Дискусионна тема. Говорилник. Частно vs държавно образование.

• 42 599
  • 855
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Попея, анализ, но ЧАСТИЧНО, се учи от профили в ЕГ - сходимост, граници, производни, вдлъбнатост/изпъкналост, инфлексни точки, екстремуми..Но нататък - определени/неопределени интеграли, методи за интегриране, свойства и т.н, които на други места са учени - не.
Шарки, кои вектори обаче си учила в 5 клас, казах и нагоре сбор, разлика и произведение на вектор с число..Толкоз.Тях и синът ти ги е учил в осми клас.Никой не говори за това обаче..

# 811
Вектори ние учихме, още в 5 клас. Преди 40+ години.
И ние учихме в 5 клас, ама ако си мислиш, че с вектори от 5 клас ще вземеш това:
Vectors
i The candidate understands the concept of a vector, and can determine the length and
direction of a vector.
ii The candidate can decompose vectors in components, can multiply a vector with a
scalar, and can add and subtract vectors. The candidate can calculate the dot product
of two vectors, and can use it for the calculation of angles and distances.
iii The candidate can calculate velocity and acceleration of a moving point whose path
is described by a time-dependent vector representation.
Ами good luck, както се казва.
Не мисля, че точно ти имаш идея за кандидстатването в Европа, след като сто пъти вече заяви, че дори дипломата на МОН не ти трябва, защото само САЩ ви е опция. Ама давай, продължавай да ни обясняваш колко си напред с материала.
Абе къде ви въдят такива, не знам... В Кирковската явно... Не, бъркам, защото Ежко е от техникум, пък Рос не знам дори откъде е. Явно е някакъв страничен ефект от обучението на децата ви в АК, на всяка цена да покажете колко не сте се минали, като се изсипали 30 к евро за АК. Самият факт, че имате такава необходимост, на мен ми говори, че вътрешно имате сериозни съмнения и трябва на всяка цена да се самоубедите в това.  

Русалка, Призма добре го каза - избира се профил мат и се следи в кои университети какви изисквания имат (те си ги публикуват на сайта), ии се наглася според тях. Но ако са няколко университета с различни изсквания, ще трябва да се вземат предвид различни модули, от което за мен следва, че най-добрата стратегия е да се предвидят и анализ 1 и 2, и вектори, и статистика/вероятности - в дълбочината и детайлите, посочени на сайтовете на няколкото университета, за които има информация. Аз лично не виждам как само с МОН независимо от коя гимназия, освен може би СМГ и то на състезателно ниво, ще се справят, но всеки е свободен да си мисли, каквото си иска.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 11:50 от Анонимен

# 812

От Холандия знам Хага, Ротердам и Амстердам, и Делфт, но за Лайден не знаех наистина и верно не се сетих, че може да е град Simple Smile

Лайден го наричат "малкия Амстердам". Красив град и значително по-голям от Делфт, намиращ се между Хага, Делфт и Амстердам. Университетът е много добър.

# 813
  • София
Дъщеря ми завърши магистратура в Тилбург, Холандия, по диспиплина, която е мой бизнес от 25 години. Е, не беше очарована, математическата ѝ душа очакваше повече. А я бях предупредила, че едва ли ще научи нещо, което вече не знае покрай работата лятно време при мен (тя и големият ми син работеха лятно време при мен от 9 клас до завършване на бакалавърска степен).

Вероятно нямам задълбочена представа за кандидатстване в Европа, защото бях оставила големите ми децата сами да избират къде да учат и сами да се справят с процедурите по кандидатстване. Което, отчитам, че не е било най-правилния подход от моя страна.

# 814
Дъщеря ми завърши магистратура в Тилбург, Холандия, по диспиплина, която е мой бизнес от 25 години. Е, не беше очарована, математическата ѝ душа очакваше повече. А я бях предупредила, че едва ли ще научи нещо, което вече не знае покрай работата лятно време при мен (тя и големият ми син работеха лятно време при мен от 9 клас до завършване на бакалавърска степен).

Вероятно нямам задълбочена представа за кандидатстване в Европа, защото бях оставила големите ми децата сами да избират къде да учат и сами да се справят с процедурите по кандидатстване. Което, отчитам, че не е било най-правилния подход от моя страна.

И това по какъв начин прави тезите и коментарите ти по въпроса валидни или полезни за дискусията? Аз като нямам информация за САЩ, не коментирам. Какво да коментирам, след като не знам.
Ама нали трябва на всяка цена да покажеш (и Ежко, и Рос) колко АК за тези 30 К вевро такса дава неща, които никоя друга гимназия в БГ не дава. Пак казвам, самият факт, че изпитвате такава необходимост, и то непрекъснато и по всяка тема, за мен е показателен, че вътрешно изобщо не сте убедени в това и имате нужда непрекъснато да си го доказвате на себе си. Другите, които четем непредубедено, виждаме за какво става въпрос.
За мен дискусията отдавна са изчерпа и премина всякакви граници на информативност и полезност. На който му предстои, вече има информация и знае как да действа. Останалото е плява.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 11:49 от Анонимен

# 815
Попея,
Изброените от теб знания за вектори се учат 100% в 8-ми клас (предполагам, не само в колежа) Simple Smile

Що се отнася до изброените от Русалка елементи на ЛААГ, за целта следва да се вземе като електив АР Calculus (но не с АВ, а с ВС учебник). Не виждам някакви проблеми относно статистиката, но решилите да се презастраховат могат да попрочетат АР Statistics учебник от библиотеката...
Проблем може да възникне с термините на немски, предполагам.

# 816
Попея,
Изброените от теб знания за вектори се учат 100% в 8-ми клас (предполагам, не само в колежа) Simple Smile

Що се отнася до изброените от Русалка елементи на ЛААГ, за целта следва да се вземе като електив АР Calculus (но не с АВ, а с ВС учебник). Не виждам някакви проблеми относно статистиката, но решилите да се презастраховат могат да попрочетат АР Statistics учебник от библиотеката...
Проблем може да възникне с термините на немски, предполагам.
Ето каков се учи в 8 клас за вектори по МОН:
противопосочни
лъчи;
посока;
направление;
насочена отсечка;
вектор;
нулев вектор;
дължина на вектор;
посока на вектор;
еднопосочни
вектори;
противопосочни
вектори;
равни вектори;
противоположни
вектори;
сбор на вектори;
разлика на вектори;
произведение на
вектор с число;
колинеарни вектори;
Само най-елементарното, което и Русалка назад написа; за ъгли, разстояния, скорости и ускорения с помощта на вектори (които се искат в теста) не виждам да става дума в 8 клас. Ама нали трябва пак да се покажем колко сме важни... 
Всеизвестно е, че математиката се надгражда, затова различните модули се учат на няколко етапа, в малките класове на 1 етап елементарно, в средния курс на 2 етап по-задълбочено. Някои модули пък изобщо не са застъпени в МОН, като Вероятости и статистика, но в новата програма вече ги има. Всеки сам си прави преценка кои модули и на какво ниво ще трябват за детето му, и съответно си взема решение за стратегията. И си носи последиците от нея.

Ежко, спокойно, всички ваши деца, които са в АК, ще вземат всички изпити навсякъде, 'щото на вас като на много отговорни родители не са ви се свидили тези 30 К евро за 5 години Simple Smile Не пиша за теб, защото е напълно безсмислено да дискутирам със сектант.

Пиша за тези, които са били безотговорни родители и не са дали тези пари в АК, да си прецизират стратегията навреме. Пък ако се случи да има такива от АК, на които децата все пак се издънят на теста (о, Боже, светотатство!), ами да са мисили на кого да вярват в един анонимен форум. Аз съм до тук.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 12:15 от Анонимен

# 817
Елементи на стаистиката и анализа има и в учебниците за SAT Math1 и Math2. Не е нужен електив за AP, а само да се седне вкъщи за 3 дни... не е космическа наука (говорим за задълбочеността за преди университет). То и матрици и матрично смятане не се учат в средно училище, но ги има в учебника за SAT Math2, ни'ква драма нямаше с тях 3-6 часа самостоятелна работа с четене и решаване на задачи и SAT-а е с максимални точки.

Проблеми могат да изскочат в университета с други начини на запис на функции (в добрата стара Англия квадратната функция се представя по друг начин, не с познатото ни a*x2+b*x+c), но по химия може да има значително по-голям проблем със записването в Бг и останалия свят...

Защо темата отиде в "какво се учи в университета" и "как да сме готови за университета", нали беше за ДУ-ЧУ?

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 12:16 от peneva_a

# 818

Antea, имам спомен СтефанБ да е писал, че дъщеря му е държала тест в БА, но явно се лъжа, щом той ти е казал друго. Може и наистина за БА да е от тази година заради наплива, но Икономикс беше така още по време на нашето кандидатстване, тази специалност беше с много голям наплив и явно това е бил начинът да отсеят. 

Нямах време последните дни да ви следя, а сте изписали сто страници. Не е ли време за нова тема?
Тук сте като в Алиса в страната на чудесата, всичко не е такова, каквото изглежда.
Но в спора се ражда истината.
На сайта на Еразъм унито има подробни учебните планове на специалностите.
Голямата ми дъщеря държа тест за Еразъм. Беше през 2008 или 2009, за Икономикс. Тестът се проведе в АК, бяха двете с още една съученичка и квестор им беше учителка по математика от катедрата. И сподели, че е имало интеграли, които не е могла изобщо да зачекне - не беше чувала за такова животно, а не се е готвила предварително.
Въпреки това бе приета, но избра Утрехт, Арт енд сайънс програма в Колежа им.
Малката беше с нагласата, че ще иска допълнително да поработи с Кирилова по материалите , според примерния тест, публикуван като модел за такъв, полаган от кандидатите за Бизнес администрация. Има отделно специалност Икономикс и бизнес икономикс, а има и бизнес администрация, двата примерни теста са аналогични, поне бяха, защото гледаше и двете специалност. След като й разгледаха документите й отговориха, че има достатъчно хорариум по математика и не подлежи на тест и съответно не го е държала. Направо започна в Ротердам по специалността с математиката.
Предполагам, че факта (само предполагам, не съм гледал учебни планове и  сравнявал с други училища), че всички в Колежа са с повече часове по математика тук е имало значение, така и никой не обясни конкретно.
Сега в Еразмус учат математика, че им плющят ушите. Води им един индиец и ги сбърква, непрекъснато виси в библиотеката и решава. Справя се засега.
Именно с вектори започнаха и окапаха на първия мидтърм повече от половината от над 500 студенти бяха с под 4/10. Тя успя да го сбори...
Никога не е била пълна отличничка по мат, но е вярно и друго - тя е тип, ако се мотивира много може, ако не - кара така, че да минава.
Не ми се обобщава за АК или не, казвам факти.
Засега няма изгледи да закъса, по-скоро е в горния рейндж на успеваемост. Интересно й е, не математиката, но си дава зар, предвид, че разбира, че нещата са свързани, а вече започнаха и казуси по други дисциплини, където се убеждава, че доброто познаване на математическите модели е предпоставка за да схванеш какво точно се случва.   

П.С. Попея, спри се с тия пари, 30К евра ли са проблем.... Или 50?
Един "Партамент " е 100 и всеки втори е с кредит, вервай ми.... След 30 год ще върне поне 200, ако доживее...

Освен пари за АК имам и за три джипа и две къщи, това какво променя??
По-умен ли ме прави или семейството ми по-щастливо?
На колко сме години? 

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 12:23 от StefanB

# 819
СтефанБ, значи, все пак помня, че беше споменавал за тест, значи е бил като на сина ми за Икономикс. И понеже имам спомен да имаше статистика в този на сина (защото след теста, които той положи в СМГ, сме обсъждали точно тях), а ти казваш, че двата теста са аналогични, това за мен означава, че може и да изненадат с модул, непосочен в примерния конспект. Което е неприятно. На мен ми се върти, че искаха мин резултат на теста, ще питам сина дали помни.

Иначе и моя го бяха приели, но се отказа заради друга специалност в Германия на немски. Това кандидатстване беше само резервен вариант ако не успее да вземе ДаФ с 4х4, е, успя и така.

От казаното от теб, обаче, мисля, че не е заради часовете в колежа - ако беше така, и на голямата ти дъщеря нямаше да искат тест, а те са искали. А е заради наплива за БА, който в предишните години е бил по-малък, но вече е аналогичен на този за Икономикс тази година.  Просто този тест е начин да отсеят кандидатите. Предполагам, че има многообщо с Брекзита и си мисля, че нивото ще става все по-трудно, а оценката на теста все по-важна за приема.
За парите - ако не си разбрал защо го казвам, няма да се обяснявам пак. Дискусията има предистория, която явно не си следил.  

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 12:37 от Анонимен

# 820
  • София
Стефане, аз лично никога не съм намесвала пари ,апартменти, коли, eкскурзии и сие.Това си е личен избор кой къде, как и в какво инвестира парите си.Но се намесвам в другото, понеже родители баш на деца от АК претендират да са буквално сопит навсякъде, било то Англия, Германия или Холандия.Другите ядем доматите с колците..Което обаче е далеч от истината. Ето аз не знам много за Острова или САЩ, съответно и не коментирам.Примерът с учените още в 5 клас от Шарки вектори, достатъчни за решаване на задачи от висша математика, е показателен за това всезнание.А като все пак, макар и с родилни мъки, се стигне тук до консенсус, че нещо си никъде не е учено, то изведнъж се оказва, че въпросното се учи за има-няма два, три часа решаване или самостоятелно четене в библиотеката, демек детска игра.Ми несериозни са подобни твърдения...С очите си видях някога записките и задачите от коментирания по -нагоре преговорен курс на дъщеря ми.Имам достатъчно прилична основа по мат, та да преценя, че неучил нещата човек няма да се справи с 2-3 часа четене.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 12:42 от пенсионирана русалка

# 821
Е, нашата девойка се спъна в ДаФ-а - не изкара 4*4 а една петица една тройка и две четворки, и то от втория път, не я взеха в Манхайм, писаха, че ще й е трудно и й предложиха езикова година.
Не виждам логика при повече кандидати за БА сега да я освободят от тест, по-скоро биха й сложили допълнително препятствие...
И да, и голямата и малката дъщери бяха с хуманитарен профил, избираемата или там както се казва в Колежа и на двете бяха естествени науки - едната химия, другата български и история, ако не бъркам.
И двете са бягали от математиката. Но сега голямата, както е юрист, смята в Германия Аквизиции и резерви, а малката учи вектори.
Пак казвам, учудихме се, че така решиха от Еразъм, много. Но никой не обясни защо, а и, естествено, ние не попитахме....

Не, не съм, признавам, само прочетох на 3 места по 30К евро, които ние, с деца от АК сме , там похарчили или не за разлика от други, които са ги спестили.
Може да не реагирах адекватно, но не е за пръв път а тук не се стърпях.
Пак казвам - Алиса и огледалата е тази тема.
Излизам.

# 822
Е, нашата девойка се спъна в ДаФ-а - не изкара 4*4 а една петица една тройка и две четворки, и то от втория път, не я взема в Манхайм, писха, че ще й е трудно и й предложиха езикова година.
Не виждам логика при повече кандидати за БА сега да я освободят от тест, по-скоро биха й сложили допълнително препятствие...
И да, и голямата и малката дъщери бяха с хуманитарен профил, избираемата или там както се казва в Колежа и на двете бяха естествени науки - едната химия, другата български и история, ако не бъркам.
И двете са бягали от математиката. Но сега голямата, както е юрист, смята в Германия Аквизиции и резерви, а малката учи вектори.
Пак казвам, учудихме се, че така решиха от Еразъм, много. Но никой не обясни защо, а и, естествено, ние не попитахме....
Чакай малко - твоята кандидатства м.г. БА и не са й искали тест, а на antea кандидатсвта т.г. БА и й/му искат тест - за мен обяснението е, че т.г. напливът за БА е по-голям от м.г. и затова отсяват с тест. Просто заради Брекзита явно все повече нарастват желаещите за Холандия с английски, а Еразъм е топ-университет, все пак. А за другата специалност, Икономикс и Бизнес Икономикс, напливът е голям отдавна и дали от АК или от ЕГ, все си искат тест - това от примера на твоята голяма и моя син.  
Като обобщение - трябва да са готови за тест навсякъде и с всякакви модули, явно си е по усмотрение на университета и специалността.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 12:51 от Анонимен

# 823
Това да омажеш темата за мазане си е постижение! Grinning

# 824
Сега схванах.
Но едва ли  Антеа е получила резултат, за да знае какво ще искат.
Срокът за документите беше 15 януари, резултатите тепърва ще бъдат обявени
Едава тогава ще стане ясно кому какво искат за да има прием. Идва мейл с условен прием - диплом с успех под  там 5.20 или 5.00 и евентуално положен изпит.
Е, за нас нямаше второто. Имаше потвърден прием събжект оригинална диплома с граничен успех
Интервю също нямаше, за разлика от университета в Амстердам, например.
Мисля, че Антеа тепърва ще разбере условията.

Общи условия

Активация на акаунт