) Иначе да, разбира се, изхвърлих се, северна Италия е богата, хубави къщи са по 1/2 милион и нагоре, не че и за 300 000 няма да се намери в "забутано село"
Но защо ми е къща всъщност? За двама зрели хора с пораснали деца говорехме все пак (това беше идеята, не с малки деца да гоним дивото). Апартамент имах предвид, апартамент! Защото апартаментите са по-евтини от къщите при равни други условия.
Шегите и закачките настрана - понеже ясно си нямате представа за цените на жилищата в и край София, казвам еднократно в случай че някой чете и се интересува - да не бъде подведен. Не се гледа НСИ, защото НСИ няма откъде да събира данни освен от Агенция по вписванията, а там се регистрират цените по нотариален акт. А цените по нотариален акт не винаги отговарят на реалните (разминават се в посока надолу тези по нотариален акт). Защо? Защото има данък 3% от стойността или там някъде, които купувачът плаща. Съответно все още много хора избират да изповядат (т.е. да сключат официалната сделка) с данъчната оценка записана в нотариалния акт, а данъчната оценка е под половината от стойността на жилището или дори по-малко. Другите пари ги прибират на ръка, което естествено е незаконно, но все още се прави. Освен че по този начин плащат по-малък данъци за самата сделка, после и данъкът за жилището им е по-нисък мисля (не съм навлизал в детайли, защото аз такива схеми не правя). Има и други причини - тези които се занимават с покупко-продажба може да купят на една официална цена, а после да продадат на по-ниска, за да избегнат плащането на данък печалба. В такава страна живеем за съжаление... Гугълвайте "доган купи за 3500 лева" и ако още не ми вярвате, нека бгтатко да си говори глупости. Цените в имот.бг изобщо не са завишени, такива са, даже бих казал, че сред обявите с по-ниските цени има фалшиви и подводни камъни също (имоти с тежести или имоти, които не отговарят на описанията и снимките си), така че това са си цените, НСИ да ми яде шапката
Иначе е факт, че по-евтини жилища (панелки в люлин 1 примерно) са доста по-бързо оборотни, а за тези по 1/2 милион брокерите ги влачат с години понякога, а продавачите не бързат, защото цените вървят все още нагоре и в крайна сметка си намират купувача.
И те с кеф удариха не една, а 3 ръце боя, доколкото си спомням
Всичко е до нагласа. Факт е, че аз съм градско чедо и моравата за мен е място, където да се излежавам на слънце, а градинарските ми мераци се изчерпват с поддръжката на един фикус, понеже милото щеше и него да умори (не може едно цвете да се задържи при нас), та се захванах аз да чета колко често се полива точно, да подкастрям, да пресаждам, да мия листата, да торя и т.н. И това наистина ми е градинарският лимит - непретенциозен фикус. Нека не се караме точно по празници и да приключим 2018та с малко позитивни емоции и с пожеланието всеки да постигне този начин на живот, за който мечтае и да има по-малко бездомни хора, за които е лесно човек да забрави, обхванат от консуматорска страст....