Майчинството счетоводно-79

• 55 011
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, моля за съвет по следния казус:  моя приятелка е освободена този месец по взаимно съгласие. В момента си търси нова работа, като същевременно обаче действа и за бебе (няма време да отлага), а може и да е бременна, не е ясно все  още. Въпросът е ако започне работа и в рамките на изпитателния срок се констатира бременност, какво се случва? Предполагаме, че може да я освободят по всякаква причина в рамките на изпитателен срок. Ако излязе в продължителен болничен пак ли могат да я освободят или това ще стане след като се завърне, защото реално изпитателния й срок няма да е минал? Ако не успее да си намери работа, тогава какъв е най-добрия вариант, за да получава нормално майчинство? До момента е осигурявана на максимален осигурителен доход. Благодаря предварително!

Не съм счетоводител, позволявам си да отоворя, защото имам преки наблюдения по темата:

Ще я освободят. Такова ни е мисленето — такова ни е законодателството. Социално подкрепата е доста мижава. Не е място за клишета, но как да не отбележи човек. Вариантът е да се регистрира като самоосигуряващо се лице на основание свободна професия (можете да се поинтересувате какво представлява това, има подробна информация след search в google) и по този начин, след като е попаднала в кръга на осигурените лица, да си плаща самичка месечните осигуровки на висок процент, т. е. включващ и осигурителния риск “Общо заболяване и майчинство”). По принцип може и да се регистрира като самоосигуряващо се лице и на друго основание, различно от свободна професия, но там нещата са по—специфични за всяка дейност и трябва да се провери конкретно. След това всеки месец ще трябва в срок да внася осигуровките си в НАП, но системата им (гениална е!) работи така, че изисква от лицето само да поеме ангажимента по изчисляването на сумите. От НАП отказват да го правят или дори да съдействат в това начинание. Много са войнствени, но това е синдрома на чиновника. За това ако не разбирате от счетоводство, сметки или някаква подобна сухарска материя (аз лично съм психолог и съм много далече от тези неща), ще трябва да си потърсите счетоводител, който да ви прави тези изчисления и да ви ги попълва в съответната документация, която също трябва да се подава при вноските.

Това е разумния вариант.

Връзкарския вариант предполагам го знаете — приятел, шеф на фирма — фиктивно назначаване — плащате си осигуровките на приятеля ви и си гледате живота. Нямам нищо против тоя вариант, просто не всеки е с преференции да е гъст с шефчета.

Ако все пак започне работа, вариант ли е това с болничния? До трети месец да кажем, че няма да й личи и след това да излезе в дълъг болничен? Могат ли да я освободят междувременно и да остане без майчинство или?
Тя е професионалист в сферата си, възможно е да няма проблем, но ако все пак изникне такава ситуация?

Много си говорихме на тази тема и е ужасно, че човек с над 10 години трудов стаж без прекъсване, винаги осигуряван на максимален доход изпада в такава ситуация, колко данъци и осигуровки е платила и сега се чуди дали ще може да получава майчинство, пфуу.

Няма никаква гаранция. По принцип ако работодателя е печен и и влезе в положението, винаги могат да се разрешат нещата благополучно и за двете страни. Но това в България е много рядко срещано явление — човечността. Ние сме с криви разбирания за много неща, включително и за бизнеса и управлението на кадри. Теоретично може да има някаква подкрепа, ако работодателят я цени. Но дали ще го направи — рискът е огромен. Могат да я съкратят най—лицемерно под друго основание, за да не си навлекат неприятности с данъчните. Докато е в болничен, не пречи да бъде съкратена. Темата е много болна. Дано все пак успее да си нареди нещата жената и да не и се налага да изпада в такива ситуации.

# 511
  • София-Младост
Здравейте, моля за разяснение:
в болничен за общо заболяване съм от 25.01.2019г. Според това, което четох, първите 3 работни дни (25, 28,29 януари) се заплащат от работодателя като 70% от брутното трудово възнаграждение за месеца, а 30 и 31 януари от НОИ 80% от средномесечния доход за 18 месеца назад. Някъде съм в грешка сигурно, защото не ми се получават сметките...
80% от среднодневно брутно за периода, но не повече от среднодневно нетно.

Да, съгласна съм, даже съм редактирала по същото време и съм го добавила, когато Вие сте писали . И с не повече от среднодневното нетно не ми се получава... Нали от НОИ би трябвало да са два дни - 30 и 31 януари?

да, болничния за колко дни е? Седем ли? Разликата драстична ли е?

# 512
Емка, аз не искам нито да се заяждам, нито искам да навредя на момичето. Тук говорим, че тя постъпва на работа вече бременна в 5 месец и дори не е казала на работодателя си. Не мисля, че е ок да го крие и да почва работа с идеята да си взима нон стоп болнични.

Съгласна съм, че българският работодател не мисли за бременните жени, но си зависи и от работодатя. Ако си вършите добре работата ще ви изчака 2 г., защото ще му вършите работа като се върнете. Но да започвате отношенията си с премълчаване на важни факти според мен не е ок.

Скрит текст:
Hristina , а ти мислиш ли, че ще те държат като разберат, че си бременна? Честно казано не знам как не ти личи в 5-тия месец, на мен вече доста ми личеше. Най-вероятно си и на изпитателен срок, в който не те пази закона. Хубаво си направи сметката преди да почнеш да разиграваш фирмата, в която си почнала работа с чести болнични за по 1 седмица, защото така хептем няма да искат да те държат.

Права си, но засега не ми личи... ще се постарая колкото се може повече да остана във фирмата. Зависи от работодателя дали е благосклонен или не. Божа работа.

Извинявам се, но ще си позволя един страничен коментар по темата:

Спрете да обвинявате жените, които са забременели непланувано. Адски характерна българска черта. Вместо да се опитваме да си помогнем, гледаме ако може допълнително да се пооплюем и да си усложним положението. Както се казва в традиционната българска поговорка — “Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле!”. Пък ако мога и да му помогна, че да му стане още по—зле, значи съм голяма работа. Уау.
Като няма какво да кажете, спестете си злобни коментари от типа на великата фирма и нещастната работничка, която е успяла да забременее и да прецака фирмата (+една псувня за допълнителен експресизъм..)
Наистина няма смисъл от такива подмятания, още повече от страна на жени към жени. Особено последното е много грозно!

В нормалните държави дори да те освободят бременна, имаш много други възможности за социална подкрепа и дори и без работа, ще ти се предлага адекватна помощ или облекчения за отглеждане на детето. Мои роднини във Франция и Германия така си отгледаха децата, че сега даже и още едно детенце им се роди. В нормалните държави на бременните не се гледа като на измет. Жената на братовчед ми работеше тежка физическа работа. Понеже нямаше как да и намалят обема на работата или да я преместят на друга позиция — това е по закон — тя има право да си стои вкъщи, докато и тече трудов стаж и работодателят и плаща заплатата до деня на излизането в майчинство. Излишно е да казвам, че тя това прави.
Понеже ние тук сме много умни и винаги всичко знаем, за това сме на това дередже. Бременната жена при нас е поставена в позиция на безмозъчен идиот, който прецаква фирми, шефове, колеги и персонал. И го прави с умисъл! Да, законът забранява уволняването на бременни жени, но това никой не го спазва, защото българинът е тарикат. Не се и следи дали се прилага закона. Масово се уволняват и съкращават бременни жени и се лишават от право на майчинство, дори да имат необходимия трудов стаж. Да лишиш от работа и доход бременна жена е просташко, а още по—просташко е да я обвиняваш за това, че е забременяла. Но такива сме си българите — прост народ сме си и прости ще си останем!

# 513
Здравейте, да обясня ситуацията - имам дете на 3г и 5м. Бременна съм в 10 г. с. От началото на годината съм ползвала 14 дни болничен за детето, 14 дни от гинеколог и 14 дни за детето, които са от педиатрична комисия. За изминалата година имам общо за двете 40 дни болничен. Терминът ми е за 20.09. Въпросът е следния - от кога най-рано мога да изляза в непрекъснат болничен до този от 45 дни преди раждане? 4 дни не успях да се свържа с националния телефон на НОИ, затова ходих до регионалното поделение, но останах разочарована, т.к. служителката изобщо не можеше да отговори. Ще съм благодарна, ако някоя от вас може да ми помогне 😊

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 19:51 от Konstanc

# 514
Здравейте, да обясня ситуацията - имам дете на 3г и 5м. Бременна съм в 10 г. с. От началото на годината съм ползвала 14 дни болничен за детето, 14 дни от гинеколог и 14 дни за детето, които са от педиатрична комисия. За изминалата година имам общо за двете 40 дни болничен. Терминът ми е за 20.09. Въпросът е следния - от кога най-рано мога да изляза в непрекъснат болничен до този от 45 дни преди раждане? 4 дни не успях да се свържа с националния телефон на НОИ, затова ходих до регионалното поделение, но останах разочарована, т.к. служителката изобщо не можеше да отговори. Ще съм благодарна, ако някоя от вас може да ми помогне 😊
Можете след 12г.с. да излезете болничен. Имате право на 180 дни преди болничния 45дни преди раодането.
Все пак трябва да говорите с проследяващия гинеколог, той е човекът, който ще Ви издаде болничния лист.

# 515
Здравейте! Искам да попитам относно 45 дневният болничен преди раждане.Започва от 23 Февруари до 8 Април , но аз правя една година трудов стаж на 28 Февруари.В този случай какво следва,само тези 5 дни ли ще ми бъдат неплатени,тъй като след това вече ще имам година? Благодаря предварително за отговорите.

# 516
  • София-Младост
Да, изплащане ще започне от датата на придобиване на изискуемия стаж.

# 517
Кога ще има пара от НОИ?

# 518
Да, изплащане ще започне от датата на придобиване на изискуемия стаж.

Благодаря Ви за бързия отговор !

# 519
  • София-Младост
В сайта на НОИ, в дясно има календар за изплащане...влизате и виждате датите.

# 520
Можете след 12г.с. да излезете болничен. Имате право на 180 дни преди болничния 45дни преди раодането.
Все пак трябва да говорите с проследяващия гинеколог, той е човекът, който ще Ви издаде болничния лист.

Да разбирам тогава, че дори тези 14 дни от гинеколога, няма да се изваждат от тези 180 дни и всичко си е точно? Служителката в НОИ ме убеждаваше, че тези 180 дни са за двете предходни години и трябва да вадя от тях... Стори ми се неразумно. Много благодаря 😊

# 521
Емка, аз не искам нито да се заяждам, нито искам да навредя на момичето. Тук говорим, че тя постъпва на работа вече бременна в 5 месец и дори не е казала на работодателя си. Не мисля, че е ок да го крие и да почва работа с идеята да си взима нон стоп болнични.

Съгласна съм, че българският работодател не мисли за бременните жени, но си зависи и от работодатя. Ако си вършите добре работата ще ви изчака 2 г., защото ще му вършите работа като се върнете. Но да започвате отношенията си с премълчаване на важни факти според мен не е ок.

Скрит текст:
Hristina , а ти мислиш ли, че ще те държат като разберат, че си бременна? Честно казано не знам как не ти личи в 5-тия месец, на мен вече доста ми личеше. Най-вероятно си и на изпитателен срок, в който не те пази закона. Хубаво си направи сметката преди да почнеш да разиграваш фирмата, в която си почнала работа с чести болнични за по 1 седмица, защото така хептем няма да искат да те държат.

Права си, но засега не ми личи... ще се постарая колкото се може повече да остана във фирмата. Зависи от работодателя дали е благосклонен или не. Божа работа.

Спрете да обвинявате жените, които са забременели непланувано. Адски характерна българска черта. Вместо да се опитваме да си помогнем, гледаме ако може допълнително да се пооплюем и да си усложним положението. Както се казва в традиционната българска поговорка — “Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле!”. Пък ако мога и да му помогна, че да му стане още по—зле, значи съм голяма работа. Уау.
Като няма какво да кажете, спестете си злобни коментари от типа на великата фирма и нещастната работничка, която е успяла да забременее и да прецака фирмата (+една псувня за допълнителен експресизъм..)
Наистина няма смисъл от такива подмятания, още повече от страна на жени към жени. Особено последното е много грозно!

В нормалните държави дори да те освободят бременна, имаш много други възможности за социална подкрепа и дори и без работа, ще ти се предлага адекватна помощ или облекчения за отглеждане на детето. Мои роднини във Франция и Германия така си отгледаха децата, че сега даже и още едно детенце им се роди. В нормалните държави на бременните не се гледа като на измет. Жената на братовчед ми работеше тежка физическа работа. Понеже нямаше как да и намалят обема на работата или да я преместят на друга позиция — това е по закон — тя има право да си стои вкъщи, докато и тече трудов стаж и работодателят и плаща заплатата до деня на излизането в майчинство. Излишно е да казвам, че тя това прави.
Понеже ние тук сме много умни и винаги всичко знаем, за това сме на това дередже. Бременната жена при нас е поставена в позиция на безмозъчен идиот, който прецаква фирми, шефове, колеги и персонал. И го прави с умисъл! Да, законът забранява уволняването на бременни жени, но това никой не го спазва, защото българинът е тарикат. Не се и следи дали се прилага закона. Масово се уволняват и съкращават бременни жени и се лишават от право на майчинство, дори да имат необходимия трудов стаж. Да лишиш от работа и доход бременна жена е просташко, а още по—просташко е да я обвиняваш за това, че е забременяла. Но такива сме си българите — прост народ сме си и прости ще си останем!

Много хубаво, че смени тона. Тя и да каже, и да не каже — все ще е прецакана. Нищо не я защитава. А не трябва да е така. Работодателят може винаги да си измие ръцете и да каже “Ако беше казала..”, за да се направи на великодушен. По—скоро ще я махне. То това е масова тенденция, няма да е първия или последния. Дори и в големите компании. Разбира се, че има изключения, но както казах, те са супер частен случай и са изключително редки на фона на масовата действителност.

# 522
Поради тази причина има закон, който пази работещите майки. Издавате си едно уверение след 12гс и го връчвате на работодателя си. Само фалит на фирмата го освобождава от отговорността да ви пуска на прегледи и да ви държи на работното място. Разбира се не трябва да сте на изпитателен срок Simple Smile

# 523
Поради тази причина има закон, който пази работещите майки. Издавате си едно уверение след 12гс и го връчвате на работодателя си. Само фалит на фирмата го освобождава от отговорността да ви пуска на прегледи и да ви държи на работното място. Разбира се не трябва да сте на изпитателен срок Simple Smile

Какво уверение? Че си бременна ли? Винаги могат да те съкратят на основание, че не си вършиш работата. Естествено най—зле е положението при бременна, която е започнала работа. При постоянните служителки е много по—малък риска, но пак го има.

# 524
Скрит текст:

В нормалните държави дори да те освободят бременна, имаш много други възможности за социална подкрепа и дори и без работа, ще ти се предлага адекватна помощ или облекчения за отглеждане на детето. Мои роднини във Франция и Германия така си отгледаха децата, че сега даже и още едно детенце им се роди. В нормалните държави на бременните не се гледа като на измет. Жената на братовчед ми работеше тежка физическа работа. Понеже нямаше как да и намалят обема на работата или да я преместят на друга позиция и понеже не могат да я уволнят, защото ще бъдат преследвани за дискриминация от закона и ще трябва да платят много солени глоби — я пращат да си стои вкъщи, докато и тече трудов стаж и работодателят и плаща заплатата до деня на излизането в майчинство. Излишно е да казвам, че тя това прави.

Еййй... много добре казано! Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 21:20 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт