Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фигура от гипс

 • 8 899
 • 11
 •   1
Отговори
 • на морето
 • Мнения: 1 298
Здравейте! Дъщеря ми има изпит и трябва да направи фигури от гипс. Само да кажа, че никой в университета не им е показал как става това и никога не са работили с гипс. Фигурата, коя
то трябва да направи е изработена от моделин. Трябва да направи калъп или да я дялка. Тя успяла да направи калъп от силикон, но с гипса не се получават нещата. Дайте някакви идеи как може да стане, както и с дялкането, има ли някакви тънкости. Как точно да разбърква гипса, че да се получи точната консистенция. Благодаря ви предварително и изказвам огромното си разочарование от нашето безумно висше образование и то в един от най- престижните университети - ТУ София.
А ако можете да ми кажете и някой , който се занимава с такава дейност, ще е от полза.

# 1
 • Мнения: 9 307
По принцип технологията е същата подобна на леенето на метал но с малки изменения.
1. Прави си модела от моделин, восък,....
2. Намазва се модела с отделител, за съответния силикон който ще се ползва и се потапя във ваничка със силикона.
3.След като се втвърди силикона се извжда модела. В силиконовия калъп се отлива гипса.
4. За целта, разбърква се гипса със консистенция на боза и се излива във силиконовата форма, като се ползва някакъв метод за изваждане на въздушните мехурчета - вакуум или шейкър.
След като втвърди гипса се изважда от матрицата. В общи линии е това. Останалото е да се внимава на всеки етап.

# 2
 • на морето
 • Мнения: 1 298
Всичко това го е направила както сте го казали, но явно не използва правилния гипс и тези мехурчета наистина ги има. Кажете какъв точно гипс да използва, че и това даже не са им казали и в какво отношение вода- гипс да разбърка.

# 3
 • Мнения: 9 307
Зависи колко е голям модела. Да си вземе гипс от магазин за зъботехнически материали. За тези гипсове има съотношение вода/гипс, време на годност на сместта и други неща. Явно не сте търсили. Другото което е, че в интернет има много, ама много материал как се правят гипсови отливки, включително и изваждане на въздуха със центрофуга. Ако дъщеря Ви иска наистина да специализира в подобна област, то трябва да прояви повече самоиницитива и креативност и да чете допълнително, а не само да разчита на казаното/показаното в университета.

# 4
 • на морето
 • Мнения: 1 298
Много Ви благодаря. Лошото е, че в университета не само не казват, но и нищо не показват. Не мисля, че студентите трябва само да гледат в интернет и да се учат сами. Аз съм учител и все едно моите първокласници ако искат да се научат да четат да си го правят вкъщи, а ние учителите само да изпитваме. Не мисля, че е редно при условие, че плащаме семестриални такси. Не казвам, че не трябва да полагат  усилия и да четат, но да се даде задача за изпит от гипс, дърво и метал, без никакви упражнения в университета, без да са влезли в работилница, няма как да стане само с клипчета от интернет. Не искам да задълбавам тази тема, защото няма смисъл. Отново Ви благодаря за помощта.

# 5
 • Мнения: 9 756
Здравейте,

Хобито ми е скулптура.

Значи прави се модела от пластелин за моделиране. Купува се в големи сиви калъпи от арт книжарниците. Модела трябва да е идеалния вариант и да не се разчита на дооправяне.

Фигурата се намазва с  веро леко. Калъпа се прави със слоеве силикон и марли в тях - малко като мумия.. Ако фигурата е двуизмерна се прави първо калъпа от едната страна, а после от другата се добавя към първия калъп, като се предвижда от къде ще се отваря калъпа /трябва да има линии на сечение/ и от къде ще се налее гипса, така, че да напълни цялата фигура.

Самия гипс е фин, но обикновен. Аз ползвам сив от Бриколаж. Калъпа пак се маже с веро. Разтваря се като първо се слага цимента, а после водата като се бърка до консистенция на гъста боза. Налива се във калъпа и се ТУПА леко като бебе, което трябва да се оригне. Трябва дълготрайна много финна вибрация леко накланяйки модела. Наливате част - тупате, наливате още - тупате, наливате всичко и тупкате калъпа. Иска се постоянство, но и много леко тупане. Няма опция да няма мехурчета, но трябва да са единични и финни. Трябва да предвидите как ще излязат мехурите и да тупкате так, че да има къде да излязат.

Няма скулптур, който от раз да прави супер фигура - трябва няколко пъти. Един калъп, направен в домашни условия вади до 4-5 добри екземпляра и полека лека се скапва. Дооправя се със финна шкурка, която не оставя следи. Първа корекция се прави на влажен, току що изваден модел.


Предполагам че има много руски клипове как се прави.

# 6
 • на морето
 • Мнения: 1 298
Дорис, много благодаря за изчерпателния отговор. Целият го препратих на дъщеря ми, със сигурност ще е от полза. 🌹

# 7
 • Мнения: 9 756
A! А моля, моля. Нека не се хвърля на фигути с дребни и тънки елемнти. На лижата очите и устните са схематични и се дооправят като махнете калъпа.
Самата композиция Да е по-масивна и имагинерна фигура. Например 2 стилизирани целуващи се глави. Ако нещото има ръце или опашка да е прибрана към тялото...

Имат ли задание?

# 8
 • на морето
 • Мнения: 1 298
Имат точно определени задачи, които са одобрени от преподавателя.

# 9
 • Мнения: 9 756
Хехе то си е като лайнце Simple Smile
Улеите се правят с инструменти за стоматолози.

# 10
 • на морето
 • Мнения: 1 298
Хехе то си е като лайнце Simple Smile
Улеите се правят с инструменти за стоматолози.
Точно на това прилича😂😂😂
Ето и другото

# 11
 • Мнения: 3
Най-добре се свържете с някой зъботехник. Те имат подобни умения.

Общи условия

Активация на акаунт