Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 3

• 27 442
  • 724
  •   1
Отговори
# 165
Мога ли да дам грах от буркан на беба? Пише, че съдържа сол 0.6гр. на всеки 100гр. Но аз мисля да го посваря още малко

# 166
Вчера направих грах със картофи и птаз лук, не беше очарована. Ползвах грах от консерва.
Didi i Mitko ами какво да и дам за закуска, каша неще, макароните и писнаха, овесени ядки не я засищат.
Това със захарта и солта е доста спорна тема, всеки сам си решава да слага или не.

# 167
Можеш да пробваш филийка с яйце/жълтък и сирене, кашкавал, с масло, с масло и плодово пюре,  палачинка, тиква с плод и киноа, кекс с пресен плод, кекс с плодово пюре Simple Smile

# 168
Можеш да направиш домашни мъфини (с обезсолено сирене или плод), ,филийка с масло или с извара. Така като гледам въпросът за солта и захарта хич не е спорен щом повечето майки тук ги избягваме, но като си решила да даваш - давай не можем да те спрем.

# 169
Вчера направих грах със картофи и птаз лук, не беше очарована. Ползвах грах от консерва.
Didi i Mitko ами какво да и дам за закуска, каша неще, макароните и писнаха, овесени ядки не я засищат.
Това със захарта и солта е доста спорна тема, всеки сам си решава да слага или не.

Колко супени лъжици овесени ядки даваш на закуска?За моята дъщеря това е най-засищащата закуска(за мен също, една купичка ми дава доста енергия) . След нея огладнява сравнително по-късно от всичко останало. Слагам 4 супени лъжици, финни овес. ядки. От вечерта ги кисна, не варя. Лъжиците не са пълни, добавям на сутринта масло и сирене(обезсолено). Вече не пасирам, те си стават на каша.Готово количество около 200гр се получава.
Попарата не я засища,но пък много я обича. Вече добавям захар. Слагам я с върха на ножа, съвсем малко.
За закуска може и кус кус. Може и к. мляко с бисквити. Давам и кисело мляко с плод(банан или ябълково, домашно пюре).
Другите дадени предложения също са добри :=)

# 170
Хич не е спорна темата за добавяне на захар и сол в бебешката храна, а си е вече научно доказано, че не е полезно. Имаше една мама тук, която обясни защо не иска да дава захар, защото по-голямото й дете е станало злоядо. По думите ти разбирам, че бебето ти вече е злоядо и захарта няма да оправи нещата, а напротив ще става по-зле, докато в един момент ще иска да яде само сладки.
Опитвала ли си да добавяш АМ или кърма към храната за придобиване на сладникав вкус, вместо захар?

# 171
Май май и на мен на злоядо ми прилича. Наистина не свиквайте детето да яде подсладено, пък било то и на върха на ножа, защото те са много хитри и после ще си търси този вкус.
Както аз се усетих, че на супата слагам много сухар и тя хич не е течна , а си е чист хляб и моето така ще свикне и после върви му обяснявай, че супата се яде с малко хляб или без хляб. В яслата няма да им угаждат така, за това не трябва да ги свикваме както на нас ни е удобно само и само детето да яде

# 172
А и как така разбра, че не се засища с овесените ядки? Тя ли ти каза? Grinning Или правиш точно количество и като го изяде не смееш да дадеш още? Wink

# 173
Въобще не е спорен въпроса. Бъбреците на едно бебе могат да обработят под 1гр сол сол на ден, припоръчителна доза 0.4гр, има не един случай на починали бебета от приемане на сол например. https://www.google.com/amp/s/www.thesun.co.uk/news/5731917/death … rents-murder/amp/
Захарта също затруднява бъбреците. Причинява кариеси. Питайте си стоматолога, моята ми разказва за 2 годишен нейн пациент с черни остатъци от зъби. Познайте от какво.
И не на последно място,вкусът се възпитава, като се дава подсладено, бебето ще търси подсладено.
Не знам защо закуската трябва да е каша. И непременно различна от обяда или някое друго хранене. Може да се закусва с плод, палачинка,бисквити, филийка, макарони на фурна или варени, мъфини или парче кекс, кисело мляко с плод или друго. Варианти безброй. Дори и да се държи на каша - има оризов грис, има елда, има просо, има жито, има киноа, амарант...

# 174
  • Лайпциг / Перник / София
Честита Коледа мами! Да са ни живи и здрави бебоци и много смях и топлина да изпълват домовете ни!!!!
Аз с въпрос за млечните продукти - така като ви чета, разбирам, че повечето бебета на възраста на моето момче вече хапват и сирене и кисело мляко..... малкия след 4 дни става на 8 месеца. В нета чета че млечните е добре да се забавят поне до 9ти месец, като тогава се започне плавно с въвеждане на обезсолено сирене. Вие как процедирахте и на каква възраст?

# 175
Аз към 9ти месец започнах да давам сирене с попара

# 176
  • София
И на мен ЛЛ ми каза млечни към 9тия месец чак. Той скоро навърши 7 и вече хапва повече от преди. Ако помните, тук ви се оплаквах, че изобщо няма интерес към храната. Сега вече иска да опитва много повече неща, просто му е било рано ( почнах със захранването на 5+++). Следващото, което предстои, е жълтък.

# 177
Попарата се яде леко сладичка.
Захарта не е ок за ади незрял панкреас.

# 178
Попара се яде сладка от възрастен. Моята си яде попара със сирене или плод, и даже това й е любимата закуска!

# 179
Какво сготвихте за мъниците за Коледа и какво мислите да направите за Нова Година?
Тъй като нямаше кухня доста неща и направих.Харесаха се ,единствено не и допадна крем супата от тиква и пилешко.

Общи условия

Активация на акаунт