Сглобяеми къщи 4

• 132 619
  • 776
  •   1
Отговори
# 330
То ние също сме с договори, но проблемите не са в грубият строеж, а се появават точно в довършителните работи. При нас грубият строеж, покрив и дограма станаха като с магическа пръчка за 2 седмици. После започнаха изненадите с ел. и ВиК.

Много полезни споделяния ! Благодаря.
Колко м2 е вашата къща? Тоест тази цена от 2000 лв на м2, за която говорите за колко м2 е?

Можеш ли да дадеш още съвети:
- на кой етап в строителството тъсрся ЧЕЗ? Нашия проект е със добавен стълб пред нашия имот. Ние ли си го правим? За него разрешение трябва ли? Ток има на отсрещната страна на улицата.

-кога присъединявам със Софийска вода? На кой етап в строителството и какви са стъпките? На кладенец сме по проект, но съседите са плащали и изградили Вик мрежа по улицата до имота след нас.

За Тед Хаус ще допълня нещо, което може би имах късмет да науча. Като ни дадоха оферта ходих на 3 техни обекта. Много ми харесаха. Доста говорихме. Сами си казаха, че най-много предпочитат груб строеж и ние сами да си довършва е вътре. Казаха, че за довършителните ползват изцяло външни фирми. Тоест от мен не го скриха. Тук говоря за преди 3 години.

Имам проект за 140м2 къща, но нямам кеш за това, дори и за Тед Хаус изпълнение след всички сметки, реално описани и от fatalina в темата.

И имам нов план. Да ползвам имота поне сезонно, слагайки някаква готова къща тип Топ Хаус. Пак ще вкарваме проект, но вече имаме едно разрешение за строеж, на къщата, за която вече разказах. Дали това въобще е възможно? Промяна по време на строителството дали е опция при тотално нов проект реално ?

Търся мнения и препоръки за фирми с евтини СК, но пък да имат и фасон.

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 21:02 от mimikona

# 331
Скрит текст:
Много полезни споделяния ! Благодаря.
Колко м2 е вашата къща? Тоест тази цена от 2000 лв на м2, за която говорите за колко м2 е?
Къщите са две - общо 130 кв. м.
Можеш ли да дадеш още съвети:
- на кой етап в строителството тъсрся ЧЕЗ? Нашия проект е със добавен стълб пред нашия имот. Ние ли си го правим? За него разрешение трябва ли? Ток има на отсрещната страна на улицата.
Предварителният договор и изграждането на стълба при нас се случи със стартиране на изкопните работи на основите и оградата. В нашият случай си го изградиха от ЧЕЗ. Може и вие да го изградите и после от ЧЕЗ да ви възстановат разходите, но не мисля че е добре да чакаш някой да ти връща пари, особено пък оператори на такива услуги. Вероятно ще ти приспадат от сметките и т.н. Освен това тази дейност е специфична и изисква експертна работа  и техника, с която нама как да разполагаш. Не те съветвам сами да си изграждате стълба и да захранвате тока към имота. Документално нещата се уреждат с  подписване на предварителен договор с ЧЕЗ. По принцип още с проиктирането ЧЕЗ издават становище с данни за захранване на имота, заявена и разрешена мощност, дали трябва да се изгражда стълб и/или трафопост и т.н. Нама как да ви одобрят проектите и да ви издадат РС без такова становище и съгласуване на проектите.

-кога присъединявам със Софийска вода? На кой етап в строителството и какви са стъпките? На кладенец сме по проект, но съседите са плащали и изградили Вик мрежа по улицата до имота след нас.
За ВиК също още на етап проектиране се подава заявление за изходни данни и те ви съгласуват проектите за да получите РС. При вас нещо не ми харесват нещата с този водопровод изграден на частни начала!!! Не знам дали и кой изобщо ще ви свърже с централен водопровод и дали няма да се наложи да изграждате сградно водопроводно отклонение. А дори да го изградите как ще се свържете и как после ще ви издадат партида по която да плащате сметките си не знам?! Също не пишеш как е уреден въпроса с канализацията. Тези въпроси се уточняват още на етап проектиране и издаване на РС. И преместваем обект - контейнер да постовяш пак ти трябва разрешително и договори с ЧЕЗ и ВиК. Ако ще си с бунар и изгребна яма, то пак ти трябват разрешителни от Басейнова дирекция и ред други институции за състав и качество на водата, да не завърсяваш подпочвени води и т.н. Не мога да съм полезна, защото ние си имахме вода в имота, канаризация с изградено сградно канализационно отклонение към имота и ток пред имота.

За Тед Хаус ще допълня нещо, което може би имах късмет да науча. Като ни дадоха оферта ходих на 3 техни обекта. Много ми харесаха. Доста говорихме. Сами си казаха, че най-много предпочитат груб строеж и ние сами да си довършва е вътре. Казаха, че за довършителните ползват изцяло външни фирми. Тоест от мен не го скриха. Тук говоря за преди 3 години.
Е, много ясно. То Тед хаус, както и всички други такива фирми за СК са просто фирмата, която изгражда самата конструкция на къщата, дървена или метална. Всичко друго се прави от други фирми и майстори от основите до покрива. При Тед хаус това е проблемът, че се захващат с много договори за изграждане на къщи, а нямат достатъчно подизпълнители и изкрючително слабата им организация!!! При нас се наложи да сключваме доп. споразумение с удължаване на срока с още 45 дни, ама като гледам как се мотаят и този срок няма да спазят. Това си е в техен ущърб, защото вече няма да ги бавим. Пращаме им адвокат, за да им предявим неустойки. Ако не плащат ще им заведем и дело. Почти сме накрая, но три месеца се мотаха да довършат отвън нещата. Сега ще имат проблем и с външните температури за работа. Едвам ги изтрайваме вече. С нетърпение ги чакаме да прикрючат и да се изнесат.

Имам проект за 140м2 къща, но нямам кеш за това, дори и за Тед Хаус изпълнение след всички сметки, реално описани и от fatalina в темата.

И имам нов план. Да ползвам имота поне сезонно, слагайки някаква готова къща тип Топ Хаус. Пак ще вкарваме проект, но вече имаме едно разрешение за строеж, на къщата, за която вече разказах. Дали това въобще е възможно? Промяна по време на строителството дали е опция при тотално нов проект реално ?
Това са различни разрешителни. Няма как да го използваш за поставяне на бунгало тип Топ хаус. Имай предвид, че РС ти е валидно само 5 години. След това почваш всичко отначало.

Търся мнения и препоръки за фирми с евтини СК, но пък да имат и фасон.
Няма евтини СК, които да са качествени. Има някакви турски с тънки метални конструкции. Виж дали ще те устроят.
 https://karmod.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8  

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 15:36 от fatalina

# 332
mimikona като се включите в нелегалния водопровод реално ще плащате ли вода?
А нелегалната канализация къде се излива?
Ако не се включва в легална канализация реално ще замърсявате наоколо, защото тези води няма да се пречистват!

# 333
  • София
А как ще одобрят един проект за изграждане върху друг вече одобрен - не знам.

# 334
mimikona като се включите в нелегалния водопровод реално ще плащате ли вода?
А нелегалната канализация къде се излива?
Ако не се включва в легална канализация реално ще замърсявате наоколо, защото тези води няма да се пречистват!
Вижте, ситуациите в София са много и най различни. В конкретния случай ви говоря за тотален парадокс. Всички си плащат вода. Към Софийска вода. Но са изградили мрежата от последната налична точка до нашата улица сами. А Софийска вода не го е узаконила, но събира пари за вода. Това знам най общо от съседите. Канализация има, пак изградена от няколкото нови къщи на нашата улица. Но пак не е узаконена, иначе всички са заустени в нея. Тя е втрзана към наличната, работеща канализация, която е една улица в страни. Не замърсяваме нищо! За разлика от един куп други, уж престижни квартали, дето им изтичат ла***та в близката рекичка. Реално всъщност имам два проекта - един за община, един за строителите, към наличната ВиК мрежа.

Когато преди да направим проекта питах мои приятели-архитекти  ще ми одобрят ли проект за къща в София на кладенец, всички казаха - абсурд. Само за вилни зони. Да, ама ето че имам РС.

И ме интересува докато събера кеш за голямата къща, да си направя малко бунгалце за лятото и уикендите. Имота е голям и ще ми служи за гости, ако един ден, дай боже, направим къщата.

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 20:44 от mimikona

# 335
mimikona, любопитно ми е как става така, че хем Софийска вода не признават, че ти доставят вода хем им плащаш сметки.
Дали е възмножно да разясниш?

# 336
  • Враца
Нели, то не е за обяснения... В момента е същата ситуация в парцела, който купихме. Имало е вода- с водомер, плаща се- всичко. Тръбата обаче е минавала през имота на съседа и е била правена от предишния собственик само на устна договорка между двамата. Съседът сега /май е наследник на предния човек, не зная точно/, е решил да среже тръбата. Буквално. Казал е, че не е съгласен тази тръба да минава от там и точка! При запитване в СВ те казват, че не зависи от тях нищо, ако искаме вода - да си изградим нова инсталация. И не просто да изградим, ами да платим на проектант за проект, той трябва да се одобри от СВ, нищо, че ние ще го изграждаме с изцяло наши средства и усилия, и чак тогава да се направи инсталацията. А освен това има и още нещо- за да се направи проекта трябват изходни данни от къде може да се вземе тази вода. За да ти даде тези данни обаче СВ иска 200 лева такса.
Как бе, хора, нали имаме партида! Направете така, че да ни осигурите услугата... Не може!
Та така с тези "единични" истории. Хич не са единични, хеч не са изолирани. Практика е. И какво може да се направи? - нищо. За вода има само един доставчик. Той коли, той беси. Той събира такси и таксички за щяло и нещяло. Ние, ако искаме вода, се съобразяваме с тези налудничави ... даже не зная дали да се нарекат "правила".

Само да добавя, че с тока ни се очертава май същият проблем. Имаме ток и партида. Обаче сградата е незаконна. Някой ми обясни, че за да остане тока, трябва да станем собственици освен на парцела, и на сградата. Сградата е нанесена в Кадастъра, даже и отделна такса за схема си взеха от там без да се посвенят. Само че сградата е незаконна, и нотариусът каза, че не може да я опише, нито да ни прехвърли собствеността юридически. Щяло да пише, че придобиваме имота "с всички подобрения". Предстои да разберем в ЧЕЗ дали ще признаят този текст и дали ще ни оставят партидата или не. Аз лично залагам на второто. Все пак мрежата е изградена вече, а за тях остава удоволствието да съберат от нас таксата за присъединяване, която е 700 лева, без да си мръднат пръста! Ще видим...

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 11:34 от Трън в Очите

# 337
Трън в Очите при теб е заварено положение.
Таксите са ясни. Всички, които ще правят нещо ново в имотите си минават през това, дори и да имаш съществуващ водопровод/електромер. Защото може съществуващите да не са ти достъчни и т.н.

Интересен ми беше другия случай, в който съвсем ясно се включваш в нерегламентиран водопровод. Софийска вода знае ли за него? И въпреки всичко е позволено и ти слага водомер?

# 338
Нели, то не е за обяснения... В момента е същата ситуация в парцела, който купихме. Имало е вода- с водомер, плаща се- всичко. Тръбата обаче е минавала през имота на съседа и е била правена от предишния собственик само на устна договорка между двамата. Съседът сега /май е наследник на предния човек, не зная точно/, е решил да среже тръбата. Буквално. Казал е, че не е съгласен тази тръба да минава от там и точка! При запитване в СВ те казват, че не зависи от тях нищо, ако искаме вода - да си изградим нова инсталация. И не просто да изградим, ами да платим на проектант за проект, той трябва да се одобри от СВ, нищо, че ние ще го изграждаме с изцяло наши средства и усилия, и чак тогава да се направи инсталацията. А освен това има и още нещо- за да се направи проекта трябват изходни данни от къде може да се вземе тази вода. За да ти даде тези данни обаче СВ иска 200 лева такса.
Как бе, хора, нали имаме партида! Направете така, че да ни осигурите услугата... Не може!
Та така с тези "единични" истории. Хич не са единични, хеч не са изолирани. Практика е. И какво може да се направи? - нищо. За вода има само един доставчик. Той коли, той беси. Той събира такси и таксички за щяло и нещяло. Ние, ако искаме вода, се съобразяваме с тези налудничави ... даже не зная дали да се нарекат "правила".

Само да добавя, че с тока ни се очертава май същият проблем. Имаме ток и партида. Обаче сградата е незаконна. Някой ми обясни, че за да остане тока, трябва да станем собственици освен на парцела, и на сградата. Сградата е нанесена в Кадастъра, даже и отделна такса за схема си взеха от там без да се посвенят. Само че сградата е незаконна, и нотариусът каза, че не може да я опише, нито да ни прехвърли собствеността юридически. Щяло да пише, че придобиваме имота "с всички подобрения". Предстои да разберем в ЧЕЗ дали ще признаят този текст и дали ще ни оставят партидата или не. Аз лично залагам на второто. Все пак мрежата е изградена вече, а за тях остава удоволствието да съберат от нас таксата за присъединяване, която е 700 лева, без да си мръднат пръста! Ще видим...
Само от любопитство...С брокер ли купихте имота?

# 339
  • Враца
Не Wink

# 340
  • Русе
Здравейте,

Някой да предложи фирма за строеж на къща с метална конструкция за Русе? Имаме си всичко изкарано, остана само фирмата, но доста трудно засега.. Simple Smile

# 341
  • София
Здравейте, опитвам се да чета назадобаче много се оплитам...Може ли някоъюй с опит да препоръча фирма, която строи дървени къщи американски тип, не сандвич панели...
Ако някой сподели и опит след като е поживял няколко години в сглобяема ще е супер....

Харесали сме си примерни проекти по инет, но сега търсим и читав проектант да ни изготви реален проект за строеж...и евентуано да внесе малки промени...

Последна редакция: чт, 17 дек 2020, 17:09 от Angel_Dust

# 342
Здравейте, опитвам се да чета назадобаче много се оплитам...Може ли някоъюй с опит да препоръча фирма, която строи дървени къщи американски тип, не сандвич панели...
Ако някой сподели и опит след като е поживял няколко години в сглобяема ще е супер....

Харесали сме си примерни проекти по инет, но сега търсим и читав проектант да ни изготви реален проект за строеж...и евентуано да внесе малки промени...

Здравейте, погледнете къщите на Американ Тимбър, това е страницата им във фейсбук:
https://m.facebook.com/pages/category/Product-Service/Сглобяеми-Къщи-Американ-Тимбър-514406802266304/

# 343
Доста се разколебах, Бях за дървените конструукции на сглобяеми къщи, но сега май клоня за метална .. Моля за мнение .

# 344
Само да вметна, че дали ще строите от дърво или монолитна, цената ви ще излезе почти същата.
На дървените ви дават оферта без да е направена основата на къщата, която ще е от бетон и желязо, така или иначе. А отгоре дали ще редиш тухли, итонг или дърво - въпрос на избор. Цената ви ще е най-висока може би с итонг.Просто защото е по-добър от тухлите.
Въпрос на избор.

Общи условия

Активация на акаунт