Майчинството счетоводно-79

• 54 955
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
Здравейте,

не успях да намеря отговор на моя въпрос, затова бих искала да попитам ако има по-запознати, как стои въпроса с изчисленията на второ майчинството, когато за някаква част от времето съм получавала и заплата и майчинство... Случаят е следния:

Имам дъщеря родена 11.2016 и тогава излезнах в майчинство, като преди това съм осигуряване на максимална стойност за последните две години и съответно майчинството ми беше максималното, което можех да получа.
След около 8 месеца подписах договор с нова фирма и прекъснах майчинството, като получавах само половината сума от него и 6 месеца бях на изпитателен срок и заплата бруто 1400.
И от 01.2018 вече се водя отново на максимален осигурителен доход.

Терминът ми е 24 Август 2019 и като върна 2 години назад, означава че гледаме от Август 2017 ... та картинката от тогава е следната:

07, 08, 09, 10, 11 и 12. 2017 -> Заплата 1400 + около 1000 майчинство
01. 2018 - до сега -> заплата 3000 + половината от майчинството за втората година, което е 190лв.

Може ли някой компетентен да ми каже дали се взима предвид дохода от майчинство при изчисленията или като база се взима единствено сумата, която ми изплаща работодателя?

Благодаря предварително!

# 151

emkaemka1
Ето това е невярно:

"Изплаща се процент от минималната работна заплата за страната, която е 560 лв от 2019—та. Какъв процент, не мога да ти кажа. "

Добре, а кое е вярното? Ако не се води процент от заплатата, то как правилно трябва да се нарича?  Образовай ни малко, човек от незнание не е лош, просто не е имало кой да му обясни.

# 152
  • В полите на Пирин планина

emkaemka1
Ето това е невярно:

"Изплаща се процент от минималната работна заплата за страната, която е 560 лв от 2019—та. Какъв процент, не мога да ти кажа. "

Добре, а кое е вярното? Ако не се води процент от заплатата, то как правилно трябва да се нарича?  Образовай ни малко, човек от незнание не е лош, просто не е имало кой да му обясни.

През т.нар. 2-ра година, или по-тично отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст се взема обезщетение в размер, определен от ЗБДОО. Това става всяка година и няма връзка с МРЗ. В момента е 380 лева.

# 153

emkaemka1
Ето това е невярно:

През т.нар. 2-ра година, или по-тично отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст се взема обезщетение в размер, определен от ЗБДОО. Това става всяка година и няма връзка с МРЗ. В момента е 380 лева.

Ахаа, разбрах. Simple Smile Благодаря! ^^

# 154
Здравейте,

не успях да намеря отговор на моя въпрос, затова бих искала да попитам ако има по-запознати, как стои въпроса с изчисленията на второ майчинството, когато за някаква част от времето съм получавала и заплата и майчинство... Случаят е следния:

Имам дъщеря родена 11.2016 и тогава излезнах в майчинство, като преди това съм осигуряване на максимална стойност за последните две години и съответно майчинството ми беше максималното, което можех да получа.
След около 8 месеца подписах договор с нова фирма и прекъснах майчинството, като получавах само половината сума от него и 6 месеца бях на изпитателен срок и заплата бруто 1400.
И от 01.2018 вече се водя отново на максимален осигурителен доход.

Терминът ми е 24 Август 2019 и като върна 2 години назад, означава че гледаме от Август 2017 ... та картинката от тогава е следната: Не, точно - отпускът за бременност и раждане започва 45 дни преди термин

07, 08, 09, 10, 11 и 12. 2017 -> Заплата 1400 + около 1000 майчинство гледа се само заплатата - другата сума не е осиг. доход
01. 2018 - до сега -> заплата 3000 + половината от майчинството за втората година, което е 190лв.тук - максималният осиг. доход, който до 31.12.2018 беше 2600, а сега е 3000 лева

Може ли някой компетентен да ми каже дали се взима предвид дохода от майчинство при изчисленията или като база се взима единствено сумата, която ми изплаща работодателя?

Благодаря предварително!

# 155
  • Пловдив
Благодаря много, Lady Brinne!

Така и предположих, но реших все пак да попитам, за да знам какво да очаквам Simple Smile

# 156
  • София-Младост

emkaemka1
Ето това е невярно:

Ти влезе в темата с отговори, което малко или много предполага знания...Образоването става с четене и питане...и аз не знам много неща, но никога не бих попитала по този начин.
Фиксирано е обезщетението за "втората" година. И вече са отговорили къде годишно се публикува размера му.

# 157
Добро утро, отново имам нужда от вашата консултация.
Имах болничен от 18.12 до 16.01 - изплатиха ми го на 2 части,като частта за януари я получих днес.
Обаче на 15.01 ме приеха в патологична бременност и лежах 3 дни. Съответно новият ми болничен ще е от 15.01 до 18.02.
Това ще обърка ли по някакъв начин плащанията, заради застъпващите се дни на двата болнични?
Благодаря ви предварително.

# 158
Добро утро, отново имам нужда от вашата консултация.
Имах болничен от 18.12 до 16.01 - изплатиха ми го на 2 части,като частта за януари я получих днес.
Обаче на 15.01 ме приеха в патологична бременност и лежах 3 дни. Съответно новият ми болничен ще е от 15.01 до 18.02.
Това ще обърка ли по някакъв начин плащанията, заради застъпващите се дни на двата болнични?
Благодаря ви предварително.

Не, няма да обърка нищо. Има си методика, по която се подават данни от работодателя, щом има застъпване в БЛ. Hands V

# 159
  • София
Здравейте, 
болничните,  които не са свързани с бременността,  имат ли отношение за полагаемите 180 дни за бременност?
Например, ако детето ми боледува и аз си вземам болничен, за да го гледам, ще ми се броят ли тези дни наред с болничните за бременността? 

# 160
Какви са тези 180 дни за бременност? Болнични за бременност и раждане са 45-дневният преди термин, следва този за раждането и след това 1 от педиатъра на детето. След това е вече отпуск за гледане на дете. Тези 180 дни не са ли за болнични общо заболяване? Т.е., вие може да си карате бременността в болничен, ама той не е за бременност, а стандартен за общо заболяване. Това е, което аз знам, и ще бъде полезно да отговори някоя от компетентните дами, за да потвърди как стоят нещата.

# 161
Здравейте, 
болничните,  които не са свързани с бременността,  имат ли отношение за полагаемите 180 дни за бременност?
Например, ако детето ми боледува и аз си вземам болничен, за да го гледам, ще ми се броят ли тези дни наред с болничните за бременността? 

Не, не влизат. По време на бременност може да вземете 180 дни максимум ( не за година а за бременността ), ако лекаря прецени, че сте рискова, не знам как точно се наричат. Питала съм, защото при мен се наложи да лежа в болница и от тогава съм в болничен.

# 162
Явно при вас е различно, защото сте била в болница. Аз съм в болничен почти от самото начало на бременността си и ще бъда до края, но болничния ми е по общо заболяване, не трябва да надвишава 180 дни, иначе те прещат на телки затова си взимам и отпуската от работодателя, като тези 180 дни не включват 45 дни преди термина. Информацията ми е от петък

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 22:42 от misheto2

# 163
Няма такова животно като 180 дни болничен полагаеми. Всеки, който е осигурен и се разболее има право на болнични до оздравяването си. Броят се 180 кал. дни болнични без прекъсване, издадени едноличноили от ЛКК. След това болния св насочва към ТЕЛК.
Хубаво е малко да се поразровите за информация и после да задавате доуточняващи въпроси. Има кодекси и наредби, прочетете малко. Не през пост два да се повтарят идентични питания. То вярно хормоните бошуват, ама се научете малко да полагат усилия за знания, а не на готово смелено да се получава всичко.

# 164
Аз лично не съм казала, че на някой му се полагат. Това е максимума при условие , че има проблем. При мен за жалост има и ги ползвам. Това за непрекъснатостта не бях сигурна, че е така, но и не вярвам ако се върна за месец и после започна пак да взимам, да ми броят нови 180 дни. Ако смятате, че съм подвела някой с отговора си, се извинявам. За моите казуси винаги гледам да се информирам и да чета а задаването на въпроси да е в краен случай.

Последна редакция: ср, 23 яну 2019, 08:57 от Jubiles

Общи условия

Активация на акаунт