За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 72

• 28 472
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
А тази ваксина за ротавируса трябва да я взема от аптеката ли или личната лекарка я има? На нас първата ваксина ще ни я бият чак януари, тогава ще сме на три месеца почти, но педи не иска да я бие преди празниците за да не се притесняваме ако стане нещо. Обаче като гледам това условие за деветте седмици, май по-добре на следващия преглед да ни даде първия прием, докато не са минали.
Деси, от 2017 мисля ротавирусната е безплатна и се дава от личния лекар, има 2 вида- Ротарикс и Ротатек, ние сложихме Ротатек, която е 3 приема през месец, като първият прием беше на 2м. Доста се зачетох за ротавирусната и като цяло страничните реакции са минимални, решихме се на нея, защото водихме бебка на море на 2м лятото и исках донякъде да огранича риска ( ротавирусната бори няколко щама на ротавируса, не всички)...Бебка не се разболя, слава Богу, не знам дали и ваксината имаше влияние...

А как точно става даването? Санта педиатърка го прави през устата, нали?

# 256
  • София
Аз я заявих да я поръча.
Да отстрани на бузата се дава внимателно.

# 257
А тази ваксина за ротавируса трябва да я взема от аптеката ли или личната лекарка я има? На нас първата ваксина ще ни я бият чак януари, тогава ще сме на три месеца почти, но педи не иска да я бие преди празниците за да не се притесняваме ако стане нещо. Обаче като гледам това условие за деветте седмици, май по-добре на следващия преглед да ни даде първия прием, докато не са минали.
Деси, от 2017 мисля ротавирусната е безплатна и се дава от личния лекар, има 2 вида- Ротарикс и Ротатек, ние сложихме Ротатек, която е 3 приема през месец, като първият прием беше на 2м. Доста се зачетох за ротавирусната и като цяло страничните реакции са минимални, решихме се на нея, защото водихме бебка на море на 2м лятото и исках донякъде да огранича риска ( ротавирусната бори няколко щама на ротавируса, не всички)...Бебка не се разболя, слава Богу, не знам дали и ваксината имаше влияние...

А как точно става даването? Санта педиатърка го прави през устата, нали?
Да,педито я дава, макар че третата доза я дадох аз, че пратих мм до я вземе...

# 258
  • София
Благодаря за изчерпателното обяснение, като ходим ще я питам, тъкмо ще сме на два месеца точно.

# 259
Това си е и до имунитет и до бебе.. Ние не я сложихме, защото тогава не знаех за нея.. И педито си премълча.. Бяхме на море.. Малката на морето направи два месеца и не се е разболява а от абсолютно нищо..

# 260
Скрит текст:
Поредният ми тъп въпрос , с който ще ви изнервя 😹 Мога ли да ям суши докато кърмя? Утре е празник все пак и ми се допапка.

Да! Аз много го обичам и едва издържах 9 месеца през бременността без суши. Сега си взимам, когато ми се отвори възможност.

П.п ротарикса не го купувах аз, лекаря си имаше.
Как да ?
Сурова риба докато кърмиш?
И аз обичам много но ми беше забранено.
Може. Ето справка от книгата на Хедра за кърменето

# 261
И аз мисля, че може суши Simple Smile
А сега ме е яд, че не сложихме Ротарикс. Иначе досега странични ефекти не съм забелязвала от ваксина, само от Синфлорикс я боли повече и съответно плаче.
Въпрос, от няколко дни дъщеря ми откри подскачането. Какво имам предвид (понеже е на 5++): държейки я, крачката ѝ да е допират повърхност и да се оттласкват. Толкова е ентусиазирана, че вече прави същото и когато я гушна. Голям ѝ е кеф, докато... не ме осени, че по същата логика, по която са отречени всякакви бънджита и проходилки от ортопедите, може да ѝ вредя на ставите с това упражнение. Мъничка е. Не намирам много информация онлайн, какво мислите?

# 262
И аз мисля, че може суши Simple Smile
А сега ме е яд, че не сложихме Ротарикс. Иначе досега странични ефекти не съм забелязвала от ваксина, само от Синфлорикс я боли повече и съответно плаче.
Въпрос, от няколко дни дъщеря ми откри подскачането. Какво имам предвид (понеже е на 5++): държейки я, крачката ѝ да е допират повърхност и да се оттласкват. Толкова е ентусиазирана, че вече прави същото и когато я гушна. Голям ѝ е кеф, докато... не ме осени, че по същата логика, по която са отречени всякакви бънджита и проходилки от ортопедите, може да ѝ вредя на ставите с това упражнение. Мъничка е. Не намирам много информация онлайн, какво мислите?
И моя по това време някъде започна да скача вече е на 10 месеца и засега се развива добре и няма никъкви проблеми Simple Smile

# 263
  • Плевен
Щом тя сама го прави няма как да я увредиш. Всички го откриват и е голям кеф.

# 264
Явно само ние сме недоволни от Ротарикса. Така му раздразни стомахчето, че вече мина повече от седмица и още не може да се оправи. От другите ваксини не е имал никакви странични ефекти.
И отново да попитам за препоръка за добър детски гастроентеролог. Вече имаме едно мнение, но искам и второ.

# 265
При дъщеря ми след Ротарикс-а само акато след това миришеше супер гадно, ама не е толкова драматично.

# 266
При нас от Ротарикса на следващия ден имаше повръщане. Не знам дали от това, но така си мисля. Въпреки това не съжалявам, че я сложихме.

# 267
При него нямаше проблеми. На мен ми прилошаваше при смяна на памперса.

# 268
Скрит текст:
Поредният ми тъп въпрос , с който ще ви изнервя 😹 Мога ли да ям суши докато кърмя? Утре е празник все пак и ми се допапка.

Да! Аз много го обичам и едва издържах 9 месеца през бременността без суши. Сега си взимам, когато ми се отвори възможност.

П.п ротарикса не го купувах аз, лекаря си имаше.
Как да ?
Сурова риба докато кърмиш?
И аз обичам много но ми беше забранено.
Може. Ето справка от книгата на Хедра за кърменето

Да и аз направих справка с блога на Хедра. А, пък и то в повечето суши варианти слагат пушена сьомга, а не изцяло сурова. Но по принцип аз не бих яла суши с риба тон, дори и да не кърмех. Има и друг вариант - суши с пиле Grinning

# 269
Суши с пиле е като безалкохошно шампанско или бира. Утре ще си хапна със сьомгичка и скаридки 🤤

Общи условия

Активация на акаунт