Дискусионна тема. Говорилник. Частно vs държавно образование.

• 42 627
  • 855
  •   1
Отговори
# 765
Точно ти много се изхвърли с това как в ЧУ, понеже си плащали родителите и си позволявали нам- си кво. Изобщо не е вярно.

Малко офф - не знаех, че Ежко бил завършил в Делфт, и то такава специалност! Много голям респект към него за това.

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 16:13 от Татко Мецан

# 766
  • в страната на чудесата
Ето така преди бях свидетел на липса на реакция у родители на поведение, неприемливо към едно дете. Не ги касаеше. Даже се хвърлиха в защита. Детето се махна, поведението се насочи към следващ...
много често родителите в ЧУ носят подаръци на госпожите, правят комплименти, хвърлят се в защита ако някой рече да каже публично за проблем. Защо ли? Виждала съм го в няколко чу - не само при нас.
Между другото в договорите удобно всичко извън парите е извън конкретика. Договор, който впрочем не бих подписала с друг контрагент. При опит за коментар ми казаха, че мога да си тръгна.
Тъй че в някои отношения ЧУ са ужас. Какво ти обещават по договор? Да спазват етичния кодекс 😂😂

# 767
  • София
Лейка, много харесвам постовете ти по ред причини.Да, избрала си ЧУ като по-добра алтернатива за детето си, преценила си, че плюсовете надделяват, но не оставаш сляпа и за негативите, които срещаш.Докато доста хора са само в позиция "възхвала", независимо  дали става дума за учене , за странични дейности, за отношения, за комуникация с ръководството и т.н.Малко са от твоя тип..

# 768
Точно ти много се изхвърли с това как в ЧУ, понеже си плащали родителите и си позволявали нам- си кво. Изобщо не е вярно.

Ами в нашето ЧУ си беше вярно - забравяш,че все пак и аз имам опит с ЧУ, не само ти Simple Smile Понеже ЧУ са преди всичко бизнес, администрацията на ЧУ в изключително чувствителна към всеки родител, продумващ за напускане, защото това е една такса по-малко. С изключение на 1-2 ЧУ с голям наплив (това в момента, по наше време не беше така, нямаше такива), в останалите е така. И затова са готови за угаждат на всякакви претенции на родителите, често за сметка на свестни учители. Моят опит е точно такъв и го казах, а Шарки го потвърди, че щом имаш договор (т.е си плащаш), можеш да искаш всичко в ЧУ, а в ДУ не можеш. Което казва точно това, което и аз казах. постът ми конкретно касаеше този на Шарки за договора - и попитах какво точно да спазят - да са заложили детето да харесва всички учители или какво?

Лейка, в нашия случай това беше просто разглезено дете и си му личеше от километър. И в защита на учителката бяхме не само аз, а и други родители. В крайна сметка тя остана и децата при нея научиха много, с изключение на това дете, което упорито не искаше да учи. А аз коментирах точно поста на Шарки и какво точно ще изиска тя от училището по договора си? Какви права й дава той в повече от ДУ, всъщност?
Нали не си мислиш, че ще толерирам грубо и неприемливо поведение от учител към което и да е дете, в ЧУ или в ДУ, без значение? Ако си го мислиш, то е, защото не ме познаваш Simple Smile

Между другото в договорите удобно всичко извън парите е извън конкретика. Договор, който впрочем не бих подписала с друг контрагент. При опит за коментар ми казаха, че мога да си тръгна.
Тъй че в някои отношения ЧУ са ужас. Какво ти обещават по договор? Да спазват етичния кодекс 😂😂

Именно Simple Smile Но все пак ЧУ се борят за всеки свой клиент, освен ако не са от много търсените, които имат достатъчно други желаещи - явно вашият случай е от тях.  По наше време не беше така и съответно реакцията им беше друга. И сега е такава там, където няма наплив.

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 16:37 от Анонимен

# 769
Сега обаче наплив има навсякъде почти. Сега не вярвам и в Дрита, където май написа, че сте били, да е както го описваш. Никой не ходи по гайдата на родителите и в трите частни образователни заведения, в които сме били.
Всъщност Лейка е на моята позиция.

# 770
Русалка,
Всъшност дъщеря ми дълго се колебаеше дали да не се яви на втора матура математика. Аз имам принос да не го направи. Нейните доводи бяха, че на тази матура няма как да я прецакат субективно. В един момент матурите нямаха никакво значение за нея и по- скоро да ми угоди записа англ за втора матура.
Всъшност в университета има всички кредити и за специалност математика, но няма как д й дадат три специалности.

Въпросите са 2
 1) твоята дъщеря дали е  държала входен тест по мат в Холандия за университета си и 2) ако да, достатъчни ли й бяха за него знанията от АК без външна помощ. Това ще даде информация на родителите на бъдещи колежани какво могат да очакват в това отношение от колежа.
Сетих се, че дъщерята на СтефанБ (втората, също от АК) е Бизнес Администрация в Еразъм и е държала този изпит - варианта на antea без статистка. Ако чете, може би иска да сподели.
 Има тест, има изучавани дисциплини в АК, Въпросът е те покриват ли изискванията в теста или  трябва допълнително занимаване на детето. Останалото са някакви локуми -вкл. и на Ежко.
Като гледам коментарите на Шарки, мисли да запише детето си на статистика извън колежа. Та май си трябва помощ отвън, все пак.

говорила съм със Стефан, дал ми е много ценна информация относно тяхното кандидатстване и една от разликите е, че на дъщеря му миналата година не са й искали този изпит, затова и се изненадахме когато оня ден получихме уведомлението да се държи

сега, не знам дали е защото в АК списъкът с изучаваните раздели от математиката е по-различен от този в НЕГ, или просто тази година задължават повече хора да го държат заради увеличен брой на кандидатите; особено досадно е, че за този изпит има такса от 95 евро, без университетът да създава никаква организация за провеждането му (както е например при SAT, TSA, CAE... и съответните организации имат доста административни разходи за провеждане на изпита), а тук е задължение на самия кандидат /това извън другата такса от 100 евро за кандидатстване/, така че може да има и елемент на бизнес за акумулиране на допълнителни средства

# 771
поствам от телефон и на практика му диктувам какво да излезе написано и чак след като го видя се връщам да редактирам каквото забележа като грешно Simple Smile

# 772
  • София
поктвам от телефон и на практика му диктувам какво да излезе написано и чак след като го видя се връщам да редактирам каквото забележа като грешно Simple Smile
за кратко беше от м.р Stuck Out Tongue

# 773
  • София
Какво означава да покриеш изискванията на даден тест?
Ясно е тогава, когато са ти задали предварително какво искат от теб - минимум Х точки или Y %.
В повечето случаи обаче това означава просто резултатът да ти стигне. И тук идва трудното в дискусията - един ще влезе с 90-99%, а друг с 50-55%. Разликата в подготовката между 55% и 95% не е никак малка, обаче и двамата са покрили изискванията.

# 774
Какво означава да покриеш изискванията на даден тест?
Ясно е тогава, когато са ти задали предварително какво искат от теб - минимум Х точки или Y %.
В повечето случаи обаче това означава просто резултатът да ти стигне. И тук идва трудното в дискусията - един ще влезе с 90-99%, а друг с 50-55%. Разликата в подготовката между 55% и 95% не е никак малка, обаче и двамата са покрили изискванията.

Хах, по този повод си спомних за един уж виц, ама не да не е било така, имало конкурс за някакво високо място през соца, да речем, директор на научен институт, и двамата скъсани кандидати подават жалба до председателя на комисията защо е избран третия кандидат. Вика ги председателят и почва: ето сега, да видим условията на конкурса. Първото условие беше кандидатът да има научни публикации. Колегата ви е съавтор в няколко помагала за студентите от институт Х.
-Ама аз, казва възмутено първият, имам издадени 36 учебника! А аз, казва вторият, имам монографии в чуждестранни списания и 12 учебника!
Е, казва председателят, но колегата ви изпълнил ли е първото условие? Изпълнил го е. Второто условие е за научна титла. Колагата ви е главен асистент.
Ама аз, казва първият, съм професор! А аз, казва вторият, съм доцент!
Ми да, казва председателя, но колегата ви отговаря ли на условието? Отговаря! Така. Да видим другото условие - да се владее чужд език. Колегата ви знае руски.
Но аз знам още и английски и френски!-казва първият. А аз, английски и немски! - казва вторият. Добре, но колегата ви отговаря на условието, казва председателят.
А сега, да видим последното условие. То беше кандидатът да се казва Иван Петров Иванов. Някой от вас двамата да отговаря на това условие?!

# 775
Като гледам коментарите на Шарки, мисли да запише детето си на статистика извън колежа. Та май си трябва помощ отвън, все пак...
Само с гледане не става, трябва си и разбиране. Simple Smile
Това, което Шарки магери с нейния десетокласник е well beyond and above средното образование. Но по косвени данни мисля, че прекалено се презастрахова в случая.

# 776
Преди доста време коментирах договорите с ЧУ. Аз лично, ги подписвам с отвращение и само защото съм принудена. При други обстоятелства подобно нещо не бих подписала никога.

От личен опит с предишното училище при отнасяне на проблем до директора и зам. директора той или изобщо не реагира с отговор, или ни пращаше в 3-та глуха.

# 777
Оптималният тип договор за нашата територия...

КОНДРАТЪ

Азъ Неiку Петкуфъ Кондратъ давамъ казанѧ Тiнку Стойкуфъ шѫ варй сапунѫ. Ако не дай Боже, стан нещо, двама шѫ му беремъ гайлето.

1861 лето
септемврiа 21 чiсло

Неiку Петкуфъ        Тин Сто…

# 778
  • София
Синът ми е на средата на 10 клас, а основи на статистиката евентуално ще му трябва да лятна академия, не за кандидатстване (дотогава имаме цели две години). Отделно, аз нямам никаква представа какво учи синът ми по математика, не съм му виждала учебниците.

За договора и нехаресваната от мен учителка (изрично ще напиша, че синът ми нямаше никакъв проблем с нея, само аз имах; става дума за 6 клас):

1. Не можеше да работи с компютър. Училището имаше ангажимент, вписан в договора, да предоставя на родителите ежеседмична информация за децата по всички предмети. Познайте по нейния предмет информация имаше ли?

2. Караше децата да си проверяват взаимно контролните по предмета ѝ и да маркират в червено грешки. Преглеждала съм подобно "проверено" контролно, познайте колко грешни са били "грешките".

3. Моето дете и едно момиче (за което впоследствие разбрах, че поне от 5 клас е ходило на частни уроци при нея, което пък изобщо не искам да коментирам) имат един и същи отговор на контролно. Момичето е със 100 т., на моя обаче е с "грешка". Питам защо, контролното на моя син уместно изчезва. Намери се след 2 месеца. А се оказа, че "частните" ученици са били общо 4 само в нашия клас.

4. Организира "анонимна" анкета в класа по своя инициатива, без разрешение от директорката, а да не говорим за разрешение от родителите (това е абсолютно нарушение на закона).

5. Но всъщност до уволнение се стигна след моето оплакване за действие, което се наказва по чл. 161 от НК.

# 779
Русалка,
Всъшност дъщеря ми дълго се колебаеше дали да не се яви на втора матура математика. Аз имам принос да не го направи. Нейните доводи бяха, че на тази матура няма как да я прецакат субективно. В един момент матурите нямаха никакво значение за нея и по- скоро да ми угоди записа англ за втора матура.
Всъшност в университета има всички кредити и за специалност математика, но няма как д й дадат три специалности.

Въпросите са 2
 1) твоята дъщеря дали е  държала входен тест по мат в Холандия за университета си и 2) ако да, достатъчни ли й бяха за него знанията от АК без външна помощ. Това ще даде информация на родителите на бъдещи колежани какво могат да очакват в това отношение от колежа.
Сетих се, че дъщерята на СтефанБ (втората, също от АК) е Бизнес Администрация в Еразъм и е държала този изпит - варианта на antea без статистка. Ако чете, може би иска да сподели.
 Има тест, има изучавани дисциплини в АК, Въпросът е те покриват ли изискванията в теста или  трябва допълнително занимаване на детето. Останалото са някакви локуми -вкл. и на Ежко.
Като гледам коментарите на Шарки, мисли да запише детето си на статистика извън колежа. Та май си трябва помощ отвън, все пак.

Голямата ми дъщеря е учила в АК и след това в САЩ. Не е кандидатствала в Холандия.
По- малката ми дъщеря учеше средното си образование в Холандия, завърши VWO с кум лауде и си продължава висшето образование в Холандия. На завършилите в Холандия, когато тя кандидатстваше , имаше изпити само за медицина. От явилите се над 1000 беше 17- та. За друго не й се е налагало да се явява на приемни изпити.
Но по ред причини имам някакво понятие на какво ниво се учи м- ка в АК и Холандия.

Общи условия

Активация на акаунт