Моля , някой да ми помогне с мнения , объркан съм

• 21 304
  • 450
  •   1
Отговори
# 330
Ти какво гражданче отглеждаш, можеш и сам да кажеш,. Тук не е споменато. Но че постингът ти, който изкоментирах, е силно преувеличен и инфантилен със сравненията и окраската, да, така е.
Радостно е, че си имаш подкрепа. Joy

# 331
  • MI
У наше село биеха инжекции за тетанус, а и главите избягвахме да си чупим. Да не говорим, че и Лаймска болест знаехме що е, плашеха ни. Ама явно в София е било по-лежерно.

# 332
Постингът беше нарочно преувеличен с цел да е забавен за четене, а същината му беше, че дядото на гражданчето, който го вижда веднъж годишно, не успя да намери цял ден време 2 думи да ѝ каже или да си поиграе с нея от косене на трева и други "поддържащи къщата" дейности, които бил правил "за децата и внуците". Бих писал детайли от селския живот следващия път като ида в бутиковата вила в курортно селце, което набира мощна популярност сред любителите на барбекютата (през лятото това, през зимата го затварят селото). Ама вероятно няма да успея, защото няма обхват телефона ми, освен ако не се кача на покрива Simple Smile Иначе разлика няма между град и село, но какво знам аз все пак...

За пореден път обаче оцених съпругата си (която е 3 пъти по-голяма паника от мен да не се удари нещо детето, да не яде някой алерген и т.н.) и не ми се мисли какво щях да правя ако беше някоя с нагласа към 2 годишно от типа на "ае пусни го там да си пасе на двора, ко мое да стане толкоз".

Лека вечер и не прекалявайте с пчелите, че да не ужили някой модератор темата Stuck Out Tongue

ps. nelig, в софето вече пукнат кърлеж не е останал за цвят, през ден пръскат и парковете, че и околоблоковите пространства - несериозна работа, ще го забравим тоз добитък какво представлява с тия темпове.... ще трябва да водя детето на зоопарк да види жив кърлеж. инфантилщини големи

# 333
  • Countryside
Бгтатко, на някакви транквиланти ли си? Успокоителни, нещо по-силно? Пий си хапчето и стига дудна какво е по-по-най, и как твоето разбиране за нещата е най-правилно. Светът е голям и спасение дебне отсвякъде. Да те светна, че няма как да оправиш света, но поне себе си оправи, че с това ограничено мислене жалко за детето ти. Жена ти не мога да я мисля, да е гледАла като те е вземАла.

Мис Бингли, интересно ми е кой ти е града, близо до София и Пловдив, да не е Пазарджик?

Всяко нещо си има предимства, но определено взех да оценявам живота в малко градче откъм пътуване , спокойствие и живот в къща. Но както някой писа, от немотията и ниското заплащане, в малките градове и селца хората са озлобени и оттам са изнервени и като чета за битовите престъпления в малките селца ми се изправя косата. А така ми се иска да сме като в Германия, китни селца, с магазини, кафенета, пазари, училища и на 30-40км от голям град. Пътуват с кола до работа или ако работят по-далеч, с кола до някоя гара и после на влака още половин-един час. Представям си обаче какъв романс ще е ежедневно пътуване с БДЖ...та мнооого неща трябва да се оправят в България, докато доживеем да има работа и нормално заплащане навсякъде, а не само в София. Държавата не стимулира инвеститорите извън София и Пловдив, факт, а може доста да се направи по темата. Не може всички да работят дистанционно или да имат собствен бизнес. Също така, не всички мечтаят за кариера на служителка в Общината или маникюристка в малкия град.

# 334
Като имаш много място, може да си имаш даже и отделна постройка за мокро помещение, в която да си държиш пералнята, сушилнята и кошовете за пране. До нея може да си направиш простор, ако не искаш посред лято да ползваш сушилня. В двор да нямаш поне една тента, асмичка или дърво да пази сянка ми е неприемливо. Лесен и евтин за решаване проблем. Ние, понеже имаме вече 2 имота, за удобство сме си сложили и няколко охранителни камери да заснемат и записват нонстоп животните в съседния имот, и може както вътре на монитора, така и през телефона да си ги наглежда човек. За други цели, като например наглеждане на деца, камерите може да са и в същия двор, а за децата да се обезопаси и загради част от двора като детски кът за игра.
А, именно. Ако имаш желание (и достатъчно финанси, уви), се получава страхотно.

# 335
Обаче авторовата драма е съвсем различна. Пред него не стои дилема дали с парите от гурбета да купи два апартамента в София или да ги налее в наследствения замък.

# 336
  • Countryside
Авторът има уста, да говори с жена си и да се разберат, кой и какви очаквания има и как да си разпределят семейния бюджет. Имотът си е негов и не мисля, че трябва да ощетява жена си, като заделя част от общите им вече доходи, при условие, че доколкото разбирам не им стигат, или поне хич не са цъфнали и вързали.

# 337
  • София
... в софето вече пукнат кърлеж не е останал за цвят, през ден пръскат и парковете, че и околоблоковите пространства - несериозна работа, ще го забравим тоз добитък какво представлява с тия темпове.... ще трябва да водя детето на зоопарк да види жив кърлеж. инфантилщини големи

Не знам с какво пръскат, защото наистина постоянно слагат табели и хората се лъжат, но е пълно с кърлежи в София. Поне по 3-4 махам от всяко куче на месец през топлото време и даваме луди пари за изследвания на кучетата и на нас (превантивно). Живеем в широк център. До 2 големи и поддържани градинки. Точно в тях гъмжи от кърлежи и комари, а уж постоянно пръскат. Не знам от общината ли лъжат, тях ли ги цакат с препаратите.

# 338
Има свестни сингъл мъже, просто са предпазливи Simple Smile
Вие търсите ли ги, преследвате ли ги, какво?
Тези сингъли, които аз познавам, са с половин заплата назад само от карнобатската и синьо късо виктори.
А другите са турци.
Имаше един, който коментирал пред баща ми, че съм твърде напред за такъв като него. Което ме вбеси, защото го харесвах 😁 Но и той е пиянде, а и вече се е задомил.
Просто тука да седне човек всяка вечер с ракийката е стандарт. Само аз съм не в час явно, да го смятам за алкохолизъм.

А защо да не говорим за изкачване? И най-вече за манталитет?
Тениската с Луи Витон беше образно изказване. Както и да го въртя, в момента тук има 3 хубави неща - остатъкът от фамилията, къщата и комшиите, които ни продават чат-пат месо, млечни и мед. Впрочем, комшиите реално са на село.

Със същия успех мога да те убедя за и града, в който живея.
Манталитет. Село-град, голям-малък. Няма значение. Около мен е пълно с потиснати, алкохилизирани ергени, разведени и задомени. Ако ще гледаме обаче не по-далеч от квартала, в който живеем, и работното място, изходът е ясен Simple Smile

# 339
Със същия успех мога да те убедя за и града, в който живея.
Манталитет. Село-град, голям-малък. Няма значение. Около мен е пълно с потиснати, алкохилизирани ергени, разведени и задомени. Ако ще гледаме обаче не по-далеч от квартала, в който живеем, и работното място, изходът е ясен Simple Smile
Останах с впечатлението, че не си на същото мнение като мен, а ти го подкрепяш, или?
В големия град има повече надскачане и мерене. В малкия след един момент на ергените спира да им пука какви са и как се държат, защото нито има някой по-сносен от тях, нито има толкова свободни атрактивни жени, пред които да се съревновават. Старите моми не ги щат, младите абитуриентки си имат гаджета-връстници.

# 340
Опитвам се да ти кажа, че не мога да ги разделя по привички и поведение. Разликата е там, че в големия град малко по-трудно си бутаме носа в чуждите гащи, но пак е известно, макар и невсекиму как битуват масите. Остави меренето, то е без значение, освен за търсещите моми, тип - “време ми е”.

# 341
Опитвам се да ти кажа, че не мога да ги разделя по привички и поведение. Разликата е там, че в големия град малко по-трудно си бутаме носа в чуждите гащи, но пак е известно, макар и невсекиму как битуват масите. Остави меренето, то е без значение, освен за търсещите моми, тип - “време ми е”.
Не деля ергени-задомени-разведени според привичките. Едното е семейно положение, другото е кой кога се е излъгал да ги вземе - и мъжете, и жените. Едните не се е излъгал да ги вземе никой, а защо - за едно време не знам, но знам сега защо аз не бих ги взела.

# 342
На когото не му се четат дълги постове, да пропусне следващото Simple Smile

Скрит текст:
Живяла съм и в къща с двор,  и в апартамент в центъра на София.
В къщата лично за мен се живее по-приятно, защото излизаш от входа и си на природа. Децата се гледат по-лесно. Ако си в апартамент, трябва по 2-3 часа дневно да отделяш да ги разхождаш из кварталните градинки. Средата се обезопасява - инструментите се заключват, разните му там дупки се закриват, нещата за разрушаване от бесни дечурлига се ограждат. На двора може да се сложи батут, малък басейн и хамаци - чудно става и децата доста успешно се самоотглеждат. И откъм детски крясъци е по-приятно, ако не са ти в съседната стая. Лятото се живее предимно навън. Има си различни видове райграс, някои от които са специално за тичане. Има начини за поддържане на двора, които не изискват повече от 2-3 часа месечно. Ако човек не се обзаведе с цветя, жив плет и зеленчуци, а се задоволи само с няколко плодни дървета и трева, общо взето е пей сърце. Но си трябва поливна система, иначе е хамалогия (още 2-3 хиляди заедно със сонтажа). Няма нужда от никакъв градинар, а пчелите не са повече, отколкото в парка. Стига нарочно човек да не си ги отглежда в двора. И според мен едно дете, което има контакт с природата, може само да спечели от това, пък дори и да го ужили някоя оса.
Покривът се поправя средно веднъж на 10-15 години. Самото домакинство и вътрешно обзавеждане не се различават от това, което човек би си направил в апартамента. Комуникациите в повечето случаи са нормални.
Ако пък се строи нова къща, днес има технологии и материали, които ти правят къщата почти пасивна. Лятото топлата вода е без пари с 1 слънчев панел. Зимата - също, ако е вързана към парното.
Предимството е, че имаш много място, което да си организираш, както ти харесва. На себестойност не излиза повече от закупуването на апартамент в голям град.
Огромният недостатък е отоплението, което в повечето случаи е на твърдо гориво, дори и да е в цивилизования вариант с местно парно и котел. Хамалогия и мръсотия си е, но аз там не съм си цапала ръцете - имало е кой. Някои мъже се кефят да цепят дърва, а някои жени - да ги наблюдават в процеса. Иначе такъв топлинен комфорт, както тогава, не съм имала никога в други периоди от живота си. Разбира се, човек може да си направи всякакви модерни джаджи - термопомпи, соларни инсталации - но това са едни 15-20 бона отгоре. Изплащат се някога, ама кога? Отоплението на около 80 квадрата заедно с топлата вода ни е излизало около стотина лева месечно.
Другият съществен недостатък е, че трудно се поддържа чистота. Това постоянно влизане вътре-вън (дори и при събуване, а с децата и техните гости това е трудно изпълнимо) - все се носи мръсотия, и ако искаш да ти е като в апартамента чисто, поне 3-4 пъти дневно си с парцала. И самата външна среда предполага повечко кал и цапаница. От друга страна си спокоен, че детето ти не рови в пясъчника на площадката, където са се изпикали всички квартални кучета.

Така че, ако има кой да се разправя с отоплението, къщата си е благинка отвсякъде. Стига да не е в някой джандем, до който води черен път и зимата те отрязват за 2 месеца от света; или в някоя циганска махала, респ. неин аналог; или на място, където детето ти е единствено сред стотина умиращи старци. Изобщо не е въпросът дали къща или апартамент, а КЪДЕ се намира въпросното жилище. Здравеопазването е нещо, което никак не е за подценяване. В България и без това не останаха лекари, а малкото почти читави са в София. Ако в семейството няма хронично боледуващи, може да се рискува и с провинциалното здравеопазване. Но ако детето изисква системен лекарски контрол със спешни ситуации, нещата силно се усложняват.
Образованието също е проблем. До към 7-ми клас има и читави училища, даже по-читави, отколкото средно статистическото софийско основно училище. На много места в провинцията дисциплината дори е по-добра и децата учат повече, стига етническият състав да не е преобладаващо мултикултурен; и стига въобще да има деца в населеното място и да не се налага пътуване (съответно да бъде откарвано и докарвано всеки божи ден) още от 1-ви клас. Проблемът обаче със сигурност настъпва след това - в гимназията. Най-често се налага да се пътува поне по 1 час до близкия областен град. Приятелите са там, не може на един купон да останеш.  Е, ако едно дете е свястно, може да изкласи дори и при тази система. Но ако няма семейна подкрепа и специални лични качества, вероятността е по-скоро да се забие в някаква дива селяния и простотия, подобно на средата си. То този риск си го има така или иначе, но сякаш в големите градове е по-малък, защото има повече избор и повече различни примери.
Развлеченията и културният живот са практически никакви в малките населени места. Като изключим някаква читалищна дейност. Така че ако човек си пада по опера, театър или концерти, трябва да ги забрави. И съответно да пропусне да научи детето си да ги цени.
Като цяло стремежите и целите на хората в малките населени места са малки. И това се попива от децата, които копират манталитета на средата си. Крилата им биват подрязани още с прохождането.
Най-големият проблем на малките населени места обаче е пазарът на труда, който е свит, ниско платен и с ограничено разнообразие. Просто нямаш избор. И, ако не си в някое богаташко курортно селище, си обречен на мизерия.

# 343
Black_Sapphire, чудесен пост – прекрасно си систематизирала нещата. Simple Smile

Да се върнем на темата – за три години брак и работа в чужбина, съвсем разбираемо е жената на автора да е извадила мерките и теглилките, сравнявайки различен начин на живот, доходи, перспективи. Жалко, че Авторът заряза темата, наистина би ми било поучително и интересно какво може да откаже една в началото ентусиазирана жена да са заедно навсякъде, да даде заден ход.

# 344
  • София
Значи като чета глупостите последните страници, отглеждането на деца извън София е мисията невъзможна. Гъмжи от зли пчели, които по цял ден преследват хората и най-вече децата, че да ги ужилят. Навсякъде има разпиляни пирони и други ръждиви неща, през които следва да преминеш /отгоре им/ докато отиваш някъде из двора или къщата. Продуктите в магазините били с по-лошо качество от тези в голямия град /нищо, че множество стоки идват от едно и също място, пък някъде и веригите магзини са едни и същи/. Нйа-голямата модна таргедия е, че нямат тениски на Луи Витон. Какво беше още .... ако дете расте на село то неминуему си чупи главата минимум 3-4 пъти + някоя ръка и крак счупени. А и малките градове са осеяни със стари ергени пиянки. Това ще да е от ударите по главата, които са понасяли като малки, пък може и някоя пчела да има пръст в тая работа Crazy

Общи условия

Активация на акаунт