Детски ясли и градини Варна - прием 2019/2020

• 48 341
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 915
Айде стига сте говорили глупости вече полага се 50 процента

# 916
Пишат колкото да се намират на писане.
Даже и правата не си знаят.

# 917
  • Варна
Лъки, един НСИ казва.

Все си мисля, че НСИ е по-достоверен източник от разни други сайтове. А иначе, има не един случай на връщане на получени пари, та всеки си решава какво и как. В срок от три дни след постъпване на детето в яслата сте длъжни да уведомите НСИ. Ако продължат да ви плащат, обадете се.

Абсолютно не е вярно, че съм длъжна да се върна на работа, щом детето е прието в детско заведение. Мога да съм в отпуск - платен или неплатен. И съм била.

Факт е, че в повечето ясли се проявява разбиране и се договарят, а не се налагат дати. Това, че вие не сте попаднали на такава, не променя това.

И не, не пиша, за да се намирам на работа. Казвам това, което съм научила във времето от собствения си опит и от хората, които с това се занимават. И въпреки това, преди да твърдя нещо, проверявам достоверен източник.

# 918
Има един Кодекс за социално осигуряване,/КСО/, в който е посочено кога и как изплащат 50% от обезщетението. Има един чл.53, с една ал. 4 - Изрично е записано и детска ясла. Точно, щото някои не знаят закона, а не правата, връщаха пари.
Няма нужда от "мерудия на всяка манджа". Щото ЕЖК сте с грешна информация

# 919
Ама вие не можете и да четете. Чл. 53  е цяло майчинство тоест нямате право да ползвате платен отпуск (380лв) по майчинство ако детето е на ясла. Именно за това когато тръгне на ясла или се връщате на работа или излизате в платен/неплатен отпуск за сметка на работодателя. По член 54(промяна в обстоятелствата тоест връщане а работа) ще взимате половината дори ако детето ходи на ясла защото яслата не влиза в заведенията на пълна държавна издръжка. Линка които сте постнали обяснява точно това. С две думи ако детето е на ясла и не сте се върнали на работа няма да получавате нищо, но ако е на ясла и сте на работа ще ги получавате тези 50 процента. 50 процента се взимат само ако започнете работа. Няма значение дали детето ходи на ясла или не.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 15:45 от cherrypie20

# 920
  • Варна
Уффф, добре.

Що за комуникация?! Ако не обиждате и не използвате определения и непоискани оценки, по-неспокойно ли ще спите довечера?

Признавам, че може би съм се подвела заради ситуацията с първото дете, когато не можех и не исках да се върна на работа и евентуалното му постъпване в ясла би водило след себе си спиране на майчинството. Сега погледнах декларациите и наистина в двете фигурират различни формулировки във връзка с настаняване на детето в ДЗ.

Което не оправдава тона Ви... Ама ако той Ви кара да се чувствате добре, заповядайте!

Бъдете здрави!
Аз отивам да сричам. Flushed

# 921
Е стига де не го написах с лош тон. Извинявам се.

# 922
Лъки, един НСИ казва.

Все си мисля, че НСИ е по-достоверен източник от разни други сайтове. А иначе, има не един случай на връщане на получени пари, та всеки си решава какво и как. В срок от три дни след постъпване на детето в яслата сте длъжни да уведомите НСИ. Ако продължат да ви плащат, обадете се.

Абсолютно не е вярно, че съм длъжна да се върна на работа, щом детето е прието в детско заведение. Мога да съм в отпуск - платен или неплатен. И съм била.

Факт е, че в повечето ясли се проявява разбиране и се договарят, а не се налагат дати. Това, че вие не сте попаднали на такава, не променя това.

И не, не пиша, за да се намирам на работа. Казвам това, което съм научила във времето от собствения си опит и от хората, които с това се занимават. И въпреки това, преди да твърдя нещо, проверявам достоверен източник.
Видях, че си си разбрала грешката и няма да влизам с бутонките на този пост.
Връщане на работа не означава физически да сте в работата на 3-тия ден от ясла. Разбираемо да си пуснете платен отпуск, поне докато детето свикне. Това е вид "връщане на работа", и ако малкото е под 2 г ще си получавате и 190-те лева.

# 923
  • Варна
Хайде без "бутонки"... Wink

Когато се колебаех кога да пусна баткото на ясла ми бе казано, че до три дни трябва да уведомя и да ми спрат майчинството. Никъде не се спомена, че ще получавам 50%. И понеже винаги ми е странно в тази държава някой да ти дава пари...
Тогава не навлязох в подробности, защото ме устройваше да остана възможно най-дълго, реално докрай, в майчинство, за да ми стигне натрупания отпуск после за връщане направо за следващата година. И бях доволна, че ми направиха този реверанс.
Аз определено смятах, че сега при постъпването на малката ще ми спрат 190-те лв. (в отпуск съм) и понеже знам, че имаше спорове за формулировката за детските заведения, някак четейки сега по диагонал, а и по спомен от попълнените преди декларации (посипвам си главата с пепел, че тази за 190-те лв. даже не я четох) реших, че автоматично са възприели всички детски заведения за спиращи правото и...
Ох, верно се затъпява вкъщи.

И как пък никоя от вас не забеляза, че съм писала НСИ вместо НОИ. Два пъти.
Къде ми е търкалящото се човечееее?!

П.П. Заради отлагането на постъпването на децата сега ще трябва да съчетавам адаптация на малката с моето физическо връщане на работа... Нямам идея как ще се случва.

# 924
  • Варна
Какви бяха изследванията за започване на ясла и за колко време стават готови?

# 925
  • Варна
Какви бяха изследванията за започване на ясла и за колко време стават готови?
От яслата дават бележка какви изследвания искат. Кръв и урина стават за ден, Васерман на следващия ден, чревните на третия ден.

# 926
Здравейте, при записване на прието дете ли се проверяваше по служебен път трудовата заетост на родителите или се гледат само представените бележки от работодател?

# 927
  • Варна
Трябва бележка. По служебен път мисля само данъците проверяват.

# 928
Здравейте, при записване на прието дете ли се проверяваше по служебен път трудовата заетост на родителите или се гледат само представените бележки от работодател?
Гледат само бележките.

# 929
А аз искам да помоля за съвет. Детето тръгва на ясла на 01.09, аз съм в отпуска до 05.10, оставих си месец за адаптация. След 05 октомври обаче, ще трябва таткото да води детето на ясла,защото моето работно време е от 07:30.
Чудя се дали не е добре за детето още от първия ден да го води баща му. От друга страна обаче се безпокоя, защото две години детето не се е разделяло с мен нито веднъж, и изведнъж да изчезна. Някакси ще липсва момента на раздяла с мен и се чудя какво да правя,как ще е по - щадящо за детето, но в същия момент да може да си обясни какво се случва?

Общи условия

Активация на акаунт