Сглобяеми къщи 4

• 132 578
  • 776
  •   2
Отговори
# 285
Като чуя 2000 евро квадрат за строеж и ми идва да хвана картечница. До преди година се строеше в Провинцията масивно на 300-350 евро до ключ, 300 лева беше грубия строеж и това от фирми, явно много се е замогнал Българина след като вече се говори за някакви  хиляди евра. За какво ли са тогава тия протести ? При 2000 евро на квадрат строеж говорим не за 15 -20 % нормална печалба а за над 100. Кервани от камиони ежедневно напускат страната с трупи, изсича се поголовно и масово , и в един момент може наистина дървото в България да стане по скъпо от златото
Вие май наистина не сте наясно с цените в строителството в България. Къде ги виде те тези цени от 350 евро на кв.м.до ключ. Такива цени последно ми бяха обявени преди к изата от 2007 г. и то за панелка в София на 50 г. Отдавна цените за ново строителство са много нагоре. Та то само материалите без вложен труд няма да бъдат покрити от тези 350 евро. Е, в няко село от 20 човека  дето къще от 30 кв.м.ще го построи бай Гошо с каквото може и както може, вероятно има и цена по 100 лв. кв.м. Да, има голям бум в стротелството и това на СК не прави изключение. Само за последните три години цените на една и съща фирма от 650 лв. на кв.м. стана 950 лв. за пакет до ключ. Тези цени, които съм дала за пример са за къщи, изпълнени до ключ със супел луксозно оборудване и обзавеждане с най-висок клас материали. Къщита са в затворен хотелски Спа комплекс, градини, вътрешни и външни басейни, топила с минерална вода, спа център, детски кът и т.н., в курортно място, което струва пари. https://www.belchin-spring.com/  Ралните цени до ключ с обзавеждане за СК в момента  поне на мен ще ми се вържат 2000 лв. Не говоря за луксозно изпълнение. Ако намерите за 350 евро дерзайте!

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 11:08 от fatalina

# 286
Аз смятах материалите по тези схеми, че е добре разбито: https://www.boutiquehome-bg.com/page11.html

Около 200 лв/кв за 120 кв РЗП са САМО материалите за 60+60 кв (2 етажа) стени, вкл. външни и вътрешни, под на 2 етаж + покрив (без фундамент, има си го).

Скрит текст:
Още съм на груби сметки, като решим какво правим - дали престрояваме наличното или друго ще пиша какво се получава Simple Smile

# 287
  • Враца
Някой строил ли е с фирма Бутик хоум /от линка в предния пост/?
Сега разбрах за тях от темата, впечатлена съм.
Само че не разбрах с дървена конструкция или с метална.
И се чудя колко е "живота" на тези къщи?

# 288
Аз смятах материалите по тези схеми, че е добре разбито: https://www.boutiquehome-bg.com/page11.html

Около 200 лв/кв за 120 кв РЗП са САМО материалите за 60+60 кв (2 етажа) стени, вкл. външни и вътрешни, под на 2 етаж + покрив (без фундамент, има си го).

Скрит текст:
Още съм на груби сметки, като решим какво правим - дали престрояваме наличното или друго ще пиша какво се получава Simple Smile
Писала съм много пъти и тук и в темата за строежи, но пак ще се опитам да бъда полезна, за да стане ясно, че сметките не са това, което на пръв поглед изглеждат. Хайде сега да разгледваме тази "Премиум оферта уж до ключ"! Ами няма фундамент, а той е сериозно перо, особено ако имота е с дневелация или пък къщата ще бъде на два етажа, или пък сте решили, че ще има мазе. Няма цена за проектиране, за издаване на всички документи за издаване на РС, за сключване на предварителни договори с ВиК и даденото енерго в райнона, за вкарването на тази инфраструктура в имота и къщата, или пък ако няма централен водопрод и канал в населеното място или не минава пред имота ви, то са нужни разходи за разрешителни и за самото  изграждане на сондаж за вода, за издаване на становище за качеството на сондажната вода. В случай, че се окаже че не е годна за пиене и/или за битови нужди, може да се наложи да изграждате и мини пречиствателна система за водата, разходи за изгребна яма за битовите отпадни води от къщата, някъде хората си изграждат и пречиствателна станция за отпадни води, разходи за тази станция и за абонаментна такса за почистване на изгребната яма. Ако пък до имота няма възможност да ви се прокара електричество, то такси и средства за изграждане на трафопосст, прокарване на ел.трасета с кабели и стълбове, или пък осигуряване на автономен ток, чрез изграждане на малка система от ел. слънчеви панели, която също е голям разход и много тичане по инстанции за издаване на различни становища и разрешителни, за да ви включат в мрежата енергийният системен оператор. Няма операция по изграждането и/или полагането на настилки на външни тераси и стълбища. Обичайно в офертите се предвижда по един брой външна врата, а при нас се наложи да са 3 такива, т.е. разподът е х 3. Също така може ви прави впечатление, какво включва оборудването на санитарните помещения и че не включва поставяне на шкафове и аксесоари в баните, т.е. тук също имате допълнителен  разход. В офертите е практика да е включено само едно санитарно помещение, така че сумита там ги умножете по колкото такива помещения смятате да изграждате. В нашият случай са 3 бани. А между другото в нашата офрета имаше и допълнителен разход за транспорт в размер на близо 3000 лв, който разход не се вижда в тези мили оферти на сайтовете на фирмите за СК. Накакси удобно е пропуснат. Липсват и разходите за осигуряването на химическа тоалетна през целия период на стротителсво на къщат/за справка плащаме по 100 лв. на месец абонамент/, за осигуряване на контейнер за строителни отпадъци и тяхното перманентно товарене и извозване/за справка по 106 лв. на всако идване на камиона на разстояние от 80 км. общо отиване и връщане до имота и мястото на фирмата, както и и още по 100 лв. на 3-ма работнити за събиране и товарене на боклука/. Разходи за осигуряване на място за поставяне на фургон за работниците, което на нас ни струваше малко, защото наш съсед се съгласи да му ползваме временно един празен имот, но иначе и това се плаща в обичайният случай. Изградането на подпорни стени, както при нас се наложи и/или изграждане на ограда, изграждане на пътеки около къщата и тяхното облицоване с вид настилка, изграждането на мълниезащита, изграждането на вид отопление/при нас е с термопомпа вода/въздух, както и два слънчеви панела за подгряване на бойлера, най-вече през летният сезон - разбира се това не е задължително да се прави, въпрос на избор/. Няма разходи за изграждане на климатична система, ако сте решили, че такава ви е необходима. Разбира се че наемането на Строителен надзор, такси за издаване на Разрешение за ползване на къщата, извън процеса по СМР, но имайте предвид и тези разходи, които също не са малки! В процеса на строителство винаги излизат и други допълнителни операции, при нас например изграждане на камина и барбекю на терасата, външна чешма и площадка за джакузи, за които също се доплаща или се наемат съвсем отделни фирми. В този смисъл, накрая като се тегли чертата така добре изглеждата сума от 420 евро на кв. м. обичайно става минимум х 2. Споделям личен опит, за да може тези които тепърва ще се впуснат в това предизвикателство СК, да са наясно с многото подводни камъни, които съпътстват този процес, както и да са подготвени за изразходване на минимум двойни суми на кв.м. от тези показани по разните примерни оферти на различните фирми. Стана дълго, за което се извинявам, но мисля, че е важно за темата.

# 289
  • София
Фаталина, права си - строежът никак не е просто една цена сметната на м2 Simple Smile Хубаво си описала допълнителните разходи, нека планиращите строеж да си имат едно наум.
Но офертите на сторителните фирми не са чак толкова некоректни, според мен. Голяма част от нещата, които изреждаш или не са в офертата, защото не са свързани със самото изграждане на къщата, или защото за един са нужни, а за друг не са. Например, ние проектирането го възложихме на препоръчан архитект, не искахме готов проект на която и да е СК фирма. Той ни насочваше кое как с ЧЕЗ и Софийска вода, даже и с Басейнова дирекция (тези монополисти работят със собствениците на имота, не искат със строители да се занимават), срещна се със сторителя преди да чертае, внесе ни всичко за РС. И си ни таксува съвсем нескромно. Разбира се, че предварителната подготовка не е работа на сторителя - той започва, когато си му осигурила условия за работа, за мен е логично. Отделно от това, има си строители на къщи и сторители на ВиК и електросъоръжения - няма как всеки да е компетентен във всичко (аз като работя в ИТ, не значи непременно, че мога да си поправя сама лаптопа) Simple Smile
Не на всеки трябва подпорна стена (ние имаме в пректа, но не я дадохме на фирмата със СК - те работят с дърво, не с бетон), не на всеки трябват 3 бани, 3 входни врати, не на всеки трябва фургон за строителите (нашите си спяха у тях си и не са ни таксували за транспорт), не всеки иска централна климатизация или слънчеви панели... Офертата трябва да се приема като минимум разходи, според мен. И като цяло си мисля, че фирмите не са ги сътворили кой знае колко зле. Май хората не си правят добре сметката и накрая очакват цялостно чудо, пък са платили всъщност за конкретна дейност. Така че, пак поздрави за доста детайлния пост, със сигурност ще е полезен! Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 11:34 от ToniShu

# 290
fatalina, защото си писала върху моя пост - подчертала съм САМО за посочените материали в дадената схема за стени...
Никъде не съм писала, че САМО това са разходите - по-нагоре също споменах, че искам конструкция груба и толкова.
Офертите за груб строеж до такова скеле навсякде са около 250-300Е - т.е. 1-1.5 пъти над цената за материали - което като добавка за труд е нормално.
Пак казвам - смятах САМО МАТЕРИАЛИТЕ за стени и покрив.

+ това не искам 3 входни врати, ток и вода си има, яма, даже и постройката я има в момента...
Къде пък и слънчеви панели намеси... Ми то и едно ВЕИ с перка да си спретна за независим енергоизточник Simple Smile
Нито ще се занимавам с транспорт - и това си имам...

# 291
Защо четете по диагонал не знам?!. Написах всички тези разходи, не защото смятам, че трябва непременно всичките да са в офертата на строителя, а за да се имат предвид като още едни яки пари освен това, което е записано в нея. Естествено е, че при едни ще ги има, а при дурги не.
duhi_puhi, копнах твоя пост, защото такива изчисления само за материали също са много далеч от действителните разходи. А това, че имате в имота ток и вода, въобще не значи, че всички останали, дръзнали да си купят имот и да строят го имат като инфраструктура. Ако влезеш в другата тема за строителсво ще се изнедадаш колко хора съзнателно си купуват неурегулирани имоти, ниви и ливади, за които пък имат ред главоболия, загуба на години време и много разходи да им променят предназначенитео и да ги вкарат в регулация. Само че после се почва, ама то сега как да докараме вода, как ток и канал, ако изобщо имат тъкав. Ела тогава да видиш какви суми се плащат за осигуряване на такава инфраструтура до собствените им имоти и вътре в тях. Не случайно съм дала различни примери. Едни ще вкарват вода, а други ще копаят сондаж, трети ще строят трафопост, а четвърти ще си правят инсталация от неависими източници. Много от хората обмислвят намаляването на разходите след построяване на къщата, а за да се случи това се мисли още при изграждането й. По отношение на проектирането и нашата къща е проекитрана от съвсем отделен архитект, но го споменах също, за да се има предвид като разход, без който не може да се вземе РС. Който както иска да го разбира.

# 292
  • София
Аз явно не те разбрах, защото спомена конкретна оферта и принципно какво включват и не включват офертите. Та си помислих, че офертите коментираме, а ти си имала предвид друго. И за това другото те подкрепих, защото наистина е вярно - не се гледа само офертата за самата къща. Неслучайно изрично написах, че според мен постът ти е наистина полезен - не се строи само по оферта за самата къща! Това, което казваш е обективен факт, без значение какъв тип къща строиш - разходите не се ограничават до самото построяване, има още много допълващи разходи за подготовка и след това за дооформяне цялостно на имота (някои от тях са въпрос на лични желания, други не са). Предполагам някои допълващи дейности човек може да ги свърши със същия строител като на СК къщата - например веранда, барбекю, пътеки, навеси, гараж. Зависи много от договорката и от опита на строителя, според мен.
А офертата на СК фирмите сама по себе си също е просто база, не е крайна цена и няма как да бъде. Като са ти включили гранитогрес КАИ, а ти искаш друг - плащаш си; като са ти включили една баня, а ти искаш 3 - плащаш си, и така нататък. Хората просто дават някакъв минимум, пък преди сключване на Договора за строителство всичко трябва да е уточнено и договорено според личните предпочитания и съответния проект. Мисля, че едно и също мнение подкрепяме и двете Wink

# 293
Здравейте,

Прочетох много страници с коментари относно сглобяеми къщи. Исках да ви попитам какво ви е мнението за 3-етажна къща с дървена конструкция?

Имам парцел с минимална денивелация и се интересувам дали са надеждни да бъдат на 3 етажа?  Към момента няма конкретна фирма, към която да съм се ориентирал, но виждам, че има голям избор на пазара (открих около 10тина фирми само с едно бързо търсене в Гугъл).

Знам, че въпроса ми е твърде генерален, но ми направи впечатление колко сте запознати и проучили материята.

Благодаря!

# 294
  • have faith and be patient ..
аз също искам коментари , но и за сандвич панелите , или метални конструкции и къщи Simple Smile

# 295
  • София
Хмм, за 3 етажа ще е интересно какво биха предложили архитекти и строители. Знам, че двуетажни не са проблем (има много такива из Българиа, включително нашият строител строи такива). За повече етажи обаче не съм се сетила да търся информация.
Знам, че в Канада строят даже блокове, имам колежка, на която брат й живее на 8-ми от 9 етажа в дървен блок; тя казва, че при посещенията си там не намира нищо притеснително в сградата. Но това вероятно е различна технология от тази за къщите (пък може да не е, знам ли). А и в България как стоят нещата ми е непозната материя (ние сме с малка къща на един етаж).

# 296
аз също искам коментари , но и за сандвич панелите , или метални конструкции и къщи Simple Smile
Сандвич панелите се използват и при дървени и при метални конструкции. Тези къщи обаче са по-скоро за лятно ползване - тип бунгало. Сега се ползват термопанели с пълнеж от каменна вата. От външната страна на тези стени, за да бъде по-топло и енергийно ефективно се поставя допълнителен слой от външна изолация и най-горен слой мазилка, сайдинг или дървена обшивка, на кой каквото му харесва.

# 297
Хмм, за 3 етажа ще е интересно какво биха предложили архитекти и строители. Знам, че двуетажни не са проблем (има много такива из Българиа, включително нашият строител строи такива). За повече етажи обаче не съм се сетила да търся информация.
Знам, че в Канада строят даже блокове, имам колежка, на която брат й живее на 8-ми от 9 етажа в дървен блок; тя казва, че при посещенията си там не намира нищо притеснително в сградата. Но това вероятно е различна технология от тази за къщите (пък може да не е, знам ли). А и в България как стоят нещата ми е непозната материя (ние сме с малка къща на един етаж).
Странно. В Канада съм виждала само блокове   до 4 етажа да са от дърво. Но пък и начинът на строене и качеството на дървото е съвсем различно от това тук. Това знам и съм видяла, след 8 години живот там.

# 298
  • София
О, това е препредаване, изобщо не казвам, че е вярно или как точно е правено. Колежката уж не е някоя 20-годишна да я мятат на черешата, ма знам ли... Просто допускам, че може и да има такива блокове, все пак не съм видяла всичко на света и не съм експерт в строителството, та си допускам разни такива информации.

# 299
Недоволни дами, никой не ви задължава да строите с дървена конструкция, не виждам защо се изказват хора, които определено не са имали личен досег с дървени къщи в България. Просто не носи полза Simple Smile
Не знам кой какво и къде е виждал, в колко такива къщи е пребивавал, нито дали е ходил в Копривщица, за да види какви традиции има и няма в България. Но, моля ви, не генерализирайте. Аз живея в дървена къща, гипсокартонът ми не е от външната страна на стените, носещите греди не са летви и материалът е сертифициран - внос от Австрия. Също така смятам, че фундамент ще се наложи да се прави за всеки тип къща, така че този разход би вдигнал цената във всеки случай (само че фундамент за тежка къща е по-скъп отколкото за лека такава).
Ако имате някакви въпроси за строеж и живот в дървена къща, бих се радвала да помогна със скромния си (засега) опит - живея в нашата "лефтерна дървена барака" от месец март. Не знам какво е "лефтерна", но явно не е хубаво, пък на мен у нас си ми харесва...

И за да съм полезна все пак - в темата за Строеж и взаимопомощ скоро се установи, че сондажът вече е по-сложен за регистрация в Басейнова дирекция. Който ще прави такъв, да го има едно наум (понеже по-рано тук писах, че режимът е уведомителен към БД - да се знае, че вече не е).

ToniShu Коя фирма построи вашата къща? Че сме в голяма чуденка Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт