Тичане (5)

• 41 278
  • 771
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Аз съм от начинаещите, но идвам с въпроси.
Искам да се науча да тичам 3 км. Как е по-правилно, да тичам първо 1 км, после 2 и така да увелича километража или да редувам тичане и ходене 3 км.  Пробвах първия вариант миналата година, не ми се получи, явно се преуморих и спрях да тичам. Таи седмица започнах да тичам отново, сега редувам тичане с ходене като си правя 3-те километра, за да свиквам с дължината. За сега се чувствам добре, не ми тежи, даже нямам търпение за следващото бягане.
А колко често тичахте в началото? 3-4 пъти седмично или повече?
Тичам в парка, ако има значение.
А, още нещо. Ако загрявката ми е бързо ходене примерно 500 м., после, за да не а спирам рязко, пак ходя 500 м., това включва ли се в километража на тренировката или не. Като се замисля, не че има кой знае какво значение, само от любопитство питам.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 10:44 от tanya_79

# 661
Таня, добре дошла! 😃
Много ми е драго да те видя в Тичащата тема.
Бих те посъветвала да си определиш интервал от 30-40мин, в който да редуваш бавен, спокоен джогинг с ходене. Т.е. продължавай да правиш каквото правиш, тичай през ден (ако искаш), и не забравяй йога за тичащи след това.
Успех! 🌺

# 662
Джойвам се и аз в тая тема:)
Таня,от значение е  и имаш ли  излишни кг..Ако килограмите са в повечко е добре даже да започнеш само с бързо ходене и лека полека да минеш към бавно бягане.Иначе...3 км не са много като разстояние...пробвай да ги пробягаш без да спираш..ако не можеш редувай тичането с ходене.Може да пробваш второто бягане да ти е след 5 дена,третото след няколко и лека полека да стигнеш до 3 кроса седмично.Лично аз не съм фен на по-голям брой занимания от това.Тая седмица почнах с бягането и имам два кроса по 5-6 км.Другата седмица ще гледам да бягам три пъти и ще си продължа с тая бройка.Има спорове по темата колко е добре да се бяга-аз съм привърженик на умерените занимания-до 90-120 минути седмично.

# 663
Така ще се научи да тича точно никога.
Три пъти седмично е минимум, според треньорите по тичане. Два пъти е малко.

(Таня няма килограми за сваляне, апропо. Добре де, може и да има 1.5кг, от мен да мине. 🙂)

От фитнес треньор само уплаха можеш да видиш при "дълго кардио" 😱 от 30мин. 🤣

Ricko,  добре дошъл в темата на маратонците и състезателите по колоездене.
90-120мин седмично ще се занимавам когато започнат да ме хранят венозно. 🍻

Днес тичах 21км. Във вторник 22км.
Утре 12km, и ще са 80km за седмицата. 💪
Аз доволен. 😅

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 19:56 от Deziderata

# 664
Като за начало редуването на ходене с бягане си е супер.

Е, то зависи с какво се занимаваш и къде ти е границата между удоволствието и претоварването. Аз рядко имам ден с под 3ч занимания, дали ще е в зала, тенис, бягане или колело, няма значение. Това е резултат от принудително стоене вкъщи, предполагам, че когато започна работа (стискайте палци, че се хвърлям в едно начинание), няма да усещам нужда от толкова физическо натоварване.

Схващане на прасците съм усещала само когато започнах да бягам с маратонки с карбон, и при двата ми модела някак естествено се стъпва на пръстите повече и от там се получава, размачквам с фоумролер след бягане и взимам магнезий, като посвикнах вече не се усещаше толкова.

# 665
Дези,мерси за "топлото " посрещане:) Не знам какво разбираш под "да се научи да тича",но техниката на бягане отнема доста време и не е свързана правопропорционално с навъртян километраж.Две бяганета седмично са малко за кои бегачи точно,на каква дистанция?Акцентирах върху постепенното навлизане в бягането и установяването на три тренировки седмично.Ти ако държиш можеш да я накараш да бяга всеки ден или през ден още първата седмица,с всичките евентуални рискове..А,сега видях,че това е тема за "маратонците",макар че момичето все пак говореше за 3 км,но как да е.Взимам си бележка и ще се  преместя в някоя тема за "шишарки",че явно не си знам мястото:) Всичко хубаво.

# 666
Не става въпрос за маратонско бягане, а за това какво се цели. Ако е просто за раздвижване, 3 пъти седмично по 3км вероятно е ок. Ако искаш да има някакви резултати, е недостатъчно.

Аз също започнах с някаква подобна дистанция, обаче с мъничко упоритост, имах наистина неочакван за мен прогрес. В някои дни беше удоволствие, в други пълна досада, но аз обичам да си поставям и гоня някакви цели.

# 667
  • София
То и маратонците са шишарки.

# 668
Ricko, не търси конфликт там където го няма.
3км 3×седмично не е страшна дистанция.
Не дай Боже някой да поиска да тича. Все ще се намери някой теоретик, който да му отреже ентусиазма из корен, и да му удари една спирачка.

Тичането е естествено и приятно занимание. Споделям наученото от утвърдени треньори, и изпитано на собствен гръб.

А моето впечатление от темата е, че всички участващи в нея активно, имат желание да тичат повече, не по-малко.

Началото е трудно, да. Но не е такъв ужас. Сякаш на лов за мечки е тръгнала Таня, а не на джогинг в някой хубав парк.

# 669
Не съм "теоретик"-тренирал съм лека атлетика. "Шишарка" се вика на "спринтьорите"-в смисъл,че се търкалят срв с другите бегачи:)Единият от треньорите ми в университета беше бегачка на дълги дистанции обаче и много обичаше да ме тормози с разни кросове при възможност.
При джогинга се губи мускул и затова е добре той да е в рамките на 30-40 минути,както и да се поемат белтъчини преди и след него.Масовата практика  е да се бяга час и нагоре,при което тялото губи първо мускулната маса,защото организма я възприема като второстепенна и ненужна.Едва след като я загуби...тялото почва да гори и мазнини.Накратко,първите месеци губиш мускулите и едва след това почваш да гориш ефективно мазнините.И отслабваш,но тялото не изглежда стегнато,а отпуснато.
Разбира се,като бягаш с години нямаш точно гореописания проблем,но аз съм писал как би трябвало да тренират начинаещи,които искат да отслабнат и да изглеждат добре във времеви отрязък от няколко месеца.
Привърженик съм на редуването на крос и интервално бягане няколко пъти седмично.И писах тук,защото темата беше озаглавена "Бягане"Simple Smile

# 670
Да, виждам ги "отпуснатите и без мускули" бегачи, и на треньорите ми.  

А себе си виждам всеки ден в огледалото. Мускулите са си там. Виждат се с просто око.
Така че това горното е вятър и мъгла.

За 3км става дума. Три. Километра.
Какви час и половина, какъв протеин, каква загуба на мускулна маса?

# 671
  • София
Рико, не си в час. Шишарки са всички бегачи на дистанции над 400 метра. Има и реална история, от която тръгва названието "шишарки".
Явно не я знаеш.

# 672
За загуба на мазнини или мускул, ще трябва повече от 30мин три пъти седмично. Никой не се е хвърлил на маратон от първия ден, все от някъде се тръгва и се надгражда до ниво, на което се чувстваш добре и успяваш да сместиш в програмата. Важното е да няма контузии. Не от всеки става любител на бягането, нормално е, но всеки може да му даде шанс. Аз допреди две години смятах за абсурдно някога да се занимавам с това, ама на, изненадах себе си.

# 673
И аз не мога да повярвам, постепенно започвам да свиквам с идеята.

Но по въпроса за загубата на мускулна маса- Таня тренира силово, за нея този проблем не е фактор.
Изобщо се чудя защо не бяха споменати ползите от тичането, а веднага се вдига призрака на "мускулната маса". Градски митове и легенди.

# 674
Аз в миналото съм свалял значително тегло, включително мускулна маса от претрениране - 3 пъти бягане по 10к в седмицата + 3 пъти фитнес и боен спорт кобинирано, въпреки промишлените количества извара и бъркани яйца.

След години, когато оставих само бягането като спорт, не съм забелязал значително загуба на мускулна маса с 4 сутрешни корса от 7к на седмица.

Общи условия

Активация на акаунт