Майчинството счетоводно-79

• 55 075
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Снежи, вие винаги сте разход за работодателя си. Заплата, осигуряване на условия за труд, евентуално социални придобивки - всичко това е разход за работодателя. Тук не спорим за етика, говорим за договори. Всеки работодател се стреми към оптимизиране на разходите и увеличаване на печалбата, някои го правят по-добре (с повече грижа за служителите), други по-зле (евентуално дори за сметка на служителите). В тази тема не ги обсъждаме тези неща, а дамите, които имат професионален опит и познания по материята помагат на всички нас да разберем нормативната уредба около отпуска за майчинство. Относно въпроса ви, съветвам ви да погледнете тук: http://nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13
За робското си мислене не смятам да коментирам, примерът е непълен и тенденциозен. И тук, ако сте на постоянен трудов договор, с пръст не могат да ви пипнат. Дамата пита как да си реши проблема в България, при нашите закони и предвид ситуацията, в която е. Как е по света, едва ли ще я грее много. А защо никога няма да се оправим, имам различно мнение и то включва начините да се прецака точно социалната система от тарикати, мързел и дървено философстване, вместо да се работи. Хау.

# 196
Снежи, вие винаги сте разход за работодателя си. Заплата, осигуряване на условия за труд, евентуално социални придобивки - всичко това е разход за работодателя. Тук не спорим за етика, говорим за договори. Всеки работодател се стреми към оптимизиране на разходите и увеличаване на печалбата, някои го правят по-добре (с повече грижа за служителите), други по-зле (евентуално дори за сметка на служителите). В тази тема не ги обсъждаме тези неща, а дамите, които имат професионален опит и познания по материята помагат на всички нас да разберем нормативната уредба около отпуска за майчинство. Относно въпроса ви, съветвам ви да погледнете тук: http://nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13
За робското си мислене не смятам да коментирам, примерът е непълен и тенденциозен. И тук, ако сте на постоянен трудов договор, с пръст не могат да ви пипнат. Дамата пита как да си реши проблема в България, при нашите закони и предвид ситуацията, в която е. Как е по света, едва ли ще я грее много. А защо никога няма да се оправим, имам различно мнение и то включва начините да се прецака точно социалната система от тарикати, мързел и дървено философстване, вместо да се работи. Хау.

Чудесно раздавате епитети кой е тарикат и кой мързел, без да познавате този, когото обиждате. Да не сте шеф на някоя фирма, предприятие, за услуги може би? То в България производство няма, понеже не им е изгодно на работодателите. Трябва заплати да се плащат и осигуровки, всеки втори работодател гледа да скатава точно от тези неща. Ако не можете да разберете, сравнението на това да си майка в нормална държава и да си майка в България е в смисъл на това, че в другите държави е в пъти по—адекватно направено, отколкото при нас. И дори и да не си на постоянен договор имаш възможности за допълнителни социални облекчения, нещо, което тук никога няма да се случи. Имам роднини във Франция и в Германия, които там си отгледаха децата точно поради тази причина — адекватно здравеопазване, адекватна социална система и най—вече, че когато ти се работи и можеш, в чужбина се оценява трудът ти, а тук работиш за мизерна заплата. Вероятно ако не сте шеф, то може би работите в голяма компания, която предлага допълнително здравно осигуряване, на висока заплата сте и сте доста над нещата. Е, аз работих така две години и половина и в момента понеже съм мързелива и тарикат по вашите определения, за да получавам майчинството си, което ми се полага, се регистрирах като самоосигуряващо се лице, и то слава богу, че имах такава възможност. Защото явно не съм толкова тарикат като някои други, които имат познати с фирми и се водят фиктивно на работа, за да си получават парите. Още примери за “адекватност” на системата ни можем да дадем много, но има ли смисъл, след като мисленето на хората няма да се промени и ще си останем на същото дередже? Не. Simple Smile

# 197
Благодаря за отговорите и се извинявам за отклоняването по темата...

# 198
Ако със сигурност ще ви освободят, питайте за последният ден при тях и на следващият да ви назначат на новото място

# 199
Емка, по твоята логика, както работодателят гледа да спести от някой работник, така и бъдещата майка също. Не е редно да прецакват бременна жена, то е ясно, но редно ли е такава да прецаква държавата и след като не е работила, няма стаж и т.н., ти и аз да й плащаме майчинството..... Ето заради такива казуси, втората година е минимално и е напълно възможно да отпадне, както се писа доскоро в медиите. Работодателят дава парите и той определя по какво и по кого да ги харчи, а бременната иска да вземе, невинаги с право, чужди пари.
Не ми скачайте сега, но и тук всеки втори пост е как да се направи така, че да се взима майчинство при неполагащо се такова.

# 200
Абсолютно съм съгласна с aDream. Писна ми всеки са се възползва от моите високи данъци, затова ми е безумно да ги плащам, за да ги взима някой друг. Всяка втора майка взима майчинство, защото е фиктивно назначена някъде. И после даже казва, че някой й е длъжен. Съгласна съм, че работодателите прекаляват, но когато си на срочен договор или договор с изпитателен срок не може да му се сърдите. Ако сте ценен кадър, шефа ви ще ви задържи. Моя и дума не е казал, въпреки че от втория месец съм в болничен и се наложи в най-натоварения период да ме няма, даже се обажда да ме пита как съм. Така че не всички са еднакви.

# 201
Има ситуации, които са непредвидими. Не може еднозначно да се определи, че ввсеки се е скатавал.
Работиш си някъде, появява се възможност за по-добро работно място, с по-добри условия на труд и заплащане. Решаваш, че ще смениш работното място, естествено имаш изпитателен срок, но в последствие съдбата те "дарява" да станеш майка.
Или пък предложението е по заместване, и съответно в края на срока си забременяла, но работодателят те маха.
И се получава една безизходица.
Никой, съответно като си бременна, не те наема после...
Съвсем различни ситуации от паразитстването и когато настъпи бременност да търсиш прецакване на системата.

# 202
Но повечето ситуации, за които четем тук, са други. Също ме изумява големия процент непланирани бремености. Естествено е, че деца не се създават, за да се получава майчинство, но някак ми се струва редно, ако ти е важно да получаваш такова, да помислиш преди , а не след.

Последна редакция: нд, 27 яну 2019, 16:17 от wixi

# 203
Извинявам се много за провличането..но не съм искала да ме разбирате по грешен начин... просто попитах какъв е реда и дали въобще имам шанс да остана във фирмата чрез болничен, а за това че много хора се пускат на фиктивен договор според мен е заради самата ни държава...ако вие можете да отглеждате дете с 1 минимална заплата, то другите майки още не са открили начина за това му гледане...за това не ги съдете...ИЗВИНЯВАМ СЕ ОЩЕ      ВЕДНЪЖ!

с Благодарности! Simple Smile

# 204
Извинявам се много за провличането..но не съм искала да ме разбирате по грешен начин... просто попитах какъв е реда и дали въобще имам шанс да остана във фирмата чрез болничен, а за това че много хора се пускат на фиктивен договор според мен е заради самата ни държава...ако вие можете да отглеждате дете с 1 минимална заплата, то другите майки още не са открили начина за това му гледане...за това не ги съдете...ИЗВИНЯВАМ СЕ ОЩЕ      ВЕДНЪЖ!

с Благодарности! Simple Smile
Ами точно това казвам, ако ще разчиташ на майчинство-мислиш ПРЕДИ това. Иначе не визирах Вас точно.

# 205
Държавата са данъците и осигуровките, които всички внасяме. И на мен не ми харесва да има таван на осигуровките, ама има, за да може да плащаме разликата за тези, които имат нужда. На никого не е длъжна държавата, правата идват, след като човек си изпълни задълженията. И коментарите не бяха насочени към Снежи, на която желая лека бременност.

# 206
Здравейте, бих искала да попитам
излизането в болничен по-рано през бременността, отразява ли се после на сумата за майчинството?

# 207
Здравейте, бих искала да попитам
излизането в болничен по-рано през бременността, отразява ли се после на сумата за майчинството?

Отрязява се, защото майчинството се изчислява на базата на дохода за 24 месеца назад, тоест участват и месеците, в които сте били болничен, но не е нещо фатално

# 208
За месеците в болничен не се ли взема дохода, върху който е  изчислен болничния? Тоест не влияе... Или аз грешно съм чела на предишните страници...

# 209
За месеците в болничен не се ли взема дохода, върху който е  изчислен болничния? Тоест не влияе... Или аз грешно съм чела на предишните страници...
да, взима се дохода, но той е средното на 18 месеца назад, а ако сумата е различна за този период, базата на болничния ще е доста по-ниска, отколкото ако работиш
тоест няма да има разлика, ако последните 2 години си на едни и същи осигуровки

Общи условия

Активация на акаунт