Моля , някой да ми помогне с мнения , объркан съм

• 21 326
  • 450
  •   1
Отговори
# 255
  • MI
В колко големи градове имаш гаранция да дойде бърза помощ за под половин час?! За предградия пък съвсем. Чеаз живея близо до голяма болница и под15 минути няма как да стигнем с кола, без да броим трафик, камо ли да чакаш с други по-спешни. Rolling Eyes Само в малък/среден град е постижимо това. И не, нямат железница. Канализация и осветеление се подразбират по принцип, чистенето също, макар че не е като да няма изключения. Неслучайно навсякъде като искаш да не си в града купуваш съответната кола, не малка градска. Да не откриваме топлата вода, живот извън София има, понякога дори добър. Въпросът е друг - защо подобни въпроси не се обсъждат предварително ясно, без увъртания, без намеци.

# 256
Защото се подразбира, че булчето не само ще е съгласно, а и ще пърха щастливо с мигли.

# 257
  • София
А какви случаи тип "доктор Хаус" има ежедневно в Стамболийски, та да го налага?
Скрит текст:
По тази логика не може да има живот и извън всяка европейска столица. Надали има гениални педиатрични отделения в Орвието, Италия, но и там живеят хора. Simple Smile
Мисълта ми е, че не може да се смята, че всички хора трябва да се набият в някакъв обособен център. Това е въпрос на житейски избор и не винаги означава нещо генерално добро или лошо. В случая на автора говорим за едностранно решение от негова страна кое е добро вместо жена му, а не дали е добре да живеят в Стамболийски и това би им коствало живота или този на бъдещите им деца. тези неща се случват в процеса на живеене и не могат да се планират на 100%. Важното е те И ДВАМАТА да искат да живеят или пък не на това място и да имат своите общи доводи.
Не знам, за случаи тип "д-р Хаус" даже не съм намеквала, питай този, който го е казал. Аз говоря за случаи при дете, които изискват бърза и адекватна специализирана реакция. Както казах, конкретно в моя случай мога да си закарам детето в добра болница в рамките на 10 мин. На това държа.
Конкретно за автора, доколкото разбрах жена му също не е останала очарована от спокойната идилия (според него), която той ѝ предоставя. И я разбирам напълно.

# 258
Такива важни неща,като местожителство,жилище .... не се ли уточняват преди сватбата?

Като чета тази тема и оставам с впечатление,че най-добре е човек ,който има собствено жилище да си намери партньор,който също има такова.Иначе само проблеми...
Като реши човек да се жени, не мисли много за такива неща. Ако се взимат предвид всички битовизми и вероятности, никой няма да посмее да се жени, особено мъжете Затова и бракът като институция вече хич го няма.
Бг-татко, в София от къщи до работа пътувам по 35минути. От вилата до офиса ми е 70 минути. Пътят е добър, 50км е. Пътувам с удоволствие, защото въздухът на вилното място е чист, тихо е, няма роми, няма движение, отоплението е еко и евтино. През лятото топлата вода ни е безплатна. Зелено, свежо, чисто. Перфектно е. За млади семейства с деца може би ще е скучно, да. Но много по-здравословно.
В София е отвратително, но до пенсия имам доста време, за съжаление. Скоро на една автобусна спирка видях жена с едногодишно дете на ръце и малка ученичка с голяма раница, съжалих я, автобусът беше претъпкан в 18:30ч на бул. Арсеналски. За личен лекар тук в София чакам с дни за час за преглед и направление. Мъжът ми е регистриран в селото, там личният лекар е много по-достъпен, няма толкова пациенти, не му се налага да чака за преглед.

# 259
Защото се подразбира, че булчето не само ще е съгласно, а и ще пърха щастливо с мигли.
да, точно. още повече, че са отишли и в чужбина да изкарат някой лев за салон и сервиз. автора го е давал много напредничаво, но после е обърнал палачинката. само мама има пръст в това - 100%.
не е проблем мама да ходи за 3-4 дни при младите, но да не го прави 3-4 пъти в месеца.
и деца иска да имат, но ако жената не иде в неговия град и къща, ще я зарязва. трябва да стане така както той и мама искат.

# 260
Скрит текст:
Фри, излишно е да ме убеждавате, аз съм с 2 ръце ЗА живот извън София Simple Smile Просто не го виждам практически за двойка с малки деца, които няма как да работят професията си извън голям град, единия не шофира и т.н. Самата Вие сравнявате своя път с кола с някаква майка от долен Лозенец, която чакала рейса - да я ожалиш горката... Защото на село рейс има да си чака... Любопитно ми е и еко горивото за отопление какво е, децата къде ходят на градина и училище във въпросното село и т.н., но както казах - не е това темата да обсъждаме.

nelig, ако в големите градове не може да дойде линейка до 1/2 час какво остава за някакво забутано село на 1 час от големия град? Аз сигурно карам бързо, защото когато се е налагало, сме стигали за 15 минути до Исул, а до Токуда стигаме за 5. Пирогов вероятно ще е за 10, да чукам на дърво не се е налагало. В час пик не ни се е налагало - все в почивни дни, празници, през нощта (или по-точно рано сутринта) сме ходили обикновено. То спешен случай в час пик не знам какво би било, обикновено решаваме, че нещата са спешни и не могат да чакат повече в извънработно време, когато няма трафик. Или пък се случва инцидент с детето (успява да ни изхитри и да се пребие хайванчето) пак в извънработно време.

не знам за какво точно спорим, ама не е тук мястото Simple Smile както казах, любопитно ми е да се изкажат с повече детайли защитаващите "еко" живота на село. Аз исках да взимаме къща в предградие на София или дори извън София като планирахме семейното гнезденце, половинката беше категорично против, проучвах как може да се удовлетворят нейните изисквания с вариант къща - и просто нямаше как, не, нямаше. Още на етап удобен транспорт се дънеше къщата, защото единственият удобен транспорт при къща на село/покрайнини в България е колата. Sorry, но не живеем в Холандия... А и моите изисквания можеха да се удовлетворят единствено на двойна цена с вариант къща. Без да броим градинаря Simple Smile

# 261
 В големи заблуди живеят повечето граждани относно спешната, недотам спешната и адекватна помощ в големия град, дори в болници със статут на университетски.
Радвам се, че тук - там се срещат трезвомислещи по темата Simple Smile

# 262
Само човек да ви подаде пръчка и почвате.  Grinning
Селото срещу града - не знам коя поредна серия.
Всяко си има своите предимства и недостатъци, но те във всеки конкретен случай не зависят и нямат нищо общо с нашите собствени мисли и терзания по въпроса , камо ли с въглищата и септичната яма.
Не е това авторовия проблем комай.

# 263
Авторът на темата е синтезирал всички предимства на живота в малкото населено място - по-евтино и близо до роднините. За всичко останало - в областния град, голяма работа, че от първи клас децата му щели да пътуват до Пловдив и обратно в снеговете и ледовете.

# 264
Абсолютно съм на мнението на Луна. Отлично мога да разбера избора на Мис Бингли, въпреки че аз съм избрала друго. И с мнението на Дренка за спешната помощ съм съгласна- дамо не се налага да се убеждаваме от първа ръка. А на автора съвсем не му е драмата "на село или в града", а простичкият факт, че преди брака не са обсъдили толкова важно нещо с жена му и сега установяват сериозно разминаване. Малко след дъжд качулка е неговата работа.

# 265
Ако затворим двете очи и приемем драмата за реална - имаме момък, който за три години с любимата и още незнайно колко ергенлък все в условията на гурбет, не е успял да спастри пара за реновиране на провинциалното шато. Но продължава да обещава на жена си как ще я гледа като кралица и ще й направи бизнес, докато той авторемонтира. Големи обещания - ремонтирано жилище и семейство бизнесмени, но нулева реализация.
Не е чудно която и да е жена след три години да започне да дава назад.

# 266
За мен темата - в този вид и пъстрота е много по-интересна. Много и различни мнения, позиции, нагласи. То иначе нишката се видя в накъде води. Към майка му, много ясно, по най-опростения, облечен в провинциални дрипи модел.Simple Smile

# 267
В момента съм в затруднена ситуация с пестенето на пари но нещата вървят на добре в момента , в това градче немога да налея 60к в сервиз но знам колко се изкарва и никак не зле Simple Smile

Ако смяташ да имаш собствен бизнес в малкия град, по-добре приоритетно за там да са ти спестяванията, а не за порутеното апартаментче, обзаведено с вкус. В момента, доколкото разбирам, даже за ремонт на апартаментчето нямаш пари, но си мислиш, че от самосебе си ще направиш сервиз и фризьорски салон. Направи си един бизнес план колко пари ще ти трябват, за да направиш сервиз - със сигурност за него ти трябва имот с достатъчно голяма площ, най-добре в покрайнините, който най-вероятно ще се наложи да закупиш, тъй като е със специфично трудно преместваемо оборудване, има нужда от изграждане на канал и пр. и някакви такива конкретики, които правят неподходящо и финансово неизгодно да ти е под наем сервизът. Проучи колко пари се изкарват от сервиз, ама не в чужбина, а в населено място, аналогично на твоето, ако не и същото, със същия брой потенциални клиенти, и за колко време грубо ще излезеш на печалба при даденото вложение. В малко населено място ще имаш по-малко разходи за закупуване на имот, но разходите за оборудване са същите, като в голямо. За фризьорски салон са аналогични нещата, но там изискванията за локация са съвсем различни от тези за локацията на сервиз и самият бизнес е с по-малко инвестиции. 60К не вярвам да ти стигнат за ремонт на апартаментче, което на практика ти е най-малкият разход при такива намерения, и за откриване на сервиз и фризьорски салон, а ти дори тях ги нямаш.

Прецени дали не е по-добре да закупите със спестяванията като първоначална вноска жилище в по-голям град, където да живеете и да си намерите добра работа, а пък апартаментчето все ще си го ремонтираш някой ден. Не ми се вярва, че вложеното за ремонта в малкото градче ще го избиеш бързо с наема (който сигурно е около 100 лева месечно) и успоредно ще можеш да изплащаш кредит без добра първоначална вноска в голям град.

# 268
Това поразително ми прилича на историята на две близки приятелски семейства. Двама братя, имат си семейства, родом от неголям град на около час от София. Родителите им построиха къща, тип кооперация, в която трите семейства да си живеят дружно. Започнаха да обработват първо големия: "ама елате при нас, ще ни е самотно, за какво сме строили тази къща, какво като пътувате".... И други в този ред на мисли. Той аха да клъвне, но с жена му (от същия град) се отказаха, взеха си жилище в София и сега са си ок.
Няколко години по-късно, историята се повтаря с малкия. Само дето той вкара десетки хиляди за да пригоди етажа му за живеене, тъй като там беше на груб строеж. Няма нито прозорци, нито замазки, нито врати... Нищичко. Поживяха няколко месеца и се върнаха на квартира в София. Пътят до работите им бил поне час и половина, отделно работят с различно работно време. Излизат в шест и се прибират в десет. Сега хем са на квартира, хем плащат заем колкото за половин апартамент в София.
Аз също приветствам живота извън столицата. Имам си чудна къща, в която с удоволствие ще преместя някой ден, но когато се пенсионирам. В момента си ценя времето и държа да имам адекватно здравеопазване и образование около себе си, а и достатъчно места за развлечение. Нещо, което в малкия град е трудно постижимо.

# 269
Аз изобщо не приветствам поддръжката на къща в малък град, ако не живееш там. ММ имаше такава, на 100 км от София. Ами плачеше си за нов покрив, тотално реновиране, ако трябваше там да стане къща тип вила. Представих си и друго  - как ходим с приятели всеки уикенд, щъкат там хора, а аз пера чаршафи и разни други битовизми си представих. Да не говорим, че един ремонт , дали го правиш в Сф, или за къщичка в полето , гълта едни и същи средства, а остойностяването после е несъизмеримо. И отсекох - продаваме. Ще си ходим с парите на почивки, кеф ти този петък Велинград, кеф ти другаде. Така реших аз радикално нещата. А къщата беше прекрасна като основа, разпределение, двор. Веднага я купиха.

Общи условия

Активация на акаунт