Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 55

• 44 244
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
...доки днес каза, че ще ми пусне голяма кръвна картина, Б12 щял да види дали има липса по големината на тромбоцитите, т.е. не го пусна отделно...
Ей сега ме замисли, та си погледнах едни графики на изследванията (пази ми ги лабораторията от повече от 10 години насам... и заради бременност по това време имам начесто...) MPV (Среден обем на тромбоцитите) ми е наднормено висок точно в последните 2 месеца от бременността и сега в последните 2 години, точно с нисък В12 Rolling Eyes а при мен и RDW (ширина на тромбоцитното разпределение) е с много висока стойност... (що ли никой не е обръщал внимание на това... в графиката съм над нормата от 10 години... като неколкократно съм с 80% над горната граница Scream) Май трябва да последвам "дружеския съвет" на лабораторията към една специализирана медицинска служба да посетя хематолог Thinking

# 181
Задух може да има и от анемия.
Аз имам и анемия, забравих да си направя изследване днес- утре ще ида. Пия желязо всеки ден 200мг, така че предполагам, че стойностите са ми ок. Почти съм сигурна, че е от предозиране на хормон. Когато тсх ми е от 1.60 до 2 и малко, ми е ок и когато Тсх ми е в нормални стойности, феритинът ми е ок. Винаги се влияят.

# 182
  • София
Ами, има много причини за това... От една страна, медицинското образование, поне това по ендокринология, явно не включва по-новите неща. Както знаем, се гледа изключително ТСХ, въпреки че съществуват данни за значимостта и на другите хормони. И съответно се лекува изключително с тироксин... Четох една статия, че когато се установи нещо ново в медицината, т.е. когато започнат да се появяват публикации, минават средно 17 години, докато стане част от практиката. От друга страна, специално при хипофункция, а вероятно и при други заболявания, симптомите са неспецифични, никой няма абсолютно всички, всеки има по няколко, примерно 3-4, но въпреки това, ако не се сетиш да пуснеш хормони и антитела, е трудно да поставиш диагноза. А често не се дават направления или просто всичко се отдава я на хипохондрия, я на депресивно състояние, я на женската емоционалност. Това е още един проблем - установено е, че жените по-често биват отпращани, когато отидат с такива неспецифични симптоми, или пък им предписват направо антидепресант, без да се търси причината (а тя може да е хипофункция или нещо друго). Включително имало повече случаи на пропуснати (неразпознати навреме) инфаркти при жени, отколкото при мъже, защото от една страна се смята, че жените по-рядко получават инфаркти; от друга страна, при жените симптомите били по-нехарактерни, отколкото при мъжете.
От 6 клас до 31 г. възраст ме прехвърлят от доктор на доктор с обяснението, че нищо ми няма. Един казва, че съм по-чувствителна, друг казва "тежък пубертет", трети ти казва "внушаваш си" и т.н. Аз се треса от паник атаки, обаче съм си внушавала. Пулсът ми се качва до 200 и пада до 40, кръвно високо-ниско, студено ми, коса ми капе и ... знаете симптомите. Никой не ми обърна внимание на това. Като ме пратят на кардиолог, той си гледа само сърцето. Пращат ме на психиатър, нищо ми нямало. От самолет се е виждало, че имам хипофункция, но нямаше интернет тогава да чета. Върхът беше шушукането в работата по мой адрес, че съм с ментални проблеми, защото в този период не се чувствах ОК и пиех антидепресанти. Или пък, че съм глупава, защото ми беше станало трудно да помня и да се съсредоточавам.
Днес имах за изследване една девойка с ТСХ над 100, но не иска да се лекува по традиционния метод. Иска да опита с диета. Колкото и да го мисля, за мен това е самоубийствено да седиш с такива стойностина хормоните - ФТ4 е под норма, ФТ3 на долната граница. Начев й е казал директно, че може даа умре. Един познат с латентна функция, само ТСХ е над норма, получи инфаркт скоро. И на него нищо ми нямало, като ходил по доктори преди.

# 183
Страшно много хора по света са били по същия начин, жени най-вече, разбира се. Много е влудяващо това положение на нещата, дано да има промяна в скоро време, макар че се съмнявам.

# 184
Да, изглежда обидно като отношение, но това да се чувстваме обидени от чуждата неграмотност не бива да го позволяваме, тъй като ни влошава още повече състоянието, чела съм статии по въпроса. На мен родната ми майка ми каза с критика преди години "ти се промени, не си същия човек" в смисъл, че характерът ми е станал по-лош. Самата тя е с Хашимото, но не можа да го разпознае при мен.

# 185
Вероятно сега имаш симптоми на хипофункция - ако е така, ще се дължат на сравнително ниския Т3.

Имам следните симптоми, като някои от тях май подсказват за хипофункция:
      - Проблеми с червата - запек, подуване, газове, къркорене
      - Косопад
      - Тревожност - още от дете съм ужасно тревожна
      - Чупливи нокти, но като спра да се лакирам заздравяват
      - Ниско либидо
      - Болки в ставите - тазобедрена от поне 5 години, челюстта - от около година, колена - от месец-два
      - Суха кожа - особено петите. Мамоложката също го отбеляза, а гърдите не са ми мястото с най-суха кожа
      - Започнах да не понасям шалове, а преди ги обожавах
      - Проблеми с концентрацията
      - От година и малко чести проблеми с гърлото. Наблюдават се откак глътнах лимонена семка, за която твърдя, че е там някъде, защото я усещам понякога при преглъщане. Седемте Smirk УНГ специалиста, които посетих смятат, че няма как и къде да заседне, а аз съм убедена какво изпитвам...

От октомври се старая да се храня ВМ-НВ. Взимам и добавки от няколко месеца: витамин Б12, Вигантол, К2, витамин С, Омега 3, а от година фолиева киселина. Сега се сетих, че може би 2-3 години ползвахме само хималайска сол, дали може да е повлияло негативно зарад и липсата на йод?

Интересно ми е дали резултатите биха били по-различни, ако се бях изследвала лятото примерно, преди да започна с добавките и ВМ-НВХ. Предполагам, че имат благоприятно влияние.

Записвам си и кортизол за следващите изследвания, когато ще пускам и полови хормони

# 186
  • София
Желязо близо до горна граница и хемоглобин близо до долна как ви звучи? Като да кажа, че желязото беше в процес на качване (с храна), тъй като и то беше на долна граница при предходното изследване. Дали му трябва още време на хемоглобина, за да се качи и той? Феритинът също беше на долна граница, когато и желязото беше ниско, после не е изследван.
На мен лично доста странно. Да нямаш някоя специфична анемия (доста видове са).
Обикновено хемоглобинът първи се качва. Аз с ядене на малко повечко месо и то пилешко го вдигам с 10 единици за няма и месец. Желязото бавно се качва по принцип.

Мишелин, може според мен, да. Това беше поредната измишльотина за полезност. Доста хора пренебрегват солта и йода в нея, включително и аз преди, но определено оказва влияние.
Сигурно ще има хора, които да ме оборят, но нормалната морска сол си остава най- полезна, достъпна и ефективна.

# 187
Идея си нямам какво става. Ако имате препоръка за благонадежден лекар, бих отишла да се консултирам. Доста наблегнах на месото, но ето го резултатът. Другото, което подозирам - ползвам чугунен тиган от известно време, а чугунът отделя железни йони в храната. Но пък е емайлиран чугун, не би трябвало... наистина не знам какво да мисля.

# 188
  • София
Аз още не съм стигнала до хематолога, но ако/като намеря, ще пиша. Виж в темата за Б12, там имаше препоръки за лекари. Simple Smile

# 189
  • София
Здравейте, моля за мнение и съвет. На 40 години съм, не целя забременяване, с наднормено тегло съм била винаги. С Хашимото съм от няколко години, не приемам хормони, за сега са в норма, макар и не оптимални. Ето последните резултати TSH-3,264 (0,350-4,940) и витамин Д 3- 19,90(20-100). Пих Вигантол по схема: един месец 3×20 седмично, един месец 2×20 седмично, три месеца 25 седмично. Не съм приемала К2. Спрях Вигантола около месец преди изследването.
Знам че само тези изследвания са недостатъчни, но миналия път дадох над 100 лв. и не можах да ги разчета.
Моля дайте ми съвет какви добавки да приемам, начин на живот, спортуване и след това какви изследвания да направя. Благодаря предварително!
Можеш да пуснеш и трите показателя - TSH, FT4, FT3. Само ТСХ не показва какво е състоянието на ЩЖ. Обичайно хората с нормално функционираща жлеза имат ТСХ около 1.0 до 1.50. Твоето е леко повишено, но макар и в норма, не е оптимално. Случва се дори с наглед нормално ТСХ, пак да има хипофункция, ако ЩХ са много ниски. С неоптимални хормони трудно ще се постигне напредък с диети и спорт, колкото и да се старае човек. Няма да е излишно да се проверят Инсулин и Глюкоза, ако още не са пускани, ИР е често срещана.

Съвети за добавки и хранителни режими (безлутенови, безмлечни, АИП, нисковъглехидратни...) има в изобилие и тук във форума, и във фейсбук групите. Дай си време първо да прочеш и осмислиш информацията. Готови отговори няма. Съветите са лесни, но да се приложат не е чак толкова лесно. На мен ми трябваха години да променя навиците си, нагласите си. И дори още промени имам да правя..

Прегледай и темата за вит. Д. Възможно е нивата му да са паднали от дългата пауза преди изследването. Препоръчват да се спре само за 10 дни. Аз даже не го спирам реално. Само за ден. Но и го приемам целогодишно - съответно бих искала да знам колко точно се вдигат нивата с дадена доза, а не дали се задържат след като спра приема (за себе си вече знам, че трябва постоянно да пия за да не падат). Затова се изследвам без пауза.. Здравословните стойности са над 50 ng/ml.

Soul, серумното желязо се влияе от храненето в дните непосредствено преди изследването. Но ако хемоглобинът и феритинът остават ниски, или железният прием е недостатъчен (например, ако няма животински източници на желязо, а само растителни, може да трябва и добавка), или не се усвоява от организма пълноценно (например, ако липсва цинк или вит. С). Но не съм специалист, дано попаднеш на добър хематолог.

Jullliana, и аз мисля, че си предозирана. Според мен това е и основната причина да е затруднена конверсията. Високите дози хормон потискат прекалено функцията на жлезата и така се блокира конвертирането. Когато нивото на фт4 се вдига много, съотношението фт4/фт3 се увеличава. То хубаво си увеличила дозата преди, но защо с цели 25 мгр..? Опитай с по-малки корекции. Между другото, тези високи дози Т4, които пиеш, са си като напълно заместващи. Вероятно добавянето на малка физиологична доза Т3 има смисъл и ще е от полза. Т4 и Т3 работят в екип, когато са в подходящи дози.. За другите резултати, В12 и вит. Д може да ги вдигнеш още. В12 оптимално е към горната граница. Инсулин и глюкоза мисля, че са добре. От селена е добре да се правят паузи и да се изследва. Предозирането е токсично.

Мишелин, всичките ти симптоми могат да са свързани с намалена функция на ЩЖ. Стойностите ти, обаче, не са толкова лоши. Възможно е и да е започнал някакъв процес, но да е съвсем в началото. Отиди да си те види и ендокринолог на ехограф все пак. Понякога се виждат структурни изменения и преди да са скочили антителата.

Колкото до сблъсъка със системата на здравеопазването... отчайващо е. В известен смисъл би било глупаво от наша страна да не се ангажираме сами да търсим решения за себе си. Било то и в интернет..

Последна редакция: пт, 18 яну 2019, 08:58 от veseto5775

# 190
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
...доки днес каза, че ще ми пусне голяма кръвна картина, Б12 щял да види дали има липса по големината на тромбоцитите, т.е. не го пусна отделно...
Ей сега ме замисли...

моят ЛЛ е доста странен, но поне мисли в няколко посоки и гледа да помогне.
Скрит текст:
вчера му споменах как заспивам след всяко хранене (вчера ми се случи след чаша чай и една ябълка  Whistling) и той спомена един синдром, който се среща след байпас на стомаха  Rolling Eyes
сега чета, ама не вярвам да е точно това, но попаднах на информация, че при хипофункция на ЩЖ може да се получи хипогликемия.
при adrenal fatique също  Whistling
аз не ям кой знае колко въглехидрати, бързи въглехидрати много малко и след хранене (1-2 сушени кайсии или 1-2 парчета 90% какао шоколад, има около 8гр. захар на 100гр, т.е. не е много).
препоръчват хранене на малки порции, но сутринта изядах една мандарина само и пак ми се додряма...
нарочно не ходя до 00, за да ми се ходи много и да мога да стана от дивана, иначе изгубвам около час, час и нещо, толкова е зле положението. нямам обаче симптоми на типичната хипогликемия, не ми се яде, не треперя, нямам слабост newsm78
Rolling Eyes

Колкото до сблъсъка със системата на здравеопазването... отчайващо е. В известен смисъл би било глупаво от наша страна да не се ангажираме сами да търсим решения за себе си. Било то и в интернет..

съгласна съм,но трябва ли и това да "уча"? все пак да се събере повече информация, която позволява достатъчен хоризонт, за да си направи всеки извод и избор, отнема доста време. да не говорим, ако има и други заболявания...
може скоро да очакват, че пациентът ще може и сам да се оперира... Whistling

# 191
О, никой не го иска, дори напротив - за лекарите е най-добре да им се довериш изцяло, това е ясно. Те дори не обичат да отговарят на въпроси (а е редно да отговарят), камо ли да им отидеш с твърдения "от интернет" и да оспорваш казаното от тях или сам да си искаш изследвания, лечение и т.н. Но просто реалността понякога е такава, че тяхната подготовка изостава и пациентите, които в днешно време имат огромен достъп до информация, решават да вземат нещата в свои ръце. Естествено, това невинаги завършва добре, но понякога се оказва правилният ход.

# 192
Все пак трябва внимателно да се подхожда, не всичко от интернет е ок, тсх 100 да се лекува с диета, доста билки и добавки имат противопоказания...
За спането след хранене, освен инсулина, "обвиняват" анемия, хранителни непоносимости и целиакия. Някои споменават стомашни проблеми като ниска киселинност в стомаха, така или иначе явно проблема е в стомаха- непоносимост към храна, кандида, неусвояване на витамини и т.н. като кое е първопричина, май както винаги не се знае. Може би е добре да посетиш гастроенстеролог.

# 193
Добър ден, момичета Blush има ли разлика между л-тироксин и еу-тирокс ,знае ли някои и каква е ???

# 194
Л-тироксин съдържа нишестен гликолат, но не лактоза. Еутирокс съдържа лактоза, но не нишестен гликолат. Ако имаш непоносимост към лактоза, тогава Л-тироксин е по-добър вариант.

Общи условия

Активация на акаунт