Моля , някой да ми помогне с мнения , объркан съм

• 21 322
  • 450
  •   1
Отговори
# 240
  • София
basila, за някои неща съм съгласна с бгтатко.
Ако нещо стане с детето ми, съм на 10 мин от добро педиатрично отделение.

# 241
Живея на час път от София. В хубаво селце, голямо, на 5 мин от град от селски тип 😆 (мноко ми хареса този израз) и с доста млади семейства. Мотивите ми да се махна от София са много. Но най-главния е, че не съм щастлива там и че не искам живот за децата ми там. Мога много да обяснявам. Но няма да е сега, ако някои има желание-ще пиша утре. Да,  има негативи има и позитиви -както всичко в този живот. Ненавиждам София. Мразя я от дъното на душата си. Хубав град е била някога. Сега там това за мен не е живот. Нека не се засяга никой. Не ми е целта да обиждам хората. Има хора харесват си я. Има и хора които не се виждат там. Аз съм просто от тях.  И аз и мм работим там-признавам си. Но тук имам собствена земя и мога за половината пари да си вдигна чудна къща с двор(за които в София ще дам двойно за кутийки отпреди 50 години, което доброволно не смятам да си причиня). Не искам живот в София-не си се представям. В най-общи линиии е това.

Последна редакция: пт, 28 дек 2018, 22:49 от Мис Каролин Бингли

# 242
Миленака, аз не съм съгласна. Има прекрасни специалисти и в малки градове. Казвам го от собствен опит. Детето ми до 4 години ползваше личен лекар в Троян. Ами такава детска лекарка/лекар и досега не съм срещала – жената беше с невероятен подход, завършила във Виена, една грешка не е направила, винаги на разположение и адекватна. Да е жива и здрава. Няма да забравя как я посещавахме в една възрожденска къща с високи тавани и столове ковано желязо, където беше личният ѝ кабинет. Чувствах се като в дворец.
Същото впечатление имам и за други малки градове, но няма да пиша, че ще изляза от анонимност и ще ме разпознае някоя докторица или роднина. Simple Smile

Има приказка, който го е страх от мечки, не ходи в гората. А да се твърди от нивото на живеещ в София, че всичко останало е смърт и леш, е меко казано тесногръдо и нахално.

# 243
  • София
Не написах специалист, а отделение – с добра апаратура, с хора, които да умеят да работят с нея... Това е на 10 мин от нас. Това ми е важно. Даже летните почивки ги съобразявах с наличието на болница наблизо.

# 244
Има, има, мили хора. Има такива и извън София. За Плевен и Пловдив, Варна гарантирам, където има университетски болници, има и добри отделения, специалисти. Хората в околностите, ако се наложи нещо извънредно пътуват натам.Simple Smile

Живот има и извън София, добри, умни, интелигентни хора и специалисти също. Просто икономиката е безобразна и кара народа да се стича към София за по-високо заплащане. Но това е друга тема.

# 245
Живея в София. Нямам на 10 минути нито поликлиника, нито болница. Така че всичко е относително.

# 246
  • София
Само че не говорим за Плевен, Пловдив и Варна, нали?

# 247
Разбира се, Миленака, но нали не говорим и за това, че ако човек в живее в Исперих или Видин, е обречен. Звучи апокалиптично, а от мнението на бг-татето струи единствено високомерие и липса на информираност за живот извън "кораба-майка".

# 248
  • София
Не. Аз говоря за конкретно населено място. За това населено място повечето неща, които бгтатко е написал, са верни.

# 249
Не са верни, истерични са. Страх от промяна и липса на житейски опит. Simple Smile

# 250
  • София
Че какви добри педиатрични отделения има в Стамболийски? Доколкото помня самият автор написа, че един ден евентуалните деца ще трябва да ходят в Пловдив на училище.

# 251
А какви случаи тип "доктор Хаус" има ежедневно в Стамболийски, та да го налага?
По тази логика не може да има живот и извън всяка европейска столица. Надали има гениални педиатрични отделения в Орвието, Италия, но и там живеят хора. Simple Smile
Мисълта ми е, че не може да се смята, че всички хора трябва да се набият в някакъв обособен център. Това е въпрос на житейски избор и не винаги означава нещо генерално добро или лошо. В случая на автора говорим за едностранно решение от негова страна кое е добро вместо жена му, а не дали е добре да живеят в Стамболийски и това би им коствало живота или този на бъдещите им деца. тези неща се случват в процеса на живеене и не могат да се планират на 100%. Важното е те И ДВАМАТА да искат да живеят или пък не на това място и да имат своите общи доводи.

# 252
И автора е в пълното си право да запази и ремонтира имота си. Въпроса е на каква  точно цена ще го направи. Защото, като дойде и детето картинката се променя драстично и не е ясно дали няма да ощетява семейния бюджет по този начин. Наскоро имаше такава тема тук-мъжа изкарва добри пари, но налива в къщата на село, и голяма част отива за там.
Четох наскоро-идея нямам дали е стара или случайно съм попаднала.
Та, да не се получи и тук така. Нещата са сложни. Трябва общо компромисно решение(но устройващо и двамата).

# 253
  • MI
Пак ли се стигна до титаничния сблъсък София-провинция? Важното в казуса не е има ли живот в малкото градче, а защо не са се изяснили преди сватбата за подобни въпроси. А в най-скъпите предградия около Милано няма супер болници и си завписим от кола. Сигурно щото не са се сетили че със същите пари могат да купят апартамент на 10 минути от болницата или в центъра. Въпрос на вкус, казало котето. Grinning

# 254
Живея на час път от София.

Ненавиждам София. Мразя я от дъното на душата си.

И аз и мм работим там-признавам си.

Но тук имам собствена земя и мога за половината пари да си вдигна чудна къща с двор
Просто приказка... Ах какво спокойствие! И всеки работен ден посвещавате +2 часа от живота си да се таралянкате по надупчените пътища от прекрасното село до София, където тепърва да влезете в задръстванията?
Скрит текст:

А събота и неделя този двор на чудната къща да го кастрите, поливате, косите... Че то само райграса за 10 години сигурно ще излезе колкото половин кутийка в панелка Stuck Out Tongue Да не говорим за робския труд по подръжката. Това ако нямате градинар, разбира се. И всяка година поправяне на керемиди и робския труд по прехвърляне на въглища или дърва. Това милото ли го прави и кеф ли му е? Или сте си взели една термопомпичка въздух вода която също без пари я дават направо, с водната риза включена в цената?

Знам прекрасно колко струва една модерна къща, как се строи в днешно време, какъв е крайният резултат и колко време и усилия изисква поддръжката. И пак трябва да идва лайновозката да източва септичната яма (е, поне не сте на външен кенеф, надявам се), защото такова нещо като канализация по селата ни, ехеее....

А зимата кой чисти пътя до къщичката? Не ми казвайте, че на общината чакате, а не сте си купили някое снегоринче.... И то евтиничко, колко му е.

И дечицата кой ги кара, взима в софето? Или на село са на детска и на училище? Wink Яка детска ще да е, за да отваря 1 час преди началото на работния ден и да затваря 1 час след края му....

Та значи недостатъци:
- 2 часа път в работен ден (а защо не работите в селото? тука злите езици говорят, че било пълно с висококвалифицирана работа на село)
- липса на канализация
- неподдържани пътища
- липса на спешна медицинска помощ
- робска работа по двор, покрив
- липса на модерни, удобни и евтини алтернативи за отопление като газ, тец (скъпи алтернативи или робски труд с въглищата и дървата или нещо междинно с пелети и брикети)
- риск от аварии и бедствия, при които никой няма да си мръдне пръста
и т.н. и т.н.

Предимства:
- няма шумни купони наоколо и човек може с удоволствие да играе на канаста с младите си съседи, горди фермери по ПРСР

Както казах - веднага се махам от софийския смог, стига да ми е газифицирано, да имам канализация, токът ако случайно падне веднъж на 3 години да не чакам на оня ел.техник от другата тема да се вдигне от най-близкия град от селски тип, че да ми го оправи, ами да знам че до 1/2 час ще е дошла бригада, като валне сняг като оня ден да знам, че ще стигна през топла връзка до гаража и вече всичко ще е опесъчено, защото нали това е любимата тема на всички в последните години. И детето ми е на 5 мин. с кола в детската, милото е на 15 на работа, не е жизнена необходимост тя да кара (не ще да кара кола), ако колата се счупи не е края на света - кеф ми пеш, кеф ми колело, ако е топло, кеф ми метро, кеф ми такси и имам 20 сервиза и не знам колко пътни помощи в непосредствена близост, а не да трябва да купувам и поддържам 3 коли (от "евтините" джипки вероятно, че по тези хубави селски пътища...), с три винетки, гараж и за трите, че да не сме вързани един с друг като сиамски близнаци. Веднага се махам, ама струва двойно и тройно удоволствието и същия стандарт на живот с удобствата, на които човек е свикнал в по-голям град.

(пс. убеден съм, че най-скъпите предградия на Милано им чистят пътищата от сняг, доколкото има сняг в Милано изобщо, имат перфектна железница като швейцарски часовник, не са на септични ями и бързата помощ идва за под 1/2 час. Споменах за Банкя, която е нещо като скъпо предградие на София. Някои от околните села също. Никой не ще да живее в шумния и мръсен град, просто е по-скъпо да живее по същия начин извън него, както в него И тези легенди за колко изгодно и евтино било - няма нужда, наистина... Wink

пуснете отделна тема, тук не ми се пише по въпроса. Но ми е много интересно - какви са семейните отношения на село и в града. Имаше една показателна тема, в която авторката беше затворена като в Сиянието в някаква голяма къща на 50 километра от най-близкото населено място с новородено бебе и мъжът се запилял някъде и нямало нито тя как да избяга от там, нито някой да дойде да ѝ помогне. Пуснете нова тема и ще изровя линка към въпросната хорър семейна история от селски тип

Общи условия

Активация на акаунт