Kaufland съхранява добрите семейни рецепти

  • 7 517
  • 167
  •   1
Отговори
  • Мнения: 29
Рождество Христово, наричано още Коледа, е един от най-обичаните и очаквани празници – олицетворение на семейството, мили спомени от детството, греещи в очакване на Дядо Коледа детски очи и блещукащи подаръци под елхата. Магията на Коледа е в малките неща – присъствието на любимите ни хора, украсяването на дома и приготвянето на богата празнична трапеза.

На 24 декември по традиция на трапезата трябва да има 7, 9 или 12 постни блюда – 7, защото толкова са дните от седмицата; 9, защото толкова време трае бременността и 12, колкото са месеците в годината.
Трапезата трябва да бъде богата и да включва варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошав, туршия, содена питка, чесън, мед, плодове, орехи и вино. Казват, че в нощта преди Коледа се случват чудеса – затова не забравяйте да си пожелаете нещо точно в полунощ на Бъдни вечер срещу Коледа! Според старите предания небето се отваря и всяко желание се сбъдва!

Тържествената вечеря на 25 декември е много по-богата от тази на Бъдни вечер, защото 40-дневните пости са приключили и вече е позволено да се консумира месо и всякакви други животински продукти. На много места в България традиционно се приготвя капама – балканско ястие с три или повече вида месо и кисело зеле.

Задължителна храна за коледната трапеза е питката – топла и пухкава, тя е гордостта на всяка добра домакиня. Традиционно на масата има още пълнени чушки с кайма, печено прасе или пуйка, боб на фурна, сарми.

Избрахме да споделим някои вкусни рецепти, публикувани от Вас – потребителите на форум BG-Mamma!
Цитат
Лозови сарми по рецепта на баба ми
Продукти: лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 2 – 3 домата или 1 ч.ч. доматен сок (консерва), 1/2 ч.ч. олио, магданоз, джоджен, чубрица, черен пипер и сол на вкус, 3 ч.ч. кисело мляко.


Начин на приготвяне:
В мазнината се прибавят последователно и се задушават ситно нарязаният лук, оризът и ситно нарязаните домати. Посоляват се, заливат се с малко вода и се оставят на тих огън, докато се поеме водата. Свалят се от огъня и се овкусяват с черния пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен. От тази смес се слага по малко в лозовия лист и се свиват сармички. Нареждат се в тенджера, на дъното на която се поставят няколко лозови листа, притискат се с чиния и се заливат с топла вода. Варят се на тих огън, докато останат почти на мазнина. Поднасят се с кисело мляко.
Цитат
Боб по манастирски
Продукти: 500 г боб, 1 глава лук, 1 морков, 1 чушка, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол, 1/2 връзка джоджен, 1/2 връзка магданоз

Бобът се накисва от вечерта. Вари се заедно с лука, морковите и чушките. След сваряване поръсвате със ситно нарязаните магданоз и джоджен и овкусявате със сол и пипер. При поднасяне всяка порция се поръсва с малко студено олио, червен и черен пипер.
Цитат
Содена питка
Продукти: Две и половина чаени чаши брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. оцет, 3 с.л.олио

Содата се гаси в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат солта и олиото. Бавно се добавя една чаена чаша хладка вода и се меси тесто. Оставя се да почине 10 минути. В намазана с олио тава с ръце оформяме питка. Бодем я цялата с вилица. Мажем отгоре с олио и печем около 30 минути на 180 градуса. Когато извадим от фурната, ръсим със студена вода и завиваме с кърпа, за да омекне.

Като официален партньор на Дядо Коледа Kaufland съхранява добрите семейни рецепти. За да осигури богат избор за различните вкусове, веригата обогатява стандартния си асортимент от над 22 000 артикула с допълнителни над 1300 предложения само за празниците, съобразени изцяло с предпочитанията на клиентите.

Почувствайте духа на Коледа и споделете с нас своите най-хубави емоции, традиции или рецепти, с които превръщате празника във вълшебен и незабравим момент!

На 20 декември петима от Вас ще спечелят ваучер за пазаруване в Kaufland на стойност 30 лв.


Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Последна редакция: пт, 14 дек 2018, 14:29 от Редактор**

# 1
  • София
  • Мнения: 2 097
От две години се научих да правя Щолен. Не че, не можем да го купим готов, но приготвянето му заедно с детето е истиски празник. По тази причина сами правим сладките- курабийките с канела. Получават се много забавни фигурки, като съберем повече деца - готвачи. За английския коледен щолен рецептата е:
125 г краве масло
2 яйца
250 мл прясно мляко
100 г стафиди
250 г сушени плодове от различни видове (кайсии, смокини, ананас, манго, папая и др.)
4 ч. ч. брашно
10 г бакпулвер
1 ч. л. канела
 Маслото се стопява със захарта на слаб огън. Прибавят се яйцата и млякото. Сместа се разбива с миксер. Добавят се стафидите, сушените плодове, брашното, бакпулверът и канелата. Сместа се разбърква и се изсипва в предварително намаслена тортена форма. След като се извади от фурната, щоленът се намазва с бучка масло и се поръсва обилно с пудра захар.
Весели празници!

# 2
  • София
  • Мнения: 574
С нетърпение чакам да наближи Коледа,за да направя любимия за цялото семейство  Коледен щолен
Необходими продукти;200 г.прясно мляко
1 пак.суха мая
170 г.захар
200 г масло
настъргана кора половин лимон/може и портокал/
200 грама ядки/бадеми и лешници/
100 г,боровинки/сушени/
100 г.захаросани плодове
2 суп.л-ци ром
1/2 ч.л-чка течна ванилия
600 г.брашно,За гарниране100 г.масло +150 г.пудра захар
Начин на приготвяне"
В купа слагаме затопленото мляко захарта, лимоновата кора, ванилията, рома,малко от разтопеното масло,брашно,маята и месим,като постепенно добавям по малко от маслото и брашното а накрая, плодовете и ядките.Оставяме на топло,тестото да втаса.В хлебопекарната става също Simple Smile
Готовото тесто го оформяме с намаслени ръце,в форма за кекс,покрита с хартия за печене.
Пече се на 170 градуса.
След като се изпече, се намазва с маслото и поръсваме със пудра захар.

# 3
  • софия
  • Мнения: 2 913
Най - приятното вре на годината. Събираме се семейството, ядем вкусна храна и има подаръци.

# 4
  • Мнения: 2 290
Ами, в нашето семейство пък няма традиция да правим щолен Grinning
Наблягаме на пържолки,сърмички  и деликатеси.
Истински е празника, защото се събираме цялото семейство.
Глъч, веселие, песни, танци, подаръци...
Масата не се вдига цял ден на Коледа, само се добавят нови неща.

# 5
  • Мнения: 1 406
Моята най хубава коледна емоция беше миналата Коледа - раждането на моя син.

# 6
  • Мнения: 29 341
Когато наближи Коледа  в нашето семейство всички настояват за тиквеник. Става чудесен:

Необходими продукти:
Купени точени кори, тиква /около 1 кг/, 1 ч.ч. захар,  1,5 ч.ч. орехи, смлени на едро, 1/2 ч.ч. стафиди, 1/2 ч.ч. олио, канела, пудра захар за поръсване.

Обелва се и се нарязва тиквата на парчета, след което се настъргва. Заедно с олиото и захарта се задушава в тенджера, докато водата на тиквата поизври и стане гъста каша. Добавят се орехите, канелата и стафидите и  сместа се отделя настрана, за да изстине.
Корите се намасляват с олио и се завиват със сместта. Подреждат се в кръгла тава отвън навътре. Поръсва се накрая с олио отгоре.
Тиквеникътсе пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви /около 45-50 минути/. След като е готов се вади от фурната, за да изстине. Изстиналият тиквеник се ръси с пудра захар.

# 7
  • София
  • Мнения: 979
В къщи Коледа е най- чаканият празник. Украсяването е един прекрасен ритуал на които се събира семейството и всеки поставя различните украшения придружени със закачки и усмивки.
В нашето семейство има традиция всяка година да се купува нова играчка за елхата и затова в нея има всякакви фигурки, топки различни цветове и панделки. Те създават празнична атмосфера.
На Бъдни вечер спазваме традициите за седем или девет блюда, а на Коледа задължително свинско по специалната рецепта на свекърва ми, тиквеник и домашни сладкиши!
Подаряваме си дребни подаръци и щастие за децата

# 8
  • Мнения: 1 333
В нашето семейство е традиция да направим меденки с детето за дядо Коледа!Рецептата случайно попаднах на нея в нета преди много години,много е сполучлива и стават много вкусни .
2 яйца
1 к.ч мед (100 гр)
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.л сода
1 пак. канела
брашно  около 400 - 450 гр

Омесва се меко тесто. Разточва се и се изрязват фигурки. Пекат се до много светъл цвят, иначе стават много твърди и трудно омекват. Украсяват се с глазура от белтък и захар. Друг вариант е изпичане на топки и слепване 2 по 2 с мармалад, получават се орехчета.

# 9
  • Мнения: 1 329
В нашето семейство е традиция да направим меденки с детето за дядо Коледа!Рецептата случайно попаднах на нея в нета преди много години,много е сполучлива и стават много вкусни .
2 яйца
1 к.ч мед (100 гр)
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.л сода
1 пак. канела
брашно  около 400 - 450 гр

Омесва се меко тесто. Разточва се и се изрязват фигурки. Пекат се до много светъл цвят, иначе стават много твърди и трудно омекват. Украсяват се с глазура от белтък и захар. Друг вариант е изпичане на топки и слепване 2 по 2 с мармалад, получават се орехчета.

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 10 821
От 2-3 години си правим ароматизатор с портокали.Избираме ги дребнички,набождаме ги с карамфил и обилно поръсваме с канела,какао,ванилия.......приличат на таралежчета.Страхотен аромат през празничните дни.

# 11
  • Мнения: 654
Коледа е любимият ми празник! Създава ми някакво магично усещане за топлина, уют, любов. Всяка година украсявам  с най- силно желание. Обичам да съм сгушена под топло одеало под светлинките на елхата Simple Smile още от началото на декември започвам да се подготвям за празника - купувам подаръци, планувам празничната вечеря за Бъдни вечер и менюто за Коледа. От години спазвам традицията на Бъдни вечер да поднеса на семейството си постни ястия, нечетни на брой. Содената питка е задължителна. Ядки и плодове също слагам. Обикновено за салата вадим от направените вече туршии, както и станалото кисело зеле, поръсено с червен пипер. Едно от любимите неща, които се харесват са постните пълнени чушки. Споделям рецептата:
Продукти:
10бр. сушени чушки
1ч.ч. боб
2 глави лук
1/2 к.ч. олио
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
 Бобът трябва да престои няколко часа във вода, след което се слага да заври и първата вода се излива. След това наливате вода и връщате боба на котлона и варите, докато поомекне, но не до пълно сваряване, тъй като ще бъде подлаган още на термична обработка.Докато бобът се вари, обелете и нарежете лука на дребно. Чушките залейте с топла вода. В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете нарязания лук, задушете го докато омекне. Когато бобът е полусварен го отцедете от водата и го добавете към задушения лук, разбъркайте за още 3-4 минути. Свалете сместа от котлона, добавете подправките и 1 чаена лъжица сол. Разбъркайте добреОтцеждате чушките от водата и с помощта на чаена лъжица пълните бобената смес в чушките. Пълните с боб чушки нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и слагате тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 30 минути.

# 12
  • у нас
  • Мнения: 5 715
Коледа е най-чакания празник, защото се събираме цялото семейство. Масата е богата. Разменяме си подаръци /малко трудно свикнах, че преди го правихме на Нова година/. Хубаво настроение и коледна магия витае навсякъде.

# 13
  • Мнения: X
Най-любимата ми коледна емоция е да посрещна за празника любими хора, дошли от далеч Heart Eyes Christmas Tree
Традиционна рецепта, която сервирам тогава е:

Асеновградски /станимашки/сърмички

Продукти: 1/2кг. кайма, 1ч.чаша ориз, 1п. кимион, 1/2п. ч.пипер, нарязани листа кис.зеле
Приготвяне: Каймата+ориза+подправките+1 к.чаша вода се омесват добре. Увиват се малки сърмички от тази плънка в зелевите листа. Подреждат се в тенджерка. Най отдолу се поставят цели зел.листа, а отгоре се затискат с тежка чиния. Обливат се с вода 1 пръст над чинията. Оставят се да врат на умерен до слаб огън за около час. Сервираме с кис.мляко и лимон.

# 14
  • Мнения: 14 786
Аз приготвям питка,сарми,пълнени чушки,боб,ошаф,тиквеник и зелник. Гледам да са 7 ястия. Добавям и орехи-12 на брой за всеки месец от годината по един. Също винце,плодове. Харесва ми атмосферата,а на Коледа имам именник и е още по-весело.

Общи условия

Активация на акаунт