КГБ = Клуб на Готините Баби - 193.

• 54 792
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Гъбче, да ти е жива и здрава, щерката. Да е щастлива и осъществява мечтите си

Честит имен ден на всички  които днес празнуват
КАГ дай да почнем с теб тази диета, щото и аз съм на същото дередже newsm45

И малко занимавка за мързелив следобед Simple Smile

Ърнест Хемингуей написва вероятно една от най-известните кратки истории, създавани някога – тя се състои само от 6 думи. От този момент нататък неговият експеримент е вдъхновил безброй писатели, както и обикновени хора, да се опитат да поберат цели истории, които ни изненадват, впечатляват и докосват, само в едно изречение.

Вижте някои от тях:

"Ще се видим утре" – известни последни думи.

"Довиждане, контролен екип. Благодаря, че опитахте."

"Google, защо съм толкова самотен?"

Непознати. Приятели, най-добри приятели. Любовници. Непознати.

Наскоро станах единствено дете.

Тя е поема; той не може да чете.

"За продан: бебешки обувки, никога необувани." Ърнест Хемингуей

Мама ме научи как да се бръсна.

Занесе й рози в къщи. Ключовете не станаха.

Най-малките ковчези са най-тежките.

Мразеше децата. Срещна едно в предучилищна възраст. Бъдеща майка.

Представяше си какво е да си възрастен. Получи го. Изгуби въображението си.

"Аз съм мъртъв. Липсваше ми. Целувка…?", Нийл Геймън

Току що видях отражението ми да ми намига.

Майка проплаква. Бебе проплаква. Роди се сираче.

Сири, изтрий мама от контактите ми.

Международен плейбой. Маса за един, моля.

Зададен въпрос. Отрицателен отговор. Върнат пръстен.

"Обичам те," излъга тя.

# 496
Гъбка, честит рожден ден на твоята щерка! Да е жива, здрава, весела, засмяна!

Кари,  то се е видяло, че ще съм гладна и дебела, Затова  реших  да съм само дебела и тази диета няма да я почвам.

Къде са трудовете на Фло? Чета всичко. Защо не съм ги видяла? Интересно ми е да ги прочета!
Фло, ако си ги изтрила, пращаш ми ги персонално!

Последна редакция: сб, 12 яну 2019, 16:25 от K.A.G.

# 497
  • София
   Гъбке,честит рожден ден на дъщеричката ти! Да е жива и здрава и да постига големи успехи!

Честит имен ден Тану,Таня и всички,които празнуват днес! Желая ви здраве и прекрасен живот!

Фло,ма оти толко узе да одзебнуеш?! Да не спиш начъска голишава?Да не те мори толко човеко,та да немаш душа  да се загърнеш с некой дрешляк,мори?Я се чудим и друго.От кига стаде студентка,да не одиш с гол пупък и голу кръстину,та цифке са те налегнуле? Ма,облачи се!Без джилетче да не излазиш от дома.Питаш ме,дали да пийеш апчета или малко винце.Е,арно! Пивни от винцето,ама да е цървено! Мене ако питаш, по арно е да лупнеш едну ракию.Ама да не е патока.И дай на човекът да те разтрие убаво-и от вънка и от вътре. hahaha Тъгай се увивай ,ако имаш по дебеле църге,ако ли не-струпай све пашкулье що имаш,да те грею.Айде,легай! А я че одим да се купем.

Кариииии! Hug Ако Хемингуей беше минал през наше село,щеше да допише: "Я ю яя."Това за една история.Ако иска да са две историите:"Я ю яя и она ме ритна" Joy

Последна редакция: сб, 12 яну 2019, 15:50 от Яжка

# 498
Е не е честно бе така. Сега като сме учили само във филологическия факултет на софийския университет и не сме имали възможността  да защитим дисертации от  Оксфордския филиал на Брезнишкия Университет . трябва да се съжалите над нас и да преведете разказа на Яжка. както и диалозите на двете градски. Еми така де #2gunfire

# 499
Здравейте мили дружки!
Набързо минавам да ви поздравя !
Яжка и Фло така ме разсмяхте!   Simple Smile  Аз мисля ,че родопският е много неразбираем,но
шопският пъксъвсем  нищо не се разбира. В общи линии  се разбира съдържанието ,но ако попадна в така среда ,все едно ще съм в чужбивна! хихиххи
Фло и мен ме драска гърлото ,правих си процедурата с нишадъра ,но си взех и спрей с невен и прополис да си впръсквам в гърлото.

Гъбче честит рожден ден на твоята щерчица! Нека да е здрава ,щастлива ,обичана ,благословена!
Честит празник на Татяните! здрави и щастливи да са ни!

Ставам ,че трябва да се обличаме ,че ще ходим на откриването.Децата ще минат да ни вземат.
навалицата ще е голяма ,но кога пък друг път ще се види такова нещо. Дъщерята  беше на репетиция ,че участва в програмата и казва ,че организацията е голяма.Целият град празничен ,изпълнен с много събития и много чужденци и гости от цяла България.

Хайде чао ви !

# 500
Гъбче мила, Бог да поживи щерчица! И теб, и другата щерчица, и цялата ти фамилия. И хубаво да се повеселите!
Яжке, Фло, пак изтрепахте рибата! Те пак те ме накарахте да цвиля. Продължавайте все в същия дух! Ама пък и лакардиите ви са забавни като истории, не само като диалект, как ги измисляте! Евала!
Луси, добре, че пишеш като очевидец, че в Пловдив е празнично и оживено. Че тук някакъв скепсис, цари, особено във фейсбук... Води си бележки и напиши репортаж после. И гледай да не простинеш.
Кари, забележителна историята с Адам и Ева, благодаря за веселбата! Ух, как си похапвам бял хлебец...Нищо не пишеш за корнфлейкса. 
Маринка, къде си? Активна у фейсо - красоти!, ама нас нещо не ни базариш.

Ей момичета, и дето вика Джили - да не ме оставите утре самичка да си клюмам в Джон Домат? Онзи на Партираха, нали?
Джили, ти ела с 200%-овия вариант. Ще зарадваме варианта, и ние на него ще се зарадваме много.

# 501
  • София
  Луси,чакам с нетърпение да стане 19ч и да гледам по ТВ предаването от Пловдив.Знам,че и ти ще покажеш снимки.Друго си е да имаш пряк контакт със свой човек от мястото на събитието.
  С Фло сме замислили да те провокираме,да ни поговориш на вашия диалект.Но сега аз ще избързам и ще ти пусна нещо за превод.Намерих много интересни текстове,но не ги разбирам напълно.

Адно время св. Бугродица мириснала адно китка и станала кормяста. И отъ била мума, га родила не рачила да зьомъ декянцину си. Врю людеть и жъвотнътъ я молили, ала та все не рачила. Най-сетя душла адна жеба с машку жепча на рабо.

Родопска песен
Зáсмяи са, кáматна Родопа!
Пейни ми, перáто пиле!
Да сá лúстне баирчек,
да сa чôсти щôльби на дървéну
и нарасте тревóна.
Стáрен бубáйко билюк да дигне
сaс вóрзани чáнкове кúманки,
нах широкине ливади,
въз високана барчúна,
на ачиклóк, в средé плáнина.
Пък я щá сá пряменя с вóлняник
и щá дá вôрзам ален миндúль,
на чóрна плитка -кóрпа коприна,
на пáзуха-жóлти алтъне,
на ръчúнка-пóрстен гюмюшлúя
и устúнки, кáйно зонúци.
Ща пóйда ашемлак на пупрéлка.
Айтáм чака пóрвоно любе,
пóрвоно любе, кáматън лéфтер.
Нéга съм загáлила и каиль сторила
за севдúца и дá сá зьóмиме

Е,няма такъв смях! Набарах панагюрски диалект. JoyКАГ,превеждай!

Евентуален разговор между панагюрци на изпроводяк:
- Я, насуни куепарете и яла а закуичиш, че си търгам...
- Чакай а ти светна...
- А така, а не зема а са сопърлясам по стълбището, че нема видело. Пък и ем темница, ем не съм и засвет... И а не забуравиш а дигнеш врътката на външното вратне, а са не осунат нощеска някои торленици, та а ти баем за уплахи...
- Айде, па после ша дууна ламбата, а не аба тока.

Последна редакция: сб, 12 яну 2019, 17:36 от Яжка

# 502
  • София
Габката, да ти е жива и здрава дъщерята!  Да успява във всичко и да сбъдва желанията си.  bouquet
Честит имен ден и на Таничките! Да си носят с гордост името.  bouquet bouquet bouquet
Луси, приятно изкарване на тържеството. Дано успеете да си вземете от тематичните одеала.
Ще си имате спомен после.

# 503
  • София
Здравче, тук съм. Не пиша, няма интересно. Ти имаш да разказваш, аз общи лафове само.
За утре съм рекла - само, ако не се пързаля. Не рискувам, щот после на моята глава. Simple Smile

И аз мисля, че родопския говор е мнооого по-сложен от шопския.

Ето моят превод на диалога на двете грации от Шоплука. Моля да ми кажате става ли?

О, Яжке, ма ти бързо се изкъпа?   hahaha

Скрит текст:
- Градско, да ти се оплача. Сигурно съм изстинала. Вчера ми беше много студено. Сякаш мравки ми лазеха по гърба. И се разтресох чак. Добре, че чинето ми не падна,та да стана за смях. Сополи ми потекоха, кашлям като дърта магарица, а главата ме боли, като че ли съм препила. То, де да бях, да не ме е яд, ама не съм помирисала алкохол от Рождество. Хайде, остани си със здраве. Аз ще ида да се завия с чергите, та белким ми мине, защото гледам, че утре има среща... Какво ще кажеш, да сгрея ли вино, та да се лекувам или лекарство да пия?

- Фло, защо толкова често взе да настиваш? Да не спиш през нощта гола?
Да не те уморява много гаджето, та да  нямаш сили да се завиеш  (облечеш) с някоя дреха? Аз се чудя и друго. Откак стана студентка да не си тръгнала с гол пъп и гол кръст, та сополите ти потекоха? Обличай се! Без жилетка да не излизаш от къщи. Питаш ме дали хапчета да пиеш или малко винце. Е, добре. Пийни си от винцето, ама да е червено! Мен ако питаш по-добре е да изпиеш една ракия, само да не е слаба. И дай на гаджето да те разтрие хубаво - и отвънка и отвътре. Тогава се увий, ако имаш с по-дебела черга, ако ли пък нямаш - слагай върху себе си всички парцали, които имаш, за да те сгреят. Хайде, лягай. А аз отивам да се къпя.

# 504
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
В колко часа е утре срещата?

# 505
  • София
     Маринка,не знам дали причината е в образованието ти или в капките нашенска кръвчица,но си идеален преводач.Браво!
     Родопският е много хубав диалект.Бях чувала отделни думи и някои песни.Иска ми се да слушам как си говорят хората в ежедневието.Не знам дали е още жив,граовският изчезва.
     И панагюрския език ми хареса. Имам познати от там и като ги попитам как е майка им,ми казват:"Нищо и."

# 506
Светълчо, 14.30 е срещичката. Що не дойдеш с бижутата, а? Ооо, колко ще бъде хубаво!

# 507
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в Lloret de Mar (Costa Brava) - España
Гъбка , честит празник!
Да е здрава , щастлива и обичана рожденичката ти!

# 508

Е,няма такъв смях! Набарах панагюрски диалект. JoyКАГ,превеждай!

Евентуален разговор между панагюрци на изпроводяк:
- Я, насуни куепарете и яла а закуичиш, че си търгам...
- Чакай а ти светна...
- А така, а не зема а са сопърлясам по стълбището, че нема видело. Пък и ем темница, ем не съм и засвет... И а не забуравиш а дигнеш врътката на външното вратне, а са не осунат нощеска някои торленици, та а ти баем за уплахи...
- Айде, па после ша дууна ламбата, а не аба тока.

- Я обуй клепарите (чехли за двор) и ела да заключиш, че си тръгвам
-Чакай да ти светна.  ( лампа)
-А така, че да не взема да се спъна по стълбището, че няма видело ( осветление). Пък хем тъмница, хем не съм   много в ред. И да не забравиш да дигнеш врътката на външната вратичка, да се не  вмъкнат (изтърсят неканени) нощес някои  крадци (в смисъл натрапници), та да ти баем за уплаха.
- Хайде, пък после ще духна лампата, да не хабя тока.

Скоро някой беше пуснал във  фейс-групата на панагюрци тема за нашенския диалект. Включиха се много  хора с интересни  думи, изрази, разговорки. Но тук така говорят само много възрастни хора.  Моето и по-младото поколенеи говорят така само на майтап.

# 509
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Светълчо, 14.30 е срещичката. Що не дойдеш с бижутата, а? Ооо, колко ще бъде хубаво!

Не мога, неподходящ е часът за мен, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт