Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 3

• 27 513
  • 724
  •   1
Отговори
# 225
  • Лайпциг / Перник / София
Добре де не разбирам, защо бързате с най-големите алергени? Прясно мляко, яйца на 8-9 месечни бебета? Нали разбирате, че алерген не значи само да е алергично детето към конкретния продукт, а че този хранителен продукт може да отключи някакъв вид алергия (като например сенна хрема и тн). Не ангажирам никого, всеки сам преценява за своето дете, но това навсякъде го пише и на мен ми се стори доста странно и смело.

# 226
Единствено в тук разделят белтъка от жълтъка при захранването. А и навсякъде дават йогурти на 8-9 месечни бебета само внашата мила родина не даваме. Аз пък реших да дам, единствено алергия направи към каши Слънчо и към Нурофен.

# 227
Прясно мляко няма да дам преди годинка в чист вид.
Случвало се е от наши палачинки да яде, та така е опитала, но до там.

В други държави въобще не се забранява даването на цяло яйце. В Щатите дават варено яйце цяло на 6 месечно. Във Великобритания също забраната е само преди 6тия месец да не се дава яйце, след това може. Аз следя американските тенденции и препоръки на Педиатричната им асоциация.

А в предните теми на дълго и широко съм писала за моя личен избор да давам яйце в печива, за пречупването на белтъчната структура и постепенното увеличаване на количествата. Мен пък ме очудва даването на една храна по една седмица насила на детето. Но всеки си избира подход. Моят е бебето ми да яде храна, която само избира и харесва. И да яде обща, сготвена храна.

# 228
Аз не виждам нищо лошо бебетата да ядат от общата храна, но съобразено с възраста им разбира се. Също съм гледала и клипове на американски и великобритански мами, които дават на 6-7 месечни бебета филия с фъстъчено масло на закуска. Пак казвам - всеки сам преценява за своето дете Simple Smile

# 229
  • София
Оффф с алергиите е много сложно. На теория звучи много лесно, но на практика е трудно. Още повече направили детето дори и веднъж реакция не е невъзможно да се повтори с нещо друго. Да не ви се налага да се сблъсквате, защото е трудно и за готвенето и за препаратите. Голямото ми дете направи ужасна алергия на 3 години, едва я спасиха...

# 230
Моята дъщеря е на годинка и месец. Не мисля, че бързам с нещо. Нито сега, нито когато и да е било. Късно замести хранене. Не съм я насилвала. Винаги е ядяла по-малко от "препоръчаните" дози, и за АМ, и за пюре.
Нямам никакви проблеми със захранването. Любопитна е. Яде си доволно,с апетит.
Белтъкът е алерген и затова разпитам кой, кога е дал. Събирам мнения. Аз най-вероятно ще направя супа и ще за строя с цяло яйце. А яйце под формата на цяло яйце, бъркан яйца или филийка с яйца и сирене ще дам по нататък.
За прясното мляко също. Ще дам в крем, или в сладкиш. Ако някой има рецепта, нека сподели.
Белтък :
Възраст
Белтък = 1 год.
Това е стандартна препоръка в детското хранене.
Има някои препоръки за цяло яйце около 10 м., но като цяло няма разминаване по въпроса, за разлика от други по-особени храни.

Алергия
Белтъкът е много силен алерген – именно той е причината яйцата да бъдат сред най-силните хранителни алергени при децата.
Една от причините за по-късно въвеждане на жълтъка е вероятността за белтъчни следи върху него.
По принцип алергията към белтъка и към яйцата като цяло може да бъде израстната.

Начин на въвеждане
Въвежда се задължително в храна и малко количество – застройка, сладкиш и пр.
Чак след това се дава белтък от варено яйце или храна с повече цели яйца (бъркани яйца, принцеси и др.).

Хранителна ценност
Белтъкът е силен алерген, но и ценна храна.
Няма смисъл да се изключва прекалено дълго от менюто без основание.

# 231

Въпросът беше кога и как сте дали, а не защо да даваме или не Hands V
Да не се отклоняваме от темата с "конско".

# 232
Разбудих духовете... Може би тук е мястото да се извиня за отклонението от въпроса! ✌🏻

# 233
Белтъкът и прясното мляко на голямо (според мен) 8-9 мес. бебе да ви е проблема. Bowtie
Около мен никой нищо не чака. Ядат кисело мляко от 3 месец, следват други храни, месо, бисквити.
Върхът беше записване на детска кухня на 6 мес. бебе. Ама то, като се замислиш, е опитало всичко горкото, защо да не иде и на кухнята.
Аз да се оплача. Вчера правих просо с тиква. Никак не яде или не го хареса. Днес обичайни зеленчуци, които знам че би яла, но не, не иска. Зъб излезе, подкашля, дали пък за това не иска. АМ също не пие достатъчно и то на няколко пъти.
В такива случаи спира ли се храната или се предлага по 100 пъти на ден?

# 234
Не щем попара, кус кус, предложете закуски,моля!

# 235
Макарони с яйце/жълтък и сирене и/или кашкавал, и масло; филия с масло и кашкавал, с яйце/жълтйк и сирене.

# 236
Юфка! Моя обожава!!

# 237
Овесени ядки със сирене, палачинки с плод или овесени ядки, просо с плод или със сирене, киноа с плод, амарант също с плод.

# 238
Овесените и юфка пробвах безуспешно.
Някакъв плод ли, какво ли..
Ами супи за закуска ок ли е?

# 239
Юфка и кус кус как ги давате? В смисъл пасирани ли?

Общи условия

Активация на акаунт