Дискусионна тема. Говорилник. Частно vs държавно образование.

• 42 615
  • 855
  •   1
Отговори
# 780
Какво означава да покриеш изискванията на даден тест?
Ясно е тогава, когато са ти задали предварително какво искат от теб - минимум Х точки или Y %.
В повечето случаи обаче това означава просто резултатът да ти стигне. И тук идва трудното в дискусията - един ще влезе с 90-99%, а друг с 50-55%. Разликата в подготовката между 55% и 95% не е никак малка, обаче и двамата са покрили изискванията.
Обаче ако не си държал изобщо теста, няма как да знаеш с колко би го покрил. Затова питах Рос дали дъщеря й е държала тест за уни-то си в Холандия (не знам кой е). По спомен имаше изискване за мин. резултат, но не помня колко беше - трябва да питам сина. Редактирам се, Рос не знае нищо за тези тестове, защото не й се е налагало.

Като гледам коментарите на Шарки, мисли да запише детето си на статистика извън колежа. Та май си трябва помощ отвън, все пак...
Само с гледане не става, трябва си и разбиране. Simple Smile
Това, което Шарки магери с нейния десетокласник е well beyond and above средното образование. Но по косвени данни мисля, че прекалено се презастрахова в случая.
А най-вече с четене - и на другите, не само на собствените си бисери Wink
Изрично написах, че във входния тест за Еразъм унверситет, специалност на английски с много мат (не Бизнес администрация като на Стефан и Антеа, а Икономикс, в която синът ми бе приет )  има и модул статистика.Има и модул анализ и (мисля) вектори.  Също така и в ТУ Делфт мисля, че имаше такъв модул в теста. Та който иска тези уни-та и тези специалности,  ще трябва да научи и статистика и вероятности, мат анализ (calculus) и вектори. Норманло е в АК, който е по МОН, да няма такива модули, но още по-зле за АК, ако в него не се преподават и не се изискват тези знания. Това значи, че и в АК си трябва помощ отвън , защото в  тестовете ги дават.
Ама кой да чете...
Рос, благодаря за отговора. Ти явно нямаш информация какви тестове дават на децата извън Холандия в Еразъм и в Делфт, защото не ти се е налагало. А на мен ЛИЧНО ми се наложи синът ми да положи тест, в който (подесетвам, дано вече не се наложи!) имаше модули, които не се учат по МОН, явно не се учат и в АК - ако се вярва на Ежко и на Шарки. Със сигурност има модули по анализ и по статистика и вероятности, също мисля, че имаше и вектори. Колко е сложно да се разбере това, та трябва да го пиша толкова пъти...

Antea, имам спомен СтефанБ да е писал, че дъщеря му е държала тест в БА, но явно се лъжа, щом той ти е казал друго. Може и наистина за БА да е от тази година заради наплива, но Икономикс беше така още по време на нашето кандидатстване, тази специалност беше с много голям наплив и явно това е бил начинът да отсеят.  

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 18:26 от Анонимен

# 781
Всъшност имам понятие какво учат в Делфт.
Независимо че беше приета медицина, избра друга специалност в Делфт- Лайден.
Познавам и деца, които учат компютри в Делфт.( би трябвало да им изискват доста математика)
И такава в АК се учи ( учеше), поясних.
Ако ти имаш поглед на какво се е явил сина ти , спрямо знанията, които е придобил в училище, защо мислиш, че аз нямам поглед, изучавайки едното дете в АК, наблюдавайки какво учи другото ( отличничката на випуска) в холандското училище, живеейки в Холандия и слушайки какво споделят студентите там. Не на последно място съпругът ми е бил състезател по математика Все пък да мога да имам малко понятие къде какво се случва

# 782
Всъшност имам понятие какво учат в Делфт.
Независимо че беше приета медицина, избра друга специалност в Делфт- Лайден.
Познавам и деца, които учат компютри в Делфт.( би трябвало да им изискват доста математика)
И такава в АК се учи ( учеше), поясних.
Ако ти имаш поглед на какво се е явил сина ти , спрямо знанията, които е придобил в училище, защо мислиш, че аз нямам поглед, изучавайки едното дете в АК, наблюдавайки какво учи другото ( отличничката на випуска) в холандското училище, живеейки в Холандия и слушайки какво споделят студентите там. Не на последно място съпругът ми е бил състезател по математика Все пък да мога да имам малко понятие къде какво се случва

Господи, Рос, не мога да повярвам, че пак трябва да се обяснявам... Не коментирам какво се учи в Делфт, а какъв изпит дават на входа за деца с дипломи извън Холандия, който изпит въведоха от тази година за всичките си специалности на английски. И за тези деца, независимо дали са от АК или от ЕГ, този изпит е задължителен и включва модули, които не се учат по МОН нито в АК, нито в ЕГ. Същото е положението в университет Еразъм, двете им специалности на английски. И ако не го вземеш, не можеш да учиш там. Твоите деца не им се е налагало да държат такъв изпит. Не е важно какво се учи в Делфт, а какво искат от децата ни на тестовете за програмите си на английски.
Не искам да споря колко умни и образовани излизат от АК, а че ако не се учи в АК в програмата по мат анализ, статистика и вектори, трябва да учат тези неща извън АК, за да си вземат успешно теста, ако искат да учат в тези университети. Повече не мисля да коментирам тази тема.  

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 18:28 от Анонимен

# 783
Миналата година приеха почти всички в Делфт ( май към 900 деца ) за компютри. Усложнили са програмата. Свалили са сложни курсове в първата година. Побъркали са се и тази година са сложили изпити, за които още никой няма опит колко са сложни .
И едно пояснение за Делфт : изпитът мисля, че ще бъде и за холандци за специалността компютри. Тази специалност е минала, към тези със специален статут, за които унито има право да постави собствени условия за прием и не ти е достатъчна само холандската диплома.
Мое предположение е, че ще запазят квоти за холандци, защото не съм сигурна къде ще са им резултатите спрямо деца от МГ- та от Европа и азиатци

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 18:37 от rosss

# 784
Сега обаче наплив има навсякъде почти. Сега не вярвам и в Дрита, където май написа, че сте били, да е както го описваш. Никой не ходи по гайдата на родителите и в трите частни образователни заведения, в които сме били.
Всъщност Лейка е на моята позиция.
Ако е така, "ово е стандарт"- при тези такси! Simple Smile  И ако чакат други за твоето място, наистина нещата ще са различни от тези по наше време. Но не съм убедена, че и сега ввъ всички ЧУ има такъв наплив. Всъщност, не знам и нямам как да го проверя това. Но това е принципно положение -ако има повече търсене от предлагането, благоприятните условия са за предлагащия, и обратното.

Рос, още преди години Университет Еразъм имаше такъв тест за програмата си по Икономикс на английски, за която имаше много желаещи. Явно и за другите си университети и специалности на английски го въвеждат, защото това е начинът да отсеят на входа желаещите. По наше време Делфт не помня да предлагаше бак. програма на английски изобщо.

# 785
А Лайден какво значи?
Хм, явно и в Холандия ще става все по-трудно заради излизането на ОК, а и хич не е евтино и там, щом е 2000 евро... сигурно и наемите не са ниски. Освен това холандците са също големи ксенофоби спрямо източните чужденци, особено българите.
Та май децата ни трябва яко да учат немски и математика, че единствено май Германия остана достъпно като такси и условия.

# 786
  • София
В ТУ Делфт не знам дали има статистика на теста. Има интегрално смятане - How to prepare + Regulation selection criteria and Procedure

https://www.tudelft.nl/en/education/programmes/bachelors/cse/bac … ection-procedure/

Моят извод е, че не може което и да е училище да те подготви за всичко, което ти трябва, ако искаш да учиш в престижен университет навън.
Поготовката зависи от много избори, които трябва да направи ученикът и колкото по-рано, толкова по-лесно, за да концентрира усилията си в тази посока - в коя държава; колко, какви и на какво ниво езици ще учи; какво и в кои университети ще кандидатства - какво изискват и на какво държат те /на диплома, или на техни изпити, или на стандартизирани изпити, или на колко и на какви матури да се яви, важно ли е да има препоръки и от кого, ролята на мотивационното есе, ролята на извънкласните дейности, ще има ли интервю и какво - общ разговор, който може да затрудни един по-свит кандидат или тип препитване, който може да бъде предимство за по-обран в комуникативен план, но подготвен кандидат/. Можеш да избереш гимназия, която ще ти даде това, което навън най-трудно сам ще развиеш, или да учиш в гимназията това, което ти харесва и учиш с лекота, или да се обучаваш с възможно най-малко компромиси и с мисълта, че не един или друг университет гарантира успех, а личните качества и умения и като дойде време да кандидатстваш, тогава да мислиш къде си стигнал и къде искаш и можеш да продължиш.

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 19:50 от Prizma

# 787
Призма, така е, всеки университет си има изисквания, че дори и всяка специалност -оказа се, че в Еразъм за БА не искат статистика (antea пусна пдф-а), а за Икономикс в теста имаше.
И да, права си за проучването, обаче винаги могат да се случат изненади в последния момент, затова е добре ако ще е с мат, да се занимава с тези модули, вкл. и статистика, макар и да ги няма в програмата на МОН, а в различните унита да са в различни комбинации.Не се знае с какъв тест ще го сюрпризират.Поне аз така бих постъпила.

# 788
  • в страната на чудесата
Ха, Русалке, повечето от нас имат нужда да се убеждават , че са направили правилен избор. Това не зависи дали е ДУ или е ЧУ.
Всяко училище си има кусури. Даже и Климент Охридски Simple Smile въпросът е доколко ги приемаш и как ти стои баланса Simple Smile
На мен ми стои. Докога обаче Незнам. Както казва Мери Попинз докато задуха източния вятър.
Ето например в нашето училище има супер неща - правят театър, миналата година награда СТЕМ, математиката им е ок. Ама има и голяма досада като липса на сграда и разни неща. Абе нямс пълно щастие.

Блис, мисля, че МОН одобрява договорите на ЧУ.
А как ДУ се задължава с подобни неща като опазване на здравето и бъра-бъра? Подписват ли се договори?

# 789
Е, как ще се подписват договори с ДУ. Те си имат правилници и се подчиняват на многобройните наредби на МОН. Няма начин в тях да не е застъпено как се грижат за здравето, ако питаш Дидева, която е експерт по тях, сигурно ще ти каже къде точно го пише. Друг е
въпросът как се спазват тези наредби.

# 790
Процедурата по одобрение на документацията за лицензиране е абсолютно формална. Това е единственото обяснение на съдържанието на договорите, които всички подписваме (като вадени под калъп са) или на факта, че има училища помещаващи се в къщички или други подобни локации, непредназначени за училище.

# 791
Призма, така е, всеки университет си има изисквания, че дори и всяка специалност -оказа се, че в Еразъм за БА не искат статистика (antea пусна пдф-а), а за Икономикс в теста имаше.

друга основен момент, който трябва да се взима предвид, е сертификата по английски, който приемат за доказателство - пак за Еразмус /извинявам се, че пиша все за него, но той е единственият от холандските университети, който е от потенциален интерес за семейството ни/ например School of Economics /този със статистиката в изпита/ категорично не приема Кембридж сертификатите /CAE/, другият департамент - School of Management /за Бизнес администрацията/ - обратно, приема ги

как ще е за догодина и натам, само те си знаят, но изборът на сертификат /съответно подготовка и изпит/ не е маловажен, като се вземат предвид ограниченията - как едните не се приемат навсякъде в Европа, а в Щатите изобщо пък хич /CAE/, но са доживотни, пък другите /TOEFL, IELTS/ се приемат, но са с ограничена валидност

# 792
Леле, пръв път чувам някой да не приема САЕ, особено в Европа, ми той е много по труден от Йеилтс! Хайде тойфъла и той е труден, ама... Бъзикат се вече май.
Ми кво пък, може да си учим в България, тук хем не искат интеграли за прием, хем се влиза с 2 и половина, хем и вол да вържеш пред университета, и волът ще завърши. Както е казал бай Ганьо, защо ще си даваме паричките на немците, то и у нас има кой да ги яде... само трябва да сменим немците с холандците, па няма и нужда, както казва същият герой Grinning

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 20:40 от Татко Мецан

# 793
Като го каза antea и се сетих, че е  точно така - синът ми имаше CPE, но се явява на TOEFL заради Еразъм. Скоро се чудех защо му е бил TOEFL, не е мислил за САЩ, сега си спомних. Какъв резултат искаха, antea, че и това съм забравила. Оф, вие пък не сте за там. Погледнах, ами то е ниско, искат ТОЕФЛ 80 без изисквания на събмодулите (коригирам се, за БА искат мин 24 на събмодул writing), но все пак не мисля, че е някакъв проблем този резултат.  
Мецане, това не е отсега и нямам идея защо е така.
Само да кажа на antea, че не е страшно - ако има високо ниво на английски, явяването на сертификат е само въпрос на пари (300 долара ли беше...), особено за ТОЕФЛ 80 не би трябвало да е проблем. E, да де, на още пари.
Погледнах таблицата ТОЕФЛ 80 е равно на САЕ (от 79 до 95)  така че не се притеснявайте за това, ако сте в горната граница на САЕ (А или В) просто ще един тест, няма нужда от специална подготовка, модулите са подобни. Но може би ако сте в долната, тогава да се подготви малко. Ако имате САЕ сертификат, де.
http://www.englishcollege.pl/userfiles/file/TOEFL%20Equivalency% … rison%20Chart.pdf
П.С. Няма да пиша моят син  с колко е взел ТОЕФЛ, не мисля, че някой се интересува от това. Ако все пак някой се интересува, на лични.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 10:14 от Анонимен

# 794
  • София
Малкият се яви на TOEFL на 1.12.2018, изкара 109 т., без никаква подготовка (аз го записах/платих 3 дена преди изпита, не е ходил на елективи за ТОЕФЛ). Искаха ни го за лятната академия, а в 12 кл. ще се наложи да се явява пак, че този ще му е изтекъл.

Общи условия

Активация на акаунт