Избор на сушилня - Тема 11

• 86 774
  • 770
  •   1
Отговори
# 225
Не зная какво е кондензатор и как се поддържа, нито имам опит с клечки, четки и прахосмукачки, но сигурно е сериозен аргумент.

Моята грижа е само да изхвърля пухчетата от чекмеджето след сушене, с друго не се занимавам.

С каква сушилня сте?
[/quote
Последната е AEG /последен модел,закупена извън БГ.,инверторен мотор,клас на сушене А,енергиен клас-А+++ -пълен провал.Върнах се на старото Миле-то е безо
тказно,дори след 14г.

# 226
Комби на АЕГ с термопомпа.

# 227
  • Пловдив
За комбинираните сушилня+пералня има друга тема,тук пишем за само за сушилните(отделен уред).

# 228
  • sofia
Интересно ми е защи не ви е допаднала  AEG? Чисто любопитство. Аз още нямам, но се бях насочила към тази марка.

# 229
ОК, ама предимствата на термопомпата са си все същите:
- ниска температура, която щади дрехите.
- 50% по-ниски разходи на енергия.

П.П. Аз за момента съм много доволна от моето АЕГ. Мога да се разочаровам само, ако се окаже ненадеждно. Но иначе съм много хепи  Flutter

# 230
  • Пловдив
ОК, ама предимствата на термопомпата са си все същите:
- ниска температура, която щади дрехите.
- 50% по-ниски разходи на енергия.

П.П. Аз за момента съм много доволна от моето АЕГ. Мога да се разочаровам само, ако се окаже ненадеждно. Но иначе съм много хепи  Flutter

Но мнението Ви за липсата на кондензатор при Вашата сушилня беше "подвеждащо",защото при кондензационните сушилни(с термопомпа или без) има кондензатор,а Вие дори не знаете какво е кондензатор...

# 231
Всъщност знам какво е, просто не ми се налага да се занимавам с това. Но признавам, че беше малко така...

# 232
  • до най-прекрасния мъж
Кондензаторът се чисти с прахосмукачка за 2 минути, включително разглобяването /разбирай  да се отвори една вратичка/. Голям е около 15/20 см. Никаква хамалогия не е. Освен това се чисти на 6 месеца един път, филтърът на АЕГ е достатъчно фин, за да не пропуска пухчета към кондензатора.
И машините с нагревател, и машините с термопомпа имат кондензатор. Кондензаторът преобразува парата във вода, която или се събира в чекмедже и трябва да я изхвърлите след края на цикъла на сушене, или към машината се връзва една мъничка тръбичка към мръсен канал и водата отива там. Ако една сушилня няма кондензатор, то тя извежда парата през отдушник, посредством тръба. Този модел са супер евтини вече, но и са доста остарели като технология. Друг вариант няма.
И гледайте кондензаторът да не е самопочистващ се. Те изискват сервиз през определено време /на 4-5 години, доколкото четох/. Тоест взимат ви машината и я чистят в сервиза, после ви я връщат. Срещу заплащане, разбира се.

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 17:54 от blue.angel

# 233
  • Пловдив
Кондензаторът се чисти с прахосмукачка за 2 минути, включително разглобяването /разбирай  да се отвори една вратичка/. Голям е около 15/20 см. Никаква хамалогия не е. Освен това се чисти на 6 месеца един път, филтърът на АЕГ е достатъчно фин, за да не пропуска пухчета към кондензатора.
И машините с нагревател, и машините с термопомпа имат кондензатор. Ако една сушилня няма кондензатор, то тя извежда парата през отдушник, посредством тръба. Този модел са супер евтини вече, но и са доста остарели като технология. Друг вариант няма.

Това не е кондензатор,а третият филтър,който при някои марки е самопочистващ се(Siemens,Bosch).Кондензатор е тази част от сушилнята,в която се събира водата.

# 234
  • до най-прекрасния мъж
Говоря за топлообменник отпред, който е с метални ламели. Той няма филтър. При АЕГ е с вратичка и се чисти супер лесно. При някои сушилни това го прави кондензираната вода. Точно него го водят "самопочистващ се кондензатор".

# 235
Сушилнята ми е без термопомпа. Държим я на остъклен балкон. Много лесно се почиства - филтър след всяко сушене и 2 пъти месечно се вади кондензатора, който се измива с вода. От 7-8 години ми е и нямам нито една захабена дреха, нямам и свита. Всичко излиза идеално сухо, включително ластиците и коланите, не досушавам нищо, освен ризите, които нарочно вадя леко влажни и окачвам на закачалки. Не мачка дрехите. Най-дългата програма за памучни е за 2,40 ч., но досега винаги е била готова за час и нещо.
Ползвала съм АЕГ с термопомпа. Суши дрехите много по-дълго, което според мен не я прави кой знае колко икономична, дрехите винаги бяха леко влажни. Плюс е, че е по-тиха.

# 236
  • до най-прекрасния мъж
Сушилнята ми е без термопомпа. Държим я на остъклен балкон. Много лесно се почиства - филтър след всяко сушене и 2 пъти месечно се вади кондензатора, който се измива с вода. От 7-8 години ми е и нямам нито една захабена дреха, нямам и свита. Всичко излиза идеално сухо, включително ластиците и коланите, не досушавам нищо, освен ризите, които нарочно вадя леко влажни и окачвам на закачалки. Не мачка дрехите. Най-дългата програма за памучни е за 2,40 ч., но досега винаги е била готова за час и нещо.
Ползвала съм АЕГ с термопомпа. Суши дрехите много по-дълго, което според мен не я прави кой знае колко икономична, дрехите винаги бяха леко влажни. Плюс е, че е по-тиха.
Няма как сушилня с термопомпа да суши по-дълго. Има нещо, което не е наред в това изказване. Или са сушени по-мокри дрехи, или са били повече като количество, или сушилнята не е била нещо в ред. Моята е за 8 кг, суша всяка седмица памук, включително дънки и дебели суитчери, всичко е абсолютно сухо за час и нещо. Не следя точно, но е по-малко от 1:50, колкото показва на дисплея в началото на програмата. Програмата е Памук, степента За гардероба /имам още 2 степени след нея, но не се налага да ги ползвам, защото се пресушават дрехите/. Якета, вълнени одеала, хавлии, всичко излиза сухо.

# 237

Няма как сушилня с термопомпа да суши по-дълго.

Всъщност точно така е. Всички източници посочват два недостатъка на сушилните с термопомпа - по-висока цена и по-дълъг цикъл на сушене.
Ама то си е логично - сушенето (т.е. изпаряването на влагата) зависи от температурата и налягането. Налягането във всички сушилни е еднакви (няма вакуумни сушилни) остава само топлината. Е, след като сушилните с термопомпа работят при по-ниска температура, нормално е да сушат по-дълго. То си е танто за кукуригу  Mr. Green

# 238
В къщи също сме с AEG и както писа blue angel, програмата за памук от 1:50 часа обикновено приключва по-рано и всичко е сухо. Установихме, че за нас не е необходимо да се "обикалят" всички програми за различните материи. Всичко се пуска на памук за гардероб и няма проблеми със сушенето или намачкването. Само чиста вълна не сме сушили още, но имаме 2-3 дрехи само. За всичко останало - тениски, фанели, анцузи, чорапи, бельо, гащеризони, хавлии и т.н. програмата за памук се справя идеално.
Чела съм във форума как колежки с Bosch използват програми от порядъка на 2:30 - 3 часа, но при нас толкова дълга програма не е необходима.
P.S. В пералнята дрехите винаги се центрофугират на 1000 оборота. Това го пиша за да се добие представа колко влажни влизат в сушилнята.

# 239
  • Пловдив
Така е,логично е сушилните с термопомпа да сушат по-дълго време(сушат на по-ниска температура).Всъщност и сушенето на открито е така-през лятото дрехите са сухи за часове,а през зимата-за дни.Аз ползвам най-често програма памук екстра сухо,която е 2,51мин. на моята сушилня,но колко реално трае програмата...не знам,защото сушилня и миялна пускам вечер преди да си легна.

Общи условия

Активация на акаунт