, материални стимули, братя и сестри, той пак ще се придържа към ядрото си (да е гадняр, да не иска нищо от живота или да се самоубие с дрога или алкохол).

Това с меките черти е пълна глупост на първо, второ дете. Зависи от гените. Ние със сестра ми нямаме много общо, нито пък половинът с брат си. Има богат набор от гени, няма бройки.

# 895
Kontesa, по онова време съм била дете, извън възрастта на разума. Малко цареше законът на джунглата и нямаше майки-орлици да долитат веднага и да ни форматират съзнанието. Много ясно, че се тествахме непрекъснато кой е печен и кой е лигавщина, така се формираха бандите. Аз бях най-печеното момиченце и сред лидерите на мъжката банда, представи си. С кеф разревавахме една мамина принцеса. Част от детството - то е доста брутално, абе Повелителят на мухите си беше работата.

Това е малко детско-градинският вариант на библейското "да подкараш враговете си пред себе си в плен и да слушаш плача на жените им". Част от човешката природа, какво да се прави.

# 896
Вие не сте ли чувал за критически анализ?! Да не казвам, че дори авторът има награда на една американска фармацевтична компания.

Знаем финала на "Повелителя на мухите", дори имаше и още една "Благослови животните и децата". Но и в двете всъщност има съзряване, а не избиване на комплекси.

# 897
Ох, как обичам тарторчета и агресивни хора?!
До това ли води имането на брат или сестра? Защото аз единствения си път, в който някога съм се била с някого е било за да защитя брат си от съседче тартор, който се мъчеше да удави брат ми в басейна до нас.

При нас имаше винаги майки орлици по пейките или баби наоколо и нямаше такива правила на джунглата.

А..
Това с меките черти е пълна глупост на първо, второ дете. Зависи от гените. Ние със сестра ми нямаме много общо, нито пък половинът с брат си. Има богат набор от гени, няма бройки.
+1

Чертите на лицето са генетично обусловени и не зависещи от броя деца в семейството.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 22:12 от Анонимен

# 898
Ъм, в Повелителят на мухите няма никакво съзряване и няма хепиенд, просто дечицата озверяват до краен предел, идва военният, вижда ги и казва само, въйййй....

Мисля, че ощетяваме децата си, ако цензурираме всеки опит за тарторство и го наказваме. Това е част от човешкото общество. Докато обучаваме нашите да са кротки и подчинителни, някое дете там расте по нормалния начин - с усет за победа и лидерство.

При възрастните също го има това тарторство и няма баби и мами, които да го спрат. То е нормално нещо. Все някой трябва да е овчар на стадото. И не е само до бой, по-скоро е до усет и йерархия. Както казах, надушват се тия, които ще се счупят лесно.

Чертите на лицето зависят и от биологията на майката. Както казах, ако погледате снимки на първородни и втори деца, ще забележите някои тенденции. Вторите са с по-фини черти и по-слаб костен релеф. И при моите деца е така, при третото чертите са още по-бебешки и гладки. Виждат се едни типични разлики - по-меки очни орбити, по-малък и чип нос.

# 899
  • София
Оо, моята първата си е natural born leader. През целия й живот се боря с нея да не юрка всеки и всичко.

Общи условия

Активация на акаунт