Моля , някой да ми помогне с мнения , объркан съм

• 21 258
  • 450
  •   1
Отговори
# 375
Току що направих една бърза справка за цените.
Жилищата в София са от 600 до 1000 евро/м2.
Цената на ново строителство от проектирането до боядисването е около 200-300 евро/м2.
Цената на земята в Панчарево примерно е около 100 евро/м2.
Така че за парите за едно двустайно апартаментче човек може да си купи парцел на прилично място до София и да построи в рамките на 1 година двойно по-голяма къща. Наистина повече си струва да се построи нещо наново, отколкото да се реновира старото - и като разположение, и като изпълнение. В новата къща се залагат енергоспестяващи техники, които са невъзможни със старото строителство. Разходите са съизмерими. Но трябват 2 коли, да се подбере близката среда и да се уточни близостта на детските градини и училищата.

Друг добър вариант са курортните селища по морето и в планината (аз лично клоня към морето Simple Smile. Има места, където се продават апартаменти на сходни цени със софийските, спокойно е, без престъпност, с хубав климат и добра инфраструктура, като изключим висшето образование и големите болници за по-сложни операции.

За двора и косачката на свекъра на бгТатко мога само да кажа, че никой не го принуждава да си купува 2 декара, като може да купи 500 квадрата (ако държи) - пак са достатъчни и не изискват толкова труд. Има място за всичко. Зависи и каква трева расте на мястото.

Никога обаче не бих избрала доброволно да живея в някое от малките селища около Пловдив. Струва ми се пълна безнадеждност.

# 376
Black_Sapphire,
намерете направо оферта за продажба на готова, посторена модерна къща с енергоспестяващи и т.н. в Панчарево или където Ви се струва добре (Панчарево и Кокаляне са супер принципно, да).  Последните 10 години да е строена. Ако искате и аз да потърся и да обсъдим добра оферта ли е? Жилищата в София изобщо не са от 600еу/м2 до 1000 еу/м2, повече са, но е отделна тема това, не знам къде ги гледате тези цени Simple Smile))

Водил съм го този разговор с брокери, със специалисти по инвестиции, със занимаващи се с инвестиции, с търсещи да купят и да построят, единствено в БГ мамма къща е по-евтино от апартамент при равни други условия. Че и по-лесно за поддръжка....

пс. не съм казал, че е на свекъра или че е тъста. Не исках да уточнявам от коя линия идва вилата, защото няма значение това - никой от нас не изпитва собственическа страст да я кОпа, стяга и т.н. Само дядото. За да "остави на децата и внуците", които няма време да погледне. 

ппс. ето да Ви улесня. без да съм гледал детайли - къщи в област София-град с над 500 м2 двор, строени след 2010та  - под 200 резултата (т.е. никакъв избор), средна цена 542 266 euro, средна цена на кв.м: 1189 euro.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=4b3ugw&f1=1

пппс. ето и за софийска област същата справка:
общо 192 обяви (никакво предлагане)
Средна цена на имотите в извадката: 234791 euro
Средна цена на кв.м: 789 euro.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=4b3up5&f1=1

та ето Ви страхотен бизнес. Купете парцел, постройте една модерна, хубава къща цялото да е за себестойност 50 хиляди евро или дори 100 000 евро и я пуснете на двойна цена в имот бг или със скромни 50% надценка  Wink

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 17:27 от Анонимен

# 377
Много ниски цени на жилищата сте дали. В момента панели в непредпочитани квартали гонят хиляда евро, в хубавите са повече. Ново строителство за 2 000 евро на квадрат вече не е екзотика.

Панчарево е хубаво местенце, но както други зад околовръстното има своите проблеми - с инфраструктурата да речем. Всяка година хората там блокират движението и вдигат плакати с искания ЧЕЗ да подобри елподаването, и всеки път ЧЕЗ им казва, че за токовите удари, лошото качество на мрежата и т.н. са виновни катериците.

Забележете, че не става дума за село на майната си, а за скъпо столично "предградие". А колкото по-малко и отдалечено е селото, толкова по-малко някой ще чуе оплакванията на хората.

И за да не реши някой, че ми е кисело гроздето - живяла съм в къщи в два големи града, в София - на няколкостотин метра от края на бул. България. Не съм копала, нито съм орала, но съм наясно, че поддръжката на къщата иска повече време и грижи, отколкото апартамент. Този и още няколко минуса и в момента ми натежават при избора да остана в апартамента си в нелош квартал.

# 378
  • Сф
Така че за парите за едно двустайно апартаментче човек може да си купи парцел на прилично място до София и да построи в рамките на 1 година двойно по-голяма къща. Наистина повече си струва да се построи нещо наново, отколкото да се реновира старото - и като разположение, и като изпълнение
Блек Сапфир, това е безумно твърдение!Явно идея си нямаш колко гълта строеж, дори на 1 етаж.
Ще надхвърли много инвестицията в готово жилище на пъпа на Сф, със същата квадратура.Grinning

# 379
Каква интерсна темичка. Прочетох до 10стр. хареса ми.
Отишъл Мунчо мамин в странство да поправя коли, искал да си стегне селския имот, за да може и булка да си вземе един ден. Срещал в странство засукана заралийка фризьорка (просто момиче, ще да е че да му върже) и се зародила любов. Хубаво ама мацката и е готино в чужбина. След като видяла и селския имот съвсем и секнал мерака да става селска невеста...

# 380
Ами гледам оферти на фирми - аз лично в момента нито строя, нито имам такива идеи. Предлагат от 180 до 300 евро на квадрат РЗП до завършено строителство (без обзавеждане, разбира се). Освен да лъжат по сайтовете.
Предполагам, че цените са по-ниски, отколкото за вече готово ново строителство.
Цените в София, разбира се, могат да са и много над 1000 евро, но между Обеля и НДК има доста вариации.
Не виждам някаква съществена разлика между това, човек да си построи къща, и да си купи готов апартамент.
Друг е въпросът, че първото е свързано с много повече нерви и тичане.

# 381
Продажната цена на една къща няма общо с цената на строителство. Обикновено е - колкото мине. Една и съща къща си я гледам, от 225 до 170К евро се продава - кой както се навие. Строежът едва ли е бил повече от 80К евро.

# 382
Преди 5 години сглобяема дървена къща тип американска мечта - онези къщи на 2 етажа с веранда - беше 50 хил лв. Само къщата. Докато намериш парцел, разрешителни, документи, бригади, абе накратко докато видиш къщата вдигната, че да почнеш и да я лакираш, мажеш и обзавеждаш - се удвояват.
За по-стабилно строителство днес... Не знам.
Най-евтино ще ви излезе с транспортни контейнери 😁 Само земя намерете.

# 383
Ами гледам оферти на фирми - аз лично в момента нито строя, нито имам такива идеи.
Ами тогава няма какво да обсъждаме Simple Smile На мен последните ми 5 години минаха в планиране, търсене, проучване като както вече казах започнах с идеята за къща Simple Smile

Който гледа оферти на фирми - да строи с тези фирми, успех му желая! Simple Smile

The Siren of Titan, то всичко е колкото мине. Да не навлизаме в икономическите аспекти на търсенето, предлагането, ценообразуването и т.н. С тази разлика че като се хванеш с едни да ти строят нещо с някакви "договорени предварително" цени или оферта на сайта, после може наистина бая да мине, защото е много по-трудно да зарежеш строеж на средата, отколкото да се откажеш да купиш готова къща Simple Smile Вие готова ли планирате да купувате или ще строите с фирма?

# 384
  • MI
Средна цена се изчислява на база реално сключени сделки, не на поискана цена. От там идва разликата. Rolling Eyes

# 385
Средна цена се изчислява на база реално сключени сделки, не на поискана цена. От там идва разликата. Rolling Eyes
Ами дайте източник за цени на къщи и апартаменти в София и Софийска област на база "реално сключени сделки".

Тук сравняваме поискано с поискано, няма проблем. А това, което пише в нотариалния акт съвсем не винаги е реалната цена, ако от АВ гледате някакви данни.

Няма да си губя повече време с темата - видях откъде идват мненията за "по-евтино", та ми се изясни този аспект на дискусията. За другото нямаме противоречия Simple Smile

Успех на всички пожелавам през следващата годиуна с мечтаното жилище и мечтания начин на живот Simple Smile

# 386

Няма да си губя повече време с темата - видях откъде идват мненията за "по-евтино", та ми се изясни този аспект на дискусията. За другото нямаме противоречия Simple Smile

И се успокои, че няма да се наложи да косиш моравата Joy
Не мисля, че те грози такава опасност така или иначе.
Очевидно половинката ти е от урбанистичен тип, едва ли напира особено за пасторална идилия.
Относно цената - повечето неща могат да се направят и за толкова, и за два пъти по толкова. Въпрос на организация и компетентност. И желание, разбира се. А цените на жилищата в София растат, но цените на строителството - едва ли.
https://greentech.bg/archives/70233
Ето цена на пасивна къща - сертифицирана и готова: 913 евро/м2.
Това е крайният продукт. Предполагам, че човек може да си я поръча и не само във Войняговци, и то на по-ниска цена. Този тук твърди, че е строил за 650 евро/м2. https://www.monitor.bg/bg/a/view/21330-70-%D0%BB%D0%B2-%D1%81%D1 … D1%8A%D1%89%D0%B0

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 20:25 от Анонимен

# 387
  • MI
НСИ. Но ето и тук обобщено:
https://www.google.com/amp/s/m.capital.bg/biznes/kompanii/2018/1 … _da_rastat_no/amp
Аз и милион за панелка в Люлин мога да искам, въпросът е има ли кой да ми го даде. Иначе съм извън пазара.

# 388
И се успокои, че няма да се наложи да косиш моравата Joy
Не мисля, че те грози такава опасност така или иначе.
Очевидно половинката ти е от урбанистичен тип, едва ли напира особено за пасторална идилия.
Относно цената - повечето неща могат да се направят и за толкова, и за два пъти по толкова. Въпрос на организация и компетентност. И желание, разбира се. А цените на жилищата в София растат, но цените на строителството - едва ли.
https://greentech.bg/archives/70233
Ето цена на пасивна къща - сертифицирана и готова: 913 евро/м2.
Това е крайният продукт. Предполагам, че човек може да си я поръча и не само във Войняговци, и то на по-ниска цена.
Успокоих се, че бг мамите не разполагат с някакви тайни източници на инвестиционно познание (surprise surprise) ами си говорят на база непогледнати статистики в НСИ преобразувани през поглеждане към северозападния ъгъл на наследствената къщурка, строена от дядото или прадядото Simple Smile

Това е значи офертата, която предлагате да си купим вместо апартамент в града? 913 евро х 301 м2 = 275 000 евро и това за умряло село с 500 души население баш до Кремиковци със замърсената му почва и вода, което е на височина 600м. съвсем близо до околомръсното и на практика си е под софийския смог, ето доказателство - в момента в моя квартал примерно е по-чисто:

Няма нужда, мерси, наистина Simple Smile За 300 000 евро ще си купя палат в Гърция или прекрасна къщичка в северна Италия Simple Smile аривидерчи! Stuck Out Tongue

# 389
300 хил евро за къща тук??
Днес гледахме по някакъв модерен битов канал едни хамериканци да оглеждат огромни апартаменти, колкото етаж от къща, с изглед към океана - 320 хил.долара. Тераса колкото половината апартамент, жилището обзаведено от-до, влизаш само с текстила и лягаш.
Оня ден в същото предаване двуетажни къщи в тихите предградия или симпатични средни (за нашия мащаб) градчета, пак 300-320 хил.долара, пак обзаведени от-до, пак влизаш с текстила и лягаш.
А техните жилища нали ги знаете, 2 бани с 2 умивалника, вана. Кухнята вкъщи е като в ресторант тука.
И там съселяните не ти броят хапките, нито те плюят на мръсен буржоа, ако речеш да правиш бизнес, за да се изхранваш.

Общи условия

Активация на акаунт