Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 ноем. 2004, 16:33 ч.

Другото мнение: сухата кожа

  • 965
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 489
Преди да си съставите такъв план е много важно да разберете какво означава суха кожа. Сухата кожа не означава че тя се нуждае от влага. Има изследвания които сравняват съдържанието на вода в суха кожа с това в нормална и мазна кожа и се оказва че статистически погледнато няма никаква значителна разлика. Добавянето на допълнителна влага към кожата не е задължително нещо добро - дори прекалено много влага може да е вредна (Sources: Cosmetics & Toiletries magazine, May 2000, page 18; Journal of Cosmetic Chemistry, September/October 1993, page 249) защото тя нарушава междуклетъчния патрон, веществата които държат клетките на кожата свързани една с друга.
Това което се предполага че се случва за да стане кожата суха е че междуклетъчния модел някакси е нарушен, което създава загуба на вода. За да предпазим кожата от това да стане суха номера е да осигурим здравето на междуклетъчния модел. Използването на изсушаващи продукти за кожата като сапуни, груби почистващи продукти, или такива с изсушаващи или дразнещи съставки може да увреди най-горния слой на кожата и да причини всякакви видове суха кожа. Също така прекалено много вода като дълго стоене под душа или продължително киснене във вана прави кожата суха.
Времето и начина по който отопляваме и охлаждаме домовете, колите и работните си места са също проблематични. Постоянното излагане на суха среда, както и на горещия въздух от уредите за отопление и климатиците може да увреди най-горния слой на кожата. Прибавянето на овлажнител за въздуха в дома може да е от голяма полза.
В добавка, щетите нанесени от слънцето са много важна причина за сухата кожа. Излагането на слънце създава повреден най-горен слой на кожата където плътността на клетките се нарушава и резултата е че новата кожа която се формира не е здрава. Предпазването от слънцето е жизненоважно за здравето на кожата и премахването на повредения външен слой също може да помогне. AHA, BHA, и козметични процедури действат чудесно.
Генетично, възрастта на кожата също е причина тя да е суха защото когато нивото на естроген в тялото спадне кожата става по-тънка и мазнините под нея (част от предпазващата бариера на кожата) също изтъняват. За съжаление по този проблем можа да се направи малко, освен да се ползват различни видове терапия с хормонални заместители (HRT).
Между другото, пиенето на осем или повече чаши вода на ден не влияе на кожата. Ако влияеше, елиминирането на проблема би било много просто! Няма доказателство че това което пием се транспортира директно до клетките.
Изследванията показват че сухата кожа има същото ниво на влага като нормалната кожа, но сухата кожа показва подобрение и се чувства определено по-добре когато се ползват омекотители и се предпаза от сух въздух. Ето някои чудесни предложения за да се спечели борбата със сухата кожа:

1. Ако можете да прибавите овлажнител в дома, спалнята, работното място, направете го. Той може да създаде огромна разлика в това как кожата ви се чувства.

2. Използвайте нежни и щадящи почистващи продукти от глава до пети - никакви груби или изсушаващи сапуни или други такива от какъвто и да било вид. Вашият шампоан би бил най-доброто за миенето и на тялото ви (L'Oreal NutriVive или VitaVive например).

3. Нощем нанесете ефективен AHA (Alpha Hydrox) или BHA (Beta Hydroxy Acid) Това е идеално за сухи стъпала, крака, ръце, и за лице! Може би ще трябва да поекспериментирате за да разберете колко често да ползвате този вид продукти, но е много важно да ексфолиирате най-горния слой кожа за да се оттървете от нездравословния пласт суха, повредена от слънцето кожа.

4. Сутри и вечер е много важно да нанесете някакъв омекотяващ крем. Нощем в зависимост от това колко суха е кожата ви, нанасяйте изключително омекотяващ крем (има много такива) върху някой ефикасен AHA или BHA продукт. Също така може да ползвате любимия си крем и да нанесете върху най-сухите зони много тънък слой зехтин.

5. Ако след всичко това намирате кожата си все още за суха, опитайте да слижите на ръцете си пластмасови ръкавици и да увиете най-сухите части на ръцете, краката или стъпалата с найлон след като сте ги намазали с AHA или BHA и след това с крем. Ще бъдете удивени каква разлика ще се получи дори да го правите веднъж - два пъти седмично. (Очевидно е че трика с увиването с найлон е само за крака и ръце и НИКОГА за лицето.)

# 1
  • Мнения: 788
Ще направя както казваш да видим дали ще подейства при мен.
Със сигурност имам много суха кожа и все не мога да и намеря подходящ продукт за студено време. Като ползвам крем за много суха кожа, щом изляза навън и кожата ми замръзва от толкова хидратация.

Общи условия

Активация на акаунт