Частни училища - информативна тема 23

• 68 739
  • 781
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Училищата, освен учителите, ги "правят" и децата в тях. В гореспоменатото ако няма талантливи деца, няма как да стане второ СМГ. Т.е. без рекламна кампания, която да достигне платежоспособни родители с деца с математически "уклон", ще си остане непопулярно.

# 211
Стана объркване и да уточня, че децата ми НЕ са в ЕСПА. Просто споделях, че при 10-12 часа на седмица чужд език от 1-клас е възможно да се стигне до С1 в 7 клас.
Не им ли е много натоварено на децата в седми клас да се явяват на сертификат и да се подготвят за матурите?
Аз като че ли предпочитам да се опитат да държат C1 в края на шести клас, но не знам колко е постижимо.

# 212
То всъщност те държат FCA, и то вариантът, който е за деца, и който го издържи с grade A, т.е. над 90%, покрива всъщност ниво С1, но баш С1-то си е с изпит САЕ, който на тази възраст нямат право да държат. Но и FCA да се вземе с грейд Ей, не е никак, ама никак лесно, особено пък на 13 години това показва наистина едно прекрасно ниво. Мисля, че единици деца успяват не само от ЕСПА, но и от което и да е друго училище - нито едно не може да каже, че при него децата масово вземат С1. Имам предвид училища до 7 клас, разбира се, не гимназии. Такива деца са по-скоро изключения, при това с цялата условност на това доколко е и С1, тъй като изпитът е за В2, и то в "детския" му вариант.

# 213
Да, сега пак погледнах нивата. Постоянно  бъркам цифровото им изражение.
Б1 е PET, а Б2 е FCE.
CAE наистина няма за тази възраст.

# 214
На срещата в ЕСПА ни обясниха, че последния изпит, който държат в 7 клас е във вариант за възрастни, а не детския. И на мен ми се струва, че нямат право, но специално наблегнаха на това, че започват да пишат есета на български по-рано, за да свикват и да могат да се справят с есето на английски в не-детския вариант на изпита.
Хубаво ще е някой да даде лични впечатления все пак дали наистина е така.

# 215
А за Рьорих някой отзиви? И то ни е наблизо. До сега знам, че дете 3ти клас е много щастливо там, но отзиви са, че не наблягали на математика ...Не си спомням да съм чела и за него нищо
Не само математика, на нищо не се набляга, включително и на личностни ксчества и взаимоотношения. Нямат никаква визия, нямат посока. Запитайте се защо от пълни първи и втори класове, нагоре са по три деца в клас.

# 216
  • София
....

За Прогресивното, пък си спомням, че Явор Джонев имаше амбиции да го превръща във "второ СМГ, но без недостатъците", но не съм чула все още отзиви от родители, че нещата се движат в тази посока. Общото ми впечателение е, че алтернативните училища обикновено имат много добри намерения и желание да правят нещата по различен начин, но не успяват да се справят с постигането на кой знае какви академични резултати и общо взето си остават с добрите намерения. Честно казано, ще се радвам някой да обори тези ми впечатления.
Наистина ли е казвал нещо подобно, не съм срещала това твърдение? Странно, защото цялата концепция на училището е коренно различна от тази на СМГ и по никакъв начин не цели да развива състезатели по математика, пък дори и запалени по математиката деца, в Прогресивно няма подбор на децата при прием.

# 217
Училищата, освен учителите, ги "правят" и децата в тях. В гореспоменатото ако няма талантливи деца, няма как да стане второ СМГ. Т.е. без рекламна кампания, която да достигне платежоспособни родители с деца с математически "уклон", ще си остане непопулярно.

Всъщност е доста популярно, но не и сред деца с математически уклон (каквото и да означава това в предучилищна възраст). Аз и за първи път сега разбирам, че Джонев е имал подобни намерения. Бях останала с впечатлението, че целта му е да покаже работещ масов модел, който след това лесно да бъде възприет наготово от държавната образователна система (мисля, че това е и каузата му).

# 218

Всъщност е доста популярно, но не и сред деца с математически уклон (каквото и да означава това в предучилищна възраст). Аз и за първи път сега разбирам, че Джонев е имал подобни намерения. Бях останала с впечатлението, че целта му е да покаже работещ масов модел, който след това лесно да бъде възприет наготово от държавната образователна система (мисля, че това е и каузата му).

Популярно е, защото е различно и излиза от стереотипа на общоприетите стандарти за образование в страната. За мен лично, този проект има успех, стига да докаже устойчивостта си и ползите си, които на този етап са само на думи. Време е необходимо.

# 219
  • София
Да, това е каузата му, работещ масов модел, не елитно училище за подбрани деца.

# 220
Какво значи работещ модел? Аз така и не му разбрах крайните, изведени емпирично цели. И вече училището трябва да има 6 клас. За 7 клас не съм сигурна. А и работи доста време. Резултати има ли и какви са те?

# 221
  • София

Ами да де, ама той го каза, не в смисъл, че ще е "елитно училище за подбрани деца", а че моделът му ще е толкова добър, че всякакви деца ще успяват да получат най-доброто и ще имат съответните резултати. Не, че ще е за състезатели по математика. Изказването му за СМГ беше цитат - лично го чух по време на информационна среща. На зададен въпрос отговори, че е завършил СМГ и желанието му е да направи училището като СМГ, но без недостъците.

Sharky, права си, че не от всяко дете става състезател по математика, но ПЧМГ за мен са един прекрасен пример как може да се направи добро училище "от нищото". Първите им ученици се съмнявам да са били все с изявен математически уклон, но благодарение на подбора на преподаватели, програмата и добрата подговка, която дава резултати за успешен прием в "елитните гимназии"след 7-ми клас, училището постепенно набра инерция и вече е приемлива алтернатива на СМГ за много хора, чиито деца са с математически уклон, но не чак топ състезатели (макар че, в последните години явно и такива вече започват да привличат, както някой беше споменал по-назад).

# 222
  • в страната на чудесата

Това не му е каузата, а бизнеса!

Колко толкова да е популярно - 4 клас 12-13 деца, 5 и 6 клас Олив ще каже... наплив ли има?

Блис, резултати от джъмп има. Но не желаят да ги предоставят публично. Вероятно са толкова добри, че Мон веднага ще поиска да плаща лиценз на джонев, пък той не е още готов Simple Smile Simple Smile

# 223
  • София
Има увеличение на децата в 5 и 6 клас, чак наплив не бих го нарекла, но в 5 клас децата от 4 станаха 10 или 11 от тази година, доста нови деца дойдоха, в 6 клас не съм сигурна - там бяха само 2, сега май са 4 (моето дете е в 5 клас и затова за 6 не съм сигурна).
Относно резултати - мога да споделя в личен план, за другото при интерес трябва да се попита училището. Детето ми ходи с желание и удоволствие на училище, готви си проектите и домашните без да се налага да напомням, станала е много отговорна и понякога ме смайва (за сравнение, в предишното училище беше нужно да напомням и настоявам, уикендите бяха някакъв ад заради домашните, които обаче не водеха до нищо), според мен правят смислени неща, които карат децата да мислят, вместо да назубрят факти. За мен лично това е добър резултат, за някой друг вероятно липсата на 30 задачи по математика за домашно би била проблем.

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 18:24 от Olive

# 224

Това не му е каузата, а бизнеса!

Колко толкова да е популярно - 4 клас 12-13 деца, 5 и 6 клас Олив ще каже... наплив ли има?

Блис, резултати от джъмп има. Но не желаят да ги предоставят публично. Вероятно са толкова добри, че Мон веднага ще поиска да плаща лиценз на джонев, пък той не е още готов Simple Smile Simple Smile

За да е коректно, редно е да уточним, че 5-6 клас са така малки защото училището изобщо не съществуваше когато родителите на сегашните петокласници са избирали къде да ги запишат. Трудно се взима решение да си преместиш детето в друго училище по никое време. Пълните випуски са едва сегашните 2-3 клас (ако правилно го смятам), тоест след 2 години ще имаме първите количествени измерители под формата на НВО. Ако това се брои за "реални резултати" де, защото има много условности.

Общи условия

Активация на акаунт