Моля , някой да ми помогне с мнения , объркан съм

• 21 240
  • 450
  •   1
Отговори
# 405
Иначе за тези пари късмет, в някое забутано село ще да е вила с подобни параметри тук. Joy
Хахахахах, ОК и за какво спорихме всъщност? Simple Smile)

Иначе да, разбира се, изхвърлих се, северна Италия е богата, хубави къщи са по 1/2 милион и нагоре, не че и за 300 000 няма да се намери в "забутано село" Simple Smile Но защо ми е къща всъщност? За двама зрели хора с пораснали деца говорехме все пак (това беше идеята, не с малки деца да гоним дивото). Апартамент имах предвид, апартамент! Защото апартаментите са по-евтини от къщите при равни други условия. Simple Smile

Шегите и закачките настрана - понеже ясно си нямате представа за цените на жилищата в и край София, казвам еднократно в случай че някой чете и се интересува - да не бъде подведен. Не се гледа НСИ, защото НСИ няма откъде да събира данни освен от Агенция по вписванията, а там се регистрират цените по нотариален акт. А цените по нотариален акт не винаги отговарят на реалните (разминават се в посока надолу тези по нотариален акт). Защо? Защото има данък 3% от стойността или там някъде, които купувачът плаща. Съответно все още много хора избират да изповядат (т.е. да сключат официалната сделка) с данъчната оценка записана в нотариалния акт, а данъчната оценка е под половината от стойността на жилището или дори по-малко. Другите пари ги прибират на ръка, което естествено е незаконно, но все още се прави. Освен че по този начин плащат по-малък данъци за самата сделка, после и данъкът за жилището им е по-нисък мисля (не съм навлизал в детайли, защото аз такива схеми не правя). Има и други причини - тези които се занимават с покупко-продажба може да купят на една официална цена, а после да продадат на по-ниска, за да избегнат плащането на данък печалба. В такава страна живеем за съжаление... Гугълвайте "доган купи за 3500 лева" и ако още не ми вярвате, нека бгтатко да си говори глупости. Цените в имот.бг изобщо не са завишени, такива са, даже бих казал, че сред обявите с по-ниските цени има фалшиви и подводни камъни също (имоти с тежести или имоти, които не отговарят на описанията и снимките си), така че това са си цените, НСИ да ми яде шапката Wink Иначе е факт, че по-евтини жилища (панелки в люлин 1 примерно) са доста по-бързо оборотни, а за тези по 1/2 милион брокерите ги влачат с години понякога, а продавачите не бързат, защото цените вървят все още нагоре и в крайна сметка си намират купувача.

Други мислят, че косенето е тежко и мъчително, за мен лично е удоволствие. Както и да се ровя в земята около цветята
Сетих се за Том Сойер как беше накарал хлапетата да му боядисат оградата като им събираше такса за "услугата" Simple Smile И те с кеф удариха не една, а 3 ръце боя, доколкото си спомням Simple Smile Всичко е до нагласа. Факт е, че аз съм градско чедо и моравата за мен е място, където да се излежавам на слънце, а градинарските ми мераци се изчерпват с поддръжката на един фикус, понеже милото щеше и него да умори (не може едно цвете да се задържи при нас), та се захванах аз да чета колко често се полива точно, да подкастрям, да пресаждам, да мия листата, да торя и т.н. И това наистина ми е градинарският лимит - непретенциозен фикус.

Нека не се караме точно по празници и да приключим 2018та с малко позитивни емоции и с пожеланието всеки да постигне този начин на живот, за който мечтае и да има по-малко бездомни хора, за които е лесно човек да забрави, обхванат от консуматорска страст....

Последна редакция: пн, 31 дек 2018, 12:10 от Анонимен

# 406
Факт е, че аз съм градско чедо
Тогава се чудя защо въобще си обмислял вариант за къща? Нито ти, нито съпругата ти сте с походящата нагласа и едва ли бихте се чувствали особено добре в друга форма на жилище, освен в апартамент.
А с целия си пост ти просто подкрепи моята теза - че ценово няма особена разлика между двата вариата. Остават другите съображения за избора и според мен сте направили правилния за вашето семейство.

Честита Нова година на всички Simple Smile. Нека е по-добра от предишната във всяко отношение!

# 407
Той не бори ничия теза, убеждава себе си, че е направил по-добрия избор пред "селянията", която освен, че не харесва, но и ще му излезе по-скъпо. А то са сметки на сметките явно. Лошо няма. Simple Smile

Аз с удоволствие бих живяла едновременно в селско шато в покрайнините на София и в мансарда, ателие в София. И смятам да го осъществя съвсем скоро. Кеф ти бохемски живот, кеф ти спокойствие. Да видим балона на имотите в София обаче докога ще продължи да се надува. Нова година, нов късмет.

Но да не съм извън темата на Автора – поантата е, че той и жена му нямат допирна точка по основен въпрос – съвместното им съжителство. Дали ще е в чужбина, в малък град или голям, в къща или апартамент в случая не е техния проблем, а че единият иска едно, а другият (жена му) очевидно друго. Ако чете още Автора, пожелавам му да намерят с жена си допирната точка и тя да е достатъчно удовлетворяваща и за двамата. С разбиране и усетливост кога да настъпи и кога да отстъпи да намери пътя към съпругата си. 

# 408
  • MI
Бг-татко, знам много добре че не всички сделки се обявяват с реална цена, както и че не всички я занижават - по ред причини. Истината е някъде по средата, както винаги. А и все пак повечето софиянци не живеят в най-скъпите квартали, нали така? В някои части на Милано средната цена е над 11 хиляди евро, но не - повечето хора не живеят там. И къщите в различните квартали на един град и в околностите са различни, с различни цени. Така че зависи какво сравняваме. Ти искаш къща с голям двор и всички удобства в скъпи квартал ако може - ясно че ще ти е по-евтино в апартамент, предполагам не с гледка Александър Невски. А като планираш покупка на апартамент в Италия, не забравяй че имаш месечни разходи дори да не живееш в него в най-добрия случай поне 150 евро, често доста повече. В къща не. Просто защото нямаш избор дали да се поддържат общите части, дали да сесе отоплява, дали да има градинар и т.н. Не в затворен комплекс, просто нормална свястна кооперация. В къща сам решаваш кога какво. Ако можеш да си я позволиш и те устройва мястото, защото голям двор все пак не навсякъде има. Въпрос на разумен компромис е местоживеенето, не може всичко да е идеално.

# 409
  • София
Бг татко, защо даваш пример с жилище 300 квадрата? Някои живеем и на 100 кв.м. и си ни е добре. Остава да прекарвам живота си в чистене на огромно пространство.
Като не ви харесват цените в София, предлагам чудна дестинация - Видин. Там може си купите четиристаен апартамент за 30к лв. Ама други кусури ще се намерят, нали?
Иначе и аз гледам Карибски живот. То и там не е толкова розово положението, колкото го изкарват. Рядко хората разполагат с готови пари. Масово разчитат да отдават под наем къщите и апартаментите си, докато те бъхтят в големите градове и изплащат ипотеката по карибската мечта.

# 410
nelig, просто не виждам голяма разлика между апартамент и къща без двор, долепена до други къщи. Невски принципно го виждаме с малко зор, но аз Ал. Невски не го харесвам нито като архитектура, нито като историческа личност, на чието име по някаква причина е кръстена българска църква (ако беше храм Васил Левски примерно или храм цар Борис 1 би ми била по на сърце), но обикновено човек иска да има гледка към море, зеленина или планина примерно Wink В София се гледа при апартамент изложение, планината, отстояние от блокове, зеленинка, защото е кът. В Милано не знам честно казано - там някакви езера нали има, сигурно гледка към тях би била готина Simple Smile Или някоя старинна катедрала...

И да, всичко е компромис, цялата дискусия започна от обясненията, че за парите за които авторът ще превърне наследствената къща в малък град в палат-мечта, няма да могат и гарсониера да купят в Стара Загора. С което не съм съгласен - или къщата ще си остане запусната стара къща, па макар и да му се вижда на него че като сложил една камина с окачени нанизи с чушки над миндера е направил храм, или ако изкара достатъчно пари, че да я стегне тази къща наистина добре (и енергийно ефективна да стане, и удобна, и чиста, без въглища и т.н.), то за същите пари ще могат да си купят сериозен апартамент в Стара Загора. Същото е и с Италия между другото. Отворих за идеята малко обяви на имоти и не е да няма в Италия за 300 000. Да, по-ниско качество от пасивната къща, но има в страхотни градчета прекрасни къщи-близнаци и сред природата има вили, и то каква природа, а апартаменти - бижу видях за тези пари.... Плюс едно е да живееш в Италия с тамошната организация на живота, природа, културно наследство и т.н., друго е между кремиковци и околовръсното, под софийския смог, чакащ да се сети общината да ти изчисти и твоя път от снега. Всичко това е включено в цената на италианската къща, не знам доколко не е завишена цената на българската предвид инфраструктура, качество на живот, чистота на въздуха и т.н. Въпросът е, че много българи, дори да ги имат парите, дори да имат много повече пари, пак не биха се престрашили да излязат извън България, плюс тук ще са големи, на върха на пирамидата, а в Италия ще има много по-големи от тях и ще са нещо като средна класа. На практика същото мислене като автора на темата - иска да е голям и успял в своето малко пловдивско градче, не му минава дори през акъла за нещо повече да се цели като така и така е отишъл в чужбина да работи... Плюс като казвате 150 евро на месец че били разходите за поддръжка на общите части, доходите също са по-високи от софийските, знам чудесно колко, защото съм работил много пъти с италианци и знам техните ставки, че и качество на извършената работа срещу тях - човек като се мести в друга страна обикновено си намира/измисля и работа, не седи на готово Simple Smile Ясно че никой няма да дойде с българска пенсия да си кара старините в Италия, обратното е много по-възможно, но питайте ги японските, английски и немски пенсионери, които са си купили къща по обява в България, доколко са доволни от живота на бг село. Има достатъчно такива. Някои са и доволни, но определено има и такива с доста оплаквания. 

А примера с къщата 300 квадрата друг го даде, аз помолих просто да видим как изглежда тази двойно по-евтина от апартамент къща с голям двор на който да си играят децата Simple Smile

# 411
Разлики между къща без двор за крос-обиколки сабале и апартамент има, една ще напиша само, че и толкоз стига - собствеността върху земята.   

# 412
luna, и при апартамент може да е собственик на земята (части от нея с право на строеж, разбира се), даже при ново строителство обикновено я прехвърлят без да питат, защото никой не иска да ѝ плаща данъците.

Но смисъла в земята е, ако някой има прозрение свише къде ще стане много скъпа земята след 20-30 или повече години примерно. Да речем който се е сетил 90те да си купи парцел около кремиковци, докато замърсяваше всичко предприятието и всеки би се изсмял на предложение за къща там, сега продава парцел на висока цена на фирма, която строи "пасивна къща" за 300 000 на него. Но междувременно или е седял да чака този парцел или е живял въпросният човек в мръсотията, без да знае ще го фалират ли Кремиковци след 1 година или след 50.

Аз лично не обичам да се занимавам с такъв тип инвестиции в земя, който обича с цел инвестиция - може и само парцел да си купи и да го завърти след 5-10 години или дори да го остави на децата, не му трябва непременно къща.

# 413
Вероятно искаш да кажеш, че да си собственик на една петдесета част от земята под блока и на цялата земя под къщата и около нея/дворното пространство/ разлика няма и че винаги когато пожелаеш, понеже си собственик на една петдесета част можеш да бутнеш блока и да строиш.
Аз леко се съмнявам.

# 414
Ако мястото е хубаво и има възможност, може да се надстрои блок примерно - знам за такъв случай, изкупуват се идеалните части на другите съсобственици.

По аналогичен начин ще попитам дали човек като си купува и строи къща, планира след 30-40 години да я събори, за да почне нова от основите? Обикновено се модернизира стара, то и старо строителство често не е никак лошо, особено ако е правено с мерак и любов. Събарят се къщи заради земята основно в градове, където на мястото на къщата изниква блок. Но тук има и безброй врътки и с разрешителните за строеж, законите на каква височина може да се строи и т.н. и т.н. - безкрайни са нещата, аз не съм строителен спекулант и не ми се занимава да се състезавам с хора, които това им е целият живот буквално.  Или в много много скъпи квартали като бояна, драгалевци, където един хубав парцел може да гони милиона и да се продаде със съборетина от 50 квадрата на него само заради земята. Но в Бояна и Драгалевци не е скъпа земята от вчера.

Както и да е, за мен това са сложни инвеститорски решения, не някакво качествено предимство на къщата, което да оправдае по-високата ѝ цена. Поне в моите очи, когато съм търсил жилище, а не инвестиция. Реално ако човек има достатъчно пари да си позволи всичко, което поиска - най-добре къща. Ако обаче има примерно 100 000 евро и няма наследствен парцел на хубаво място (който ако е наистина на хубаво място може да бъде продаден), вероятно ще живее по-удобно в апартамент, стига да не му е голяма страст да цепи дърва, да си сади домати и т.н. Последнто в апартамент е доста кофти Simple Smile

# 415
малко изместихте темата. въпроса не е дали да е къща или апартамент,а по скоро малък град на час от Пловдив /но при мама/ или Стара Загора.

# 416
  • MI
Какви езера в Милано, бг татко?! Joy А защо къща без двор, може  да не е голям просто но да го има. Това ти е проблема, гледаш много на едро. За 300 хиляди къща свястна ще намериш, но не в и близо до голям град. Съответно и перфектна да е, няма да имаш удобства за които говориш. Да, пътя ще е Ок и останалата инфраструктура, без интернета вероятно на някои места, но нищо друго което писа че искаш. Сигурна съм, защото и на двамата ни харесва повече къща пък взехме апартамент близо, където има всички удобства. Мерси за къща в оризищата, дето нито свястно училище, нито избор къде да пазаруваш, нито градски транспорт удобен има. Тук пък са супер скъпи къщите, със съвсем малко дворчета, хем не е вътре в Милано. Та така, въпрос на избор - други предпочитат независимост и природа, въпрос на вкус. Всъщност и при автора е така - какво лошо има ако му харесва малкото градче?! И там хора живеят, че някои са и щастливи. Друг е проблема там, че искат различни неща.
А на теб ти пожелавам за новата година да приемеш че хората искат различни неща и това не ги прави по-ниско качество. Wink

# 417
Да си влага парите автора в ремонт на стара къща е по-скъпо, отколкото да строи нова на семеен парцел. не виждам в коя чужбина за 2-3 години ще спести пари за такова начинание обаче така че само ви чета.

# 418
Да си влага парите автора в ремонт на стара къща е по-скъпо, отколкото да строи нова на семеен парцел. не виждам в коя чужбина за 2-3 години ще спести пари за такова начинание обаче така че само ви чета.

Авторът е писал, че иска да ремонтира апартамент. Вероятно става дума за ремонт на банята и евентуално на кухнята, че да става за живеене, ако е някой бабешки апартамент, непипван от строежа на блока, смяна на дограма, боядисване/латекс на стените, ламинат, и някакво минимално количество мебели а ла Виденов. За 3 години би трябвало да е спестил за толкова, ако не е, може би това е причината жена му да се отдръпва от идеята да ходят там. Намеква с усмивка, че знаел колко се печели от сервиз, т.е., че е печелившо, а в същото време обяснява, че изпитва затруднения с изкарването и спестяването на пари, за което на практика е отишъл в чужбина. Каква е причината за това? Че всъщност той лично не изкарва толкова пари, колкото нормално изкарват повечето от авторемонтна дейност - т.е. вероятно не е добър в работата си, или че харчи прекалено много, за да спестява. Жена му вероятно вижда каква е причината и не смята, че плановете на автора биха се реализирали успешно, нито, че тя самата ще може да се реализира в неговия малък град  - дали като персонал в утвърден салон, или като собственик на собствен.

Което прави безпредметно чуденето му дали да я напуска. И да я напусне, пак няма да си е ремонтирал апартамента и да си направил автосервиз в родния си град, а вероятно ще си стои в чужбината, просто ще е без жена. Не разполага нито с финансите, нито с ясна визия по въпроса. Идеята му е наистина да си ремонтира апартаментчето и оттам нататък каквото стане, с някакви неясни мечти за собствен бизнес. Би могло наистина да си направи съответните проучвания и да потърси например разни подходящи мерки по европейски програми, докато все още ги има, и да види колко пари биха му трябвали за целта и има ли някаква възможност да го финансират.

Това, при условие, че е добър в работата си. Ако не го бива, ще е доста тъпа идея да започва бизнес, в който той ще е единственият (основният) си работник и по-добре да се ориентира към нещо друго.

Последна редакция: ср, 02 яну 2019, 21:49 от кукумицинка

# 419
Няма да е първия пишман бизнесмен.

Общи условия

Активация на акаунт