Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 3

• 27 460
  • 724
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
В смисъл какво разбираш под разнообразие? Всеки ден да има първо, второ и трето за обяд и цяла седмица да не се повтарят? Защото на мен такова разнообразие ми е непосилно и затова го записах на кухня. Но на 8-месечно да разнообразявам, т.е. да давам редовно жълтък, месо, зеленчуци и т.н. не ми беше трудно.

# 466
Peacock, в града, в който живеехме и взимах кухня за първото ми дете имаше само две кухни и нямаше отделни менюта за под годинката и след това. И в двете готвят със сол, захар и прясно мляко и  започнах да ги давам чак на 11 навършени месеца. И честно казано мислех, че само в частните кухни има такова разделение.

# 467
Държавната кухня, ако не спазва наредбата подлежи на праверки и санкции.
Не ми се обяснява какво значи разнообразие.

# 468
  • Варна
Въпросът е, че има ДК, която примерно предлага само храна от 2-ра група. И тогава по-добре да готвиш сам, отколкото да предлагаш "разнообразие" на всяка цена. Освен това ме съмнява менюто да е изготвено специално за да задоволи специфични нужди.

# 469
Всеки сам решава за детето си.
Държавна кухня се дава от 10ти месец.
В нашата ДНК има две групи. До годинката е без яйца и мляко. Аз постепенно минах на втора група. Редуваха. Един ден първа, един ден втора.

# 470
  • Варна
И при нас е като при вас. Даже дали сега не е от по-ранна възраст 1 група, но това след като махнаха прясното мляко. Макар че ми е интересно как готвят с АМ като то уж не трябва да завира. Явно това е някакво специално, де да знам.

# 471
За десертите дават АМ отделно родителят да го добавя.

# 472
Никога не са ми давали нищо отделно

# 473
  • Варна
Нищо не дават отделно, всичко си е забъркано.

# 474
Във февруарската отчетна майките казват, че взиват Ам за десертите отделно. Аз кухня не взимам. Просто казвам какво съм прочела.

М, мисля ти беше казвала за отделно Ам, и Нандин също.

# 475
  • Варна
Не го оспорваме, казваме, че зависи от града.

# 476
Може би трябваше да уточня, че за София са писали момичетата. Wink

# 477
    И за къде толкова бързате с кухнята? На осем месеца явно вече и прясно мляко сте въвели?
    Яйца и мляко се дава във втора група на кухнята.
    Първа група нямат яйца и мляко!

И моя приятелка така тайно си вземаше кухня на детето от 8 месеца.
    Не съм бързала, но в един момент не спеше и несмогвах с направата на пюрета. И ние сме първа група дето се вика, много и харесва и яде .

# 478
    Ние живеем в малко градче от селски тип. Тук държавната кухня готвят с прясно мляко, сол и захар. Без значение 10 месеца, година или три години. Менюто мисля е едно. Бял боб, зеле също се дават често, макар да знам, че са по-тежки и е желателно след годинката. Официално и аз знам че от 10 месеца започва, но много мои познати започнаха да дават от 7 месец. Това си е техен избор. В областния град чета менюто на държавната - ами с мляко, сол и захар. Частните и те... Едната частна доставя и в наше село, ама 4-5 лв + доставка до вкъщи, по две за двете чавета - не благодаря. Държавната е леФче за тристепенно меню и е 300 м от дома. Друг е въпросът че дават само от 11:00 до 11:30 и на мен ми е трудно да се затикам с двете деца.
    Майка ми живее в друг областен град и там същата работа с държавната кухня - прясно мляко, сол и захар, там също ми е близо до дома, но я пропускам. Виж има частна кухня където готвят без сол, без захар и с АМ. Имат групи 6-8 месеца, 8м-3г и над 3 години. Гледам им менютата - харесват ми, спрямо моите разбирания. Затова от тях поръчвам понякога за разнообразие да не се чудя какво да готвя, с доставка до дома.
    Приятелка работи в детски ясли в трети областен град - и там менюто на кухнята е с прясно мляко, сол и захар.
    Явно във всеки град е различно, но масово държавните кухни готвят с прясно мляко, сол и захар.

# 479
    На мен ми казаха че до годинка сол захар желтък не слагат. За прясното мляко не питах, иначе кисело мляко съм въвела.

Общи условия

Активация на акаунт