Майчинството счетоводно-79

• 55 039
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
  • В полите на Пирин планина
Отговорът на горния въпрос е: зависи. Всеки случай е индивидуален.
Зависи от осиг. доходи на лицето за предходните 18 месеца, преди излизането в болничен за общо заболяване. Ако са постоянни - няма да влияе, ако се променят - може да повлияе.

# 211
  • София
Здравейте,  относно темата за трудовите договори,   нали всеки временен автоматично става постоянен,  след като изтече срокът му? Примерно,  моя беше за 6мес и друг не съм подписала след това,  на тази работа съм от 2017. И като знам моите шефки, какви змии са, като нищо да ми врътнат някой номер.

# 212
Здравейте!От лятото на 2016год излязох в болнични поради проблемна бременост.2017 год родих . Следователно през 2016 поради болничния не съм ползвала платения си годишен отпуск.Днес ми се обадиха,че трябва да се разпиша на 20 дена от 2017 и 20 дена 2018....губя отпуската си от 2016 ,която е 17 дни.Така ли е наистина?И защо трябва да губя отпуска,която не съм можела да използвам поради здравословни причини?Благодаря ви момичета

# 213
Ако наистина е така е страшно тъпо. Ще чакам по-за познатите момичета да кажат. Аз също съм в болничен и ми остават 11 дни от 2018, след което следва майчинството до 2021. Мислех, че няма да ми отпаднат. Да не говорим, че аз исках да си ги взема вместо болничен, но не ми ги дадоха, защото беше период, в който имаме забрана за отпуски и бях принудена да си взимам болничен.

# 214
  • Пловдив
Аз в момента си използвам натрупания отпуск-2016,2017,2018,като 2016 бях в болнични до раждането.Не би трябвало да не можеш да си я използваш

# 215
Благодаря ви.И аз се надявам да не е така.Дано някой ,който скоро се е сблъсквал с казуса да сподели.

# 216
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не губиш дните за 2016, ако не са минали 2 години, откакто си се върнала на работа...това не става ясно от поста ти.
За справка Кодекс на труда:
Чл.176а (2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 217
Трябва да се върна на работа 05.2019
От септември 2016 год бях в болнични.05/2017 родих
В момента работодателя ми съобщава,че отпуската от 2016 год губи давност и оставам с отпуската за 2017 и 2018.Четох ги тези закони,но наистина не разбирам нищо.Пълна мъгла ми е

# 218
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Отговорих ти...друго не мога да направя.Не се погасява по давност в твоя случай, да си прочетат законите или да не се правят на разсеяни.

# 219
Благодаря Пантера.

# 220
Здравейте,  относно темата за трудовите договори,   нали всеки временен автоматично става постоянен,  след като изтече срокът му? Примерно,  моя беше за 6мес и друг не съм подписала след това,  на тази работа съм от 2017. И като знам моите шефки, какви змии са, като нищо да ми врътнат някой номер.
Щом нямате подписан допълнителен анекс или не са го прекратили, да вече е постоянен. Може и да е срочен със срок на изпитване 6 месеца.  Вижте точно какво пише чл. 67 или чл. 68 /не повече от 3 год./във връзка с чл.70.
Ако е по 67 -безсрочен е вече.

Относно питането на cvetno_cvete - не се губят отпуските, не разписвайте нищо. Може да се консултирате с Инспекция по труда- вижте кога са им консултациите за населеното място от  което сте или по телефон може да се свържете с Министерство на труда- имат безплатна телефонна линия
https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=CONTENT&I=308

# 221
Здравейте!От лятото на 2016год излязох в болнични поради проблемна бременост.2017 год родих . Следователно през 2016 поради болничния не съм ползвала платения си годишен отпуск.Днес ми се обадиха,че трябва да се разпиша на 20 дена от 2017 и 20 дена 2018....губя отпуската си от 2016 ,която е 17 дни.Така ли е наистина?И защо трябва да губя отпуска,която не съм можела да използвам поради здравословни причини?Благодаря ви момичета
Как така да се разпишеш....?

# 222
Отговорих ти...друго не мога да направя.Не се погасява по давност в твоя случай, да си прочетат законите или да не се правят на разсеяни.

Четох подробно закона и члена, който си цитирала и аз го разбирам, че ще отпадне, ако минат 2 години от както сме се върнали от майчинството, така ли? Без значение, че са минали примерно 2 години и половина от края на годината, за която е била отпуската.

# 223
Здравейте, мами. Аз съм от другата страна, живота ме постави в позицията да съм работодател и сега мога да видя нещата и от друга перспектива. Взех на работа моя приятелка и честно казано не очаквах да ми каже, че е бременна, особено след като вече е попрехвърлила 40-те. Държа на хората си, и особено на тези, които ми вършат работа, и си и плащам осигуровките. Терминът й е в началото на април. Започна да взима болнични, последният е до 15 януари, но на практика целият януари не е била на работа, казва, че не можело да й дават повече от 14 дни в месеца болнични. За тези дни, в които не е била на работа без болничен какво мога да направя, мога ли да я пусна в неплатен отпуск?

# 224
Sunshinez ,ведомост ,която се връчва в началото на годината с вписана отпуската ,която ти се полага до момента.

Иве,болничен на твоята приятелка могат да й дават за цял месец.14 дни се дава от личен лекар или гинеколог....останалото минава формално през комисия.Кажи й да говори с гинеколога и да си взима за да не се налага да го мъдриш.

Общи условия

Активация на акаунт