Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 3

• 27 423
  • 724
  •   1
Отговори
# 105
Аз в последно време размишлявам какво ново да приготвям за бебка. Все имам чувството, че не й разнообразявам менюто и си яде все едно и също...
Например днес направих зеленчукови пюрета картоф, морков, тиквичка и малко спанак. Две от тях са със спанак две - без. Сложих чесън, копър, магданоз. Миналата седмица почти всеки ден яде сладък картоф, броколи, червено цвекло.
Закуската един ден овесени ядки със сирене, другия ден попара.
Нещо мисля, че й е писнало от елдата следобяд не я изяжда в последните дни. Какво може да й давам за следобедна закуска? Също виждам, че доста изявява желание да се храни сама, но и в същото време, например днес - изяде едно парче сладък картоф и започна да мачка и да си играе със следващото. Вече се изчерпах откъм идеи.
Как да си направя домашни сухари? Купих пълнозърнесто-ръжено брашно, подходящо ли е за тази цел?

# 106
По скоро ако е с 1 реотан идва проблем с изпичането ако е и по голям кг хляба
Герда, тази е моята
https://www.tefal.bg/Уреди-за-готвене/Хлебопекарни/Pain-Plaisir-PF220838/p/7211002268
и само вадя кошничката и я мия, не я мия по-дълго от една чиния. Никога не ми е представлявал проблем чистенето й. Тя вече си е стар модел, като гледам някакви нови са пуснали, може да има и къде по-добри.
Кокоске, защото ми се е случвало да ми остане клисаво тестото вътре в нея. Мисля, че температурата в стаята и тази на хлебопекарната по някакъв начин въздействат и понякога не се опича хубаво. А на тавата във фурната, мога и да направя хляба по-дълъг и въобще да му предам форма, различна от тази в кошничката.

# 107
Кокоске, логично звучи, да. Май действително при кг хляб остана клисаво.
Лаленце, за каша опитай просо, киноа също ще стане. Царевичен грис би могло. Парчета давай преди каша/пюре, за да е гладна,ако е гладна и не ги иска, значи не й се яде това в момента.
Карфиол не си писала,щом хапва броколи, пробвай и карфиол. Грах, зелен боб, ако не си. Кофти е сезона и малко сме ограничени откъм свежи продукти. Но аз грах взех замразен например. Карфиол има пресен все още.

# 108
И аз правя на хлебопекарната. Нашата е Мулинекс. Доволна съм.  В началото, като въвеждах глутена, месех на ръка, но тогава хапваше по малко.

# 109
Лаленце, юфка давала ли си? Моят обожава!!
Аз давам плодови йогурти. Откакто ги открих се родих!!! С всичко стават. С каша, с корнфлейкс, бисквити, овесени ядки.

# 110
Кактусче, обясни как печеш.
Аз много искам да си науча да меся, никак не ми се отдава, няколко пъти съм опитвала.
В юфката има сол и за сега я оставям за по нататък.
Давам кус-кус, грис, кисел,

# 111
  • Русе, България
Аз да се отчета с бебешките овесени бисквити (от предната тема) - тотален игнор от страна на бебето! Първо я бута, бута по табличката, докато не падна на пода. После отчупих парченце и му показах как го хапвам; тогава хвана бисквитката, поднесе я към устата, явно не му хареса и отказа да яде. Решила съм да извадя от фризера замразена кърма и утре следобед хапването да е "мляко с бисквитки" (надробени). Wink

За разнообразяване на менюто - кореноплодните пащърнак и земна ябълка (гулия) се намират из зарзаватчийниците, по-различни са на вкус и стават хубави пюрета с тях. Оранжевата тиква също може да се комбинира със зеленчуци в обедното меню. В списъка ми за този месец бяха още зелена чушка, фенел, брюкселско зеле и аспержи, но не можах да стигна до тях и не съм предлагала (а и моят е с по-чувствителен стомах). Мисля, че аспержи на пара, предимно по-горната част, ще са лесни за хващане в юмруче и не много трудни за предъвкване (ако са добре сварени).
Следобедната закуска може да е тиква с ориз (аз правя с оризов грис, с предварително намачкана тиква), царевичен грис с ябълка, бебешки бисквити с кърма/АМ, пшеничен грис с банан. За сутрешна закуска - днес за трети път давах юфка от ръж (има на пазара и от спелта, и от лимец) и се котира доста добре. Варих ечемик преди, за утре пак ще накисна шепа зърна. Добре сварен кус-кус е също вариант.
Ако детето е по-голямо и дъвче добре, закуската може да е запечена филийка с яйце (или само с жълтък) и сирене/извара. Извара с плодове (например ябълка) и бисквити. Филийка с домашно приготвен пастет.

# 112
По месенето аз не съм много веща. Мъжът ми обича да меси на ръка и стават чудесни питки, хляб и козунаци. Но мен малко ме изнервя и аз действам така. Включвам хлебопекарната да върти, смесвам всички съставки, оставям я да ги омеси докато стане топка тесто. Около 15 мин. Слагам хартия в тавата на фурната, на плота си оформям с ръце хляба - може да е по-кръгъл или по-продълговат и го поставям внимателно върху хартията. Слагам във предваритно загрята на 220 градуса фурна, пека на опция с вентилатор около 40 минути, докато се образува коричка на хляба общо взето. Вадя, напръсквам с водичка отгоре, завивам с една кърпа и го оставям 15 минути- след това се напада 😂
Офтопик - има една артишокова паста в лидл, много върви на туко-що изпечен хляб за мама 😛

# 113

В юфката има сол и за сега я оставям за по нататък.
Давам кус-кус, грис, кисел,
Тази , която вземам аз не пише да има сол. А и моя вече е на кухня , така че и сол и захар е ял

# 114
Печен праз с обезсолено сирене и малко масло. Добавям пясиран кус-кус или грис.

# 115
Праз не съм давала, мерси за идеята, аз ще го направя като баничка☺🤗😊

# 116
Друго нещо се сетих, знам, че мед до годинка не се дава, но след преработка спорите изчезват ли? Например сега идва Коледа и се чудя джинджифиловите бисквити с мед беба ще може ли да ги опита?

# 117
  • Плевен
Обмислям идеи за торта за първия му рд. Дали може да ползвам сироп от агаве за крема. Иска ми се да е малко по сладка тортата.
И друго някой ползвал ли е естествени оцветители от цвекло, спанак или боровинки? Не съм много по декорирането на торти, а сега и с ограниченията съвсем не знам как да я направя по красива.

# 118
Рецепта за кекс или мъфин
Скрит текст:
Кекс със ябълка/марков/круша
4 яйца
1 настъргана ябълка
1 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 ч.ч олио
1 бакпулвер
1 ч.л сода бикарбонат
кората на лимон или портакал
канела по желание

Разбивам с миксер яйцата със захарта добавям олиото ябълката кората от портокал.
Смесвам сухите съставки и ги добавям към сместа като бъркам с ръчна телена бъркачка.
Намазвам тавичката с олио и слагам брашно да попие и изсипвам сместа
Пека на предварителтно загрята на 200 градуса фурна за 25-30 мин

П.С ако прецените, че не е за бебе направете си за вас Simple Smile

# 119
Delenita и аз съм се чудила за агавето. Уви, оказва се, че хич не е здравословна алтернатива, ето тук е хубаво обяснено защо https://dontmesswithmama.com/6-reasons-avoid-agave-syrup/, има бая статии за това. Аз мислех за кленов сироп, но ми е трудно да намеря. От опита с готвенето за малката за сега, подслаждането се получи много добре с фурми. Но те пък може въобще да не ти се връзват на продуктите за тортата. Но пред избор бяла захар или агаве, бих избрала агаве. Или малко количество кафява.
За естествените оцветители - не съм пробвала, но трябва да стане. Уж има хранителни бои безвредни, ама дали са безвредни друг въпрос. Ти нещо многоцветно ли обмисляш или тип velvet cake?

Общи условия

Активация на акаунт