Рекордни нива на замърсяване на въздуха в София

• 7 823
  • 201
  •   1
Отговори
# 105
http://airindex.eea.europa.eu/

Ето я интерактивната карта на Европа. Виждат се градовете с най-лош въздух.
Странно е, че у нас освен София и Пловдив, едни от най-замърсените са Горна Оряховица и Шумен.
В Перник въздухът е морски бриз в сравнение със София. В Димитровград е много по-зле от Гълъбово. И т.н., и т.н. Но предполагам, че може би и климатичната обстановка играе важна роля.

Тук има още една карта с измервания, от която се вижда, че като цяло България никак не е зле:

http://maps.who.int/airpollution/

# 106
В Горна Оряховица освен от печки на твърдо гориво, не знам от какво толкова се замърсява?!? Има едни Захарни заводи, все още функциониращи... newsm78

# 107
Ами мъжът ми сега ми звънна от Югоизточна България и казва, че слънце грее, ясно време... Идея си нямате какво е в София в момента. Заради специфичното географско положение тук, трябва да се вземат и специфични мерки. Общината трябва да действа по-смело, по-енергично. Децата ни са тук, притесняваме се.

В момента: Индекс за чистота на въздуха AQI: 151-200: "Всеки човек може да започне да изпитва неблагоприятни здравни ефекти, хората от чувствителните групи може да имат по-сериозни последици за здравето."

# 108
  • София
Някои имаме представа от първа ръка, за съжаление.
Интересна е картата с измервания. Излиза, че миланчани, а и не само те, дишат същия кофти въздух като нас.

Торино, миналата година:

However, what is really pestering the air, with its 64%, are outdated heating-systems (the remaining 26% comes from industrial activities). But you can’t ask citizens to turn off the heating-systems, can you? Without mentioning that exhaust pipes are way more visible than overheated houses. 

At the moment, the suggested solutions are not to use the car and to close all the windows, in a far too late attempt to keep the pollution from coming in and, at the same time, from getting out. 

https://www.lastampa.it/2017/10/20/esteri/north-of-italy-sieged- … SJeIO/pagina.html

# 109
Днес имах малко работа да свърша с градски транспорт, доста хора имаше определено, но и автомобилите не изглеждаше да са намалели.
От 5 превозни средства, 2 дойдоха бързо - за 3-5 минути, останалите ги чаках от 7до 20 минути...най-тъпото е, че и първият автобус, за който следих от вкъщи разписанието просто не дойде...дойде следващият след 20 мин...
та реално за около 5 часа навън, около 45 минути прекарах в чакане на спирка..е как да  се изкушиш от тоя зелен билет и да не се метнеш в колата...
и, да, наистина вони навън..
Прогнозата на БАН и СО за утре и вдругиден пак е всичко да е в норма....някой вярва ли им?

# 110
  • София
проблемът е налице от години, спор няма. причините са проста математика за първи клас.

защо Сега има истерийка? Кметски избори 2019;)
а после?

# 111
  • Буркина Фасо
гледам как самолетите (кацащи и излитащи) над София ръсят ФПЧ на поразия, ама това не ви прави впечатление. а напоследък трафика е доста увеличен.
по мои наблюдения откакто се увеличиха жените пушачки се увеличи и замърсяването.
чат-пат се чуват призиви да не се возим сами в автомобилите, а да качваме и други спътници. в този смисъл да призовем 3-4 пушачи да пафкат по една цигара. така ще се допринесе за намаляване на замърсяването.  hahaha

# 112
по мои наблюдения откакто се увеличиха жените пушачки се увеличи и замърсяването.

По-скоро забраната да се пуши в закрити помещения се отрази крайно неблагоприятно на екологията. Едно време си пушеха вътре и беше чист въздухът навън. Сега пушат навън и образуват смога в големите градове.  Crossing Arms

# 113
  • Буркина Фасо

По-скоро забраната да се пуши в закрити помещения се отрази крайно неблагоприятно на екологията. Едно време си пушеха вътре и беше чист въздухът навън. Сега пушат навън и образуват смога в големите градове.  Crossing Arms

ама така си е  Laughing  и дезодорантите спомагат да се влоши качеството на въздуха.  hahaha

# 114
  • София
Ти ще отидеш ли? Защото аз, мъжът ми, и всичките ни приятели, минус 1-2 майчета, които гледат съвсем дребни деца, сме на работа по това време. Защо не в 18-19 ч., за да можем да участваме и работещите?

Да, смятам да отида. Тоя въпрос може да го зададеш на организаторите, но ако е в 18-19 ч. аз няма да отида.
Тогава е пълна тъмница, непрогледна мъгла/смог, тарапана по улиците и за капак - общинарите вече ще са си тръгнали от работа.

# 115
  • Буркина Фасо
утре вечер няма да има смог. бегай на протеста  Laughing

# 116
  • София
Ти ще отидеш ли? Защото аз, мъжът ми, и всичките ни приятели, минус 1-2 майчета, които гледат съвсем дребни деца, сме на работа по това време. Защо не в 18-19 ч., за да можем да участваме и работещите?

Да, смятам да отида. Тоя въпрос може да го зададеш на организаторите, но ако е в 18-19 ч. аз няма да отида.
Тогава е пълна тъмница, непрогледна мъгла/смог, тарапана по улиците и за капак - общинарите вече ще са си тръгнали от работа.
Ако има втори, има шанс да е след шест. Важното е да има хора и на двата.

Бонго, значи спираме самолетите, махаме парфюмите и почваме да пушим както едно време в гимназията въртяхме тревата, по 3-4 души един джойнт Smile Джиниъс си.

# 117
  • София
Joy
харе кришна и животът е хубав:)

# 118
  • София
http://airindex.eea.europa.eu/

Ето я интерактивната карта на Европа. Виждат се градовете с най-лош въздух.
Странно е, че у нас освен София и Пловдив, едни от най-замърсените са Горна Оряховица и Шумен.
В Перник въздухът е морски бриз в сравнение със София. В Димитровград е много по-зле от Гълъбово. И т.н., и т.н. Но предполагам, че може би и климатичната обстановка играе важна роля.

Тук има още една карта с измервания, от която се вижда, че като цяло България никак не е зле:

http://maps.who.int/airpollution/

В сравнение с кого не е зле? В сравнение с Индия и Китай ли?
Аз не искам да се сравнявам с Бангладеш, Пакистан и Афганистан, а с европейските държави.
И България е много зле на фона на останалите държави в Европа. Почти без конкуренция е. С най-мръсен въздух в целия ЕС. Извън ЕС май само Македония и Косово са по-зле от нас.

# 119
Случайно да забеляза, че не всички страни по света са включени в този мониторинг? Че изобщо не им пука за всякакъв сорт емисии, включително и тези, чиито жители ходят с противогази по улиците, и никой копче не може да им каже?
Но пък коя съм аз да преча на хорската истерия. Давайте, паникьосвайте се, щом ви влече. Ама от колите няма да слезете, нито цигарите ще откажете.
Всяка обществена позиция стига до границата на личния комфорт и нито сантиметър по-нататък.

Общи условия

Активация на акаунт