Kaufland съхранява добрите семейни рецепти

  • 8 031
  • 167
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 1 775


Украсяваме заедно коледната елха Christmas Tree и си разменяме подаръци Ribbon Relaxed

# 121
  • Благоевград
  • Мнения: 564
Коледа е най-чакания и обичан празник у дома. За мен е най-обичания, защото всички сме заедно. На масата присъстват всички традиционни ястия - боб, тиквеник,  питка, плодове, ядки, туршия, ошаф и сарми. Друга традиция, която спазвам е приготвянето на обичания от всички домашен кекс.
Рецепта:
4 яйца
2 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.л сода
3 ч.ч брашно
2 ч.ч настъргани ябълки
1 ч.ч орехи     
канела на вкус

Пресяваме брашното и содата, и ги оставяме настрана. Разбиваме захарта и яйцата. След това добавяме и олиото, отново разбъркваме. Получената смес добавяме към брашното и содата, и хубаво разбъркваме с миксера. Накрая добавяме ябълките, орехите и канелата. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес, и печем на 180 градуса за 35-40 минути.

# 122
  • Мнения: 1 174
Лично ние ходехме всички в една наследствена къща, където бяхме заедно. Баба, мама и леля готвеха, а ние, децата, очаквахме Дядо Коледа.

# 123
  • Мнения: 10 413
Традицията при нас е в самите ритуали, а рецептите на постните гозби разнообразяваме, защото много обичаме постна храна и обичаме да експериментираме. От няколко години приготвяме питката с паричка не от бяло пшеничено брашно, а от лимец.

# 124
  • Мнения: 12 156
Любимият ми празник! Любим, защото е празник на семейството, защото е вълшебен контрастът между пухкавия, скърцащ сняг навън, и топлотата и уюта на дома, пълен с деца и близки. Елхата блещука, с децата творим поредната магия в кухнята. Бъдни вечер посрещаме с традиционните 9 блюда на масата, задължително постни. Содена питка, постни зелеви сърми със стафиди, пълнени чушки с боб, туршия, пататник, кьопоолу, ядки, тиквеник, плодове.

# 125
  • Мнения: 129
Традиция в семейството ми е подготовката за Бъдни вечер. Приготвянето на ястията - 9 при нас,подреждането на трапезата,разчупването на постната питка с паричка,присаждането с тамян,наздравицата.

# 126
  • Мнения: 4 188
Коледа е любимият ми период от годината! Правя пуйка, пека баница и погача и задължително приготвям Бостънски коледни сладки:

1 чаша масло
½ ч.л. сол
1½ чаши захар
1 ч.л. канела
3 яйца
1 чаша нарязани орехи (или ядки по ваш избор)
1 ч.л. сода 
1½ с.л. гореща вода
½ чаша стафиди
3¼ чаши брашно
½ чаша нарязани други сушени плодове по избор (със сушени ягоди или череши става много хубаво)
Омекналото масло се разбърква със захарта. Добавят се добре разбитите яйца. ДОбавя се содата, разтворена в горещата вода, половината брашно - пресято заедно със солта и канелата. Добавят се ядките, стафидите и плодовете и останалото брашно.
С лъжица пускайте от сместа върху намазнена хартия за печене, като оставяте поне по 2 сантиметра около всяка курабийка. Пекат се на умерена фурна.
Ако искате можете да разточите и да изрежете с формички, но заради сушените плодове е малко по-трудно.

# 127
  • Мнения: 49
На Коледа винаги готвя много и вкусни неща. Децата обичат още от вратата да надушат трапезата. Традицията ни е да си разменяме подаръци, да се снимаме, да пием дълги следобедни кафета и да си говорим много. Много хубаво време.

# 128
  • Мнения: 2 144
На Коледа се развихрям в кухнята. Често приготвям един много любим сладкиш - Агнеси:

Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. ситно смелени орехи
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
1и1/2 пакет масло, размекнато (около 180гр.)
Начин на приготовление:

Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъкът се разбива с миксер за 3-4 минути на висока степен, докато стане на сняг. Маслото се смесва с 1 ч.ч. пудра захар, прибавят се брашното, орехите, белтъка и ванилията и се разбъркват. Сместа се изсипва в намазана с олио тава и се пече на умерена фурна за около 20 минути. Жълтъците се разбиват за минутка с втората ч.ч. пудра захар, докато сместа леко побелее. Топло изпечен, блата се залива с жълтъците. Когато изстине, отгоре може да се поръси с шоколадови, захарни пръчици или счукани орехи. Сладкишът трябва да се охлади добре в хладилник, поне 5-6 часа, за да се стегне. Най-добре да се направи предната вечер и на сутринта ще е готов. Преди поднасяне се реже на триъгълници или ромбоиди.

# 129
  • Мнения: 1 237
На Коледа се събираме цялото семейство и си раздаваме подаръци!

# 130
  • Мнения: 660
Коледа празнуваме у дома с децата ,с родителите обичаме празникът всички ,защото сме заедно , защото всички сме около общата трапеза.Обичам да приготвям всичко сама ,така се наслаждавам напълно на празника.Моя изпитана рецепта за Бъдни вечер ,при това много добра е постни пълнени чушки със сини сливи и праз.Рецептата е лесна - 10 сухи червени чушки
5-6 почистени стръка праз
10 сухи сини сливи
100 гр. стафиди
50 гр. орехи
червен пипер
сол
черен пипер
1 лимон за поръсване и украсяване
Накисвам  сушените чушки във вряла вода.Нарязвам праза, сините сливи и орехите.Смесвам ги със стафидите и подправките ,задушавам в зехтин.Пълня чушките със сместа.Слагам в тавичка с малко вода и пека до готовност.А така изглежда Коледната трапеза

# 131
  • Мнения: 4 966
Коледен щрудел
/баница с ябълки/

Необходими продукти:
точени кори- 1 пакет
ябълки- 4-5 бр.
захар- 1 чаена чаша
канела-1 чаена лъжица
орехи-1/2 чаена чаша
ванилия-2 броя
краве масло-30 грама или олио

Измиваме ябълките, обелеваме ги и ги настъргваме на дребно ренде. Изсипваме настърганите ябълки в купа и добавяме всички останали съставки.Разбъркваме добре
Намазваме тавата, в която ще печем щрудела с масло.
След това всяка кора намазваме с олио/масло и поръсваме с плънката и завиваме на руло.
Редим рулата в желаната форма в тавата и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.


Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 11:49 от Marsia_K

# 132
  • Мнения: 567
Едно от любимите ни ястия, което приготвям само по Коледа е сарми със сини сливи. Ето рецептата:

1. Оставят се няколко сини сливи накиснати във вода да омекнат. Махат се костилките.
2. В загрято олио се запържват ситно нарязани лук и моркови докато омекнат.
3. Добавя се ориз и продължава да се запържва още 5 мин.
4. Залива се с 1 чаена чаша вода и се оставя за 10 мин. Оризът не бива да се разварява.
5. Добавя се сол, пипер и чубрица към плънката.
6. Разпределя се плънката в зелеви листа заедно с парченце слива и се оформят сармичките.
7. Сармичките се нареждат в тенджера, заливат се с вода и се оставят да врат на слаб огън до готовност.

# 133
  • Мнения: 477
Традициите , които спазваме е приготвянето на седем ястия , както и питка , в която моята майка слага паричка.Друго , което правим е да сложим по един орех на всеки ъгъл на стаята .Като всички други приготвяме фасул , постни сарми , чушки , тиквеник.

# 134
  • София
  • Мнения: 469
Коледа разбира се прекарваме със семейството.Баби,дядовци,лели,вуйчовци и децата не на последно място.
За тях е най-голямото щастие, да намерят чувала от дядо Коледа под елхата рано,рано в коледната сутрин.
Разбира се винаги си правим тиквеник.Рецептата е следната:

 800 г брашно
 1 ч.л. сол

За плънката:
  1 кг тиква
  300 г захар
  1 ч.ч. орехови ядки
  150 мл олио
   канела

Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се омесва средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и след това се разделя на топчета, колкото голямо яйце. Всяко топче се разточва на тънка кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на руло. Рулата и се нареждат в тавата във вид на охлюв. Пече се до зачервяване.

Общи условия

Активация на акаунт