Частни училища - информативна тема 23

• 68 749
  • 781
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Да, това е така. Всъщност аз преместих детето си лятото между 2 и 3 клас, тя е за трета година там. Много малко хора биха преместили дете в този клас. Но пък сега доста родители се осмелиха да преместят децата си - след 4 клас за 5, което може би е нормално. Има деца, дошли както от частни, така и от добри общински - като 73 и 107.

# 226
  • в страната на чудесата
Моите косвени впечатления са, че си струва IB програмата там. Интересни проекти, добро обучение в природните науки. Математиката едва ли е силно застъпена, но не е необходимо.
За съжаление училищата, които интегрират добра среда, добро обучение по език, нормално общуване, интересни и смислени уроци и добро ниво на грамотност в добра материална база, са изключение. Все с нещо има голям компромис...

# 227
В интерес на истината в училищата, които постигат някакви успехи, наплив има дори и в 5 и 6 клас за преместване. За едно място обичайно се борят над 10 деца.

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 20:00 от Анонимен

# 228
  • в страната на чудесата
В интерес на истината в училищата, които постигат някакви успехи наплив има дори и в 5 и 6 клас за преместване. За едно място обичайно се борят над 10 деца.
Напълно подкрепям. В Питагор  за 2,3,4 клас кандидатите са и повече от 10 за място. В СС също.

# 229
Аз пък да питам кой резултати следим?
И кое броим за успех?

# 230
НВО ако някой даде друг критерий, с радост ще го приема, но май няма. То влизането в АК май вече никой не го и брои, скоро кандидатите ще са по-малко от местата.
ПС разните флайъри, стартери, мувъри само топлят родителското сърце, без сериозна работа след 7-ми клас са просто хартийка на стената.

# 231
Аз пък да питам кой резултати следим?
И кое броим за успех?

Кои резултати искаш да кажеш.
Например състезание от сорта на Любословие, което дава съвсем ясна представа за равнището по БЕЛ и няма общо с всички изхвърляния с извънучилищен материал по математическите състезания. И номерът с отговор "Децата не се явяват на състезания" не върши работа.
Или да покажат резултатите по Джъмп мат, които упорито отказват да дадат, въпреки настояването на някои родители. Wink

# 232
  • в страната на чудесата
Според мен оценката трябва да е комплексна - нещо като показатели с различна тежест - сграден фонд, резултати от любословие, от математика, от олимпиади, от език, квалификации на учителите, Ей такива неща. И за ЧУ и за ДУ. Но едва ли някога ще се случи.
Някой знае ли какви активности има организацията на частните училища?

# 233
  • София
Аз дори не знам, че има такава организация.

# 234
  • в страната на чудесата
http://www.bachu-bg.com/index.php/prim-schools

Има и такива, които не съм чувала...

# 235
  • София
В интерес на истината в училищата, които постигат някакви успехи наплив има дори и в 5 и 6 клас за преместване. За едно място обичайно се борят над 10 деца.
Напълно подкрепям. В Питагор  за 2,3,4 клас кандидатите са и повече от 10 за място. В СС също.
Сравнението между Прогресивно и СС и Питагор не е уместно - нито заради различната концепция на училищата, нито заради времето, от което съществуват. В едното няма подбор - записват се децата по реда на кандидатстване, в другите има много силен подбор. В едното не гонят резултатност и състезателност в смисъла, в който ги гонят в другите /дори нямам представа какви оценки има в бележника си детето ми, не го виждам изобщо, то също, никой не го сравнява с другите деца/. През известен период получавам прогрес чек по всички предмети - с какво се справя и с какво не, какви умения е развила и върху какво трябва да работи. За моето дете това е подходящо училище, а Питагор и СС /в които имам познати близки деца и родители, които са много доволни/ не биха били.

# 236
  • в страната на чудесата
Olive, несъмнено има ползи и причини ти и други да сте ок с прогресивно, докато други хора да харесват училища като СС. Ставаше дума за наплива според мен. Т.е. за преместването някъде между първи и четвърти клас. Последно според мен далеч не е рядко и необичайно.

# 237
Вероятно самият факт, че има примерно 3 деца в 6 клас, е спирал родителите. Но от близки с дете в предучилищна тази година зная, че ПУК и 1 клас са препълнени, наплив при малките има.

# 238
  • София

Summer sun, полезна информация. Не съм се интересувала честно казано как са нагоре класовете. Просто логистично ми е удобно Рьорих.
Вие лични наблюдения?

Иначе да споделя ходих в Прогресивното и в Светлина на среща. Прогресивното беше обща за няколко родителя, за да се насочим дали е правилното или не. Като  идиология много ми допадна, НО има страшно много минуси. Новото им училище ще е в един кампус с ПЖИ (дано не бъркам, но със сигурност е университет). Нямат собствен двор, което за мен е важно. Т.е. няма да имат и охрана, ще вземе да драсне детето на някъде, каквото и да ми говорят в ПУК и 1ви клас са своенравни, че и след това.
Светлина от своя страна има прекрасен двор, охрана и всичко. На приказки много хубаво място. Проверих резултатите от НВО след 4ти клас и е близко 19 средно, което е в рамките на нормалното. Съчетава иновативното с елементи на класическото училище. Допадна ми... но цената се вдига доста от допълнителните занимания...

# 239
  • София
Прогресивното в ПЖИ? Там сме Образователни технологии и Джани Родари, ако вкарат още едно ЧУ ще е голяма забава Simple Smile Simple Smile  Може би бъркаш университета, за кой квартал иде реч?
Иначе ако е ПЖИ, имат огромен прекрасен двор без никакви коли.

Общи условия

Активация на акаунт