Избор на сушилня - Тема 11

• 86 819
  • 770
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас, София
Има ли поставили сушилните си на остъклени с ПВЦ тераси, при които температурата не пада под 10 градуса? Какъв е вида на сушилнята - с термопомпа, кондензационно или с въздуховод? Има ли поява на мухъл и влага при работата на уреда по стените и прозорците! За съжаление нямам друго място за сушилня, а се съмнявам , че на студено ще е нормална работата  й. Благодаря.
Нашата сушилня е на остъклена тераса, но я имаме от около два месеца и е възможно да не е съвсем релевантно мнението ми.

Градусите на нашата тераса не са падали под 9. Сушилнята е с термопомпа и кондензатор. Мухъл нямаме, помещението се стопля малко и прозорците се замъгляват. Докато работи, ако не са твърде ниски външните температури, открехваме леко прозорец, за да има някаква минимална циркулация на въздух. След края на програмата също отваряме за кратко проветряване. Самата работа на сушилнята не мисля, че се различава значително спрямо в отоплено помещение. Дори и да има разлика обаче, ние също нямахе по-удачно място и сме поели риск.

Може би е добре да спомена, че и терасата беше в ремонт непосредствено преди закупуването на сушилнята. Възможно е все още да има остатъчна влага от полаганите материали.

# 196
И защо ще е толкова голям консуматор?  newsm78
Все пак първо пере и е нормално да харчи колко пералня, а после суши и е нормално да харчи колкото сушилня. Даже да има някакъв процент отгоре, как ще обосновеш това  "до 2 или 3 пъти по голяма" консумация?

Само един пример:
Моля да се обърне внимание на консумацията на ел. енергия посочена в характеристиките на този модел: 
https://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines%26Dryers/Washing- … thracite/p/681225
Това е актуален модел който се предлага в момента. Другите марки масово са с консумация м/у 5,4 и 6,7 кв.ч.

# 197
Това не доказва нищо, дай съпоставка между еквивалентни машини. Ти даваш най-огромната комбинирана и цитираш някакви цифри за някакви други уреди newsm78

Опитах се сама да го направя, но за комбитата дават еднократен разход на енергия, а за самите перални дават годишен разход. Как да сравня? И понеже не ми се търси повече се отказвам, но ти ако искаш да си докажеш тезата дерзай.

Впрочем нали не забравяш да събереш двете цифри при отделните уреди? Wink
Защото ако сравняваш комби с отделни пералня и сушилня трябва да събереш консумациите на последните, а не да ги вземаш по отделно.

Моето комби (10/6 кг) има консумация за пране и сушене от 4,07 kWh.
Намери ми пералня за 10 кг и сушилня за 6 кг, чиято сумарна консумация да е двойно по-малка Mr. Green

# 198
  • София
АЕГ с термопомпа има над 4 кВ консумация.
https://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines%26Dryers/Washing- … L9WBC61B/p/687496
Пералнята и сушилнята ми имат консумация 0,9 кВ и двете за пране/сушене на пълно зареждане на програма памук.

# 199
Дай моделите да видим.

# 200
# 201
Покажи ми къде пише 0,9 за сушилнята? Защото в данните пише пак годишна консумация. Ако може да копираш текста.

Иначе 0,9 за пране имат почти всички, даже и комбито АЕГ. Значи разликата трябва да дойде от сушилнята.

# 202
  • София
Покажи ми къде пише 0,9 за сушилнята? Защото в данните пише пак годишна консумация. Ако може да копираш текста.

Не знам има ли как да кача файл тук. Имам инструкциите на файл и там го пише.
ето снимка от там:

За сушилнята е малко повече, можеш да направиш сравнение на база годишната консумация.

# 203
Не мога да направя нищо на база на годишната консумация, защото не знам тя на колко пранета се равнява. искам да сравнявам круши с круши.
Обаче в твоя линк пише консумация 900 kW, което обаче е моментна мощност. И ако сушилният цикъл трае 3 часа консумацията ще бъде 2,7 kWh. За да бъде под 1 kWh трябва да изсушава всичкото това за под един час.

Ето това пише в характеристиките на сушилнята:

Консумирана мощност (Watt)    900

# 204
  • София
Снимката е за пералнята. За сушилнята нямам под ръка.

Най-дългата програма на сушилнята е под 2:30 часа - пълно зареждане на програма памук и максимална степен на изсушаване.
Капацитетът й е 8 кг.

# 205
Снимката е за пералнята. За сушилнята нямам под ръка.

Най-дългата програма на сушилнята е под 2:30 часа - пълно зареждане на програма памук и максимална степен на изсушаване.
Капацитетът й е 8 кг.

Е, аз понеже намерих официалните данни от 0,9 kW за сушилнята мога да сметна, че общата консумация ще бъде 2,25 kWh за това сушене. И като го съберем с консумацията за пране се получава 3,15 kWh.
Да, по-малко е от 4,07, ама не е пъти по-малко, нали? А от там тръгна спорът - че отделните уреди били 2 - 3 пъти по-икономични.

# 206
  • София
аз не съм твърдяла, че разликата е 2-3 пъти.
единственото, което твърдя, е че отделните уреди са по-добър вариант.
ясно ми е, че ако живееш в гарсониера, няма къде да събереш два уреда.
но ако има възможност, е по-добре да са отделни.

# 207
аз не съм твърдяла, че разликата е 2-3 пъти.
единственото, което твърдя, е че отделните уреди са по-добър вариант.
ясно ми е, че ако живееш в гарсониера, няма къде да събереш два уреда.
но ако има възможност, е по-добре да са отделни.

Ти не си, ама моят спор започна с някой, който го твърдеше, а ти се намеси.

Иначе не се съмнявам, че строго функционално погледнато отделните уреди ще са по-добри, ама оценката ми е комплексна и отчита фактора "заемано място". Аз не живея в гарсониера, а в прилично голям тристаен апартамент (ни голям, ни малък) и въпреки това не ми се отделя място за отделни уреди. А и в мокрото ми помещение два отделни уреда биха се събрали само един върху друг, което не ми харесва. Толкова е тясно, че качването отгоре, после свалянето, ако има нужда, ще е мъка. Да не говорим, че сега оползотворявам пространството над машината с шкаф за разни неща, което ми е много удобно. Иначе трябва да им търся място другаде.

Пък икономията на енергия е само парлама и маркетингов трик. Много малко хора се замислят какво стои зад енергийните етикети, ама при цена на един киловатчас от около 0,15 лева (не помня точно, ама там някъде е) по-икономичните отделни уреди ще спестят 14 стотинки за едно пране и сушене Mr. Green

# 208
Скрит текст:
Здравейте,
Искам да попитам някой има ли тази сушилня https://www.emag.bg/sushilnja-samsung-8-kg-16-programi-klas-a-su … -le/pd/DLX4PNBBM/? Интересува ме дали е шумна, мачка ли дрехите и дали свива.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Заслужава си, но преди 3 седмици цената на модела за 9 кг беше 799лв. А тази е за 8 кг.

Моля за малко повече информация. Къде са били намалени на толкова тези сушилни 9 кг?

# 209
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
Искам да попитам някой има ли тази сушилня https://www.emag.bg/sushilnja-samsung-8-kg-16-programi-klas-a-su … -le/pd/DLX4PNBBM/? Интересува ме дали е шумна, мачка ли дрехите и дали свива.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Заслужава си, но преди 3 седмици цената на модела за 9 кг беше 799лв. А тази е за 8 кг.

Моля за малко повече информация. Къде са били намалени на толкова тези сушилни 9 кг?
Имаше коледни намаления и черен петък на много места.

Общи условия

Активация на акаунт