Майчинството счетоводно-79

• 55 023
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, мами! Извинявам се, ако вече е задаван такъв въпрос, но темата е много дълга и се обърках от цялата информация. Бременна съм в 5ти месец, но за съжаление нямам 12 месеца стаж (Около 6м.). Ще взимам ли майчинство, ако позната ме наеме на работа на този етап или поне мога ли да се надявам на някакво социално майчинство?
Ще вземеш в момента, в който се натрупват 12 месеца осигурителен стаж. Също така можеш да си в болничен след като сключиш фиктивния трудов договор.

# 181
Здравейте!
Планирам бременност, имам над 9 години трудов и осигурителен стаж, но от година и половина не работя и се осигурявам само здравно. Ако започна сама да се осигурявам за временна неработоспособност и майчинство (на най-ниската възможна сума) каква ще е сумата на осигуровките ми приблизително? Ще мога ли от месеца, в който съм започнала да плащам осигуровки като самоосигуряваща се, да получавам болничен?
Благодаря предварително!

Има възможности за получаване на майчинство чрез регистрация като самоосигуряващо се лице на основание свободна професия или едноличен търговец и някакви други... А за размера на обезщетението използвай калкулатора в сайта на КиК Инфо.

# 182
Здравейте! Бременна съм в 18 г.с. Скоро ще излизам в болничен, докато стане време за 45-дневния преди раждане. Прочетох, че болничните са 80% от дохода за предходните 18 месеца. Но кой доход - осигурителен, брутен, нетен? И ако всеки месец си вземал различно как се изчислява? От кой месец назад се брои - ако изляза болничен в края на януари, ще се брои ли януари в тези 18 месеца или от декември 2018 назад?
И последен най-важен въпрос - като си изчислявам прогнозния размер на майчиството в сайта на НОИ, какво да пиша за месеците, в които ще съм в болничен?

# 183
Всички въпроси са обсъждани многократно в темата. Понякога не знам момичетата как не са се отказали да повтарят 1 и също през 4 страници.
Извадете си ПИК код от НОИ, там ще можете да следите изплащане на болнични, има и калкулатор за майчинството.
Разровете се в темата, всичко това е коментирано многократно.

# 184
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Бременна съм в 18 г.с. Скоро ще излизам в болничен, докато стане време за 45-дневния преди раждане. Прочетох, че болничните са 80% от дохода за предходните 18 месеца. Но кой доход - осигурителен, брутен, нетен? - осигурителен, но полученото обезщетение не може да надвишава нетното възнаграждениеИ ако всеки месец си вземал различно как се изчислява? осреднява се на база работните дни за целия период - база От кой месец назад се брои - ако изляза болничен в края на януари, ще се брои ли януари в тези 18 месеца или от декември 2018 назад? от декември ще се брои
И последен най-важен въпрос - като си изчислявам прогнозния размер на майчиството в сайта на НОИ, какво да пиша за месеците, в които ще съм в болничен? доходът, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване - т.е. осреднения осиг. доход за 18 месеца

# 185
здравейте! искам да попитам ако някой е запознат може ли да си пускам болничен докато родя като съм на трудов договор по чл.67,ал.1, т.1 във връзка с чл.70 ал.1 от КТ? като срок на изпитване е 6 месеца от които 5 съм вече изработила във тази фирма..казах им че съм бременна и те ми казаха, че на 20 февруари ми изтичат 6-те месеца за изпитване..не съм получила предизвестие за прекратяване. моля помогнете

# 186
Sneji.23 При положение, че остава още месец от изпитателния срок защо сте казали, че сте бременна? Никой няма да ви остави на постоянен договор в това положение, само да ви плащат осигуровки, за тях сте един разход, а при изпитателен срок закона не ви пази. Мисля, че при изпитателен срок не са длъжни са ви дават предизвестие, че ще ви прекратят договора. Доколкото знам, по-за познатите момичета ще кажат дали е така, ако си вземете болничен те не могат да ви махнат, но трябва болничния да е непрекъснат докато излезете по майчинство. Върнете ли се и за 1 ден, работодателя веднага ще се възползва и ще ви прекрати договора. Вие в кой месец сте?

# 187
Sneji.23 При положение, че остава още месец от изпитателния срок защо сте казали, че сте бременна? Никой няма да ви остави на постоянен договор в това положение, само да ви плащат осигуровки, за тях сте един разход, а при изпитателен срок закона не ви пази. Мисля, че при изпитателен срок не са длъжни са ви дават предизвестие, че ще ви прекратят договора. Доколкото знам, по-за познатите момичета ще кажат дали е така, ако си вземете болничен те не могат да ви махнат, но трябва болничния да е непрекъснат докато излезете по майчинство. Върнете ли се и за 1 ден, работодателя веднага ще се възползва и ще ви прекрати договора. Вие в кой месец сте?
3 месеца и 2 седмици казах им че съм бременна защото неможех да вдигам повече от 1 кг и ми пролича коремечето много рано

# 188
3 месеца и 2 седмици казах им че съм бременна защото неможех да вдигам повече от 1 кг и ми пролича коремечето много рано

http://accountingnews.bg/трудов-договор-със-срок-на-изпитване-64.html
Ако бяха минали 6-та месеца договорът щеше да се трансформира в окончателен,но сега работодателят може да прекрати договора,без защита за работничката, за съжаление.

# 189

http://accountin--reklamen-spam186--/трудов-договор-със-срок-на-изпитване-64.html
Ако бяха минали 6-та месеца договорът щеше да се трансформира в окончателен,но сега работодателят може да прекрати договора,без защита за работничката, за съжаление.
дори и докато съм болничен ли?

# 190
Работодател може да прекрати договор със срок на изпитване,зависи колко месеца са упоменати в негова полза, дори и по време на болничен. Докато сте в болничен, срокът на изпитване се удължава с дните, които не са работени.
Ако ви се налага болничен, вземете си. Ако работодателят ви прекрати през това време болничният, НОИ ще изплати оставащите дни, но не повече от 30 дни след прекратяване на договора.
Ако са хора, може да говорите евентуално да не ви махат(ако трябва да лежите цяла бременност и няма да може да работите) като си плащате осигуровките - здравни, и през майчинството.

# 191

http://accountin--reklamen-spam186--/трудов-договор-със-срок-на-изпитване-64.html
дори и докато съм болничен ли?

Да, дори и докато си болничен.. Капитализъм се нарича. И недейте оправдава горките работодатели, не е лоялно да те изхвърлят за това, че си забременяла. Ама толкова ни е акъла на мамите..
Но да не се отваря спам. Аз поради тая причина не започнах никъде работа на трудов договор. На твое място щях да търся или варианти за самоосигуряване (прочети постовете страница—две по—назад, аз доста пъти съм обсъждала точно този казус), или си търси работа при работодател—познат, ако имаш такъв. Това са ти вариантите.

# 192
Не става въпрос нито за лоялност (коректност), нито за акъл, а за закони, които са публично достъпни. Когато искаме да се ползваме от правата си и да сме максимално защитени, редно е да се информираме предварително, за да се погрижим за себе си. Съжалявам за ситуацията, в която се е оказала потребителката, но това е положението, все още има време да се опит да си намери друг вариант и да получава майчинство.
P.S. Що за категория в обществото е "мама"? За работодателя сте служител и отношенията ви са ясно дефинирани.

# 193
Не става въпрос нито за лоялност (коректност), нито за акъл, а за закони, които са публично достъпни. Когато искаме да се ползваме от правата си и да сме максимално защитени, редно е да се информираме предварително, за да се погрижим за себе си. Съжалявам за ситуацията, в която се е оказала потребителката, но това е положението, все още има време да се опит да си намери друг вариант и да получава майчинство.
P.S. Що за категория в обществото е "мама"? За работодателя сте служител и отношенията ви са ясно дефинирани.

За тях вече не съм пълноценен работник и нямат нужда от мен..за тях съм просто разход Simple Smile а като ми прекратят договора до колко дни трябва да сключа друг довор за да няма никакво прекъсване и да няма проблеми..
Имам познат при който мога да сключа договор

# 194

Не ми се задълбава, но ще кажа само, че точно заради ей това робско мислене, никога няма да се оправим като държава и нация. В Германия при тежка работа и бременни работнички работодателят по закон е длъжен да олекоти работата на бременната, като я премести на друга длъжност или ако това не е възможно според естеството на работа, е задължен да я пусне в платен отпуск и през това време тя си получава цялата заплата. Точно това е ситуацията с моя близка в момента. Бременее си и си получава цялата заплата, докато си стои вкъщи. И това на някаква обща позиция от типа на складова работничка. Германците са по—тъпи от нас, българите. Нямам какво повече да добавя, изводите оставям на четящите.

Общи условия

Активация на акаунт