Майчинството счетоводно-79

• 55 053
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Здравейте.
Имате ли идея НОИ кога ще започнат изплащането на болничен за бременност и майчинство за януари? Частта за декември ми я платиха още в декември. Междувременно в януари ми издадоха нов болничен, който се застъпва с този 45-дневния преди раждането. Фигурира като подаден при тях още преди 10-тина дни. Не знам това ли е причината да бавят изплащането или просто в януари имат някаква допълнителна работа във рвъзка с началото на годината и за това бавят изплащането?
То аз не знам и законово в какъв срок трябва да го изплатят де Blush .

# 226
  • София-Младост
Здравейте.

То аз не знам и законово в какъв срок трябва да го изплатят де Blush .
То обикновено това е проблем за повечето питащи Simple Smile)
http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/817-povn
23. Срокове за изплащане от НОИ на паричните обезщетения при временна неработоспособност.

Паричните обезщетения за временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето в НОИ на удостоверенията, приложение № 9 и от постъпването в НОИ на данните от издадените болнични листове.

Изплащането на паричните обезщетения въз основа на заявления-декларации също се извършва в срок до 10 работни дни от представянето на документите/данните в ТП на НОИ.

Паричните обезщетения, които обхващат период повече от един календарен месец, се изплащат в срок до 10 работни дни от представянето на удостоверенията, приложение № 9 в ТП на НОИ и постъпването на данните от издадените болнични листове за първия месец от периода, а за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, и за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.

# 227
Здравейте!
Бих искала д апопитма нещо за прехвърлянето на майчинство. Има много изписано, но не успях да намеря нищо за подобен случай. Искам да прехвърля 2-рата година от отпуска си за гледане на дете на съпруга си. Той е военен, има стаж повече от 5 години. Но от службата му казват, че не мога да му го прехвърля, но не му дават причина защо да не може... Има ли някой, който се е сблъсквал с подобен казус?
Благодаря

# 228
Здравейте, мами. Аз съм от другата страна, живота ме постави в позицията да съм работодател и сега мога да видя нещата и от друга перспектива. Взех на работа моя приятелка и честно казано не очаквах да ми каже, че е бременна, особено след като вече е попрехвърлила 40-те. Държа на хората си, и особено на тези, които ми вършат работа, и си и плащам осигуровките. Терминът й е в началото на април. Започна да взима болнични, последният е до 15 януари, но на практика целият януари не е била на работа, казва, че не можело да й дават повече от 14 дни в месеца болнични. За тези дни, в които не е била на работа без болничен какво мога да направя, мога ли да я пусна в неплатен отпуск?

Откровено казано, това ми звучи малко като да злоупотребява с вас, защото сте приятелки. Няма такова нещо, че не може да си вземе повече от 14 дни болничен. Аз съм в непрекъснат болничен вече 5 месеца. Има отграничение от 14 дни за болнични, издавани от личен лекар и гинеколог, за 30 дневни болнични трябва да се яви на специализирана ЛКК комисия по акушерство и гинекология. Направление и насоки може да получи от проследяващия АГ специалист.

# 229
  • София
Благодаря Flowers Hibiscus !

# 230
Здравейте!
Имам въпрос относно натрупване на платена отпуска през периода на бременност и майчинство.
Стажа ми е над 12години, от октомври 2016 съм в болничен поради "рискова бременност", 45-дневния ми е от 26,02,2017г. Счетоводството твърди, че имам точно 40 дни натрупана отпуска, не отчитат невъзможността да използвам отпуската си за 2016г през същата година - а аз дори тогава не бях ползвала отпуска. Твърдят, че съм загубила отпуската си, защото са минали повече от 2г, а аз мисля, че за 2016 би трябвало пропорционално на месеците болничен, да имам поне още 5 дни.
Моля, помогнете : кой е прав?

# 231
Звъннете на горещият телефон на Министерството на труда https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=CONTENT&I=308
Не знаем в детайли положението ви, по принцип не се губи.

# 232
  • София-Младост
КТ 176а
Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Вие имате отложен платен отпуск, поради ползване на друг вид, в случая отпуск за временна неработоспособност, после бременост и майчинство и накрая за отглеждане на дете.
След като е свършил последния отпуск за детето, отпада причината за неползване  и от тогава се броят две години давност.
Така го разбирам аз.
Скрит текст:
Макар, че не съм много съгласна да се трупа платен отпуск по времето на друг отпуск, но това си е лично мое мнение. За момента нашия КТ го разрешава.

# 233
  • Стара Загора
Здравейте! До колко часа най-късно може да бъде изплатен болничен? До сега плащането ставаше винаги в 10:00,а досега нямам постъпили пари по сметката. Имам ПИК и датата на ведомостта ми беше 28.01, значи днес трябва да ги изплатят. От 2 часа звъня в НОИ и не мога да се свържа.

# 234
Здравейте! До колко часа най-късно може да бъде изплатен болничен? До сега плащането ставаше винаги в 10:00,а досега нямам постъпили пари по сметката. Имам ПИК и датата на ведомостта ми беше 28.01, значи днес трябва да ги изплатят. От 2 часа звъня в НОИ и не мога да се свържа.

По принцип в повечето банки последните плащания за деня се отчитат в 16:00

# 235
Мами имам въпрос.Понеже един познат ще ме назначи на работа от другия месец и евентуално ще излизам в болнични до края на бременноста, въпроса ми е живот и здраве след първата година задължавали работодателя да плаща по 28лв Здравна Осигуровка, която естествено  ще я плащам на него.Не  съм запозната, но не би ли трябвало държава да поема тези неща?

# 236
  • София-Младост
Не, плаща се от работодателя.

# 237
  • София
Здравейте!
Все още нямам превод на болничния от декември месец (в точност 42 дни от дата 3ти Декември), тъй като счетоводителката на фирмата, в която работя го беше объркала. Последно се чух с нея на 18 януари, когато каза, че е пуснала корекцията.
В монета не мога да се чуя с нея, защото има семейни проблеми и не удобно,не е и на работа поради тази причина.
Нямам код и за НОИ за да проверя сама, но се чудя, ако им звънна утре дали биха ми дали информацията по телефона какво става с болничния и дали въобще е входиран и кога ще е изплатен.
Таа въпроса са ми е, дали дават такива информация по телефона в НОИ?

# 238
Не. Отивате на място.

# 239
И като отидете, използвайте случая да си извадите ПИК, много ще ви улесни живота и става бързо.

Общи условия

Активация на акаунт