Рекордни нива на замърсяване на въздуха в София

• 7 985
  • 201
  •   1
Отговори
# 120
  • Буркина Фасо
на най-големите замърсители , САЩ и Китай, въобще не им дреме какви са европейските призиви. ще си замърсяват колкото е нужно. важно е икономиката да върви.

# 121
И да има балъци, които да плащат за квотите...

# 122
  • София
Разбира, че личният комфорт е най-важен. Аз от егоизъм съм "истерясала" по темата, не за нещо друго. Ако грижата за здравето може да се нарече егоизъм. Иначе съм те забелязала, че активно пишеш по разни теми за болести, болежки и профилактични изследвания, но явно не ти пука за отровния въздух, който дишаме...Сигурно не виждаш връзка между отровите и болестите...

Аз цигари не пуша и нямам кола, ползвам гт. В тази връзка, утре ще има ли пак зелен билет или номерът е отбит и от со са решили, че вече нямаме проблем със замърсяването?

# 123
  • Буркина Фасо
гледам на картата за замърсяването на въздуха  в наше село нЕма никакво замърсяване.  кво повече да иска човек ?

В тази връзка, утре ще има ли пак зелен билет или номерът е отбит и от со са решили, че вече нямаме проблем със замърсяването?
утре няма да има замърсяване. билетчето - 1.60 лв.

# 124
  • София
на най-големите замърсители , САЩ и Китай, въобще не им дреме какви са европейските призиви. ще си замърсяват колкото е нужно. важно е икономиката да върви.

На картата САЩ и цяла Северна Америка са в зелено. Не знам кой, колко замърсява, но американците дишат чист въздух, за разлика от нас.

# 125
Не, просто не са включени в изследването. А някои изобщо не подписват Протокола от Киото.

Цитат
Основната слабост на Протокола от Киото е, че изисква само развитите държави да предприемат действия. Тъй като САЩ така и не подписват Протокола от Киото, Канада се оттегля преди края на първия период на задължения, а Русия, Япония и Нова Зеландия не участват във втория период, понастоящем протоколът се прилага само за около 14 % от емисиите в световен мащаб.

Само с пискане не става, иска и четене. С разбиране, ако може.

# 126
  • София
Това какво точно трябва да означава? Че щом великите САЩ и Китай не им пука колко замърсяват, ЕС трябва също да заебе целия проблем и да праска като тях? Чудно. А след нас и потоп, нали.

# 127
  • Буркина Фасо

Това какво точно трябва да означава? Ч
означава , че не е чак толкова опасно.  иначе щяха първи да предприемат мерки първо заради самите себе си.

# 128
  • София
То бива да си щраус, ама..

Имам колежка от университета, живее в Шанхай от години, преподава английски в детска градина. Жалко, че не е тук да ти разкаже колко му пука на китайското правителство за хората, как по цели седмици навън се излиза само с маска, как учителките не извеждат децата в дворовете на детските градини и училищата, а стоят само затворени, като лалугери. Мерси съм за такъв живот, още повече за дъщеря ми.

Ето ти малко снимки, да изплакнеш очи:
https://www.cbsnews.com/pictures/extreme-photos-of-pollution/22/
https://www.scmp.com/video/china/2173286/northern-china-gripped- … avy-air-pollution

# 129
  • Буркина Фасо
и какво прави правителството за да няма мръсен въздух ? бълват още повече пушилка ?

# 130
  • София
и какво прави правителството за да няма мръсен въздух ? бълват още повече пушилка ?

Строят нефтопроводи от Сибир, за да заменят въглищата с газ.

# 131
  • Буркина Фасо
"На които не им харесва софийският въздух, могат да се върнат по родните си места.
От кмета на София"

# 132
# 133
"Второ, проблемът не е само екологичен, но и социален. Социален е, защото решаването му изисква промяна в поведението на големи групи хора, които живеят в София. Добре, но понеже хората няма да се превъзпитат сами, за да настъпи тази промяна, трябва да се направят две неща: да се ограничи с наредби и санкции използването на определен вид вредни автомобили и определен вид вредни горива за отопление, както и да се даде реална алтернатива на тези, които биват ограничавани – т.е. друг транспорт и други достъпни горива. Нито едното е направено, нито другото. И няма да бъде направено, защото никой – нито управляващите, нито опозицията – не е толкова безумен, за да стресира преди избори потенциалния си електорат."

# 134
Писала съм го, но пак ще го напиша - не мисля, че проблема с въздуха в София е медийна истерия.
Лошото е, че ще се задълбочава и няма надежда нещата да се подобрят.
Телеграфно - климатичните особености на София и това, че градът не е разчетен за количеството хора, които живеят в него, презастрояването, което затвори естествените коридори за проветрение, отоплението на твърдо гориво зимата, калта и праха в града не мити с години и  колите.

Ясно е, че срещу природата не можем да вървим, хората няма как да намалим, новопостроените комплекси на пътя на теченията от Витоша - също, така че ни оставя само отоплението, миенето и колите.
Като най-важното е отоплението, ама за да се реши трябва желание и активни политики, освен ограничаващи и санкциониращи и даващи възможност хората да си позволят друго отопление.
 А няма, за съжеление отоплението на газ освен първата голяма инвестиция никак не е евтино и в последствие и доста хора съжеляват, че са инвестирали в него. Тока също не е решение - мрежите не са разчетени за такива натоварвания, дори и да решат да дадат някакви преференции за зимата за хората, които решат да минат на ток.
С две думи - решенията не могат да са ббързи и лесни и изискват стратегия и воля, за да се решат маса проблеми натрупани заради безхаберието в развитието на града последните 30г.

Правено е - в големите английски градове след големия смог в Лондон, тук обаче не виждам как ще стане.

Някой се чудеше за Шумен - там топлофикацията фалира и вече нямат централно отопление.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 07:48 от flambe

Общи условия

Активация на акаунт