Частни училища - информативна тема 23

• 68 697
  • 781
  •   1
Отговори
# 150
Таксата до 4-ти клас. Включва храна- 2 подкрепителни закуски: преди обяд и следобяд и обяд. Нямат сутрешна закуска. Нямат униформи.

# 151
В ПУК са 6 годишни деца и да, в хубавите училища имат играчки. В стаята на ПУК на "Питагор" има играчки, разделена е на две части, едната за игра, едната за по-сериозни занимания, където са им чиновете. В СС също има играчки, не на двора, а в помещението за игра, което е пред стаите на ПУК-четата, има и пързалка, топки, домино, кубчета и много неща, а на двора, който е за малките, има катерушки. Големите имат друг двор.
И да, излизания 2 пъти на ден са страшно малко, при положение, че както е описано от bamboo, в БШ това не са и излизания, а са междучасия. За толкова малки деца в хубавите училища има предвидени повече излизания в учебно време, защото иначе и голям човек не може да издържи 10 часа да стои на чин, камо ли пък деца в предучилищна възраст. Отделно си имат и часове навън, не само часовете по спорт, а при хубаво време и други, но трябва да има условия за това, разбира се, а не един гол асфалтиран двор.
И да, децата са различни, твоят не обича катерушки, а моето дете много ги обича, и отдавна оцветява много добре, без да излиза от очертанията и основно на това да се набляга го считам за недостатъчно високо ниво за ПУК. Навсякъде имат оцветяване, въпросът е в пропорцията, а в сериозните училища има по-напредничави занимания за сериозното време, а има и достатъчно игри и движение.

Сега, не разбрах, БШ е или не е сред “хубавите” и “сериозните” училища?

Да ви кажа, малко ми звучат тези разсъждения като приказки наизуст. Ами че това са абсолютно субективни, разтегливи и относителни неща - малко или много са навън, малко, много или САМО оцветяват и т.н. Нямало играчки... Звучи ми несериозно, не се обиждайте. Те децата всеки ден (вече четвърта година) си носят някакви играчки, кубчета Рубик, книжки, дреболийки, разменят си, забавляват се. Никой не ги спира, стига да не е в час. За енти път пиша тук, че имат спорт/танци всеки ден в задъжителната учебна програма, че .... излизат по преценка на учителя по време на часовете, а не в кратките междучасия, които вече са и по-дълги, (а зимата задължително им слагаме в раниците скиорски екипи/панталони/ за излизането в снега) и да, пускат ги до тоалетна. 😂
И ви уверявам, че дворът най-малко е “един гол асфалтиран двор“. Всъщност асфалт няма. Но пък има градинки и спортни площадки, дори и за мини тенис. А в частта му към детската градина има и катерушки, ама не съм се интересувала, честно казано.

Има идея в бъдеще (засега само идея) да се избира руски или испански. На мен обаче това по-скоро не ми допада. Харесва ми идеята децата да се запознаят с един славянски език като руския и с испанския, освен ученето на основния - английски. Това им дава съвсем различен поглед към езиците, дори в т.ч. и към българския. Ясно е, че няма да ги научат като английския. Но е една добра основа, ако решат нататък да продължат с някой от тях.

# 152
  • Пловдив/София
Репликата за 'хубавите училища` и мен ме подразни, защото е доста субективно изказване, пък може да подведе новите потребители, че има таен списък с хубави училища. То май си е така в тази тема де, има някаква негласна уговорка, че 2-3 училища са "над" останалите. Мен това не ме касае, не търся престиж, даже бягам от това, защото често включва и определен вид родители...Но както и да е, не си струва да се коментират такива изказвания. Може просто да добави "хубавите училища СПОРЕД МЕН" и всичко ще е точно Simple Smile
summertime, мерси за мнението. Радвам се на всяко мнение за БШ, Азбуки, Артис, Прогресивно- все интересни за мен училища без много мнения за тях тук. Звучи добре това за двора и че дори по време на час поняога излизат, както и зимата. Дано стане и това с избора на език, разбирам гледната точка за запознаване с много езици, но не пречи да се остави опция избираемо да се учат и 2та, но да не е задължително.

# 153
Всеки разбира различно хубаво училище. За мен означава такова, в което се учи и има добра организация. Училище от типа, децата си играят много на двора и учителката по музика е много миличка, а да видите какъв спектакъл направиха децата, и накрая плачевни резултати, не ми носят никаква добавена стойност, и не виждам смисъл за мен. Но много хора това търсят...

# 154
Забрави да добавиш и бели и зелени училища в учебно време, които плащаш отделно. Но пък таксата ти остава все същата, въпреки двете неучебни седмици, от които спестяват 80% заплати, разходи за храна и отопление.

# 155
Радвам се, че има и хора, които ме разбират какво имам предвид. Пък че постовете ми са подразнили някого, ми много ясно, че ще го подразнят, след като съм го написал така, че излиза, че БШ не е хубаво училище, а "в хубавите училища е еди-как си"...

Работата е там, че аз просто не знам нищо за БШ и не знам хубаво ли е, не е ли хубаво. Коментирах само на база писаното за него. Нито знам дали е вярно писаното, нито как го виждат други хора. От това, което прочетох, по начина, по който е написано, ми....написах съответно как е в хубавите училища. Много се извинявам на родителите с деца в БШ, които са се засегнали! Сигурно и БШ е хубаво, или пък за тях са хубави други неща.
За мен хубаво е това, което написах, че е. И не е хубаво това, което написах, че не харесвам.
И да, признавам си, че фразата "в хубавите училища е еди как си" е дразнеща и си заслужава язвителните коментари по-долу. Извинявайте.
Но това, че не е трябвало да я пиша, не значи, че не си го мисля Grinning Grinning Grinning

# 156
  • София
Значи, знам, че никога няма да стане, ама умирам от любопитство да разбера на Блис и Татко Мецан къде са децата Joy То пък как едно училище не се спаси от резачката им Joy

# 157
Curiosity killed the cat. 😁😂🤣

Освен това нивото на критичност в тази тема следва да се подхранва. Че от много розово ще хванем диабет.

# 158
  • София
Аз пък познавам както много доволни, така и крайно недоволни от най-често споменаваните в темата училища. И какво от това? Само доказва за пореден път израза, че "За един сватба, за друг-брадва".  Естествено, че "хубаво" е това училище от което сме доволни.
А критики е хубаво да има, защото имам чувството, че покрай засиления наплив, от ЧУ започват много да си вярват, което има опасност да се отрази на качеството (това чувство се подкрепя и от споделени впечатления на други родители, имали по-големи деца в дадено ЧУ и които правят разлика).

ioana_g, a в Кл.Охридски откога нямат униформи, имаш ли идея? Защото септември когато купувах нашите, видях и техни в Бонита. И това с ученето до края на юни за малките, решение на училището ли е или нещо пак са измислили от МОН?

# 159
  • София
ioana_g, a в Кл.Охридски откога нямат униформи, имаш ли идея? Защото септември когато купувах нашите, видях и техни в Бонита. И това с ученето до края на юни за малките, решение на училището ли е или нещо пак са измислили от МОН?

Открай време е така, но не беше задължително, сега не знам как е. Идеята беше в края на юни да се явяват за сертификати по АЕ и затова през юни правят нещо като лятно училище, основно насочено към подготовка за тези изпити. Тогава нямаше климатици, стаите бяха малки /после май бутаха стени и обединяваха помещения/ и беше жега. Отделно, че тези серификати (Starters, Movers, Flyers,) никаква работа не вършат.
Освен ако МОН не са въвели промени и да става дума за нещо различно.

# 160
  • София
МОН-ските промени касаят само 7 клас, за който учебната година вече ще приключва на 30-ти юни /28-ми тази година/, а до сега бяха до 15.06.

# 161
Радвам се, че има и хора, които ме разбират какво имам предвид. Пък че постовете ми са подразнили някого, ми много ясно, че ще го подразнят, след като съм го написал така, че излиза, че БШ не е хубаво училище, а "в хубавите училища е еди-как си"...

Работата е там, че аз просто не знам нищо за БШ и не знам хубаво ли е, не е ли хубаво. Коментирах само на база писаното за него.
Татко Мецан, благодаря за извинението, наистина. Проблемът е там, че явно нямаш информация за БШ, както сам го уточняваш, но пък прозвуча като последна инстанция. А това е много подвеждащо, особено за нов потребител, който тепърва се ориентира.

Аз все по-рядко влизам във форума и трудно ще се засегна. Направили сме си избора и след като до момента вече 4-та година сме доволни от него, не намирам причина на никого нищо да доказвам. Но категорично смятам, че БШ не само субективно, но и обективно е от “хубавите” и “сериозните” училища. Както смятам, че обективно такива са и СС (въпреки личното ми негативно мнение), и “Питагор” ( въпреки странностите, на които се натъкнахме като го проучвахме, преди да го отхвърлим като опция). Тоест, мога да отделя субективното си възприятие и да кажа: тези и тези са наистина добри и сериозни училища, без значение дали са подходящи за моето конкретно дете...

Както и да не спирам да се учудвам на какво отгоре се носи славата на други често спрягани, но не си позволявам да ги оплювам (извинявам се за думата), понеже просто нямам отношение към тях, безразлични са ми, а и нямам нужната информация, че да ги коментирам в детайли.

За мен също, подобно на Prayerman, добро училище е такова, в което се учи, има добра организация и яснота какво правят, а това значи още добри традиции, и още: създават спокойна и разумно конкурентна среда, едновременно със стимулиране на въображението (така любимата на всички креативност!, но без да е за сметка на нещо друго), има сигурност и се толерират добрите обноски. Това е накратко, със сигурност може много да се задълбае в детайли.

Последна редакция: вт, 15 яну 2019, 08:02 от summmertime

# 162
Климент Охридски от тази година са направили обучението юни задължително, защото когато е било пожелание, не са ходили всички деца. Това обаче е довеждало до голяма разлика в знанията на децата. За това са си решили проблема, като са го направили задължително за всички. Униформи казаха, че имат само една официална, която я носят на тържества или важни събития. Не разбрах дали влиза в цената на таксата.
Бяло училище за сега няма, зелено има по време на Великденската ваканция.

# 163
  • София
Климент Охридски от тази година са направили обучението юни задължително, защото когато е било пожелание, не са ходили всички деца. Това обаче е довеждало до голяма разлика в знанията на децата. За това са си решили проблема, като са го направили задължително за всички. Униформи казаха, че имат само една официална, която я носят на тържества или важни събития. Не разбрах дали влиза в цената на таксата.
Бяло училище за сега няма, зелено има по време на Великденската ваканция.

Хм, чак пък големи разлики..  дано поне да са сложили климатици.

Последна редакция: вт, 15 яну 2019, 01:14 от Prizma

# 164
Не обърнах внимание на климатиците, но като цяло базата не ми допадна много.

Общи условия

Активация на акаунт