С какво ви дразнят свекървите - тема 103

• 31 745
  • 710
  •   1
Отговори
# 540
  • MI
Е да де, то и аз смятам че ако имаш малко мозък не е нужно да се слагат правила с кого колко имаш право да говориш. Но гледам че в темата такива бяха определени - максимум веднъж седмично, ежедневно е неприемливо и т.н. Та ми стана интересно, затова питам. Wink Ясно, че е по-нормално да звъннеш когато имаш време - например докато пътуваш, но ако такива неща трябва да се обясняват, мисля че ежедневните разговори са последния проблем.

И пак казвам, когато подобно нещо се казва когато е ясно, че човекът за който говориш е наблизо, най-вероятно искаш точно той да те чуе, за да го засегнеш. Та за съвсем друго става въпрос, не за честотата на разговорите със свекървата.

# 541
  • при късмета
Та за съвсем друго става въпрос, не за честотата на разговорите със свекървата.
Предишния ти въпрос беше свързан именно с честотата, така, че на него отговарям, без дори да редактирам.

Защо изобщо реши, че някой на някого налага някакви норми за разговори? независимо дали с кого или колко дълги. За друго говорим всички.
Няма лошо и от вкъщи да говориш, но е съвсем различно когато това е ежедневно и всекидневно. Огромна е разликата.

# 542
  • София
nelig такива мнения са ми най-любими: Когато аз си знам кво ми е, само аз си знам кво ми е Simple Smile

# 543
Аз да питам има ли правила и за честотата на разговорите с приятели? Защото и те често дават съвети и може да не се харесват на половинката. А ако приятелите са и колеги какво правим? Ако имаме право веднъж седмично да говорим за теми извън пряко служебните, останалото време ги гледаме зло като кажат хайде на кафе или на обед заедно? За братя и сестри не питам, там ясно че ще е забранена честа комуникация. Wink
А, извинете, кое се счита за нормално - приятелката ти, майка ти или брат ти да ти звъни всеки ден да разказваш какво става на работа? Но не, това не е отчитане според някои тук. Нормално е и ежедневно да ти дават акъл как да постъпиш в една или друга ситуация, което ме води до мисълта защо пък не си вземаш близкия с теб на работа? Да мониторира процеса в реално време, че поне вечер да можеш да си отдъхнеш от служебните ангажименти, а не да ги преживяваш отново, разказвайки всяка вечер случилото се през деня на работа.

# 544
  • MI
Мако, не говорех за твоето мнение, назад ако се върнеш ще видиш доста постове на тема кой колко често има право да се чува с родителите си. Simple Smile А втората част на поста ми беше във връзка с конкретния казус - че според мен свекървата съвсем умишлено е целила да я чуе снаха й, не вярвам да е чак толкова несъобразителна че да го е казала просто така.

Дилдес, не те разбрах какво искаш да кажеш. Но по принцип е така - всеки случай е сам по себе си. Не сме устроени толкова просто, колкото може да изглежда понякога - за добро или зло.

Кати, може и за друго да си говорите, не е нужно да даваш отчет принципно. Просто си представям как някой програмист говори на майка си за работата си. Joy

# 545
  • София
За възрастни хора съм съгласна, че имат нужда психически да им кажеш 2 приказки, те обикновено по-рядко излизат и обаждането за тях е разнообразие.
Понякога ми е досадно, но изслушвам спомените на майка ми отпреди 30-40 години, като знам, че няма с кого много да си говори (баща ми е отявлен темерут и говори само по същество, което понякога е много облекчаващо, но друг път - разочароващо.)
Обаче за хора в активна възраст да се чуват всеки ден - хммм....Както Уиш и сина й.
Та аз със щерка си понякога съм само на здрасти и още 2-3 приказки на вечеря, а живее у нас. Може би ако живеем отделно - ще имаме повече за говорене.

Последна редакция: чт, 20 дек 2018, 11:11 от Cuckoo

# 546
  • София
Скрит текст:
Мако, не говорех за твоето мнение, назад ако се върнеш ще видиш доста постове на тема кой колко често има право да се чува с родителите си. Simple Smile А втората част на поста ми беше във връзка с конкретния казус - че според мен свекървата съвсем умишлено е целила да я чуе снаха й, не вярвам да е чак толкова несъобразителна че да го е казала просто така.

Дилдес, не те разбрах какво искаш да кажеш. Но по принцип е така - всеки случай е сам по себе си. Не сме устроени толкова просто, колкото може да изглежда понякога - за добро или зло.

Кати, може и за друго да си говорите, не е нужно да даваш отчет принципно. Просто си представям как някой програмист говори на майка си за работата си. Joy
Точно толкова смешно и абсурдно ми звучи разговор между същите хора, но на тема "готвене", например. И това ежедневно.

# 547
Ако майката има нужда да чуе сина си/моя мъж демек/, как пък не ще взема да се затръшкам да не ми натроши нещо хатъра. Дори и срещу ми нещо да каже, зависи дали има почва, в която да покълне евентуалното пуснато семенце на раздора, щото нали това е основният страх на снахата. А страхът издва не от друго, ами от споделяне и разбиране на еднаква змийска същност.  Дори и да не го практикува, жената много добре го усеща и разбира. Grinning
Нелия, харесаха ми мненията ти.
Ами, те, не само майките могат да злословят против вас.  Катинари за уши не се произвеждат още, нито подобрители за мозъци.

# 548
  • при късмета
Явно четем различни теми, защото аз не прочетох някой да определя някакво право. Единствено мравката каза, че имала право да се чува със сина си колкото често искала. Всички останали казаха как е при тях, но никой не е претендирал това да е единственото правилно и да определя при други хора това да е право на единия или другия да определя честотата или темата на разговора.
И всички се съгласиха, че ежедневно си е отчет. Всички останали честоти на разговорите не са окачествяване

# 549
Пак стигаме до какво е нормално за НАС.
На мен може да ми изглежда ненормално да се чуват майка и син веднъж седмично. Но не значи, че е ненормално по принцип.
За друг е ненормално отворения брак например. Или живеенето на младите с родителите. И т. н.
Важното е всички замесени да се чувстват добре или да намерят компромисен вариант, ако това не е така.
За мен например е ненормално свекървата да пита сина си какво са "папкали" 🙄 😏.
На семеен човек да говориш с умалителни думи ми е... странно да кажем.

# 550
  • MI
Куко, тук обикновено става въпрос за хора на 30+, с малки изключения - на колко да са родителите им? Точно, и спомени е изслушват понякога, за времето, за общи познати, дори някоя новина от града или държавата - все има нещо за говорене извън какво сготвихте и какво работи. Още повече че на тези години обикновено имат някакви хронични болежки. Но явно за много хора разговорите с родителите си остават на ниво 5-10 годишно дете и родител - папка ли, запаса ли се, слушка ли в училище. Предполага се че децата са пораснали и родителите им са способни да общуват с тях като с възрастни хора, равнопоставени. Другото е патология. Нормално е и да съобразиш времето за разговорите, но това е въпрос на елементарна съобразителност - или я имаш, или не,
Луна, и на мен твоите (по принцип, не само по този казус). Simple Smile

# 551
На жената никога няма да й хареса чужда китайска капка да накапва. ма ко, аз не съм се сгъласила с окачествяването на честотата на разговорите. За мен това е повърхностно оценяване.

Винаги съм гледала от двете страни на подобни въпроси. На мен, снахата, не ми харесва синът на свекърва ми ако я отсвири и се държи неуважително с нея. Тя се е грижила за него, майка му е, обича го. Как си представяте вие, дали като се ожени тоя ваш златен и тя, изведнъж, като с нож отрязано, престава да бъде майка ли!? Престава да се тревожи, да го обича, да го мисли!? Променя се изведнъж заради вашето появяване? Глупости.
Ролите неусетно се сменят и синовете, говорейки с майка си, проявяват уважение, грижа, топлота. Ако е умен и загрижен и за собствената си жена, определено ще поставя границите там, където са необходими.

# 552
Просто си представям как някой програмист говори на майка си за работата си. Joy
Хм, ти си го представяш, а аз съм го преживяла цяла седмица. Като започна работа, всеки ден ентусиазиран Говендър ми звънеше в обедната почивка да се отчита. Звучеше ми на китайски, ама пробвах да не ми личи. Не успях. Несвързаното хъкане и мъкане, което можеше да измъкне от простия хуманитар, какъвто съм аз, го накара бързо да изпуфти възмутено и да се откаже да рапортува.

# 553
Да цитирам отново мнението, което провокира моята реакция:
"От време на време" е ключа в твоя въпрос.
Не е така, мисля. Аз за храната питам от време на време, но за работата - всяка вечер. Някоя "умна" снахичка, ще каже, че ми се отчита всяка вечер.Laughing
Аз пък мисля, че е некултурно да се месиш и коментираш личните разговори между майка и син!

# 554
  • София
По принцип разговора тръгна от снахата дето се оплака, че са ги питали какво са папкали и що не е домашна баницата. После мравката сипа масло в огъня кат рече, че всеки ден си се чуват и не било работа на незнам си кой тяхната работа между майка и син. И двата случая за мен са патология. Не генерализирам, но не смятам, и че чуването всеки ден,  пък било то за болежки или истории от младостта също са в рамките на нормалното.

Общи условия

Активация на акаунт