Частни училища - информативна тема 23

• 68 750
  • 781
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Да, щом, Джани Родари и ОТ са в ПЖИ, значи правилно съм казала. Там ще е новата им база. 2 етажа били наели и сега ще ги ремонтират разбира се.

# 241
  • sofia
Да, щом, Джани Родари и ОТ са в ПЖИ, значи правилно съм казала. Там ще е новата им база. 2 етажа били наели и сега ще ги ремонтират разбира се.

Споменаха ли какви класове ще има там? В сайта им виждам обявен прием само за 1 клас.

# 242
  • София
Аз за ПУК питах.. ще имат 2 паралелки там. И съм сигурна, че в сайта някъде пишеше, че ПУК имат само в Слатина..

# 243
  • sofia
Мен ме интересувам по-горни класове 😉. Иначе като локация ми е перфектна.

# 244
  • София

Леле, ти ме шокира Simple Smile Ще се натъпчем като сардели Joy
Майтапя се, де, там има много сгради и пространство, най-вероятно някоя съседна на нашата сграда са взели.

# 245
Ми на мен не ми харесва в ПЖИ, вижда ми се голяма мизерия. Коли може и да няма, но и дворът е далеч от представите ми за училищен двор.

# 246
  • София
На мен това е едно от нещата, които ми харесват, има трева и дървета, а не асфалт. Виж, това, че въпреки двора, не ги извеждат достатъчно, си е недостатък, за който съм писала и преди.

# 247
  • София
Тази сграда беше наета още през лятото, идеята е да изместят там училището от Младост (което е под наем в БШ, там сега са ПУК и първи клас) и да отворят допълнителен прием.

# 248
Някой може ли да сподели, какви закачки са давали днес в Света София за първия етап от ПУК приема?
Детето разказа, че са им прожектирали условията на мултимедия и записан глас разказвал, какво да правят, но той не чувал, какво говори гласът Simple Smile

Последна редакция: сб, 19 яну 2019, 14:42 от Анонимен

# 249
Някой може ли да сподели, какви закачки са давали днес в Света София за първия етап от ПУК приема?
Детето разказа, че са им прожектирали условията на мултимедия и записан глас разказвал, какво да правят, но той не чувал, какво говори гласът Simple Smile

До колкото разбрах,  лабиринт, прерисуване, "кое е излишно ", друго не си призна.

# 250
  • Sofia
Здравейте!
Майка на бъдещ първокласник съм, имам и по-голямо дете. Малкото е предучилищен клас в Прогресивното/“Младост”. Ще ви споделя последна информация относно училището и други, към които сме се насочили.

1. Прогресивното в “Младост” се помещава с два класа(предучилищен и първи) под наем в сградата на БШ. Системата им е нова, подходът към децата е чудесен, но: JUMP Math в подготве и въобще математиката, не е особено застъпена; по английски език нещата вървят добре; същото може да се каже за спорта, креативните предмети, изследователската им програма; по български не съм ососбено впечатлена от напредъка на децата (не само на своето). Предполагам, че съзнателно не коригират грешките им, когато децата правят проект и ги оставят да пишат по свой начин, но на мен този подход определено не ми допада, когато виждам десетки пъти объркана дума, но нямало проблем, “защото госпожата не го е поправила”...
Имам наблюдения от чудесна работа с училищен психолог при по-голямото ми дете, тук има назначен, но не е ангажиран активно с децата, което според мен е минус; няма как дете да пожелае да говори със специалиста и да го открие в кабинета му, т.к. просто е в другата сграда.

Емоционалните връзки на децата с учителите са на ниво Simple Smile

По отношение на връзките с родителите — имат доста архаична и объркана електронна система, която щем-не щем ползваме.

Излизането навън и ученето на открито е сред плюсовете на училището, заради които го избрахме. Не е на хартия, наистина го прилагат. Не прилагат обаче основни принципи на общносните училища при вземането на  решения, т.е.прозрачността и споделеността им куцат, меко казано.

Решението за преместването в “Слатина” не бе взето след дебат, пост фактум разбрахме, че имат договор с ВТУ от лятото на 2018, а за “Младост” засега нямат вариант.
Симулираха консултация и диалог с родителите, което определено остави отпечатък върху цялостния ни подход към крехкия им като жизнен път проект...

ПЖИ е огромен ... разграден комплекс. Етажите (наетите) са 3 и 4 в един от блоковете на “кампуса”. Всъщност не бих го нарекла кампус, защото на територията има освен университет — училища, офиси на фирми, печатницата на “Сиела”, индустриални халета, start ups, спортни площадки, полигон за изпитване на коли и какво ли още не.
Смесването на потоци не гарантира сигурността на децата, нито спокойствието на родителите им.

Мястото е стара индустриална зона, в която има огромен потенциал, но управлението на ВТУ не е на ниво и за това може да се съди още с първия поглед— при влизане се откроява сградата на деканата, малка, обновена, спретната, с веещи се европейско и родно знаме, а около нея е като в интернат.
Посещавала съм закрити ТВУ и затвори, това е цялостната атмосфера, навявана от мястото, само че, тук оградата е буквално с много дупки в стената и също се нуждае от ремонт.
Чудесни възможности за утилизиране на тревни площи, но не и на първо време... Площадките за спорт и игра (изградени от училищата-наематели) също седят като пъстри кръпки на фона на разбитата и сива инфраструктура на пространството, което има нужда от дълга трансформация и работа с колектив архитекти.

Умишлено пропускам като тематика “Въздух и транспорт” (основни и комплексни въпроси), в момента има инициативна група от граждани, които организират публични дискусии по проблемите на района “Слатина”, един от най-битнишките райони на столицата, ако Боб Дилън дойде в България, бих го завела първо там да възпее пейзажа.

Толкова за поезията и надеждите за цялостна трансформация, както се нарича НПО на училището и неговия създател (transform.bg), положението е като в програмен документ на българска политическа партия.

2. Много ми допада “Евлоги и Христо Георгиеви”, имам преки наблюдения на дете, учещо в това 3-годишно училище (от 2015 г), а също проведохме и диалог с директора. Изключително последователен подход на работа и вярвам устойчив модел, без празни рекламни послания и словоизлияния. Ако имате въпроси, мога да пиша. Далече ни е и детето има друг избор-фаворит засега...

Рапорт даден! 👍

Последна редакция: сб, 19 яну 2019, 23:58 от major

# 251
Чудесен пост, и относно пространството на ПЖИ не би могло да се каже по-добре. Точно такова е и моето усещане. За методите на Прогресивното също - и страхотно да е, това не е моето, аз залагам на традиционните, изпитани неща и модернистични експерименти с образованието на детето не бих си правил. Много информативен и полезен пост.

# 252
Ще ме извините, но общностните занимания родители-деца-учители, било то летен лагер, било то събота до обяд, на мен ми идват ту мач. И доста зомбиращо. Да не говорим, че отнемат от личното и неприкосновено време само за семейството.

# 253
  • в страната на чудесата
Има хора, които искат да се развиват в общностни училища. Но това не означава само семинар в събота, а участие в решенията за бъдещето. Според мен общностно училище не може да се случи във формат частно.
Постът е много изчерпателен. Тъжно е, че не са се развили в посока базова грамотност - jump math се прилага по странен начин, децата изостават в сравнение с връстниците си.
Образователни технологии и Джани Родари в една сграда ли са?

# 254
  • София
Ходихме на едно представяне на Прогресивното, на което Джонев заяви убедено, че с jump math децата ще научават математика по-добре от своите връстници (като вероятно е имал предвид стандартната програма на МОН и може би най-вече осреднените резултати от общинските училища). Мислите ли, че наистина изостават от връстниците си в този аспект?

Ама ето - major казва, че jump math дори не е особено застъпено в ПУК и 1 клас - т.е. има разминаване между плана и практиката. Странно.

Общи условия

Активация на акаунт