Детски ясли и градини Варна - прием 2019/2020

• 48 345
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 900
Вероятно се гледа възраст. Не съм сигурна. Ние още не сме имали родителска среща.
Принципно директора изготвя график. Нито дете, нито родител може да избира дата за започване.

# 901
След първо класиране, т.к бях сред първите които отидох да записвам детето, директорката ме попита кога имам желание да започне, аз и казах първата възможна дата и ни определи 01.09. Нормално е на трето класиране вече да са позапълнени групите и датите, и съответно да няма кой знае какви опции.

# 902
При записването ме питаха кога искам, казах 01.09, записаха и наскоро ми звъннаха да ми потвърдят, че почва от 01.09. Една друга майка искаше от 08.09 - тогава почва детето. Явно зависи от яслата/ градината как процедира.

# 903
  • Варна
Вероятно се гледа възраст. Не съм сигурна. Ние още не сме имали родителска среща.
Принципно директора изготвя график. Нито дете, нито родител може да избира дата за започване.
Не е точно така. Всичко е въпрос на договорка. Мен също ме питаха кога искам да го пусна на ясла.

# 904
  • На брега на морето
Дъщеря ми я приеха на второто класиране. Директорката каза, че ще е от втората порция тръгващи, която е от октомври. Т. Е. Първо ще тръгнат децата от първото класиране. Даде ми две дати да си избера между тях. Питах може ли по-рано, каза не.

# 905
  • Варна
Лъки, графикът се изготвя от директора, но това се случва след като родителите изберат дата. Възможно е да им се предложат варианти и да се поставят рамки, но именно родителите избират. Директорът не може самоволно да определи кога ще тръгнат Иванчо или Петърчо, защото не се знае дали това ще е възможно.
Когато записах детето, все още имаше надежда, че ще се приемат нови деца и през лятото и заявих първия работен ден на август. Разбира се, впоследствие това не се осъществи, знаем поради какви причини. И естествено, че очаквам да започнем възможно най-рано, след като не сме могли тогава, за когато са ни дали дата.
Както казах, при срещата ни с психолога ми направи впечатление, че децата от второто класиране се определят за октомври. Да, може да е съвпадение, но ето че и други казват същото.
Преди две години за първото ни дете също се съобразиха с нашето желание и синът ни тръгна чак януари. Роден е декември, исках да си изкарам майчинството, после пропуснахме празниците и... Благодарна съм, че тогава също проявиха разбиране.
Разбира се, всичко казано до тук, касае ясла, а не яслена група в градина, където вероятно малко повече се доближават до схемата на ДГ. Макар че тази година нищо не е нормално.

В ДГ също не са ни казвали точна дата. Просто трябваше да тръгне в рамките на месец септември, но това е продиктувано от други мотиви. От една страна, такива били правилата, а от друга - децата там все пак имат някаква програма, а и едно по-късно включване не би било добре за самото дете, предвид вписване в групата и пр. Там няма такава адаптация, каквато има в яслите и пр.

# 906
Опита ми от дя Русалка е, че детето тръгва когато директорката е решила по график. Някои родители успяват да се примолят за по ранна дата, други не. За отлагане с повече от седмица и дума не може да става.

# 907
  • Варна
Ужас!
По принцип не мисля, че това е редно. В крайна сметка ако детето не е навършило 2 години, трябва принудително да се прекрати майчинството на майката ли? Или насила да се върне на работа, ако не желае това?
Не съм се ровила в наредбите, но очевидно на повечето места действат по друг начин. За радост!

И все пак, дори и директорът да изготвя графика, пак е логично да разпредели първо децата от първо, после - от второ и т.н. класирания.

# 908
Цитат
В крайна сметка ако детето не е навършило 2 години, трябва принудително да се прекрати майчинството на майката ли?

Да. Връща се на работа или излиза в отпуск, а майчинството се намаля на 50%.

# 909
  • Варна
Ама това не го решава директорката. Тя не може да задължава никого, а и не всеки по всяко време може да се върне. А ако физически не сте в града когато дамата е определила...

Както и да е. Излишно е да коментираме. Добре, че на повечето места не действат така авторитарно.

След постъпване на детето в детско заведение майчинство не се полага. Ни 50, ни 5%.

# 910
Не се ли взимат 50 процента ако не е изтекла втората година? Аз така знам.

# 911

След постъпване на детето в детско заведение майчинство не се полага. Ни 50, ни 5%.
До навършване на 2 г на детето, майчинство СЕ ПОЛАГА. Размера е 50%.

Ама това не го решава директорката. Тя не може да задължава никого, а и не всеки по всяко време може да се върне.
Не задължава, но определя датата. Ако не се възползвате от определената от директора дата, губите заявлението с което сте приети.  Нея не я интресува кой кога може да се завърне на работа. А и щом детето е прието в държавно детско заведение, вие сте длъжни да се върнете на работа.

# 912
  • Варна
Моето дете е приета на първо класиране в ДЯ Моряче и при срещата с директорката ни се даде избор от няколко дати , всички през  септември за започване. Избрах 8. 09 , а след 2 дни имаме и среща с психолог. Сега на второ класиране моя позната са й дали дати отново за септември , но по към средата.

# 913
При постъпване в детска ясла НЕ Се полага обезщетение за отглеждане на дете- КСО
50% се полага ако се е върнала на работа и детето НЕ посещава детска ясла.

# 914
При постъпване в детска ясла НЕ Се полага обезщетение за отглеждане на дете- КСО
50% се полага ако се е върнала на работа и детето НЕ посещава детска ясла.
от 1-во лице ли е инфото, или от ЕЖК?

Общи условия

Активация на акаунт