Майчинството счетоводно-79

• 55 025
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
  • Стара Загора
Аз лично не съм казала, че на някой му се полагат. Това е максимума при условие , че има проблем. При мен за жалост има и ги ползвам. Това за непрекъснатостта не бях сигурна, че е така, но и не вярвам ако се върна за месец и после започна пак да взимам, да ми броят нови 180 дни. Ако смятате, че съм подвела някой с отговора си, се извинявам. За моите казуси винаги гледам да се информирам и да чета а задаването на въпроси да е в краен случай.
Не е нужно да са непрекъснати. Моите бяха с прекъсвания от по 1 ден и пак си ги броиха всички дни и ме изпратиха на телк.

# 166
  • София
Ако моят въпрос се повтаря, извинете ме, наистина не съм чела дали е задаван по- назад в темата.
Аз смятам всеки месец да вземам нов болничен,  непосредствено след като е изтекъл предишния, за да няма прекъсване. С Телк, доколкото ми обясниха е сложно.

# 167
Ако моят въпрос се повтаря, извинете ме, наистина не съм чела дали е задаван по- назад в темата.
Аз смятам всеки месец да вземам нов болничен,  непосредствено след като е изтекъл предишния, за да няма прекъсване. С Телк, доколкото ми обясниха е сложно.

Болнични от 30 дни се издават от ЛКК, като имате право на максимум 180 дни от ЛКК комисия, след като достигнете този брой дни и ви трябва пак болничен ще трябва да отидете не ТЕЛК или да се върнете на работа.

# 168
Здравейте! Бременна съм и искам да попитам следното..в момента съм обвързана с тд но за 6 месеца..на 20 февруари ми изтича договора, трябва ли след напускане да си намеря някой който просто да ме води на тд, и може ли сама да се осигурявам за да взимам след това пълното майчинство от 2 год.

# 169
Здравейте! Бременна съм и искам да попитам следното..в момента съм обвързана с тд но за 6 месеца..на 20 февруари ми изтича договора, трябва ли след напускане да си намеря някой който просто да ме води на тд, и може ли сама да се осигурявам за да взимам след това пълното майчинство от 2 год.

Има възможности и за самоосигуряване. Колко месеца осигурителен стаж имаш? Изискването е 12 месеца през целия ти живот, може и с прекъсвания. И към момента на излизане в отпуск по майчинство (т. е. 45 дни преди термина — така е по закон) трябва да се водиш осигурено лице - т. е. или да си назначена на трудов договор при работодател, или да си се регистрирала като самоосигуряващо се лице — най—лесно става като практикуващо свободна професия. Свободните професии включват доста широк кръг професии, като условието при регистрацията е да имаш някакъв документ, с който да го докажеш — например диплома, сертификат и т. н.
Аз така направих и при мен това беше единственият вариант да получавам майчинството, което ми се полага, защото забременях след като напуснах работа (и слава богу, защото вероятно щях да си разбия нервите, ако бях останала).

Ако имаш вариант някой да те вземе бременна на работа, това май се води още по—лесно, но при мен нямаше такава опция. Пък и трябва да е човек, на когото имаш доверие, защото дори и да те вземат някъде, в един момент като разберат, че си бременна, могат да ти прекратят договора под всякакво основание и пак да не взимаш майчинство.

# 170
Здравейте! Четох, четох какво сте писали, но пак не съм сигурна. Става въпрос за тези 45 дни преди термин- понякога ги наричат болничен, а друг път- отпуск. Понеже аз нямам работодател, а се самоосигурявам- ще трябва ли за  тези дни да си плащам осигуровките?
Аз вземам болнични по ЛКК всеки месец, като съм ги започнала така, че 180 дни изтичат 45 дни преди термина. Понеже това са болнични, не плащам осигуровки за тези месеци, но ако другото се води отпуск?..

# 171
  • София-Младост
Отпуск за бременост, раждане и осиновяване (не е лошо да се прочете чл.163 КТ) се води целия период от първия 45 дневен болничен, през втория от датата на раждане, третия издаден от педиатъра (общо трите болнични 135дни) и чак до 410-тия ден. Като дните от 136-410 са отново същия отпуск, но без да се издава болничен лист.

За този период не се дължат социални осигуровки, но се дължат здравни такива.

След това следва Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, чл. 164 КТ или т.нар. майчинство. Отново се дължат само здравни осигуровки.

# 172
  • Пловдив
Здравейте!
Предварително се извинявам ако въпросите ми не са за тук
В момента съм в полагащият ми се платен годишен отпуск след майчинство.След като свърши мога ли веднага да пусна неплатен такъв,имат ли право да ми откажат при положение,че детето посещава(силно казано 5-7дни месечно) ясла и ако все пак изляза в неплатен отпуск мога ли да си пусна и предизвестие за прекратяване на договора?

# 173
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Предварително се извинявам ако въпросите ми не са за тук
В момента съм в полагащият ми се платен годишен отпуск след майчинство.След като свърши мога ли веднага да пусна неплатен такъв,имат ли право да ми откажат при положение,че детето посещава(силно казано 5-7дни месечно) ясла и ако все пак изляза в неплатен отпуск - по чл.167а от КТ може и нямат право да ти го откажат, независимо, че детето ходи на ясла мога ли да си пусна и предизвестие за прекратяване на договора? да, вкл. и по време на отпуск може да тече

# 174
  • Пловдив
Благодаря,още утре си пускам молбата и за двете неща

# 175
Имам над 3 години без прекъсване..но най-лесно ми изглежда да се пусна на тд при познат.. благодаря много за отговора Simple Smile

# 176
Аз лично не съм казала, че на някой му се полагат. Това е максимума при условие , че има проблем. При мен за жалост има и ги ползвам. Това за непрекъснатостта не бях сигурна, че е така, но и не вярвам ако се върна за месец и после започна пак да взимам, да ми броят нови 180 дни. Ако смятате, че съм подвела някой с отговора си, се извинявам. За моите казуси винаги гледам да се информирам и да чета а задаването на въпроси да е в краен случай.
Съжалявам, че ще вляза в излишна полемика, но 180 дни не са максимума. Отворете Наредба за медицинската експертиза. Там пише как се издават болнични. Колко могат да бъдат продължителни и кой орган на медицинската експертиза ги издава. Броенето на болничните става по различни критерии.
Аз лично пиша отговори тук, когато съм сигурна, а не щото някой казал.

# 177
Имам над 3 години без прекъсване..но най-лесно ми изглежда да се пусна на тд при познат.. благодаря много за отговора Simple Smile

Еми щом можеш, не се чуди, ами действай. То месечно и някакви пари май трябва да му даваш за осигуровките, но какво точно.. да каже някой, който е запознат, аз въобще нямам и на идея

# 178
Здравейте!
Планирам бременност, имам над 9 години трудов и осигурителен стаж, но от година и половина не работя и се осигурявам само здравно. Ако започна сама да се осигурявам за временна неработоспособност и майчинство (на най-ниската възможна сума) каква ще е сумата на осигуровките ми приблизително? Ще мога ли от месеца, в който съм започнала да плащам осигуровки като самоосигуряваща се, да получавам болничен?
Благодаря предварително!

# 179
Здравейте, мами! Извинявам се, ако вече е задаван такъв въпрос, но темата е много дълга и се обърках от цялата информация. Бременна съм в 5ти месец, но за съжаление нямам 12 месеца стаж (Около 6м.). Ще взимам ли майчинство, ако позната ме наеме на работа на този етап или поне мога ли да се надявам на някакво социално майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт